smażona ryba - 1503 przepisów (strona:44/101)

Halászlé węgierska paprykowa zupa rybna 141

natka pietruszki Ryby pokroić w średnie kawałki i wrzucić razem z głowami i ogonami do zimnej, osolonej wody (ok. 2-2,5 litra). Po zagotowaniu wody, gotować do miękkości ryb. Po tym czasie płyn przecedzamy przez gęste sitko. Czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę pokroić w kostkę i chwilkę podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Świeżej paprykę pokroić w cienkie, krótkie paski(...)cebuli i podsmażyć jeszcze kilka chwil. Wszystko posypać paprykami w proszku proszku, dokładnie wymieszać i całość jeszcze chwilę smażyć. Do gotującego się rybnego wywaru wrzucić podsmażoną paprykę z marchwią, gotować około 10 minut. Następne w garnku powinny wylądować pokrojone pomidory. Odcedzone ryby przebrać (tzn wyrzucić niejadalne części- głowę ogony płetwy, ości) i dodać do zupy. Zupę najlepiej doprawić oryginalną węgierską

MarciochaKucharzy
Surówka z kapusty kiszonej z oliwą z oliwek Sabino Leone od Almy. Tradycja smaku 164

fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Oto pyszna domowa surówka obiadowa. Sprawdzi się do pysznego obiadu piątkowego z rybą w roli głównej. Taką surówkę pamiętam z dzieciństwa i taką właśnie ostatnio zrobiła mi Mama do smażonego amura na pyszny wspólny obiadek. Do surówki użyłyśmy pysznej oliwy z oliwek Sabino Leone , a konkretnie odmiany La Berafatt. Składniki: 20 dag kapusty

Kuchnia po mojemu
GRILLOWANA TILAPIA 145

solą, pieprzem, papryką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Posypać listkami tymianku i odstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rybę od strony skóry oprószyć solą i układać (skórą do dołu) na rozgrzanym grillu (lub patelni grillowej). Smażyć po kilka minut, w zależności od grubości płata, z jednej i drugiej strony. Przed podaniem skropić sokiem z cytryny

Kuchnia w opałach
Frytki belgijskie 5818

Belgii. Belgowie głoszą historię, że w Walonii, w której płynie rzeka Meuse, zimą zamarznięta woda zabrała mieszkańcom ich podstawowe pożywienie – ryby. Zdesperowanym ludziom pozostały jedynie ziemniaki, które kroili w kształt rybek (ponoć temu zawdzięczają swój kształt) i smażyli na wołowym oleju. Fanatycy oryginalnej receptury zarzekają się, że współczesne odejście od zwierzęcego tłuszczu na rzecz roślinnego jest zbrodnią na ziemniaczanej

mojewypiekiinietylko
Fish and chips 120

świeżo mielony * frytki - u mnie gotowe, karbowane z Lidla  Przygotowanie :Z mąki, wody i jajek przygotować gęste ciasto naleśnikowe. Rybę przyprawić solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny, obtoczyć w cieście oraz bułce tartej i smażyć na złoty kolor. Odłożyć na ręcznik papierowy. Usmażyć frytki, posolić. Całość podawać na ciepło

Magiczne Życie Marty
Dorsz na boczniakach, z orzechami i marchewką 175

Dorsz - pyszna ryba o białym mięsie rozpadającym się na płatki. Jedna z moich ulubionych. W nadmorskich smażalniach podawana zwykle smażona w panierce co lubię, ale miałam ochotę na coś innego. Swojego dorsza usmażyłam tylko doprawionego i podałam z pysznymi dodatkami. Wyszło bardzo smakowite danie - polecam ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Pulpeciki z łososia w sosie koperkowym 171

nożem. Rybę przełożyć do miski, dodać jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, ser, bułkę tartą i starty na tarce o drobnych oczkach imbir. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę dokładnie wyrobić (najlepiej ręką). Jeśli wydaje się za sucha, dodać łyżkę wody. Jeśli jest zbyt mokra, dosypać bułki tartej.Z masy formować małe pulpeciki i układać je na desce. Pulpety smażyć

Obiad za dychę
Steki z rekina smażone w pergaminie 206

Jakiś czas temu dostałem cynk z koperkowej kuchni, że w dyskoncie w kropeczki mają promocję na steki z rekina. Faktycznie, można je było kupić w dość

Gotuj z Misiem
Dorsz w sosie cytrynowo-bazyliowym z kaparami na domowym makaronie 159

Zawsze marzyłam o maszynce do makaronu. I w końcu zamówiłam na stronie EMAKO. Sklep posiada bardzo duży asortyment akcesoriów kuchennych ale nie tylko. Kurier dostarczył

Bon Appetit Małgorzaty
Łosoś na puree z kalafiora 134

także z dodatkiem chrupiącej surówki czy pieczonych warzyw. Puree kalafiorowe jest znacznie delikatniejsze niż to tradycyjne ziemniaczane, dlatego warto przyprawić je wyrazistym parmezanem i gałką. Idealnie komponuje się z rybą. Łosoś na puree z kalafiora: 4 filety z łososia oliwa z oliwek (np. aromatyzowana truflą) skórka + sok wyciśnięty z połowy cytryny zioła prowansalskie sól morska, świeżo mielony pieprz Puree(...)silnie rozgrzewamy oliwę z oliwek (ok. 2-3 łyżki, ja użyłam oliwy z dodatkiem trufli, ale może być zwykła). Smażymy łososia (pierwsza strona pod przykryciem) przez około 3-4 minuty z każdej strony – dokładny czas zależy od grubości ryby. Podajemy z przygotowanym puree. Post Łosoś na puree z kalafiora pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Smażona miruna z warzywami 172

W Wielki Piątek zachęcam po sięgnięcie na obiad po pyszną rybę. Miruna to idealna ryba na ten posiłek. Ma chude, delikatne mięso i świetnie komponuje się

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Rybne Vindaloo 173

wymieszać, odstawić na 10 minut. 4 . Na czystej, dużej patelni (lub garnku o grubym dnie) rozgrzać masło ghee, włożyć pastę, smażyć aż przyprawy wyraźnie puszczą aromat, wtedy dodać czosnek, imbir, podsmażyć 3 minuty, dodać cebulę, zeszklić i wrzucić rybę, zmniejszyć gaz, przykryć patelnię i dusić pod przykryciem ok. 5 minut. 5 . Dodać pokrojone ćwiartki pomidory z zalewy, zagotować, dolać mleczko

Kuchnia Prezydentowej
Pstrąg z curry Bombaj. 145

drobno cebulkę, zmiażdżony czosnek, utarty imbir, posiekaną suszoną papryczkę chilli i chilli w proszku, kolendrę, kurkumę i sproszkowaną musztardę. Smażyć 3 minuty. Wlać mleczko kokosowe i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Zagotować i trochę zredukować na małym ogniu. Włożyć rybę, przykryć i dusić 10 minut,rybę przewrócić i dusić 10 minut. Sos od czasu do czasu przemieszać. Łodygi selera naciowego

Kulinarny karnet Christophera
Szybka mundialowa przekąska: Krewetki w panierce 496

Idealna przekąska do pochrupania podczas meczu zamiast chipsów. Specjalnie nie podaję ilości, ponieważ to od was zależy ilość przygotowanych krewetek :) Podam jedynie proporcje, które trzeba

My Culinary Art
Dorsz 139

rzadko gości na naszych stołach, chociaż obok łososia jest najlepiej sprzedającą się rybą w naszym kraju.Jego bardzo smaczne i dietetyczne mięso o zwartej tkance praktycznie nie ma ości (z wyjątkiem żeber). Jest lekkostrawne, a niewielka porcja zapewnia połowę dziennego zapotrzebowania na białko. Nadaje się do gotowania, smażenia, pieczenia i grillowania. Popularny w wielu kuchniach europejskich. Dorsz smażony w bułce tartej

Wiem co jem

Proponowane wyszukiwania