propozycja świąteczna - nowa odsłona śledzia, którego jak się okazuje można łączyć z przeróżnymi dodatkami. Sałatka na pewno sprawdzi się na świątecznym stole, ale należy pamiętać aby ją przygotować przynajmniej dzień wcześniej :-) Śledź w sosie curry ŚLEDŹ W SOSIE CURRY 2 płaty matiasa 1 średnia cebula 1/3 szklanki oleju 1 ogórek kiszony 1 płaska łyżka curry 1 ząbek czosnku 1 duża(...)minimum 4h. Cebulę obieramy i siekamy w cienkie piórka, ogórka kiszonego ścieramy na tarce jarzynowej, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Olej łączymy z koncentratem pomidorowym, czosnkiem i curry. Śledzia osuszamy i drobno kroimy, mieszamy z sosem curry, cebulą i natką pietruszki. Doprawiamy do smaku octem winnym. Śledź w sosie curry SMACZNEGO
peggiwkuchniZnałam już śledzie z marchewką, ale nie w takiej wersji. W tej mi znanej marchewka dodawana jest do śledzi i cebuli a całość zalana olejem. W tej wersji oleju jest bardzo mało a zarówno podsmażoną cebulkę jak i marchewkę można ze smakiem zjeść razem ze śledzikami. :-) 400g śledzi w oleju 6 dużych marchewek 3 cebule pieprz olej szczypior do dekoracji(...)śledzi odlewamy olej, moczymy w zimnej wodzie przez około 30 minut. Osuszamy je i kroimy na kawałki o szerokości około 1 cm. 2. Marchewkę obieramy, kroimy wzdłuż i wszerz na pół, gotujemy około 15 minut w osolonej wodzie. Studzimy i ścieramy na dużych oczkach tarki. 3. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy marchewkę, doprawiamy do smaku pieprzem
Szefowa kuchniśledzikiem, jakoś nigdy nie robiłam bo uważałam że nie do końca można pozbyć się z nich soli, dlatego kupowałam gotowe. Walką z solą rozpoczęta ;). W tym przepisie moczyłam śledzie przez dobę w mleku, kolejne moczyły się 3 doby i muszę powiedzieć że lepsze:) A wy jakie macie sposoby na pozbycie się soli ze śledzi? Potrzebne składniki: 4 płaty śledziowe(...)mleka 1 jogurt naturalny mały 2 łyżki musztardy 4 korniszony 1/3 pora 1 łyżeczka gorczycy szczypiorek do posypania 0,5 jabłka pieprz Przygotowanie: Śledzie płuczemy i zalewamy mlekiem - pozostawiamy na min. dobę. Na następny dzień śledzie kroimy w paseczki, dodajemy do nich pokrojony por w półksiężyce, szczypiorek, ogórki w talarki oraz jabłko w kosteczkę. Jogurt mieszamy
Łycha smakówfiletów śledziowych (matias), 1 cebula, 3 jajka, 2 ziemniaki, 3 marchewki, 2 buraki, pieprz czarny (świeżo mielony), 4 łyżki majonezu, natka pietruszki (do dekoracji). Szuba - zwana również śledziem pod pierzynką. Dla mnie jest to jedna z najlepszych sałatek śledziowych. Cytując historię tej sałatki ze strony przystanekpraga - możemy przeczytać, że śledź pod szubą po raz pierwszy pojawił się na stołach(...)wymyślono, aby pogodzić gości gospody i złagodzić nieco prowadzone przez nich po pijanemu kłótnie i spory, które przynosiły zajazdowi straty, odstraszając bardziej spokojnych klientów. Poszczególne składniki miały określoną symbolikę – śledź symbolizował „proletariat” (czy też klasę robotniczą, żeby pozostać w terminologii marksistowskiej), ziemniaki – chłopów, zaś krwawo-czerwone (bordowe) buraki – bolszewików. Śledzie dobrze wymoczyć w zimnej wodzie, a następnie pokroić w drobną
Świat Domowej Kuchniwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Idealne połączenia śledzia, pomidorów i przypraw typowych dla kuchni włoskiej. Ilość składników zależy od indywidualnego smaku każdego z nas. Niżej podaję swoją wersję i zachęcam do małego szaleństwa ze śledzikami. 400-500g filetów śledziowych 1 słoiczek suszonych pomidorów w oleju (około 300g) 100 ml oleju bazyliowego 2-3 ząbki czosnku ocet winny/jabłkowy przyprawa typu włoskiego Dodatkowo (opcjonalnie): świeże zioła do posypania (u mnie natka pietruszki, ale polecam bazylię czy tymianek) Śledzie wymoczyć (najlepiej w mleku) i pokroić w mniejsze kawałki. Pomidory wyjąć z zalewy (zalewę zostawić) i wraz z czosnkiem dość grubo posiekać. Olej z pomidorów wymieszać z bazyliowym. Na dno miski/słoika nalać odrobinę oleju i kolejno (warstwami) układać: czosnek
Di gotujeDzisiaj na blogu mój pomysł na śledzie w bardziej słodkim wydaniu. Zapewne bardziej przypadnie do gustu kobietom. Bo choć śledzi nie jemy na wigilię, to już na święta, Sylwestra lub Nowy Rok śledzie muszą być! Składniki: 4 marynowane filety śledziowe 2 połówki brzoskwiń z puszki 3 jajka 2/3 szklanki marynowanego selera 4 płaty marynowanej papryki 2 łyżki majonezu 3 łyżki(...)gęstej śmietany lub jogurtu 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz koperek lub natka do dekoracji Śledzie, brzoskwinię i paprykę pokroić w kostkę, selera odcedzić, a jajko zetrzeć na grubej tarce. Majonez wymieszać ze śmietaną lub jogurtem. Doprawić solą i pieprzem. W salaterce ułożyć selera, brzoskwinię, śledzie, paprykę i jajka. Na co drugą warstwę wyłożyć śmietanę z majonezem. Schłodzić. Przed
Czerwień i błękitProsta i szybka wariacja na temat śledzi w słoiku. Pyszne na co dzień ale i w Święta będą idealne. Śledzie z papryka, cebula i jabłkiem w sosie majonezowym tacka śledzi a'la matias 1 czerwona cebulka pół czerwonej papryki pół jabłka ze skórką, bez pestek 2 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy Śledzie odsączamy i kroimy(...)dzwonka. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w paseczki, jabłko w niedużą kostkę. Mieszamy majonez z musztardą. W słoiku przekładamy: sos majonezowy, śledzie, po trochu cebuli, papryki i jabłka i tak do skończenia składników. Zakręcamy i chowamy do lodówki na kilka godzin
Dzieje kuchennej WiewióryRyby, a szczególnie śledzie bardzo dobrze smakują w połączeniu z pomidorami. Śledzie w pomidorach dostępne w sklepach, jak dla mnie zazwyczaj są zbyt octowe. Przygotowanie domowej zalewy pomidorowej do śledzi jest proste, ocet w niej jest tylko delikatnie wyczuwalny. Taki śledzik już na następny dzień po przygotowaniu nabiera pomidorowego smaku i śmiało można się nim zajadać. Składniki(...)łyżki wody do rozmieszania 1 łyżeczka miodu 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki ziaren gorczycy 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka pieprzu mielonego Przygotowanie: Śledzie spróbować i jeśli są bardzo słone, to moczyć je w zimnej wodzie przez co najmniej godzinę. Po moczeniu osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na 2 - 3 cm kawałki. Cebulę i czosnek
Kuchcik gotujemoja kolejna wigilijna propozycja. Połączenie śledzi z cebulą, ogórkami i sosem pomidorowym to połączenie doskonałe. Warto przygotować te śledziki, ponieważ są przepyszne. SKŁADNIKI: 1/2 kg śledzi matiasów, 2 cebule, 3 ogórki konserwowe, oliwa do smażenia, Sos: 1/2 szklanki wody, 1,5 łyżki oleju, 150 ml ketchupu Kieleckiego o smaku śliwkowym SPOŁEM, 1,5 łyżki octu spirytusowego SPOŁEM, 1,5 łyżeczki(...)ziarna ziela angielskiego, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, sól, pieprz, PRZYGOTOWANIE: 1. Wszystkie składniki sosu przekładam na garnka. Gotuję na małym ogniu około 10 minut. Odstawiam do przestudzenia. 2. Śledzie matiasy moczę kilka godzin we wodzie. Następnie osuszam i kroję na mniejsze kawałki. Cebulę kroję w piórka i szklę na oliwie. Ogórki konserwowe ścieram na tarce o dużych oczkach
Tradycyjna kuchnia KasiWigilijnym i świątecznym stole na pewno nie zabraknie śledzi. To taka nasza narodowa przekąska. Odmian przygotowania śledzi, czy sałatek śledziowych jest mnóstwo. W dzisiejszym poście proponuję kilka, które zamieszczałam na moim blogu(...)ŚLEDZIE W ZIOŁACH Z SUSZONYM POMIDOREM ŚLEDZIE PO ŻYDOWSKU SAŁATKA
W kuchennym oknie EwyŚledzie w oleju to przepis na polskie, tradycyjne śledzie, które goszczą w każdym domu podczas świąt. A co najważniejsze nie wymagają wielkich przygotowań i robi się je bardzo szybko. Zapraszam!!! Składniki: 0,5 kg filetów śledziowych solonych, 2 średnie cebule, 3 listki laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, ¾ szkl. oleju, sól, pieprz, mleko i woda do moczenia śledzi(...)Wykonanie: Filety śledziowe dokładnie moczymy w wodzie i mleku. Ja moczę je ok. 3 godzin zmieniając wodę i mleko co jakiś czas. Jak już śledzie są wymoczone kroimy je na 4-5 mniejszych kawałków. Przekładamy do miski. Cebulę kroimy w kostkę. Dodajemy do śledzi. Zalewamy olejem, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, doprawiamy solą i pieprzem
Passion of CookingWitam serdecznie Propozycja na pyszną sałatkę śledziową z śledzi marynowanych i selera . Będziemy potrzebować : 500 g marynowanych płatów śledziowych 4 jajka ugotowane na twardo 1 słoik 400 ml selera konserwowego (około 200 g) około 4 łyżek stołowych majonezu 1 cebula (120 g) pieprz sól Link do filmu z przygotowania : Śledzie marynowane z selerem https://www.youtube.com/watch?v=X7dgADfAEG8 Przygotowanie : Cebulę kroję(...)jeżeli jest ) i kroję w paseczki o szerokości około 1 cm . Płatów nie obieram ze skórki ale jeżeli chcemy to można obrać . Końcowe przygotowanie sałatki śledziowej : Do salaterki daję śledzie , seler , jajka , cebulę , majonez doprawiam szczyptą soli i pieprzem ( dwiema dużymi szczyptami ) i całość dokładnie mieszam . Po wymieszaniu sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam . Śledzie przed podaniem odstawiam
Uwaga Babcia GotujePrzepis na tego śledzia dostałam w ubiegłym roku od koleżanki. Powiedziała, że to był hit poprzednich świąt i niej w domu. Zrobiłam i muszę przyznać, że bardzo mi smakowało, pomimo tego, że dałam zdecydowanie za dużo majonezu. Potem okazało się, że identyczne śledzie zrobiła też ciocia (z odpowiednią ilością sosu). W tym roku na pewno powtórzę(...)szklanki wody 2 szklanki octu 2 łyżki cukru 2 płaskie łyżki soli 3 liście laurowe 3 ziela angielskie 3 ziarna pieprzu 4 goździki 1 łyżeczka gorczycy Wykonanie: Śledzie namoczyć w wodzie przez kilka godzin. Wszystkie składniki zalewy umieścić w garnku. Zagotować i odstawić do całkowitego wystudzenia. Namoczone śledzie wyjąc z wody, osuszyć i włożyć do słoja
Sto kolorów kuchniZimą częściej niż w pozostałych porach roku przygotowuję śledzie. Polecam kupić solone i zamarynować. Można je wtedy wykorzystać na przykład do sałatki. Oto jedna z moich propozycji. Polecam przygotować na święta, Sylwester i Nowy Rok. Składniki : 1 słoik śledzi marynowanych w oleju 5 jajek 1 duży por 150 g żółtego sera 1 puszka czerwonej fasoli 5-6 korniszonów pół średniego(...)słoika majonezu średni kubek gęstego jogurtu 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz, suszony czosnek i zioła do smaku Wykonanie : Majonez wymieszać z jogurtem, sokiem z cytryny i przyprawami. Śledzie odcedzić, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kwadraty. Jajka ugotować na twardo, a po przestudzeniu obrać. Fasolę odsączyć z zalewy. Korniszony pokroić w kosteczkę. wyłożyć do salaterki. Pory przekroić
Czerwień i błękitrazem proponuję Wam śledzie w śmietanie z dodatkiem cebulki i jabłka. Ja osobiście za śledziami nie przepadam, ale moja rodzina się nimi zajada :) Składniki: - 10 płatów śledziowych małosolnych - 1 cebula - 1 jabłko - 1 opakowanie śmietany 18 % ( ok 400 g) - sól i pieprz Przygotowanie: Śledzie kroimy w grube kawałki i układamy je w salaterce. Cebulę kroimy w drobną kostkę(...)sparzamy ją wrzątkiem. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Gdy cebula wystygnie odciskamy ją, łączymy z jabłkiem i układamy na śledziach. Śmietanę przyprawiamy do smaku pieprzem i odrobiną soli i polewamy nią wcześniej przygotowane składniki. Śledzie wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę, by smaki się połączyły
Zainspirowana w kuchni