Kolejna propozycja na śniadanie lub kolację - bardzo smaczna pasta z białej, wędzonej ryby. Ja miałam akurat sielawę i efekt okazał się zaskakujący; ponieważ wędzona sielawa jest bardzo mięsista i właściwie nie przypomina typowej wędzonej ryby jak makrela czy nawet węgorz, myślę, że bardzo podobny smak uzyska się z pieczonej lub smażonej ryby (oczywiście bez skórki czy panierki
Kuchnia Prezydentowejśniadanie proponuję zrobić bardzo smaczną i niezwykle prostą pastę ze śledzia w pomidorach, czyli bardzo popularnej tzw. "ryby w puszce". Oczywiście nie musi to być śledź, może być jakakolwiek inna ryba, ważne, by była w sosie pomidorowym, ewentualnie warzywnym (w zasadzie puszkowy i tak składa się w większości z pomidorów). Za pomocą miksera, pieprzu, chili i bazylii stworzymy
Kuchnia PrezydentowejKocham wszelkie pasty do chleba! Może dlatego, że w czasach kryzysu, w których dorastałam, pasty robione przez Mamę - pomidorowa, makrelowa, paprykowa, były wyczekiwanym urozmaiceniem śniadań i kolacji i rekompensowały brak deficytowych wtedy szynki czy żółtego sera. Nie brakowało mi ich wówczas aż tak bardzo, ba! - dziś nawet jestem zadowolona, bo chyba dzięki temu (paradoksalnie!) tak przepadam za pastami
Kuchnia Prezydentowejdepresji. ;) Dlatego przez jakiś czas będzie na blogu słonecznie, przynajmniej taki mam plan! Czekając na słońce zrobiłam sobie dziś na śniadanie jego mały wizerunek. Jajko w koszulce. Chociaż moim zdaniem lepsza byłaby nazwa "jajko bez koszulki", albo "nagie jajo" :). To mój pierwszy raz z gołym jajem. W benedyktyńskim habicie
Kuchnia PrezydentowejOdchudzanie się to niegłodzenie. To przemyślane posiłki, to urozmaicenie, kolor i smak, niekoniecznie posiłek z chlebem. Dlatego proponuje szybki omlet na śniadanie z pomidorami i tuńczykiem. To posiłek tłuszczowy w diecie montignac. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikwersji ze szparagami i kozim serem. Jajka smażymy, aż zetną się od spodu, następnie układamy ser i zapiekamy omlet w piekarniku nastawionym na górną grzałkę. Frittatę możecie zjeść na śniadanie, lub też pokroić w trójkąty i potraktować jako przekąskę, także w czasie pikniku. Jeżeli nie macie w domu patelni, którą można wstawić do piekarnika, możecie przewrócić frittatę na drugą
Chilli Czosnek i Oliwaminut do lodówki. Po tym czasie jeszcze raz mieszamy (pozwoli nam to na uniknięcie grudek w naszym puddingu). Wstawiamy na całą noc do lodówki. Zjadamy następnego dnia w formie śniadania lub deseru. Na zdrowie i smacznego! *Gdy po wymieszaniu spróbowałam puddingu, był bardzo gorzki jednak po nocy, nie było śladu po typowo aroniowej goryczce
Szybko Tanio SmacznieNajprostsze śniadanie pod słońcem, to ukręcenie owocowego szejka! Nie tylko dobrze smakuje, ładnie wygląda, ale też dodaje energetycznego kopa! Are you ready? Tak naprawdę szejka można zrobić z tego, co mamy pod ręką. Jeżeli chcemy "zielonego" dodajemy szpinak, jarmuż, natkę pietruszki, sałatę lub inną zieleninę, która jest wartościowym składnikiem odżywczym. Do tego dorzucamy banany, które osłodzą nam nasze
Bananowe Poletradycyjne śniadanie poleca się w tym miejscu domowy, własnoręcznie przyrządzony, domowy twarożek. Jest doskonałą alternatywą do kupnych serków. Róbmy sami, smakujmy tradycję i cieszmy się smakami dzieciństwa... Skł adniki: 2 litry mleka 2% w woreczku foliowym (w osiedlowych sklepikach można kupić) mały jogurt naturalny większe gęste sitko lub gaza Wykonanie: Mleko wlewamy do dzbanka dwu litrowego, wlewamy jogurt, mieszamy
kgwjanczewoRacuchy z jabłkami są dla większości miłym wspomnieniem z dzieciństwa. Są idealne na śniadanie, obiad, deser podwieczorek czy kolację. Przygotowanie zajmuje chwilę, a składniki które są potrzebne na pewno znajdują się w każdej kuchni. Racuchy z tego przepisu wychodzą puszyste i bardzo miękkie i są bez dodatku drożdży. W moim domu goszczą bardzo często. Składniki
Passion of Cookingrodzinę, realizuje się zawodowo, ma czas na swoje pasje i dba o swój wygląd. Dzięki dużej cierpliwości i uporowi osiąga sukces. Wstaje przed domownikami, budzi męża i dzieci, szykuje śniadanie, wiezie dzieci do szkoły i potem ciężko pracuje przez co najmniej osiem godzin. Po powrocie do domu też nie spoczywa na laurach. Sprzątanie, pranie, prasowanie, odrabianie lekcji z dziećmi
Wiem co jemPewnie bardziej pasowałyby na śniadanie, ale to wiązałoby się ze wstaniem skoro świt, a to w moim przypadku nie byłoby proste do zrobienia. Nie oznacza to wcale, że jestem śpiochem, ale jak ktoś chodzi spać o drugiej nad ranem to trudno mu się rozstać z ciepłym łóżkiem po kilku zaledwie godzinach snu. Czytaj więcej
Wiem co jemdzień dobry: śniadanie rodem z Ameryki - delikatne i puszyste naleśniki na maślance. Rewelacja. Składniki: 2 szklanki mąki 2 szklanki maślanki 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki cukru 2 jajka 2 łyżki oleju pół łyżeczki ekstraktu z wanilii Przygotowanie: Oddzielić żółtka od białek. W jednej misce wymieszać składniki suche. W drugiej ubić lekko żółtka
Domowa Cookierenka AgiPropozycja na dobry początek dnia np. jutrzejszego: bardzo smaczne, drożdżowe placuszki. Choć przyznam, że jadam je nie tylko na śniadanie - co roku goszczą u mojej Babci na wigilijnym stole i najszybciej znikają :) Składniki: 250 g mąki 12 g świeżych drożdży 1 szklanka mleka (250 ml) 1/4 szklanki cukru 1 jajko 1 żółtko Przygotowanie: Zrobić rozczyn: do ciepłego mleka
Domowa Cookierenka AgiIdealna propozycja na śniadanie (choć pokusiłabym się także na obiad i kolację :)) Drożdżówka jest mega pyszna - miękka, puszysta, wilgotna... i ten zapach... a jak efektownie wygląda na stole :). Do jej krojenia nóż nie będzie potrzebny, wystarczy odrywać kawałek po kawałku :) Uprzedzam - szybko znika :) Składniki: 20 g świeżych drożdży 150 ml mleka 50 g cukru 400 g mąki pszennej pół
Domowa Cookierenka Agi