fareast-language:EN-US;} Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 150g makaronu typu ryż papryka 4 ogórki kiszone 4 jajka puszka kukurydzy 1/2 czerwonej cebuli 1/3 szklanki słonecznika sól, pieprz majonez Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, ostudzić. Tuńczyka i kukurydzę odsączyć z zalewy, przełożyć do miski. Ogórki, jajka, paprykę i cebulę pokroić w małą kosteczkę. Wszystkie składniki dodać(...)miski. Wsypać słonecznik. Dodać majonez oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomijest bardzo smaczny. Składniki: 800 g mąki z pszenicy Durum (semolina) 150 g mąki żytniej razowej 5-6 łyżek prażonego sezamu 3 łyżki prażonej dyni 3 łyżki prażonego słonecznika 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 650 g ciepłego mleka z wodą (pół na pół) 2 łyżki nierafinowanego oleju 18 g soli himalajskiej Dodatkowo na około 3 godziny przed przygotowaniem(...)ciasta: 50 g płatków owsianych górskich 1 łyżka nasion chia 1 łyżka nasion lnu 150 g wody z mlekiem pół na pół Przygotowanie: Sezam, dynię i słonecznik prażymy na patelni. Płatki owsiane, nasiona lnu i chia moczymy w ciepłym mleku z wodą. Robimy rozczyn z drożdży, cukru i odrobiny wody na 15 minut, by je uaktywnić. Do miski wsypujemy obie
Codziennik Kuchennymąki pszennej durum ( u mnie pszenna chlebowa typ 750) 150 g mąki żytniej razowej typ 2000 5-6 łyżek prażonego sezamu 3 łyżki prażonej dyni 3 łyżki prażonego słonecznika 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 650 g ciepłego mleka z wodą pół na pół 2 łyżki nierafinowanego oleju 15-18 g soli himalajskiej. Dodatkowo na około 3 godziny przed(...)przygotowaniem ciasta: 50 g płatków owsianych górskich 1 łyżka nasion chia 1 łyżka nasion lnu 150 g wody z mlekiem pół na pół Przygotowanie : Sezam, dynię i słonecznik prażymy na patelni. Płatki owsiane, nasiona lnu i chia moczymy w ciepłym mleku z wodą. Robimy rozczyn z drożdży, cukru i odrobiny wody na 15 minut, by je uaktywnić. Do miski wsypujemy
Proste Potrawysiemieniem lnianym. Potrzebujemy: 400 g mąki z pszenicy Durum 75 g mąki żytniej razowej 2,5-3 łyżek prażonego sezamu 1,5 łyżki prażonej dyni 1,5 łyżki prażonego słonecznika 25 g świeżych drożdży 0,5 łyżeczki cukru 325 g ciepłego mleka z wodą pół na pół 1 łyżka nierafinowanego oleju 8-9 g soli himalajskiej Dodatkowo na około(...)przed przygotowaniem ciasta: 25 g płatków owsianych górskich 0,5 łyżki nasion chia 0,5 łyżki nasion lnu 75 g wody z mlekiem pół na pół Sezam, dynię i słonecznik prażymy na patelni. Płatki owsiane, nasiona lnu i chia moczymy w ciepłym mleku z wodą. Robimy rozczyn z drożdży, cukru i odrobiny wody na 15 minut, by je uaktywnić
Przepisy na domowy ser i chlebpada ??? Składniki na 3 porcje: 1 czerwona papryka 1 mała cukinia 200 g ryżu czerwonego pełnoziarnistego natka pietruszki 1 opakowanie kulek mozzarelli papryka czerwona mielona słodka garść słonecznika łuskanego kurkuma sól pieprz olej kokosowy do smażenia 1. Ryż gotujemy podobnie jak kaszę jaglaną. Na szklankę ryżu, dwie szklanki wody. Gotujemy do momentu, aż ryż wchłonie całą wodę. Będzie miękki(...)patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na rozgrzany pokrojoną paprykę i cukinię. Smażymy, dodajemy przyprawy i słonecznik. 3. Do warzyw dodajemy ugotowany ryż. Mieszamy, dodajemy pokrojone kulki mozzarelli i posiekaną natkę pietruszki. Podsmażamy chwilkę, żeby kulki zaczęły się topić. Smacznego
kruche babeczkimigdałów 2 czubate łyżki mąki pełnoziarnistej (ok. 40 g) 7 płaskich łyżek wiórków kokosowych (ok. 40 g) 70 g gorzkiej czekolady (zawartość kakao 70%) 2 łyżki nasion słonecznika (ok. 20 g) 5 łyżek ksylitolu (cukru brzozowego) (ok. 50 g) 3 łyżki oleju kokosowego (ok. 30 g) 1 jajko rozmiar M 1 łyżka wody 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 0. Jeśli(...)minut, obierz ze skórki, osusz, a następnie zblenduj na drobny pyłek. 1. W misce roztarłam łyżką olej z mąkami, sodą i ksylitolem. Dodałam jajko, łyżkę wody, wiórki i nasiona słonecznika. Dokładnie połączyłam rozcierając łyżką. Ciasto jest bardzo kruche. 2. Czekoladę pokroiłam w kosteczkę i wymieszałam delikatnie z resztą. 3. Dłońmi formowałam małe w ciasteczka i od razu układałam na blaszce
Vroblewska-fitlifesałatkę: mix ulubionych sałat ale świetnie komponuje się tu rukola, która ma orzechowy posmak. 5 pomidorków koktajlowych łosoś wędzony na gorąco z ziołami 2 łyżki łuskanego słonecznika lub orzechów włoskich. na sos: 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka tartego chrzanu pieprz kolorowy szczypta soli W miseczce, łączymy składniki na sos i wszystko razem mieszamy. Na talerzu układamy sałatę(...)pokrojone na połówki pomidorki i podzieloną na większe kawałki rybę. Całość posypujemy słonecznikiem/ orzechami i polewamy sosem wg uznania. Smacznego! Taką sałatkę możesz zabrać ze sobą do pracy czy na uczelnię. Pamiętaj aby trzymać sos w osobnym pojemniku i polać ją tuż przed spożyciem
KuchcikoweLoveWiosenna sałatka z rzodkiewką, pomidorami i prażonym słonecznikiem. Uwielbiam takie lekkie sałatki. Do sałatki podaję jogurt naturalny by nie dodawać zbędnych kalori w sosie. Polecam i smacznego. SKŁADNIKI: 2 garście mix sałat np. Z marchewki 5 rzodkiewek 1 papryczka mini słodka 1 pomidor 2 łyżki ziaren slonecznika 2 łyżki jogurtu naturalnego Sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Ziarna(...)słonecznika prażę na suchej patelni. Warzywa myję. Rzodkiewki, pomidory, czerwoną paprykę kroję w plastry. Na talerz wsypuję mix sałat. Następnie kładę plastry pomidorów, rzodkiewki, paprykę. Posypuję uprażonym slonecznikiem. Pieprzę i solę do smaku. Za pomocą łyżki robię kleksy jogurtu
Gotowanie Patkiporcje: 2-3 garście świeżego szpinaku około 350 g oczyszczonej wątróbki drobiowej 200 g mrożonych malin 1 jabłko sól, pieprz majeranek olej do smażenia mąka do obtoczenia ziarna słonecznika do dekoracji Wątróbkę oczyścić, ewentualnie pokroić na mniejsze części i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej. Ułożyć wątróbkę i patelnię przykryć pokrywką. Smażyć na średnim ogniu. Gdy z jednej strony(...)osuszony szpinak. Następnie ułożyć wątróbkę (pokrojoną na mniejsze części) i plasterki jabłka. Na sam koniec położyć maliny (+ ewentualnie całość można polać sokiem z ugotowanych malin) i posypać ziarnami słonecznika. Na sam koniec sałatkę lekko posolić
UgotowaćMój pomysł na śmietankowego kurczaka z makaronem to alternatywa dla klasycznego spaghetti. Dzięki suszonym pomidorom i dwóm rodzajom sera nabiera wyrazistego smaku. Natomiast dodatek świeżych ziół i prażonego słonecznika jest niezastąpiony w aromatycznej i smacznej kuchni. Składniki (na 4 porcje): - makaron spaghetti - 200 ml śmietanki 30 % - awokado - 3-4 suszone pomidory - 1 cały filet z kurczaka - 2 ząbki czosnku(...)śmietanka zgęstnieje i odparuje, dodać oba rodzaje sera i świeże zioła. Smażyć ze dwie minuty stale mieszając. Dodać pokrojone w kostkę awokado, wymieszać całość. 6. Podawać posypane pestkami słonecznika i przybrane świeżymi listkami bazylii. 7. Smacznego
dobra gospodyni dom wesołym czynirównież upiec tak, aby był soczysty a nie wyschnięty. Mi wystarczyło 10-11 minut (na kawałek polędwicy – czyli najgrubszy, o jednakowej wysokości na całej długości :) ). Prażone pestki ze słonecznika dodają chrupkości całemu daniu. Do salsy z jarmużu dodawana jest cała czerwona papryczka chilli, ale dzięki pozbawieniu jej pestek i błonek nie wyróżnia się w daniu. Sytości całemu daniu dodają(...)pyszny smak (razem z Mężem, pomimo uczucia sytości, skusiliśmy się dokładkę i zjedliśmy jeszcze po połowie :) ), po drugie za mega zdrowe i wartościowe składniki (bataty, łosoś, awokado, jarmuż, kolendra, słonecznik), a po trzecie za uczucie sytości bez winy :) Polecam! http://www.mojadelicja.pl/wp-content/uploads/2017/03/d40-burgery-lososiem-salsa-jamruzu-awokado-salmon-burgers-kale-1170x874.jpg The post Burgery z łososiem, salsą z surowego jarmużu i frytkami z batatów appeared first on Moja Delicja
Moja DelicjaPlacki z cukini Składniki: 2 cukinie (ok. 700g) 3 jajka 1 cebula 1 ząbek czosnku (jeśli jest mały to 2) 4-5 łyżek mąki sojowej 4 łyżki ziaren słonecznika 3-4 łyżki ziarna sezamu bazylia oregano sól i pieprz do smaku śmietana lub jogurt naturalny Przygotowanie: Cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy i zostawiamy(...)puściła sok. Po 15 min odciskamy nadmiar soku z cukinii i dodajemy drobno pokrojoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, ziarna słonecznika i sezamu, mąkę, bazylię i oregano (najlepiej świeże, jeśli nie mamy to mogą być suszone). Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem (soli nie za dużo, ponieważ cukinia już wcześniej była solona). Jeśli ciasto
Dieta Rozdzielna i Zdrowieryżowej 60 g skrobi ziemniaczanej 40 g mąki kukurydzianej 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru lub miodu 7 g drożdży instant pół szklanki pestek dyni/ słonecznika 550-600 ml lekko ciepłej wody Przygotowanie: Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać, następnie dodać taką ilość wody (cały czas mieszając łyżką), aby uzyskać kleiste, półpłynne ciasto. Tak przygotowane(...)ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej ulubionymi ziarnami (np. słonecznika, dyni). Wyrównać wierzch i również posypać ziarnami. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na pół godziny. Wstawić formę z ciastem do piekarnika rozgrzanego do 220 ° C i piec przez 50 min. Po tym czasie wyjąć chleb z formy i włożyć jeszcze na 10 minut
Domowa Cookierenka AgiPółnocnej i okazuje się, że to wcale nie jest nowy produkt w naszej kuchni. Uprawiamy go w Polsce od 1730 roku, nie tylko w celach kulinarnych. Topinambur to inaczej słonecznik bulwiasty, więc jak słusznie się domyślacie charakteryzuje się pięknymi żółtymi kwiatami. Okazuje się, że jest to roślina, która nie ma specjalnych wymagań odnośnie uprawy, bezproblemowo rozrasta się i w wielu(...)głowy wpadnie Wam mnóstwo innych, pysznych zastosowań. Dzisiaj wersja pieczona, która może być świetnym dodatkiem do każdego dania, lub zdrową i sycącą przekąską. Do przygotowania 0,5 kg bulw słonecznika bulwiastego potrzebujecie 1/3 szklanki oliwy, sól i rozmaryn. Ponieważ używałam suszonego rozmarynu, to na jakąś godzinę przed pieczeniem lekko go roztarłam i zalałam oliwą. Jeśli używacie świeżych ziół- także dobrze
Pichceniomanianiewielką ilością oleju kokosowego). Składniki 1/4 szklanki oleju kokosowego pół szklanki płynnego miodu 2 szklanki płatków owsianych górskich pół szklanki wiórków kokosowych 1/3 szklanki suszonej żurawiny 1/3 szklanki ziaren słonecznika 1/3 szklanki posiekanych suszonych daktyli 1/3 szklanki płatków migdałowych Olej kokosowy rozpuścić i wymieszać z miodem. Dodać płatki owsiane, wiórki, żurawinę, słonecznik, daktyle, migdały, dokładnie wymieszać. Wyłożyć foremkę (20x20
Słodkie inspiracje