fantastyczną sałatkę i co najważniejsze, z natury swej bezglutenową. Ten przepis, to też kolejna podróż w głąb kulinarnych wspomnień. Podobną sałatkę przyrządzała moja szefowa z dawnej pracy, spróbowałam ją odtworzyć i wydaje mi się, że z sukcesem. Naprawdę bardzo smaczna. Serdecznie polecam :-) * * * Składniki (proporcje dla 4-5 osób): 1-2 cebule 2 puszki fasoli ( u mnie np. czerwona jasna
Kawa z mlekiemjuż wspominałam w poście o sałatce z kurczkiem i batatem placuszki były kolejnym spontanicznym sposobem na wykorzystanie pozostałych batatów. Delikatne w smaku, lekko słodkie. Smaczne i sycące. A co najważniejsze proste w przygotowaniu. Składniki (na 2 porcje) -batat -2 średnie marchewki (albo 1 duża) -pół małej cebuli -pół pęczka natki pietruszki -jajko -6 łyżek mąki pszennej -mały jogurt naturalny
Zielona Kuchniasałat dzielimy na 2 talerze. Na sałacie układamy ostudzonego kurczaka i batata, posypujemy pozostałymi warzywami i jalapeno. Polewamy sałatkę guacamole. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 373,1 kcal Tłuszcz: 7,3g Białko: 28,9g Węglowodany: 55,4g Smacznego
Zielona Kuchniamieszamy jogurt, ze startym na drobnych oczkach ząbkiem czosnku i przyprawami (sól, pieprz). Do składników w misce dodajemy sok, mieszamy. Sałatkę przekładamy na talerz, na wierzch układamy pomidora (przeciętego jak na zdjęciu lub w ćwiarteczkach) i posypujemy go szczypiorkiem. Smacznego
Słodkie okruszkipołączyć z melonem i galaretkami. Sok z cytryny wymieszać z niewielką ilością miodu (ok. 1 łyżeczki). Polać owoce. 4. Wymieszać sałatkę i rozłożyć do miseczek z melonów. Schłodzić. 5. Jeśli deser serwujemy dla dorosłych, możemy podać w sosjerce ajerkoniak. Smacznego
W mojej kuchniSezon truskawkowy w pełni, więc ten smaczny owoc pojawia się na naszych stołach w wielu odsłonach. Do tej pory truskawka gościła u mnie w galaretkach, sałatce owocowej, koktajlach, ale wczoraj przygotowałam sałatkę do grillowanych mięs- w towarzystwie sałaty lodowej- była pyszna. SKŁADNIKI: 30 dag. truskawek 3-4 średnie ogórki zielone 2 kulki mozzarelli 1/2 sałaty lodowej
Kuchnia BeatyWcześniej lepiej nie solić bo majonez jest dosyć słony i można przesadzić. Nie należy również dodawać za dużo majonezu bo sałatka będzie za tłusta. Ziemniaki wchłoną cały majonez i nie będzie go widać a może się zrobić tłusta paćka... Smacznego
Ze smakiem bez glutenumasy. Odstawiamy na kilka minut na bok. Piersi kroimy w kostkę o grubości 1,5 - 2 cm i przekładamy do sałatki. Całość polewamy sosem, mieszamy i wstawiamy na minimum 1 godzinę do lodówki, aby smaki się ze sobą połączyły. Smacznego
Kuchnia od dwojgaPomysł na sałatkę do przygotowania w parę chwil, lekką oraz soczystą i pomimo wykorzystania tylko 4 głównych składników tworzy wykwintną i smaczną kompozycję. Jej kluczowymi składnikami są jedynie: pomidory, mozzarella, kilka oliwek oraz- najważniejsze-czosnkowe grzanki z pieczywa (najlepiej czerstwego), które dodają wyrazistego charakteru. Dopełnieniem smaku jest winegret z dodatkiem suszonego oregano i... jest prosto i pysznie! 😋 2 porcje: * pomidory
Kraina Miodem Płynącachyba nierozłączni towarzysze. Zawsze mam cukinię w lodówce i wymyślam co rusz to nowe potrawy. Były już placki, sałatki, nadzienia, tarty, ciasta oraz cukinia faszerowana. Tym razem jest to lasagne, troszkę zdrowsza od tej tradycyjnej więc życzę smacznego:-) Składniki: 3 małe cukinie 500g piersi z kurczaka 8 plastrów makaronu lasagne 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 100g orzechów włoskich śmietana
wysmienityminut, co jakiś czas delikatnie mieszając. W połowie tego czasu dodajemy 2 łyżki pestek dyni, lekko mieszamy. Naszą sałatkę przekładamy na talerz i posypujemy kiełkami rzodkiewki. Podajemy samą, z ulubionym pieczywem/waflami ryżowymi lub jako dodatek do obiadu. Smacznego
Słodkie okruszkiSałatka z rzodkiewki. Edyta Guhl. Słyszeliście o haśle „Surówkowy zawrót głowy” ? Mam taki projekt na ten tydzień . Każdego dnia smaczna surówka. Z korzyścią dla zdrowia i bioder. Polecam oliwę z oliwek jako dressing. Można doprawić odrobiną soku z cytryny. Poniedziałek: Zacznę od utartej rzodkiewki, bo rzodkiew powoli kończy w naszym ogrodzie. Około 20 rzodkiewek sok z 1/2 cytryny
dolcevitainmykitchenwyrobiłam się w tym czasie przygotowując chimichurri bez użycia blendera. Jednak z takim pomocnikiem przygotowywanie posiłków jest o wiele łatwiejsze. :) Sałatka jest jednocześnie syta i lekka. Można ją jeść na ciepło lub na zimno. No i oczywiście jest bardzo smaczna. Chimichurri jest po prostu stworzone do owoców morza i świetnie tu pasuje. To coś jak pesto, ale bez orzechów
Pełny talerzeksponujemy ogonkiem ku górze. Sam wierzch sałatki ozdabiamy całym filetem śledzia. Całość polewamy oliwą i zalewą z opakowania śledzi. Sałatka powinna postać w lodówce minimum 15-20 minut aby smaki się przegryzły. Po tym czasie możemy konsumować. Życzę smacznego
SMYKWKUCHNIzłączeniu w jedną potrawę okazują się najlepszym połączeniem. Tym razem tak było. Banan, mango, arbuz i jagody. Brzmi jak sałatka owocowa a jest to przepyszny krem z dodatkiem kilku owoców. Całość bardzo letnia, orzeźwiająca ale zarazem sycąca i smaczna. Z pewnością bomba... witaminowa! Składniki (na 2 porcje): 1/3 szklanki kaszy jaglanej 2/3 szklanki wody 100 ml jogurtu naturalnego 1/2 mango
Mango Papaja