dotąd knedle ze śliwkami jadłam tylko w restauracjach. Najczęściej są przygotowywane na cieście ziemniaczanym z dodatkiem mąki pszennej czy jak w Czechach w cieście drożdżowym, ja miałam okazję jeść domowe knedle na cieście serowym ze śliwkami- były pyszne! Dlatego też postanowiłam spróbować swoich sił i dziś sama przygotowałam te pyszności! Każdy ma swoje gusty, ja przygotowałam te knedle(...)sera śmietankowego (po 250dag.) 2 jajka około 50-60dag. mąki krupczatki(tyle aby ciasto się nie kleiło do ręki) 1/2 paczki cukru waniliowego szczypta soli 50-60 dag. śliwek najlepiej węgierek( ja miałam większe, dlatego knedle były dość duże) WYKONANIE: Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto, podsypując mąką tak długo, aż ciasto będzie odchodzić od ręki, następnie wkładamy
Kuchnia BeatyOwoce pod kruszonką czy jak kto woli crumble to deser, który bardzo często u Nas gości. Dziś właśnie na taki deserek zapraszamy. Wybrałyśmy tym razem śliwki, gdyż sezon na nie w pełni i świetnie skomponowały się z płatkami migdałowymi oraz słodką kruszonką. Śliwki z migdałami pod kruszonką SKŁADNIKI: około 350-400 g śliwek 4 łyżeczki płatków migdałowych(...)masła 50 g cukru pudru + do dekoracji 100 g mąki pszennej cukier do oprószenia śliwek PRZYGOTOWANIE: Śliwki myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół, usuwamy pestki, kroimy każdą połówkę na ćwiartki. Do kokilek przekładamy śliwki, oprószamy delikatnie cukrem i posypujemy migdałami. Z masła, mąki oraz cukru pudru przygotowujemy kruszonkę, którą rozcieramy w placach. Kruszonkę sypiemy na owoce. Wkładamy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiJest to placek bardzo elegancki, placek, który możecie śmiało zrobić na Komunię czy wyjątkową okazję. Jest pełen smaków, aromatów, a jeśli kochacie słynne śliwki w czekoladzie, w metalowym pudełku...to ten placek jest dla Was! Górna warstwa właśnie jest do złudzenia podobna do tych śliwek. Placek biszkoptowy ciemny -80 g mąki pszennej 500 Młyn Kopytowa -30 g mąki ziemniaczanej(...)końcu dodać kieliszek wódki- temp.pokojowa. Polewa -pół kostki masła - 2 łyżki kakao bio FRESANO -1 mleczna czekolada -1 gorzka czekolada -1 łyżka wody -1 łyżka cukru -500 g śliwek kalifornijskich bez pestek BIO FRESANO Śliwki kalifornijskie zalać wrzątkiem na 10 min. Odcedzić i obsuszyć na ścierce. Pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z kieliszkiem wódki. Odstawić. Rozpuścić pół
Z Kuchni Do Kuchnijesień. Wieczory są na tyle zimne, że krótki rękawek nie wchodzi nawet w grę, liście na drzewach się złocą, a targowiska zasypane są pomarańczą, fioletem i zielenią. Dynie, śliwki, gruszki i jabłka, to zdecydowanie to co najczęściej spotykamy we wrześniu na bazarkach. Co z tego lubię najbardziej? Hmm.. wszystkiego po trochu? Jabłka i gruszki jedynie przetworzone, na surowo(...)mnie jakoś za ciężkie (?) nie wiedzieć czemu. Jedynie śliwki mogę jeść i jeść. Kto z Was również lubi śliwki? Jeżeli należycie do tej grupy, zaproszę Was na Cynamonowe ciasto ze śliwkami. Śmiało! Częstujcie się :)"Składniki:3 jajka5 łyżek cukru z cynamonemłyżeczka proszku do pieczenia85 g mąki pszennej15 śliwek węgierekSposób przygotowania:Do wysokiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier wymieszany z cynamonem
Słodkie PrzyjemnościDzisiaj pomieszamy kuchnię Litewską z tradycją Polskiej suszonej śliwki podawanej w Święta Bożego Narodzenia podczas Wigilii. Kruche i delikatne kibiny nadziewane wspaniałą wędzoną śliwką, okraszoną czekoladą, cynamonem, anyżem i laską wanilii. Efekt wspaniały, ale najlepiej będzie jak sprawdzicie sami!.Składniki na ciasto, na ok 50 sztuk:30 dag mąki20 dag masła1 jajo + 1 roztrzepane jajo do smarowania wierzchu kibin2(...)rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia 15-20 minut, aż lekko się przyrumienią. Przed pieczeniem wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem. Wyśmienicie smakują na gorąco i na zimno.Masa śliwkowa:40 dag śliwek bez pestek 2 łyżki powideł śliwkowych 4 kostki czekolady gorzkiej200-250 ml wody5 dag cukru kryształu lub cukru trzcinowegolaska cynamonugwiazdka anyżulaska waniliiskórka otarta z cytryny Po przyprawy
Apetyczna babeczkaLubię śledzie o lekkim słodkawym posmaku, takie jak te po kaszubsku czy z suszonymi pomidorami. Kiedy więc zobaczyłam przepis na śledzie ze śliwkami , postanowiłam spróbować. Teraz wiem, że wersja ze śliwkami to też moje smaki. Zdecydowanie. Składniki: 5 matjasów 100 g rodzynek irańskich 20 szt. śliwek suszonych kalifornijskich 1 cebula(...)godzin. Wyjąc i osuszyć. Pokroić na kawałki i skropić sokiem z cytryny. Cebulę drobno pokroić i zalać wrzątkiem (na sitku). Wystudzić. Rodzynki i śliwki zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut. Wylać wodę, owoce osuszyć i ostudzić. Zimne śliwki posiekać. Ułożyć w słoiku warstwami. Na dole cebula, śledź, rodzynki
Sto kolorów kuchniktórej wypieki nie przywierają. W tak cudnych foremeczkach od razu trzeba było coś upiec.Tym razem nie ja wybierałem, co upiekę. Wybrano za mnie chleb żytni na zakwasie z suszonymi śliwkami. Chlebki pięknie wyrosły, dziury porobiły sie takie, jak należy, miąższ delikatny, zaś skórka chrupiąca. Śliwki dodały swego specyficznego smaku, no i własnych dzikich drożdży - z tego względu dodałem śliwki(...)cukru10 g soli8 g słodu jęczmiennego (opcjonalnie) 80 g suszonych śliwekodrobina otrąb żytnich do obsypania foremek i posypania ciasta. Przygotowanie chleba: Dodaj do zaczynu wszystkie pozostałe składniki oprócz śliwek. Dobrze wymieszaj, np. mikserem, aż do dokładnego połączenia się składników.Jesli śliwki są bardzo suche, możesz je wcześniej namoczyć, a wodę z nich zużyć potem do robienia chleba. Pokrój śliwki
Grahamka, weka i kajzerkarazem zdecydowałam się na zrobienie ciasta drożdżowego ze śliwkami. Aktualnie u mnie w ogrodzie jest mnóstwo śliwek :), a taka forma ciasta bardzo odpowiada mojej rodzince. To cudowne uczucie, widząc jak kawałeczek za kawałeczkiem znika z blachy :)A nie ma chyba nic lepszego jak ciasto drożdżowe, pyszne owoce i kruszonka, która dopełnia całość jak nic innego :)Polecam!SKŁADNIKI:CIASTO(...)mąki pszennej10 g drożdży1 mały jogurt naturalny (u mnie 180 g)2x 100 ml mleka1 jajko3 łyżki cukru40 g masła2 łyżki olejuszczypta soli+ śliwki (800 g)KRUSZONKA:150 g mąki pszennej100 g płynnego masła100 g cukruWYKONANIE:Przygotowujemy zaczyn - podgrzewamy mleko, dodajemy do niego łyżkę jogurtu, łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki oraz drożdże i wszystko razem mieszamy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy
Serce zamknięte w formie pysznościSkładniki: 3/4 kg śliwki, 1 łyżka masło, 4 łyżki cukier, 1 szklanka płatki kukurydziane zmiksowane CIASTO: 4 sztuki jajka, 1/2 kostki masło lub margaryna, 3/4 szklanki cukier, 2 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczeniaśliwki bez pestek z łyżką masła, 4 łyżkami cukru mieszając w garnku zagotować wody nie dodawać bo śliwki puszczą swój sok do garnka ze śliwkami(...)mikserem utrzeć ciasto z 3 minuty tortownica 24cm - dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować tłuszczem na dno dać połowę ciasta i je rozsmarować i ułożyć połowę śliwek z płatkami na śliwkach rozsmarować resztę ciasta teraz na wierzchu ułożyć resztę śliwek z płatkami i piec w 200C około 40 minut - do suchego patyczka wystudzone ciasto jest mocno śliwkowe
W Mojej Kuchni Lubięrzadka można ją zagęścić kwaskiem cytrynowym PIANA: 3 białka - do ubicia na pianę szczypta soli bułka tarta - do posypania wyłożonej piany NADZIENIE: 500g śliwek 4-5 łyżek domowego cukru waniliowego [do znalezienia TU] - ilość cukru regulować w zależności od kwaśności śliwek Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko na stolnicę - w ten sposób(...)zapobiegać wybrzuszaniu podczas pieczenia. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Wyłożyć ją na wylepioną ciastem formę i posypać obficie bułką tartą - bułka wchłonie nadmiar wilgoci ze śliwek. Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół, wypestkować. Wyłożyć nimi ciasno wnętrze formy - środkiem śliwki do góry.Z reszty ciasta uformować cienkie wałeczki i układać je w kratkę na śliwkach - zlepiając
Grunt to przepis!Drożdżówka ze śliwkami i makiem to rustykalne ciasto, które znalazłam u Łucji. Zachwyciła mnie przede wszystkim nietypowym kształtem, który od razu zwraca uwagę. Taka drożdżówka pięknie się prezentuje, a wcale nie trudno ją zrobić. Wystarczy tylko tortownica o średnicy 26 cm. Zdecydowanie najlepiej smakuje jeszcze ciepła! Masę makową można jeszcze doprawić np. bakaliami, a smak będzie jeszcze lepszy. Sezon śliwkowy(...)maku (3/4 szklanki) * 80 ml mleka (1/3 szklanki) 50 g cukru (4 i pół łyżki) 1 łyżka mielonych migdałów (opcjonalnie) 1 kropla aromatu migdałowego Dodatkowo: ok. 700 g śliwek węgierek cukier do posypania śliwek cukier puder do posypania ciasta Ciasto drożdżowe: Mąkę wraz z solą wsypujemy do dużej miski. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku razem z cukrem i wylewamy
Poezja smakuKoniec wakacji oznacza początek sezonu na śliwki. Zanim zabiorę się za powidła polecam wszystkim biszkopcik ze śliwkami. Ciasto jest bez mleka, bez proszku do pieczenia ani nawet sody. Bez problemu można wykonać je z mąki bezglutenowej np. kukurydzianej.Składniki: szklanka mąki 1 i 1/3 szklanki cukru szczypta wanilii 6 jajek szczypta soli śliwki (węgierki) bez pestek Blachę do pieczenia wykładam(...)papierem pergaminowym, posypuję cukrem (1/3 szklanki) i układam gęsto połówki śliwek. Nastawiam piekarnik na 180 stopni.Oddzielam żółtka od białek. Z białek mikserem ubijam sztywną pianę dodając odrobinę soli. Z żółtek i reszty cukru (ok. szklanki) ucieram puszystą masę. Do żółtek przesiewam mąkę i porządnie mieszam zanim dodam białka. Wszystko delikatnie razem łączymy i ciastem zalewamy śliwki.Ciasto
prawdziwe jedzeniepyszne pielemieni, stek z sosem ze świeżego zielonego pieprzu, ser litewski z kminkiem. Na wspomnienie tej wizyty do dzisiaj burczy mi w brzuchu. Jadłam też wtedy pierś kaczki ze śliwkami, która była smaczna, ale trochę za twarda i za sucha. Zapamiętałam to i od tej pory zawsze dbam by moja kaczka była miękka i soczysta. Dzisiaj przygotowałam w domu pierś(...)kaczki z sosem ze śliwek węgierek z golasami, czyli czymś w rodzaju klusek z ziemniaków, ziół, jajek i mąki. Była to jedna z najlepszych kaczek jaką jadłam, jeśli nie najlepsza. Kaczka rozpływała się w ustach i nie jest to tylko czcze gadanie, ani moje subiektywne odczucie, ponieważ daniem zachwycała się cała moja – dosyć wybredna kulinarnie – rodzina. Od dzisiaj
OstryKęsLubię połączenie mięsa z owocami, ale najbardziej jednak lubię do mięsa dodawać śliwki… Na blogu znajdziecie takie połączenia jak https://ugotujmyto.pl/schab-pieczony-jablkowym-sosem/, https://ugotujmyto.pl/pieczona-lopatka-wieprzowa-ze-sliwkami/ czy pasztet https://ugotujmyto.pl/pasztet-domowy-ze-sliwkami/ Tym razem jednak doprawiłam mięso również odrobiną cynamonu. Cynamon nadaje potrawie ciekawą nutkę… należy jednak uważać, żeby nie wsypać go za dużo, bo ma to być tylko nutka(...)cynamonu a nie cynamonowe mięso Najlepiej zacząć od 1/4 łyżeczki cynamonu a kolejnym razem po prostu dodać go więcej… Karkówka ze śliwkami i cynamonem to może dziwne połączenie, ale na pewno smaczne i warte wypróbowania Karkówka ze śliwkami i cynamonemSkładniki:1-1.5 kg karkówki10-15 suszonych śliwek1 łyżeczka pieprzu mielonego1 łyżeczka soli0,25 – 0,5 łyżeczki cynamonuszczypta gałki
UgotujmyTo.plDostałam kilka pysznych śliwek, nie mogłam więc pozwolić by się zmarnowały i powstały "Korniszony ze śliwek węgierek"Składniki :1 kg śliwek,kilka liści czarnej porzeczki lub wiśni .Zalewa:1 szklanka octu winnego 6 %,kilka ziaren ziela angielskiego,kilka ziaren pieprzu czarnego,2 liście laurowe,4 łyżki cukru,1/2 płaskiej łyżki soli.Wykonanie:Zagotować wszystkie składniki zalewy. Przestudzić. Śliwki umyć i wyjąć(...)pestki. Dno słoików wyłożyć (wcześniej umytymi) liśćmi porzeczki lub wiśni, następnie ułożyć śliwki, aż do wypełnienia słoika. Całość zalać letnią zalewą. Słoiki dokładnie zakręcić. Przechowywać w lodówce lub chłodnym i ciemnym miejscu spiżarki... lisek:)/źródło ,,Przetwory i dania mięsne Siostry Anastazji
Anioły w kuchnipyszne pielemieni, stek z sosem ze świeżego zielonego pieprzu, ser litewski z kminkiem. Na wspomnienie tej wizyty do dzisiaj burczy mi w brzuchu. Jadłam też wtedy pierś kaczki ze śliwkami, która była smaczna, ale trochę za twarda i za sucha. Zapamiętałam to i od tej pory zawsze dbam by moja kaczka była miękka i soczysta. Dzisiaj przygotowałam w domu pierś(...)kaczki z sosem ze śliwek węgierek z golasami, czyli czymś w rodzaju klusek z ziemniaków, ziół, jajek i mąki. Była to jedna z najlepszych kaczek jaką jadłam, jeśli nie najlepsza. Kaczka rozpływała się w ustach i nie jest to tylko czcze gadanie, ani moje subiektywne odczucie, ponieważ daniem zachwycała się cała moja – dosyć wybredna kulinarnie – rodzina. Od dzisiaj
OstryKęsUwielbiam! zarówno ze śliwkami jak i z truskawkami. Sama nie wiem, które lubię bardziej. Niestety w tym roku z knedlami jesteśmy na bakier. W sezonie truskawkowym knedli nie było, więc i w sezonie śliwkowym knedle być powinny - i były. Więc jak tylko pojawiły się pierwsze śliwki, wzięłam się za lepienie. Ahhh ten aromat cynamonu, po przekrojeniu knedla, unoszący się(...)moje wspomnienie z dzieciństwa ;) Przepis na knedle jest banalny. Należy pamiętać, żeby zawsze dać dwa razy więcej ziemniaków, niż mamy mąki, do tego 2 jajka i voila!. 'knedle ze śliwkami' Składniki: - 500g ugotowanych ziemniaków - 250g mąki pszennej - 2 jajka - śliwki - cukier z cynamonem (proporcja wg. Waszego smaku) - sól Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę, jajka i sól. Wyrobić jednolite
CookYourselfOstatnio, bardzo zasmakowało mi połączenie prażonego jabłka ze śliwką i do tego cynamon. Taki sam farsz zastosowałam przy drożdżowych naleśników ( klik ). Coś pysznego! A ten zapach unoszący się, podczas ich smażenia - obłęd. Coś mi się wydaje, że ciasto nie raz zagości na naszym stole ;) 'kruche ciasto z prażonymi jabłkami, śliwkami, cynamonem i bezą' Składniki : (na tortownicę o średnicy 23cm(...)mąki pszennej - 1 łyżka śmietany 18% - 1 łyżki octu - 200g masła - 1 łyżeczka proszku do pieczenia * farsz: - 0,5 kg średniej wielkości jabłka (twarde i soczyste) - 0,5 kg śliwek - cukier i cynamon wg smaku * beza: - 4 białka (rozm.L - 150ml) - 3/4 szklanki drobnego cukru - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka octu winnego Ze składników na ciasto ugnieść szybko
CookYourselfPrzepis na szybkie i proste ciasto? Się robi! A że sezon na śliwki trwa - szkoda ich nie wykorzystać :) Składniki: 200 g mąki 40 g cukru pudru szczypta soli 2 żółtka 100 g masła opcjonalnie: 2-3 łyżki zimnej wody ok. 1 kg śliwek (po usunięciu pestek powinno(...)ciasto wkładamy na ok. 30 minut do lodówki, po czym wyjmujemy, wałkujemy na kształt koła. Wykładamy formę* tak, żeby brzegi ciasta wystawały poza nią. Na tak przygotowane ciasto wykładamy śliwki, które z wierzchu posypujemy cukrem pudrem i cynamonem. Wystające brzegi ciasta zakładamy na śliwki. Pieczemy przez około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni. *Wiecie co jest najlepsze
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Strasznie dawno nie było mi dane jeść knedli ze śliwkami - jak mnie naszło, to nie mogłam ich nie zrobić! :) Składniki: 1 kg ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 jajka 1/2 łyżeczki soli 1 kg śliwek 4 łyżki cukru Dodatkowo: masło, bułka tarta, cynamon, cukier puder - wedle uznania Śliwki poprzekrawać na połówki i wyrzucić pestki(...)razu zaznaczę - wybierzcie nieduże śliwki - dzięki temu knedle nie będą za duże. Ziemniaki obrać i ugotować, jak już będą miękkie - chwilę przestudzić i przepuścić przez praskę. Do tak przygotowanych ziemniaków dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajka i sól i dokładnie wymieszać (nie ugniatać). Z ciasta odrywać kawałki, spłaszczać w rękach, na środek nakładać śliwkę i posypujemy ją ok.1/4 łyżki cukru
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Bardzo wilgotne ciasto czekoladowe, któremu charakteru i wyrazu nadaje suszona, podwędzana śliwka- suska sechlońska. Ma ona mięsisty miąższ i pomarszczoną, lepką skórę w kolorze od ciemnigranatowego do czarnego. W smaku jest lekko słodka z dymnym posmakiem i aromatem wędzenia. Została zarejestrowana przez Komisję Europejską jako produkt ze znakiem Chronione Oznaczenie Geograficzne. Wytwarzana jest na obszarze 4 gmin województwa małopolskiego (Laskowa(...)Iwkowa, Łososina Dolna i Żegocina). Śliwka ta ma szerokie zastosowanie kulinarne. Poza słodkościami stosowana jest do potraw takich jak: bigosy, zupy, sosy, pieczenie, pierogi, kompoty. Składniki: 250 g suszonych śliwek (suska sechlońska) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 125 g masła w temperaturze pokojowej 145 g cukru 2 jajka, roztrzepane 185 g mąki+3/4 łyżeczki sody+1/2 łyżeczki proszku
Smakowity Blog Kulinarnybiała (pozostaną nam z ciasta kruchego) 0,5 szklanki cukru -> można dać więcej jeśli lubimy słoddziutkie 1 łyżka mąki ziemniaczanek 1 łyżka octu Dodatkowo: ok. 1 kg śliwek węgierek łyżeczka masła 3 łyżki brązowego cukru cynamon (opcjonalnie) Przygotowanie: Deser jest prosty do wykonania jednak należy go wykonywać etapowo. Zaczynamy od przygotowania ciasta, bo musi ono odpocząć po zagnieceniu(...)oraz dodajemy 2 łyżki oleju. Całość zagniatamy do uzyskania zwięzłego ciasta. Owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 30 minut. W tym czasie zabieramy się za przygotowanie śliwek. Po umyciu każdą z nich należy przekroić na połowę i wyjąć pestkę. Po schłodzeniu ciasta wyjmujemy je i rozwałkowujemy. Blachę to pieczenia lub formę to tarty smarujemy masłem. Wykładamy ciasto
PastelFoodszybko się je robi bo tak nie jest (no chyba, że ktoś ma wprawę w ich robieniu, ja nie mam) ale warte są wysiłku w nie włożonego. Sezon na śliwki jeszcze trwa więc korzystajmy z niego pełnymi garściami. Spróbujcie a już nigdy nie sięgniecie po inny przepis. Polecam bardzo;) Składniki: 1.5 kg ziemniaków 2 jajka 300 gram mąki pszennej(...)podsypywania około 0.5 kg śliwek Ponadto: 2 łyżki masła 3 łyżeczki bułki tartej Wykonanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i dokładnie wystudzić. W między czasie wymyć śliwki, wyciągnąć pestki i dobrze wysuszyć.Masło stopić w rondelku, dodać bułkę tartą i chwilkę podsmażyć. Gdy ziemniaki będą już zimne zmielić je w maszynce.Stolnicę oprószyć mąką. Masę wyłożyć na stolnicę
Krakowskie smaki AniPorządków w zapasach ciąg dalszy. Trzeba zjeść owoce z zeszłego roku i zrobić miejsce na nowe. Tym razem wzięłam się za śliwki. W jednym z numerów gazety „Pyszne ciasta domowe „ znalazłam przepis na przepyszne ciasto z owocami i migdałami. Jeszcze tak delikatnego ciasta z owocami nie jadłam. Zresztą i inni domownicy również to zauważyli bo już na drugi dzień(...)cieście zostały tylko wspomnienia :-) Składniki: 175 g mąki pszennej ½ kg śliwek ( dałam mrożone ) 250 g miękkiego masła lub margaryny 4 łyżeczki cukru waniliowego 3 jajka 250 g cukru 75 zmielonych migdałów bez skórki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Tłuszcz do wysmarowania tortownicy 2 łyżki bułki tartej Dodatkowo do dekoracji Płatki migdałowe i 2 łyżki cukru pudru Sposób wykonania
Na słodko lub wytrawnieŚliwek mamy teraz pod dostatkiem :) Bynajmniej ja mam, a może miałam... -> dżemy, powidła i inne słodkości powoli ogołacały drzewko na pobliskiej działce :) A właśnie, niedługo przedstawię przepis na zdrowy, dietetyczny dżem śliwkowy :) Wracając do sernika. W domu zalegała mi miseczka śliwek zerwnych kilka dni wcześniej, w lodówce widzę 2 kostki sera, a więc postanowione! Robię sernik! Przepis pochodzi(...)Składniki na masę serową: - 2 kostki twarogu półtłustego (500g) - 100 g cukru - 3 jajka - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - sok z połowy cytryny - aromat dowolny Dodatkowo: - 300 g świeżych, wypestkowanych śliwek węgierek Przygotowanie: 1. Jeżeli mamy twardą margarynę, należy ją rozpuścić i lekko schłodzić. Żółtka utrzeć z cukrem i stopniowo dodawać tłuszcz. Wsypać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Podzielić na dwie
Zdrowie na języku :PDziś przedstawiam łatwy przepis na bardzo przyjemny deser. Puszyste i nie za słodkie ciasto drożdżowe ze śliwkami, oprószone tylko cukrem pudrem. Teraz śliwki raczej nie w sezonie, ale można oczywiście wykorzystać te mrożone jak i inne ulubione owoce. Polecam dla wielbicieli mniej słodkich wypieków.Przepis znalazłam na blogu Modern Taste - piękne zdjęcia, polecam!Scroll down for recipe in EnglishCiasto drożdżowe(...)śliwkami(blaszka 26×26 cm)Składniki:200 ml mleka120 g masła1 paczka (7 g) drożdży instant3 jajka150 g cukru1/4 łyżeczki kardamonu450 g mąkiszczypta soli1 łyżka ekstraktu waniliowegook. 350 g śliwekPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 26×26 cm.Mleko podgrzej razem z masłem, aż do jego rozpuszczenia, następnie wmieszaj
karmelowyNadeszła pora na słodkości. Będąc wczoraj na zakupach napotkałem świeże śliwki i zdecydowałem się na przygotowanie tarty. Zrobiłem ją na klasycznym kruchym cieście. Aby ją troszkę urozmaicić wypełniłem ją masą sernikową. Dało to efekt śliwek osadzonych na puszystej pierzynie. Zachęcam do zapoznania się z moim przepisem i życzę udanych wypieków.Czas przygotowania: 80 min.Porcja dla 8 osóbKoszt przygotowania(...)łączymy. Wcześniej oddzielone białka jajek ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę z białek dodajemy do naszej masy i delikatnie ze sobą łączymy, aby nie stracić puszystości.Umyte śliwki kroimy na ćwiartki. Masę przelewamy do naszej formy na wcześniej przygotowane ciasto. Śliwki układamy na wierzchu masy, posypujemy szczyptą cynamonu i ścieramy na nie nasze ciasto, które wcześniej chłodziliśmy
kulinarnyJaKolejne smaczne smarowidło do chleba. Wędzone śliwki powodują że pasta jest lekko słodkawa, i pachnie wędzeniem. Z tej ilości składników wychodzi całkiem spora porcja. Tym razem pomysł zawdzięczam Beacie M. z forum na Fb. Przepis przez nią podany odrobinę zmieniłam.składniki250 g wątróbki drobiowej1 jabłko typu szara reneta3-5 śliwek wędzonych ( ważne, żeby były dobre wędzone śliwki(...)masłaOlej do smażeniaprzygotowanieWątróbki umyć oczyścić i osuszyć, Na patelnię wlać oliwę i na gorącą wrzucić wątróbkę. Szybko usmażyć z obu stron, dodać obrane jabłko pokrojone w kawałki, pokrojone śliwki, poszatkowaną czerwoną cebulę. Przykryć i zmniejszyć ogień. Chwilę poddusić i następnie dosypać chilli, pieprz, majeranek. Skończć smażenie gdy śliwki i jabłko będą wystarczająco miękkie, posolićLekko przestudzić i zmielić
Stare Garykieszonki - takie, jak dzisiaj. Schab jest mięsem samym w sobie suchym, więc, aby nadać mu kruchości i soczystości dobrze jest "wspomóc" go dodatkami. Dzisiaj takimi dodatkami były śliwki i wędzony boczek.Składniki:świeży surowy schab,surowy wędzony boczek,świeże śliwki,sól, pieprz, majeranek,cebula,czosnek,tłuszcz do obsmażenia,słodka śmietana do doprawienia sosu.Boczek pokroić w średniej(...)grubości plastry - nie mogą być większe niż nasz kawałek schabu.Śliwki umyć i wypestkować.Schab opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pociąć na dość grube plastry. Od węższego brzegu naciąć przez środek ostrym nożem kieszonkę.Do kieszonki włożyć plaster boczku i polówki śliwek. W moich zmieściły się dwie połówki :)Tak nadziane kotlety oprószyć solą, pieprzem
Codzienna kuchnia niecodziennawieniec serowy z ziołami? Od tamtej pory dość często go piekę, a ostatnio nawet na słodko :) Dziś, przy okazji pieczenia bułek, postanowiłam zrobić z brązowym cukrem i śliwkami. A ze śliwek było tylko kilka, to trzeba było wymyślić jak je dobrze zagospodarować w tym cieście :D Składniki:ok. 250 g. mąki,pół szklanki mleka,5 dkg drożdży(...)łyżeczka białego cukru,szczypta soli,50 g. miękkiego masła,kilka łyżek brązowego cukru,śliwki.Drożdże rozetrzeć z cukrem. Mleko podgrzać lekko, dodać do drożdży - wymieszać. Mąkę przesiać i połowę połączyć z mlekiem i drożdżami. Odstawić pod przykryciem do lekkiego podrośnięcia.Jak już podrośnie, dodać masło i zagnieść. Najlepiej zrobić to ręką, wtedy masło idealnie łączy się z ciastem
Codzienna kuchnia niecodziennapóźnej jesieni możemy piec kołaczyki ze śliwkami.Wybieramy śliwki, z których łatwo odchodzą pestki oraz mają zwarty i słodki miąższ.Składniki na ciasto-5 dkg drożdży-1,5 szklanki ciepłego mleka-3 łyżki cukru-ok. 5 szklanek mąki 450-4 jajka oraz jedno do smarowania-1/2 kostki margaryny-szczypta soli-aromat śmietankowy lub waniliowyNa kruszonkę:-20 dkg mąki(...)cukru-1/2 kostki margaryny-aromat-szczypta solioraz najważniejszy składnik - ok. 1 kg śliwek. Ze śliwek usuwamy pestki, część kroimy na połówki i nacinamy a część w "ósemki". Składniki kruszonki ścieramy palcami. Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy połowę mleka i szklankę mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy
Maminek kulinarnyprostej potrawie kryje się tak wiele wspomnień z dzieciństwa.... Charakterystyczna goryczka węgierek zamknięta w miękkich, ziemniaczanych kluseczkach. Śliwki obsypuję cynamonem i cukrem, dodaję trochę masła i otulam ciastem. Podaję z bułką tartą uprażoną na maśle oraz odrobiną cukru i cynamonu. Składniki:500 g śliwek węgierekcynamon mielony700 g ugotowanych ziemniakówjajko250 g mąki (w wersji bezglutenowej mąki ziemniaczanej)szczypta soli1/2 szklanki(...)cukru4-5 łyżek masła2 łyżki bułki tartejPrzygotowanie:Śliwki myjemy, osuszamy, drylujemy, oprószamy cynamonem. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa. Przekładamy je na stolnicę, wbijamy jajko, dodajemy mąkę, szczyptę soli i zagniatamy jednolite ciasto. Odcinamy kawałek ciasta, formujemy z niego wałek o średnicy około 4 cm i kroimy w kawałki po 3 cm. Rozpłaszczamy
Smakowity Blog Kulinarnypopularniejszym kucharzem, Sebastianem Olmą, a jego sekret tkwi w prostocie i właściwym łączeniu składników. Serwując go gwarantuję, że podbijecie serca każdego z gości! Składniki: 3 świeże figi 6 świeżych śliwek pół szklanki cukru łyżka masła kieliszek whisky lub brandy Wykonanie: Owoce myjemy, z fig usuwamy ogonki, ze śliwek pestki. Kroimy na ćwiartki. Jeśli będziecie mieli mniejsze śliwki, np. węgierki, kroimy(...)skarmelizuje, dodajemy łyżkę masła. Temperatura karmelu jest bardzo wysoka, dlatego trzymajcie się w razach i pamiętajcie, by nie oblizywać szpatułki, którą mieszacie składniki. W następnym kroku na patelnię wsypujemy śliwki. Chwilę później dodajemy również figi. Owoce mieszamy, by pokryły się karmelem i poddały działaniu temperatury puszczając swój sok. Ostatnim krokiem w przygotowaniu owocowo-karmelowego cuda jest doprawienie zawartości patelni alkoholem
Taste Of My DayKrem z suszonych śliwek. Składniki. 20 dag śliwek suszonych 2 łyżki miodu 1 łyżka śliwowicy 1 łyżeczka żelatyny 200 ml śmietany kremowej 100 g orzechów włoskich uprażonych Śliwki przepłukać, zalać niewielką ilością wody przegotowanej i zostawić na 2 godziny. Odcedzić i ugotować do miękkości. Śliwki zmiksować z miodem i śliwowicą. W wywarze ze śliwek rozpuścić żelatynę i wymieszać z masą
Kulinarny karnet ChristopheraJeszcze nikt mi nigdy nie powiedział, że nie lubi ciasta ze śliwkami!, kwaskowatość śliwek została przełamana lukrem i wyszło idealnie. Składniki na dużą prostokątną blaszkę:Ciasto: 38 dag maki 22 dag cukru 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 25 dag roztopionej margaryny 1/2 kg śliwek Kruszonka: 15 dag margaryny 1 szklanka mąki pszennej 2/3 szklanki wiórków kokosowych(...)miksujemy do czasu uzyskania puszystej masy. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz roztopioną wystudzoną margarynę. Dokładnie miksujemy i przekładamy na przygotowaną formę wyłożoną papierem do pieczenia.2. Śliwki umyć, osuszyć, wyciągnąć pestki, przekrawać na połówki i równo rozłożyć na ciasto.3. Roztopić margarynę na kruszonkę, lekko przestudzić, dodać mąkę, cukier i wiórki kokosowe, wymieszać i powstałymi grudkami posypać śliwki
Apetyczna babeczkabudzisz się, a w mieszkaniu chłód - aż nie chce się wyjść spod kołdry. Jednak w końcu trzeba się zmusić, iść na pobliski bazar, kupić świeże owoce i warzywa. Piękne śliwki uśmiechają się tak zalotnie, aż żal zostawić je na pastwę innych klientów. Dziś propozycja, która na dobrą sprawę może być słodkim obiadem, sycącym śniadaniem na ciepło bądź porządnym deserem.Każda(...)szczęście od pewnego czasu ryż na mleku to dla mnie bomba, rarytas, a możliwości w dodatkach, na jakie pozwala, są nieograniczone.Zapraszam na wersję jesienną. RYŻ NA MLEKU Z KARMELIZOWANYMI ŚLIWKAMI. /własny;/ na 2 porcje 2/3 szklanki ryżu ok. 4 szklanki mleka 2% łyżeczka cukru waniliowego łyżeczka zwykłego cukru 1 łyżeczka masła 6 śliwek 4 łyżki cukru 2-3 łyżki
W kuchni Karmel-itkiSkładniki na ciasto : 30 - 40 dag ugotowanych, zmielonych ziemniaków 10 dag białego sera - zmielonego jajko 15 dag mąki pszennej , może być jeszcze1 łyżka mąki ziemniaczanej sól , śliwki Przygotowanie : Wszystkie składniki tzn. ser i ziemniaki razem doskonale połączyć , wsypać mąkę , dodać jajko i sól Wyrobić jak na kluski leniwe Śliwki do knedli umyć i wyjąć z każdej pestkę Masę ziemniaczaną(...)uformować w wałek i odkrawać po kawałku ciasta , tyle by po rozpłaszczeniu go ręką oprószoną mąką można było umieścić połowę śliwki ( ja maczałam ją ciut w cukrze ) Zlepiać brzegi ciasta tak by , śliwka była nim doskonale otoczona , inaczej podczas gotowania pęknie i wypłynie na zewnątrz W dużym garnku wstawić wodę , posolić i gdy zacznie wrzeć wrzucać knedle , by nie popękały
Proste PotrawyMaroka woreczki aromatycznych przypraw, nie mogłam się doczekać, aby przygotować swój pierwszy tażin. Stąd moja śródziemnomorska propozycja na danie z dynią to marokański tażin wołowy z ciecierzycą i suszonymi śliwkami. Danie rozgrzewające, podnoszące na duchu - jego smak jest według mnie kwintesencją jesieni. Tażin (tagine) to taki północnoafrykański gulasz. Przygotowanie tażinu nie wymaga skomplikowanych operacji w kuchni (składniki po prostu(...)Wyobrażam sobie, że może to mieć coś wspólnego z zabezpieczeniem mięsa przed zepsuciem w gorącym klimacie Maroka. Gotowy tażin wołowy to niezwykle pokrzepiające i zrównoważone danie. Słodycz suszonych śliwek równoważy bogactwo korzennych przypraw, mięso rozpływa się w ustach, a cieciorka i dynia wzbogacają teksturę dania. Zdecydowałam się dodać mniej mięsa, a więcej warzyw, niż było podane w oryginalnym przepisie
Chilli Czosnek i Oliwa