Cześć Nie wyobrażam sobie Wigilii bez śledzi w śmietanie. Najczęściej na wigilijnym stole pojawiają się ulubione śledzie mojego dziadka, czyli śledzie w śmietanie według przepisu mojej babci . Ostatnio jednak wypróbowałam nowym przepis na śledzia w śmietanie, jego oryginalną wersję znajdziecie na blogu Anety . Śledź w śmietanie Przygotuj miski, nóż i deskę do krojenia, łyżkę, tarkę o dużych oczkach, sitko. Przygotuj
blog.moje-pasje.infostole zawsze w dniu Wigilii . Śledź z cebulką skropiony octem. Pyszny i najważniejszy tego dnia. Wszak jemy prawie tylko ryby w różnej postaci. Składniki: matias solony 6 płatów cebula 3 szt ocet do skropienia cebuli pieprz ziołowy olej do zakrycia śledzia Wykonanie: Śledzia nie wymaczam, myje jedynie pod bieżącą wodą i osuszam ręcznikiem papierowym. Kroje go drobno
Różowa kuchniaWigilia i śledź to dwa nieodłączne elementy, przynajmniej w naszym domu. Śledzia jadamy w wersji tradycyjnej, czyli w oleju z cebulka oraz w śmietanie z jabłkiem i cebulką. Kilkanaście lat temu moja teściowa wynalazła gdzieś przepis na śledzie w sosie czosnkowym, posmakował nam bardzo i od tego momentu wszedł na stałe do naszego świątecznego menu. Za jego
Kulinarne przygody GatityKlasyczny śledź na Wigilię ? Oczywiście, że śledź w oleju z cebulką. Przecież to wie każdy, nawet dziecko. Postanowiłam nieco urozmaicić tę klasyczną pozycję świątecznego menu i do śledzi dodałam pieczone buraki. Pieczone buraki są lekko słodkawe, cudownie zachowują wszystkie swoje aromaty. Idealnie pasuje do nich krem balsamiczny. A czy krem balsamiczny pasuje też do śledzi… ? Przygotujcie na Święta tego
Kulinarne przygody Gatityroku na Wigilię przygotowuję inne śledzie, niewielkie porcje, bo przecież jest sporo innych dań. Tym razem postawiłam na wykwintne śledzie cytrynowe – z kawałkami cytryny i zalane olejem. Przygotowanie jest naprawdę łatwe, a do tego potrzebujecie zaledwie kilku składników. Continue reading... Artykuł Śledzie cytrynowe pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuŚledzie tradycyjne to najczęściej robione śledzie w moim domu na wigilię. Które śledzie w Waszym domu zasługują na miano śledzie tradycyjne? U nas bez wątpnienia śledzie w oleju. Śledzie w oleju przyrządzam na różne sposoby. Robiłam już śledzie ze śliwką czy śledzie w oleju ze smażoną cebulką. Dzisiaj proponuję kolejny przepis na śledzie tradycyjne z czerwoną cebulką. Śledzie są pyszne
codojedzeniaŚledzie w pomidorach według przepisu z broszury p. Florentyny „100 przepisów przyrządzania ryb morskich”, z 1930 roku. W przepisie oryginalnym podane jest aby użyć 4-5
królestwo garówstole i to właśnie ją redakcja wybrała do gazetki (choć na stole było dużo więcej potraw)-polecam ją nie tylko na wigilię ale również na inne okazje bo jest naprawdę pyszna.....przepis znajdziecie tutaj Śledzie z musztardą francuską i suszonymi pomidorami Przepyszne,lekko pikantne,wyjątkowe -idealnie sprawdzą się na każdej imprezie,Wigilii ,na sylwestra czy po prostu ka zakąskę(...)podany w inny sposób-tatar ze śledzia z marynowanymi grzybkami i papryką-czemu nie-pycha i prezentuje się bardzo ciekawie,super propozycja na zbliżającą się Wigilię,sylwestra i nie tylko-przepis znajdziecie tutaj Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulką Genialne połączenie słonych śledzi i lekko słodkiej żurawiny-robiąc je nie byłam do końca przekonana czy mi posmakują-ale wyszły
Swojskie jedzonkooleju lnianym. Powinny leżakować w lodówce około 4 dni ale zaręczam, że warto na nie zaczekać. Smakują rewelacyjnie, szybkie w przygotowaniu. Polecam :) A Wy w jaki sposób przygotowujecie śledzie na Wigilię? Składniki: * około 5 płatów śledzi solonych * 1 cebula * 1 łyżka octu * 2 łyżki soku z cytryny * 1 łyżeczka miodu * 3 ziela angielskie (użyłam Skworcu ) * 3 liście laurowe (użyłam
Zrób to smacznieŚledzie przygotowane według przepisu na rybę w pomidorach . 500 g płatów świeżego śledzia, 3 cebule, 600 ml przecieru pomidorowego , 1 - 2 listki laurowe, 3 sztuki ziela
królestwo garówChciałabym podać coś innego bardziej świątecznego na tegoroczną Wigilię. Tradycyjnie podane śledzie w oleju znudziły mi się. Propozycja podania bardzo zachwyciła moich domowników. Do śledzi używam jedynie oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego wyłącznie króluje w mojej kuchni. Ma niezliczone pokłady wartości odżywczych. Znakomicie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Więc dlaczego
Malinowe PocałunkiWigilia już lada moment, a potem Sylwester i Nowy Rok... Wielkimi krokami zbliża się też Karnawał. To czas kiedy na naszych stołach bardzo często gości śledź. To prawdziwy festiwal śledziowych potraw, bo przecież my Polacy, kochamy go ponad życie, szczególnie przy takich okazjach. Dlatego wychodząc Wam na przeciw, w dzisiejszym wpisie zebrałam wszystkie moje najlepsze
Kulinarne przygody Gatitykolacji. Gdy przychodzi grudzień Piotrek jest w swoim żywiole, wtedy zaczyna tworzyć swoje śledziowe przepisy, którymi chce zabłysnąć podczas rodzinnej Wigilii. U mnie w domu też jadało się śledzie podczas Wigilii, ale przeważnie w postaci rolmopsów z ogórkiem i śledzia w śmietanie z tartym ogórkiem, jabłkiem i cebulą. To były nasze rodzinne przepisy przekazywanych z pokolenia na pokolenie, od których
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięśledzi nie ma dla mnie Wigilii, po prostu muszą pojawić się w jakiejkolwiek wersji na stole. Choć znajdziecie na moim blogu wiele przepisów na śledzie to dziś tradycyjnie, prosto. Śledzie z majonezem są pyszne, a majonez możecie zastąpić jogurtem naturalnym. Smakują wspaniale! Składniki: 300 g płatów śledziowych w oleju 200 ml majonezu 100 ml bardzo gęstej, kwaśnej śmietany 2 ogórki
Zasmakuj Kuchniwigilijny stół zapraszamy również ŚLEDZIE W ŚMIETANIE . Na kilka dni przed wigilią marynuję matiasy w zalewie octowej- oto przepis. MATIASY W ZALEWIE OCTOWEJ SKŁADNIKI: 1 kg. matiasów 4 średnie cebule 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju ZALEWA: 3 szkl. wody 1/3 szkl. octu 1 łyżka cukru 2 liścia laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 20 ziaren pieprzu WYKONANIE: śledzie(...)przemian z cebulą, do zimnej zalewy dodajemy oliwę, mieszamy i zalewamy śledzie, Tak przygotowane śledzie wkładam do słoików na dwa trzy dni (nawet tydzień) do słoików. Rano w wigilię wykładam śledzie do miski ( bez zalewy) dodaję śmietanę i gotowe
Kuchnia Beaty