Świąteczna przekładana sałatka śledziowa, którą można zrobić kilka dni przed samą wigilią, oszczędzając czas. W zamian mamy wspaniałe danie Składniki: 0,5 kg słonych śledzi 1 mały ketchup 2 małe cebule średni słoiczek marynowanych pieczarek Wykonanie: Przez około cztery godziny moczymy śledzie w wodzie. Wyciągamy i kroimy w paski. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy do chwili aż nam się(...)podsmażamy chwilkę aż składniki będą ciepłe. Nie zagotowujemy! Gotową zalewę z ketchupem wykładamy np. w słoiku na przemian. Zalewa + śledzie + zalewa + śledzie - aż do wyczerpania składników. Tak przygotowaną potrawę zrobiłam wczoraj. Na wigilię wyciągnę ze słoika i podam na wigilijnym stole
W Moim Magicznym Domukorzennych w oleju czy śledzi w occie kilka dni wcześniej, bo mogą spokojnie być dłużej przechowywane, a te w śmietanie czy po sułtańsku przygotowuję dzień przed wigilią i w mniejszej ilości. Zapraszam. Śledzie w śmietanie – składniki:4 płaty śledziowe a la matjas1 mała cebula1 jabłko150 ml gęstej śmietany1 cytryna (skórka + sok)sól Po wymoczeniu śledzie kroimy na mniejsze
UgotujmyTo.plMała przymiarka do świąt Bożego Narodzenia. Sałatka świąteczna ze śledziami w buraczkach - idealna na Wigilię. A do tego kawałki sera feta, ziarna słonecznika i sos musztardowy. Całkiem niezła kompozycja 😉 Składniki: 2 duże buraki 1 duże jabłko 4 filety śledziowe natka pietruszki garść ziaren słonecznika 120 g sera feta Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny(...)szklanki octu 1 łyżka cukru 2 liście laurowe 3 ziela angielskie Wykonanie: Do garnka wlewamy wodę i ocet. Dodajemy cukier, liście laurowe i ziele angielskie. Zagotowujemy i studzimy. Śledzie myjemy, osuszamy i zalewamy ostudzoną marynatą. Zakrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na min. 24 godz. Buraki obieramy, myjemy i gotujemy do miękka. Studzimy i ścieramy na tarce o grubych
Kuchnia MagdaLenyŚledzie w sosie tatarskim na pewno będą urozmaiceniem świątecznego stołu. Pasują nie tylko na Wigilię, ale również na inne uroczystości. Wyjątkowo proste do przygotowania i bardzo smaczne. Do sosu dodałam kapary, jeśli ich nie lubicie, zastąpcie je drobno posiekanymi marynowanymi pieczarkami. Polecam! Składniki: 3 duże filety śledziowe (matiasy) 100 g korniszonów 2 łyżki kaparów 5 łyżek majonezu 1 łyżka gęstej(...)mniej więcej 2 cm kawałki. Korniszony drobno siekamy i przekładamy do miseczki. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Następnie dokładnie mieszamy z pokrojonymi śledziami. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Sos tatarski z kaparami → Śledzie korzenne → Sałatka z buraków i śledzi
Oryginalny smakNie przepadam za śledziami solonymi i z octu , tak więc większość potraw ze śledzi robię z tych w oleju .Kupuję matiasy w oleju na tacce ( są
Buniabaje w kuchniŚLEDŹ PO KRÓLEWSKU Tego śledzia przygotowałam na wigilijny stół po raz pierwszy w 1988 roku. Zaczerpnęłam go z książki Hanny Szymanderskiej pt. Wigilia . Przepis znajduje się na stronie 97. Dzieci lubiły tak przyrządzonego śledzia, bo cieszył oko, a wygląda i smakuje bardzo apetycznie. Wszyscy polubiliśmy śledzia, ba ja wcześniej nie byłam jego smakoszką w ogóle(...)papryki lub curry – owinąć śledziem – spiąć wykałaczką – na końcu wykałaczki na wierzchu śledzia wpiąć plasterek ogórka i kawałek papryki. Śledzie układać na półmisku wyłożonym majonezem i posypanym natką pietruszki lub innej zieleniny. Podawać : jeśli to Wigilia to jako jedna z potraw, jeśli kolacja w zwykły dzień to z pieczywem bezglutenowym. Uwaga : przyprawy można użyć inne
Tradycyjna kuchnia inaczejDo śledzi po kaszubsku mam szczególny sentyment. Przegrywają tylko ze śledziami po sułtańsku . Śledzie przyrządzane na różne sposoby to dość wdzięczny (jeśli oczywiście ktoś lubi śledzie
Weekendy w domu i ogrodzieświętach nadszedł Sylwester i Nowy Rok,a z wigilii pozostało mi jeszcze trochę śledzi, które postanowiłam wykorzystać do zrobienia sałatki. Zamiast kupować śledzie i je ponownie moczyć skorzystałam z gotowych śledzi w zalewie octowej z jabłkami , ponieważ do przygotowania tej sałatki potrzebne są i jabłka i cebula, to były jak znalazł. Polecam jednak dodać świeże jabłuszka, a cebula marynowana
Bea(u)ty kitchenIdealne śledzie na świąteczny stół, polecam. Użyłam tutaj mieszanki korzennej do śledzi w skład której wchodzą: imbir w proszku, bazylia, gorczyca, ziele angielskie, cebula, pieprz, koperek
Moje Małe CzarowanieTak podane śledzie królowały tym razem na naszym wigilijnym stole. To była nowość ale jakże pyszna. Dziś z czystym sumieniem mogę rzec że warte są skosztowania
Moje Małe CzarowanieCześć Dziś szósty dzień Adwentu. Do świąt zostały 22 dni. Dziś będzie kolejny przepis na śledzie. Także w oleju, ale z innymi dodatkami - cebulką, porem i
blog.moje-pasje.infotylko ostatnio w oczy rzucił mi się ten przepis, wiedziałam, że muszę je koniecznie wypróbować :) Inspirację do nich znalazłam na stronie Mniam mniam. Śledzie po chłopsku tak mi zasmakowały, że na pewno przygotuję je także na Wigilię lub podam w święta Bożego Narodzenia jako jeden z posiłków na kolację. Jeśli też lubicie śledzie jak ja, to powinniście koniecznie zapisać sobie
Kulinarne Przebojeśledzie jadłam po raz pierwszy kilka lat temu, podczas wigilii w pracy. Każdy z nas przyniósł coś do jedzenia, koleżanka przyniosła śledzie z chrzanem, a ja po prostu oszalałam na ich punkcie. Śmietana, chrzan, drobno posiekana cebulka i sporo drobno pokrojonego jabłka stanowi świetne tło dla słonych kawałków śledzi. Polecam wszystkim, którzy lubią śledzie na ostro. 5 filetów śledziowych typu
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieŚledziem w depresję i nie tylko! Śledź jak śledź, każdy go zna i na Wigilię z przyjemnością wcina. Ale poza bożonarodzeniowym sezonem gości na stołach zdecydowanie rzadziej niż powinien. Rybka ta to bowiem samo zdrowie ! Że o zaletach materialnych nie wspomnę: powszechnie dostępna, niedroga, łatwo dostać ją świeżą. A czemu ten śledź taki zdrowy ? [źródła: www.poradnikzdrowie.pl ; poradnikprzedsiebiorcy.pl ] jest bogatym źródłem
Grunt to przepis!Przepis na te śledzie znalazłam już w tamtym roku i miałam je zrobić przez ten cały okrągły roczek ale zawsze odchodziły na dalszy plan. Pytam dlaczego
Moje Małe CzarowanieUwielbiam śledzie po podlasku nie tylko ze względu na ich ciekawy smak, czy fajne podanie. Ich sporym atutem jest dodatek naszej dumy narodowej, a mianowicie oleju
Kolizje Smaków