Trochę inny pomysł na śledzie czyli śledzie jak schabowe, w panierce z jajka i bułki tartej. Mnie osobiście paluszki bardziej smakowały na zimno niż na ciepło. Polecam, bo nikt nie spodziewa się śledzia pod panierką. Składniki: • 4 filety śledziowe w oleju • 2 łyżki mąki pszennej • 1 jajko • 4 łyżki bułki tartej • olej(...)smażenia Wykonanie: • Filety śledziowe przekroić wzdłuż na trzy paski, każdy skrócić o połowę. • Śledzie obtoczyć w mące, następnie w roztrzepanym jajku i panierować w bułce tartej. • Paluszki śledziowe smażyć na rozgrzanym oleju
To co kochamŚrodę Popielcową proponuję musztardowe śledzie w oleju z cebulką. Najlepsze na drugi dzień, kiedy to wszystkie składniki przegryzą się. Dobre na wigilię i na imieniny, albo na zwykłą kolację. Składniki: • 500 g śledzi solonych • 3 łyżki musztardy • 3 cebule • 1/3 szklanki oleju Wykonanie: • Śledzie moczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin. • Pokroić(...)filety na mniejsze kawałki i posmarować je z obu stron musztardą. • Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. • Ułożyć śledzie w słoiku i poprzekładać je pokrojoną cebulą. • Zalać olejem i odstawić zamknięty słoik do lodówki
To co kochamŚledzie w takim sosie przygotowałam po raz pierwszy, wyszły bardzo smaczne i aromatyczne, mają ostro-słodki smak. Na pewno przygotuję je na zbliżające się święta Bożego Narodzenia. Składniki: 5 filetów śledziowych 0,5 szklanki sosu meksykańskiego Fanex 0,5 szklanki ketchupu 2 czerwone papryki 2 cebule Puszka fasoli czerwonej Słodka i ostra papryka Sól do smaku Płatki chili Olej(...)smażenia Sposób przygotowania: Śledzie przekładamy do miski, zalewamy zimną wodą i moczymy przez 2 godziny, kroimy na małe kawałki. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie paski, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w paski, dodajemy do cebuli, smażymy do momentu aż zmięknie. Wlewamy sos meksykański i ketchup, lekko podgrzewamy, doprawiamy do smaku słodką i ostrą paprykę
Bajeczna Kuchniasałatkę śledziową najbardziej lubimy jeść jesienią i zimą, do pieczonych ziemniaków. Jest bardzo konkretna i zdecydowana w smaku. Jeśli jest naszykowana ze śledzi po wiejsku – jest mocno kwaskowa. Jeśli z czystych śledziowych filetów – bardziej słona. I jeden i drugi sposób to miłe doznania smakowe. A już z pieczonymi ziemniakiem – szczególnie! Ta sałatka, zimne masło i gzik to mój żelazny zestaw(...)jeśli późną jesienią zapraszamy znajomych na szklaneczkę dobrej whiskey i pieczone ziemniaki – ta sałatka zawsze jest na stole. Możecie przygotować ją na dwa sposoby – albo używając lekko już zakwaszonego śledzia, czyli filetów po wiejsku, albo ze świeżych filetów śledziowych ‘a la matias’. Różnica – w ostatecznym smaku sałatki i stopniu skomplikowania przepisu. Z filetów po wiejsku sałatkę można zrobić
Karo in the KitchenPrzepis na pyszne śledzie marynowane w zalewie ketchupowej. Składniki: 500 g solonych filetów śledziowych 2 cebule 5 ogórków konserwowych Marynata: 7 łyżek keczupu łyżka musztardy 2 łyżki octu winnego 5 łyżek oleju łyżeczka cukru kilka ziarenek pieprzu, liść laurowy, ziele angielskie Przygotowanie Śledzie moczymy 3-4 godziny w wodzie, następnie kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy(...)chwilę na oleju. Ogórki kroimy w cienkie plasterki. Wszystkie składniki na marynatę łączymy ze sobą i mieszamy dokładnie. Na dnie szklanego naczynia układamy warstwę cebuli, ogórków i śledzi, na nich rozsmarowujemy marynatę. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Śledzie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na co najmniej
e-PrzepisyKulinarneśledź obsmażany z octu Śledź jest smaczny pod każdą postacią, a ślesz obsmażany, a później marynowany w octowej zalewie, to jedno z dan które darze szczególnym sentymentem. składniki 1 kg świeżych śledzi ( już oczyszczonych i bez głów) sól, pieprz 3-4 łyżki oleju(...)małym ogniu przez dziesięć minut, a następnie odstawiamy do wystygnięcia. Rybę wyjmujemy z lodówki dokładnie obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym na patelni oleju (z każdej strony smażymy śledzia nie za długo, tak aby tylko "złapał kolor"). Teraz usmażone ryby przekładamy do słoików i zalewamy octową zalewą ( razem z cebulą i przyprawami). Słoje zakręcamy trzymamy w chłodnym miejscu
Miód i pieprzŚledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami, można przygotować na tydzień lub dwa przed Świętami. Składniki sałatki są tak dobrane, że żaden z nich nie dominuje smakowo. Śledzie można pokroić w kosteczkę lub pozostawić w formie większych kawałków, jak lubicie. Jeśli szukacie pomysłów na potrawy świąteczne, zajrzyjcie do ściągawki, którą przygotowałam ( klik ). Składniki: 500 dkg płatów śledziowych ala matias(...)jabłkowego kilka gałązek koperku sól, pieprz czarny do smaku olej (rzepakowy lub słonecznikowy) Przygotowanie: Płaty śledziowe namoczyć w zimnej wodzie na 30 minut, aby usunąć nadmiar soli. Czas moczenia śledzi zależy od też jak bardzo słone płaty kupiliśmy. Ryby do tej sałatki nie powinny być zbyt słone. Następnie p łaty pokroić na mniejsze kawałki. Wymoczone płaty osączyć na sitku
Codziennik Kuchennysmak z kuchni szwedzkiej Was zaskoczy. Składniki 750 g świeżych niesolonych śledzi 3/4 szklanki śmietany 22 % 2 łyżki keczupu 3 łyżki startego chrzanu półtora łyżki masła 1 łyżka soku z cytryny sól Przygotowanie Śledzie umyłem, wykroiłem filety, skropiłem do środka sokiem z cytryny, posoliłem. Końce filetów założyłem do środka. Śledzie ułożyłem w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Śmietanę(...)wymieszałem z keczupem i chrzanem, Polałem nią śledzie, skropiłem roztopionym masłem. Zapiekałem 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni
R'n'G Kitchenśledzie w sosie kaukaskim Ostatnia wizyta w porcie sprawiła, że w mojej kuchni znów pojawił się świeży bałtycki śledź. A chociaż ryba ta ustępuje urodą i rozmiarami innym, " szlachetniejszym" gatunkom to jednak uważam, iż w smaku jest wprost niezrównana. Dlatego dziś przedstawię kolejną propozycję z tą rybą w roli głównej. Mając nadzieje że danie(...)pełne cennych składników, dostarczy wszystkim smakoszom również niezapomnianych kulinarnych wrażeń. składniki 600-700 g oczyszczonych tuszek ze śledzia 1 cebula 1 papryka ( u mnie żółta) 1 mała papryczka chilli 1 puszka pomidorów ( lub świeże obrane ze skórki) 3 ząbki czosnku 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego sok z jednej cytryny 1 łyżka cukru
Miód i pieprzŚledzie :) Stali bywalcy bloga wiedzą zapewne, że jestem ich wielką miłośniczką. Przepisów na te smaczne rybki jest na blogu już sporo, a to jeszcze nie koniec. Dziś zapraszam na śledzie po kaszubsku. Przepis znalazłam na WŻ i się w nich zakochałam. Robiłam je już kilka razy między innymi na święta i sylwestra, wszystkim bardzo smakowały. Polecam :) Składniki(...)laurowe i ziele angielskie. Mieszam i gotuję na wolnym ogniu ok. 3 minuty. Do gotującej zalewy dodaję rodzynki i cebulę, gotuję następne 3 minuty. Zalewę studzę do ostudzonej dodaję śledzie, delikatnie mieszam i przekładam do słoja. Słój zakręcam pokrywką i przekładam do lodówki, po kilku godzinach są gotowe do spożycia. Tak przygotowane śledzie można przechowywać w lodówce nawet do dwóch
Kuchnia z widokiem na ogródŚledzie Matjasy zatopione w roztartym twarogu z nowalijkami, czyli rzodkiewką i szczypiorkiem. Coś dla smakoszy sałatek śledziowych :) SKŁADNIKI: 4 płaty śledziowe a’la Matjas 200 g twarogu półtłustego 1/2 szklanki śmietany 18% 2 cebule dymki 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek rzodkiewek pieprz kolorowy sól Filety śledziowe odsączyć ze słonej zalewy i włożyć do zimnego mleka na około 3 godziny(...)trakcie moczenia mleko można zmienić, wtedy sól szybciej wyjdzie z ryby. Śledzie osuszyć i pokroić na kawałki. Twaróg rozetrzeć ze śmietaną i przyprawami. Do twarogu dodać pokrojoną cebulkę , rzodkiewkę i posiekany szczypiorek. Tak przygotowany twarożek wymieszać ze śledziami. Odstawić, aby smaki się przegryzły. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania z rybą , Przystawki , sałatki i surówki Tagged: nowalijki , twaróg , śledzie
https:KKuchniaMniamKolejne śledzie mam dziś do wypróbowania. Ja śledzie uwielbiam i mogę je jeść ciągle, natomiast na świąteczne stoły czy to Boże Narodzenie czy Wielkanoc daję upust swoim śledziowym pomysłom. Tym razem śledzie w sosie pikantne od cebuli, słodkawe od miodu i kwaskowe od cytryny, są pyszne. Wypróbujcie a smak Wam się spodoba. Śledzie w sosie jogurtowo - cytrynowym. ROZWIŃ I CZYTAJ
Moje Małe CzarowanieSkładniki: 6 dużych marynowanych śledzi 6 jajek 1 duża cebula 4 łyżki majonezu 4 łyżki śmietany 2 łyżeczki curry sok z 1 pomarańczy 2 łyżeczki brązowego cukru 1-2 garście rodzynek sól, pieprz natka pietruszki Sposób przygotowania: Rodzynki sparzamy wrzątkiem. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Jajka kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Majonez mieszamy ze śmietaną. Dodajemy przyprawę curry, cukier(...)wyciśnięty z pomarańczy. Dodajemy cebulkę, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W misce układamy śledzie. Wkładamy jajka, rodzynki. Całość zalewamy sosem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 0,30h Koszt wykonania: ok. 18 zł źródło: aksamitne śledzie
Pobite gary Barbaryjestem śledziarą, Przemek nie przepada za śledzikami chyba że są to rolmopsy czy śledzie marynowane. I dlatego ja robię sobie niewielkie ilości aby popróbować smaków wszelakich w różnych wariacjach śledziowych. Tym razem trafiło na śledzie w stylu śródziemnomorskim, są bardzo aromatyczne i powiem Wam że kumin to jest super połączenie ze śledziami. Popróbujcie, karnawał sprzyja robieniu drobnych zakąsek. Śledzie
Moje Małe Czarowanie