świeżej bazylii (jeśli nie macie dodajcie więcej suszonej) 50 g świeżego szpinaku lub rukoli 1 duży ząbek czosnku 5 łyżek oliwy (najlepsza będzie bazyliowa) 100-150 g prażonego, solonego słonecznika (można użyć normalnego i go podprażyć) sól, pieprz olej do podsmażenia piersi Uwaga! Jeśli używasz normalnego słonecznika, najpierw należy go podprażyć. Patelnię rozgrzewamy (bez tłuszczu) i wsypujemy pestki słonecznika. Podsmażamy(...)mieszając aż pestki nabiorą złotego koloru. Podprażone pestki słonecznika zdejmujemy z patelni i studzimy. Jeśli chcecie, podczas prażenia pestki słonecznika możecie delikatnie posolić. Piesi z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, studzimy. Pomidory kroimy w drobną kostkę lub paski
CookYourselfświeżej bazylii (jeśli nie macie dodajcie więcej suszonej) 50 g świeżego szpinaku lub rukoli 1 duży ząbek czosnku 5 łyżek oliwy (najlepsza będzie bazyliowa) 100-150 g prażonego, solonego słonecznika (można użyć normalnego i go podprażyć) sól, pieprz olej do podsmażenia piersi Uwaga! Jeśli używasz normalnego słonecznika, najpierw należy go podprażyć. Patelnię rozgrzewamy (bez tłuszczu) i wsypujemy pestki słonecznika. Podsmażamy(...)mieszając aż pestki nabiorą złotego koloru. Podprażone pestki słonecznika zdejmujemy z patelni i studzimy. Jeśli chcecie, podczas prażenia pestki słonecznika możecie delikatnie posolić. Piesi z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, studzimy. Pomidory kroimy w drobną kostkę lub paski
CookYourselfDzisiaj polecam chleb pszenno – żytni z ziarnami słonecznika. Chleb pszenno – żytni z ziarnami słonecznika Do przygotowania chleba wystarczy dodać letnią wodę i drożdże. Zawartość opakowania wsypać do miski, dodać drożdże i letnią wodę. Ciasto wyrabiamy mikserem na wolnych obrotach do wymieszania wszystkich składników, a następnie około 5 minut na szybkich obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji. Pozostawić ciasto pod przykryciem(...)minut. Chleb pszenno – żytni z ziarnami słonecznika Po upływie 20 minut wyjąć ciasto, uformować z niego podłużny wałek i włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy o wymiarach 25x11x7 cm . Przykryć i pozostawić ciasto w ciepłym miejscu na około 60 minut do wyrośnięcia (do dwukrotnego zwiększenia objętości). Po 30 minutach wyrastania można delikatnie naciąć wierzch, co zapobiegnie niekontrolowanemu pęknięciu. Chleb pszenno – żytni
Pomysłowa kuchniaosób na diecie bezmlecznej polecam pyszne naleśniki z „twarożkiem” ze słonecznika. Doskonale udają one klasyczne naleśniki z białym serem. Można je przyrządzić zarówno na deser, jak i na słodki obiad. Są bardzo pożywne. Dzięki dodatkowi oleju w cieście nie musimy natłuszczać patelni podczas smażenia. Składniki na naleśniki pełnoziarniste: 1 szklanka i trzy kopiaste łyżki mąki pełnoziarnistej 2 szklanki(...)wody 1 jajko 8 łyżek oleju szczypta soli 2 łyżki płynnego miodu Składniki na „twarożek” ze słonecznika: 6 łyżek słonecznika (namoczonego przez noc) 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki soku z cytryny Przepis na „twarożek” ze słonecznika Słonecznika namaczamy przez noc w wodzie. Rano odcedzamy i wrzucamy do blendera. Dodajemy 2 łyżki miodu i 2 łyżki
Dieta bez mlekaReszta jednak wyszła fajnie i jestem chętna na powtórkę. Do masy budyniowej dałam 2-3 łyżki cukru. Masa nie wyszła zbyt słodka, co fajnie łagodziło słodycz masy kajmakowej ze słonecznikiem, która wyszła przyjemnie słodka i chrupiąca. To zdecydowanie najlepsze ciasto ze słonecznikiem jakie jadłam. Polecam. Biszkopt: 6 jajek 1 szkl. drobnego cukru 1 szkl. mąki pszennej 2 łyżki zimnej wody(...)łyżki oleju Masa kajmakowo-słonecznikowa: 200 g ziaren słonecznika łuskanego 2 łyżki cukru 250 g + 2 łyżki miękkiego masła 300 g masy krówkowej/kajmaku Masa budyniowa: 1 op. budyniu czekoladowego bez cukru 1 i 1/2 szklanki mleka 2-5 łyżek cukru (do smaku) 150 g miękkiego masła Dodatkowo: około 100 g kakaowych herbatników płatki migdałowe Polewa: 120 g masła
Smaki Na TalerzuPrzepyszny tort z kremem budyniowym,masą krówkową oraz słonecznikiem Biszkopt jasny SKŁADNIKI: (tortownica 22cm) 5 jajek ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki pestek słonecznika SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka(...)przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką, dodać słonecznik i ponownie wymieszać. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas
RAROSSAnajprostszy przepis na domową pastę kanapkową ze słonecznika. Jest ona nie tylko bardzo smaczna, ale i pożywna. Pasta ze słonecznika to świetna roślinna alternatywa dla kanapek z twarożkiem. Świetnie smakuje na przykład z dodatkiem szczypiorku. ok. 200 g nasion słonecznika 3 łyżki oleju rzepakowego 3 łyżki soku z cytryny 0,5 łyżeczki soli pieprz do smaku Nasiona słonecznika zalewamy wodą(...)zostawiamy do namoczenia na noc. Rano słonecznika odsączamy z wody i przekładamy do blendera. Dodajemy 3 łyżki wody, 3 łyżki soku z cytryny, sól oraz pieprz do smaku. Całość blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. W zależności od upodobań do masy można dodać odrobinę przegotowanej wody. Gotowe
Dieta bez mlekaSłyszeliście kiedyś o serze ze słonecznika? Pierwszy raz jadłam go u mojej siostrzyczki i byłam w szoku, że można wyczarować coś tak wspaniałego ze słonecznika. Dla tych, którzy jeszcze go nie jedli to serdecznie polecam! Jest to pasta ze słonecznika, która swoim wyglądem nieco przypomina ser. Bardzo zdrowy dodatek do pieczywa 💪💪💪 Do przygotowania serka, będziecie potrzebować malaksera, mój niestety jest(...)smaczny :) Do serka dodałam szczypiorek i czosnek, który nadaje cudownego aromatu i smaku. Oprócz tego polecam połączyć go z pomidorem lub ogórkiem, moim zdaniem jest to najlepsze połączenie. Składniki: słonecznik 2 szklanki, szczypiorek posiekany 5 łyżek, czosnek 1 ząbek, sok z cytryny do smaku, sól i pieprz do smaku, Sposób przygotowania: Słonecznik moczymy przez noc. Następnego dnia odlewamy wodę, przekładamy
kulinarne odsłony patiPrzepis na tę chałwę znalazłam na którymś z blogów bardzo mi posmakowała więc udostępniam Wam :) I jeszcze ten słonecznik bardzo zdrowy :). Słonecznik, pyszne ziarenka niezwykle cenne dla naszego organizmu. W takim małym nasionku zamknięte są: witamina E, A, D, B6 oraz potas, wapń i żelazo. Dlatego jeśli tylko macie ochotę na przekąskę, wybierajcie pestki słonecznika . SKŁADNIKI 2 szklanki nasion(...)słonecznika 2 łyżki karobu lub kakao 2-3 łyżki syropu klonowego szczypta soli himalajskiej WYKONANIE Słonecznik uprażyć na suchej patelni,uważać żeby się nie przypalił.Następnie ostudzić. Ostudzony słonecznik blendujemy na "masło",może to trochę potrwać w zależności jaki mamy sprzęt.Ja użyłam zwykłego ręcznego blendera,tylko pamiętajcie że naczynie musi być przykryte bo słonecznik bardzo pryska na początku :). Potem
Mała w garnku mieszaCHLEB PEŁNOZIARNISTY ZE SŁONECZNIKIEM Dzisiaj przedstawiam przepis na domowy chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem. Chleb ten jest naprawdę łatwy w przygotowaniu, ma chrupiącą skórkę z zewnątrz i miękki środek wypełniony prażonymi ziarnami słonecznika. Polecam przepis! SKŁADNIKI: na 1 bochenek 2 szklanki mąki pełnoziarnistej 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki uprażonych na suchej patelni ziaren słonecznika + 2 łyżki do posypania(...)minut lub ręcznie przez 8-10 minut. * ciasto jest luźne, więc, raczej, zalecam użycie miksera. Krok 2. Następnie do ciasta wsypujemy uprażone na suchej patelni i wystudzone ziarna słonecznika - chwilę wyrabiamy, aż słonecznik równomiernie rozłoży się w cieście. Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Krok 3. Formę do wypieku chleba smarujemy oliwą, przekładamy do niej ciasto
Moja Książka Kucharskazupę, dla tych którzy są znudzeni tradycyjnymi zupami i poszukują nowych i ciekawych smaków. Pieczona papryka nadaje zupie oryginalnego smaku, a orientalne przyprawy nadają jej doskonałego aromatu. Prażony słonecznik to idealny dodatek do zupy. Zamiast słonecznika możemy również dodać prażone migdały, które są również znakomitym dodatkiem.Smacznego💗 Składniki: woda 6,5 szklanki, soczewica czerwona 1,5 szklanki, papryka czerwona(...)ziele angielskie mielone szczypta, kmin rzymski 1 łyżeczka, kurkuma mielona pół łyżeczki, kolendra mielona 1 łyżeczka, papryka słodka mielona pół łyżeczki, sol i pieprz do smaku, olej do smażenia, słonecznik 1/4 szklanki, Sposób przygotowania: Cebule obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju w garnku, w którym będziemy robić zupę. Kiedy cebulka zacznie się rumienić, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, paprykę słodką
kulinarne odsłony patizestawie znajduje się książka ze zdjęciami i inspirującymi przepisami, które ułatwiają wykorzystanie Monsieur Couisine Plus. Aby was zainspirować postanowiłam przygotować świąteczne kruche cynamonowe ciasteczka i krem z cukinii ze słonecznikiem i tymiankiem. Zapraszam po przepisy. Cynamonowe ciasteczka w kształcie choinek. Składniki na 1 blaszkę: 150 g mąki pszennej do podsypania 100 g masła pokrojonego w kostkę 50 g cukru pudru(...)papierem do pieczenia, pieczemy ok. 8-10 minut, aż ciasteczka się zarumienią. Wyjmujemy ciasteczka z piekarnika i studzimy na kratce. Smacznego! Krem z cukinii z serem parmigiano reggiano i słonecznikiem Składniki ( dla 1 osoby ): 1 cukinia 1 łyżka łuskanych ziaren słonecznika 1 łyżka tartego sera parmigiano reggiano 1 łyżeczka oleju świeże listki tymianku sól i pieprz do smaku 1 litr
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępomyślałam, że można przecież zrobić ciasteczka chałwowe, które trochę urozmaicą pomniejszanie naszych słodkich zasobów. Pokombinowała chwilkę i ostatecznie zaryzykowałam taką autorską wersję kruchych ciasteczek chałwowych: Potrzebujemy: - 200 g słonecznika - 140 g masła - 10 g tłuszczu kokosowego klarowanego - 200 g chałwy waniliowej - 180 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 1 duża łyżka miodu - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 0,5 łyżeczki proszku(...)pieczenia - 1 duże jajko Na początek wysypać słonecznik na blaszkę i wstawić do piekarnika. Włączyć go teraz na 200 st. i prażyć 10 minut mieszając ziarna dwa, trzy razy. W tym czasie roztopić masło i tłuszcz. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić. Uprażone ziarna słonecznika przesypać do miseczki odpowiednio dużej, by można było w niej wymieszać wszystkie składniki. Do słonecznika
I tu będę miała takie teDruga wersja tortu z przepisu na ciasto ze słonecznikiem poniżej, tym razem na gotowych biszkoptach. Polecam. Składniki: gotowe blaty biszkoptowe kakaowe (tu: Delecta) 200 g łuskanych orzechów włoskich 100 g łuskanego słonecznika 80 g masła 60 g cukru 30 ml mleka 2% ok 165 g kwaśnego gładkiego dżemu (tutaj: łowicz extra gładki czarna porzeczka(...)śmietana: 5 opakowań po 200g śmietany 36 % 5x śmietan-fix 35 g cukru pudru 190 g kajmaku gotowego o smaku orzecha laskowego 55 g herbatników Przygotowanie: Orzechy i słonecznik: Masło rozpuścić na patelni, dolać mleka, wsypać cukier. Gdy cukier się rozpuści wsypujemy orzechy włoski (połamane na drobne części) i słonecznika. Mieszamy aż słonecznik się zarumieni. Bita Śmietana: Śmietanę lekko
Malowane smakiemOstatnio dostałam od firmy Zielony Nurt w ramach współpracy do wypróbowania olej ze słonecznika. Firma zajmuje się w głównej mierze tłoczeniem oleju na zimno z roślin oleistych i zielarskich zawierających Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT) omega 3 oraz omega 6 i 9. Oprócz tego w sprzedaży posiadają także pestki, nasiona i zioła roślin leczniczych. Olej ze słonecznika który(...)dostałam pozyskują z najwyższej jakości ziaren słonecznika tłoczonych na zimno. Unikalna technologia zachowuje w pełni walory smakowe oraz zdrowotne tego oleju. Muszę przyznać że gdy go dostałam myślałam że będzie w smaku taki sam jak inne olej słonecznikowe ale się bardzo myliłam. Po spróbowaniu go czyje się wyraźny smak ziaren słonecznika. Bardzo mi zasmakował i idealnie komponował się z sałatką
Kulinarne życie