Śledzie zaliczamy do tłustych ryb, 100 g dostarcza 160 kcal. Mają sporo potasu, kwasu omega-3 Spora ilość tłuszczu w śledziu to jego zaleta, aż 70 proc. tego tłuszczu stanowią dobroczynne dla zdrowia kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone, szczególnie cenny jest kwas EPA. Ryby te są bogatym źródłem witamin A i D oraz E, sporo witaminy B6 oraz(...)witaminy B12. Śledzie dostarczają także sporą dawkę żelaza, cynku i miedzi oraz fosforu i jodu. Ciekawostką je to że śledzie wpływają również na nasz nastrój, ponieważ zwiększają poziom serotoniny, działają przeciwdepresyjne, wzmacniają pamięć i koncentrację. Składniki: 1 op śledzi matias w oleju 1 jabłko 0,5 papryki czerwonej 5 ogórków konserwowych w kurkumie 1 łodyga selera naciowego
kgwjanczewoświęta. Jeszcze chwila, już za momencik, nim zdążysz mrugnąć okiem, a na niebie zauważysz pierwszągwiazdkę, sygnał do rozpoczęcia uczty. ŚLEDZIKI Z CHILI. /autorskie;/ na 1-2 słoiczki 500g solonych śledzi 2 papryczki chili olej 2 szklanki wody 1/2 szklanka octu 2 ziarenka pieprzu po łyżeczce papryki mielonej słodkiej i ostrej Śledzie moczę przez noc, aby pozbyć się nadmiaru soli. Kroję(...)mieloną paprykę zagotowuję, a następnie studzę. Zalewam przygotowaną zalewą śledziki. Zostawiam szczelnie zamknięte w lodówce minimum dwie doby. ******** ŚLEDZIKI PO WIEJSKU Z PAPRYKĄ. / autorski;/ 1 duży słoik 500g solonych śledzi 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki czerwonej 2 cebule 2 pęczki koperku 2 szklanki oleju 2 szklanki wody 1/2 szklanki octu 2 ziarenka pieprzu 1 liść laurowy 2 ziela angielskie Śledzie
W kuchni Karmel-itkiwięc czas na rybę. Tym razem zapraszam na roladki śledziowe z pyszną sałatką na słodko. Pięknie wyglądają, wspaniale smakują, idealnie nadają się na imprezę. Ponieważ bardzo ciężko jest kupić śledzie w postaci surowej (tzw.śledź zielony) gdyż większość z nich solona jest już na kutrach, gdzie na 100 kg ryb używa się 25-30 kg soli, podstawą jest porządne wymoczenie(...)godziny włożyłam je do mleka. Wyszły bardzo delikatne, bialutkie ale brakowało mi efektu skruszenia ości, który uzykuję dodając do wody nieco octu. Następnym razem zrobię po swojemu Śledzie po żydowsku z pomarańczami 60 dag solonych filetów śledziowych 3/4 szkl mleka 1 pomarańcza 1 cebula 1 duże winne jabłko 1 duży kiszony ogórek 3-4 łyżki gęstego majonezu 1 łyżka soku
Pieguskowa KuchniaJakoś tak się złożyło, że ostatnio ciągle mam ochotę na śledzie. W różnej postaci, bo przecież można je podawać na tysiące sposobów. Niestety ostatnio nie mogę utrafić w sklepie małych tuszek śledziowych, które uwielbiam w zalewie pomidorowej , więc zrobiłam śledzie po kaszubsku. Tradycyjnie zwijany, najsmaczniejszy w kilka dni po przygotowaniu. Jeżeli używacie tak jak ja filetów śledziowych solonych to potrzebują(...)troszkę więcej czasu na przegryzienie się. Najsmaczniejsze były po 5 dniach. Filety śledziowe w oleju smaczne będą już po 2-3 dniach. ŚLEDZIE PO KASZUBSKU / wg Olgi Smile 15 filetów śledziowych 4 cebule 3 łyżki cukru trzcinowego 4 łyżki koncentratu pomidorowego 1-2 łyżki soku z cytryny 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka suszonego majeranku 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu
Pieguskowa Kuchniadanie, moje dzieci jak były małe zajadały co sobota, teraz już niekoniecznie ale lubią. Pamiętam jak cała rodzinka zasiadała do stołu w tym dwie małe dziewczynki i wcinaliśmy śledzie, cudne wspomnienia. Danie typowe dla mojego regionu, ziemi łódzkiej. Popróbujcie wraz ze mną śmietanowej zupy ze śledziami. a do tego ziemniaczki gotowane w łupinkach czyli obieranki. Pyszne danie, zachęcam wielbicieli śledzi(...)spróbowania. Potrzebne będą tutaj śledzie całe z beczki które maja mlecz. Potem się go rozciera z solą i cukrem i dodaje do śmietany. Polecam gorąco. Śledzie w zupie śmietanowej z obierankami po łódzku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemnie ostatnio znowu królują śledzie. Ostatnio były na grillu , a dziś proponuję lekko ostre, chrzanowe z rodzynkami. Polecam. Takie śledziki to doskonała propozycja na zakrapiane imprezy ale nie tylko. Mocno wyraziste w smaku, łatwe w wykonaniu, najlepiej smakują na drugi dzień, kiedy smaki dobrze się połączą :) Składniki - 0.5 kg płatów śledziowych typu matjas - 2 jajka - 3 łyżki rodzynek sułtańskich HELIO(...)Płaty śledziowe moczę w zimnej wodzie co najmniej dwie godziny, w trakcie moczenia kilka razy zmieniam wodę. Wymoczone osuszam ręczniczkami papierowymi, kroję w większą kostkę, przekładam do miski. Do śledzi dodaję rodzynki, poszatkowaną cebulkę i drobniutko pokrojone ugotowane na twardo jajka. W małej miseczce mieszam śmietanę z sosem chrzanowym i majonezem. Powstałym sosem zalewam śledzie. Delikatnie mieszam i w razie
Kuchnia z widokiem na ogródŚledzie z pieczarkami i cebulą to świetna przystawka na co dzień i od święta. Są bardzo prostą i szybką w przygotowaniu przekąską o rewelacyjnym smaku, w sam raz dla amatorów śledzi. Idealnie sprawdzą się podczas świąt lub domowych imprez. składniki na 4 porcje 500 g płatów śledziowych solonych 500 g cebuli 500 g pieczarek 1- 2 łyżki koncentratu(...)pieczarek odparuje, pod koniec smażenia całość doprawiamy odrobiną soli oraz czarnym pieprzem, zdejmujemy z ognia i dodajemy do podsmażonej cebuli, całość wystudzamy. Wymoczone w zimnej wodzie i osuszone śledzie kroimy w większą kostkę lub w paski a następnie dodajemy do wystudzonej cebuli i pieczarek. Wszystko doprawiamy czarnym pieprzem i dokładnie ze sobą łączymy. Tak przygotowane śledzie wstawiamy do lodówki, najlepiej
Smakowite Daniasię obejrzeliśmy jak karnawał dobiegł końca. Jeszcze tylko ostatki i zaczniemy myśleć o Wielkanocy. Ostatki nazywane są także śledzikiem, a więc i dań ze śledzia nie powinno zabraknąć , prawda? 😊 Specjalnie z tej okazji przygotowałam dwa dania ze śledziami. Pierwsze były śledzie z cebulą i suszonymi pomidorami , które w naszym domu okazały się prawdziwym przysmakiem. Dzisiaj prosta sałatka z ogórkami kiszonymi(...)porem i ostrą papryczką. Te śledzie zakwasiłam tylko ogórkami, mają więc ciekawy smak. Zapraszam do stołu 😊 Składniki: ok. 20-25 cm średniej grubości pora (jasna część) 1 średnia papryczka chili 5-6 średnich filetów śledziowych solonych 4 średnie ogórki kiszone 150 ml oleju słonecznikowego Śledzie wymoczyć z soli. Pokroić w paseczki. Pora przekroić wzdłuż, wypłukać dobrze pod zimną bieżącą
Codzienna kuchnia niecodziennaJutro tłusty czwartek, więc będziemy zajadać się pączkami. Za tydzień natomiast ostatki, czyli popularny śledzik. Jak zauważyliście, śledzie bardzo lubię i przygotowuję je na wiele sposobów. Przy okazji ostatków przygotowałam nowe dwa przepisy. Dzisiaj sałatka z cebulą i suszonymi pomidorami. Dość intensywna w smaku, ale jeśli ktoś lubi suszone pomidory i śledzie, to przekona się, że to bardzo smaczne połączenie(...)większe ząbki czosnku 1/3 szklanki octu spirytusowego 10% 2 łyżki mielonej słodkiej papryki 1/2 mielonej ostrej papryki 3 łyżki cukru 150 g suszonych pomidorów w oliwie sól do smaku Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oliwy z pomidorów. Zeszklić cebulę i czosnek, dodać cukier
Codzienna kuchnia niecodziennaokresie świąteczno-noworocznym poszalałam i zakupiłam sporą ilość śledzi solonych i postanowiłam z nimi poeksperymentować. Jednym z takich eksperymentów są właśnie śledzie z dodatkiem suszonych pomidorów. Bardzo ciekawe w smaku i wyglądzie. Podbiły nasz sylwestrowy stół. Polecam :) Składniki ( na słój o poj. 1 litra ) - 6 dużych solonych filetów śledziowych a'la matjas - 2 czerwone cebule - 25 gram suszonych pomidorów kostka(...)cieniutkie półplasterki, przekładam do miski, dodaje suszone pomidory, pieprz, ocet, liście laurowe, ziele angielskie i 2-3 łyżki oleju, mieszam dokładnie i odstawiam na chwilkę. Do cebuli dodaję pokrojone śledzie, całość dokładnie mieszam i przekładam do słoja, dopełniając pozostałym olejem tak aby przykrył śledzie. Słój zakręcam pokrywką i przekładam do lodówki, po kilku godzinach są gotowe do spożycia. Tak przygotowane
Kuchnia z widokiem na ogródPodobno albo się je kocha, albo nienawidzi, nie można być wobec nich obojętnym. Śledzie, bo o nich mowa, są bogatym źródłem białka, witamin i mikroelementów. Można przygotować je na wiele sposobów. Ja dzisiejszym przepisem Ameryki nie odkrywam, odgrzebuję znany i lubiany sposób na śledzia, który otulony pierzynką może być doskonałą karnawałową przekąską. Śledzie pod pierzynką to popularna na kresach wschodnich(...)sałatka śledziowa, znana też pod nazwą ШУБА "szuba". Ta wielowarstwowa sałatka przyrządzana jest na wiele sposobów. Tradycyjnie przygotowuje się ją ze śledzi, cebuli, ziemniaków, buraków, jajka i majonezu. Są też wersje z marchewką i kiszonymi ogórkami. W mojej sałatce ziemniaki zastąpiłam korzeniem pietruszki i muszę przyznać, że ta wersja bardzo mi odpowiada. Składniki: 6 solonych filetów śledziowych 2 cebule
Smakowity Blog KulinarnyPyszne śledzie. Ponieważ nie jestem wielkim śledzi miłośnikiem, zwykle używam korzennych które, chyba jako jedyne, mi smakują. Te, z dużą ilością koperku i z dodatkiem kaparów, wyszły wyjątkowo dobrze. Porcja na nieduży słoik. Bardzo polecam na wszelkie spotkania. składniki ok 250 g filetów śledziowych - 3 filety, używam korzennych śledzi w oleju 2 ząbki czosnku 2 łyżki świeżego , posiekanego(...)koperku 2 łyżeczki kaparów olej przygotowanie Śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Ząbki czosnek pokroić na połówki. W słoiku układać warstwami porcję śledzi, przekładając czosnkiem, kaparami, posypywać koperkiem. Zalać olejem, zamknąć słoik, odstawić do lodówki na co najmniej 48 godzin. Smacznego
Stare GaryŚledzie bardzo lubię więc robię je na różne sposoby, tym razem zrobiłam śledzie w sosie słodkie chili wyszły przepyszne, mają lekko słodki smak a zarazem są lekko pikantne. Składniki: 300 gram fletów śledziowych 1 szklanka sosu słodkie chili 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 duża cebula Mała puszka kukurydzy z chili Bonduelle Mała puszka czerwonej fasoli Bonduelle Sól, pieprz(...)Olej do smażenia Sposób przygotowania: Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy prze 2 godziny, kroimy na 2 cm. kawałki. Cebulę obieramy i drobno siekamy, oczyszczone papryki kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, podsmażamy pokrojone warzywa. Kukurydzę i fasolę odsączamy z zalewy, dodajemy do warzyw, wlewamy sos chili, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem
Bajeczna KuchniaŚledzie z cebulką to pomysł na słoną przekąskę. Idealnie smakują podane ze świeżym pieczywem. Łatwe do przyrządzenia i bardzo smaczne. Składniki na porcję dla 4 osób: 4 filety śledziowe a'la matyjasy (w słonej zalewie) 2 małe cebule świeżo zmielony pieprz sól olej Śledzie wymoczyć w wodzie (około 1,5 godziny, co jakiś czas zmieniając wodę),osuszyć i pokroić(...)mniejsze kawałki. Cebulę obrać, drobno pokroić i przelać wrzącą wodą. Do słoika nakładać naprzemiennie śledzie i cebulkę posypaną odrobiną soli oraz świeżo zmielonym pieprzem. Ponownie śledzie, cebula i przyprawy. Na sam koniec całość zalać olejem. Przygotowane śledzie wstawić do lodówki. Najlepiej smakują na drugi dzień po przyrządzeniu
Ugotowaćśledzi matiasów 1 jabłko 1 cebula 1 ogórek kiszony sól pieprz majonez śmietana 2 ugotowane buraczki cukier sok z cytryny sól natka pietruszki Śledzie moczymy w wodzie.. 2-3 godziny, w zależności od tego jak bardzo są słone. Buraczki ścieramy na tarce o dużych oczkach, doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem i solą do smaku. mieszamy Śledzie kroimy w kostkę(...)cebulę, ogórek i jabłko siekamy w drobną kosteczkę mieszamy ze śledziami, doprawiamy 2 łyżkami majonezu i łyżką śmietany, do smaku dajemy szczyptę soli, pieprzu i pół łyżeczki cukru. Tak wymieszane śledzie nakładamy w salaterce pasami . Posypujemy natką pietruszki
Gotowanie jest łatwe