serniki pieczone - 8402 przepisów (strona:221/561)

Mocno Czekoladowy Sernik z Polewą 138

Składniki: Spód: 220g herbatników 110g miękkiego masła 1 łyżeczka Czarnego Kakao Dr.Oetkera 1 łyżeczka Ciemnego Kakao Dr.Oetkera Masa serowa – Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 700g gotowego sera na sernik 300g kwaśnej śmietany 12% 190g Cukru kokosowego nierafinowanego Dr.Oetkera 150g gorzkiej czekolady o zawartości masy kakaowej około 60 % 100g mlecznej czekolady 1 łyżka Czarnego Kakao Dr.Oetkera 1 łyżka Ciemnego(...)FILM . 5. Gotową masę serową wylać na przygotowany spód w tortownicy i wyrównać. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160C na funkcji góra – dół przez około 65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i sernik pozostawić w piekarniku przez około godzinę. Następnie wyjąć sernik i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Polewa: 6. Ostygnięty

Mała Cukierenka
Sernik jak malina. Przepis również na Thermomix! 127

Wierzch posypujemy całymi malinami i lekko je wgniatamy w ser. Pieczemy w 150 st. C przez 50 minut. Maliny zagotowujemy i gotujemy, aż się nie "rozpadną". Następnie przecieramy przez sito lub nie i do gorącego płynu wsypujemy galaretkę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia.  Po upieczeniu, sernik zostawiamy w gorącym piekarniku, uchylamy jedynie drzwiczki, aby wolno się(...)wyraźnie tężał, polewamy nim sernik (ten może być jeszcze ciepły) i wstawiamy całość do lodówki. Sernik najlepiej smakuje po wychłodzeniu. Instrukcja dla użytkowników Thermomixa: Potrzebujemy: Ciasto: szklanka mąki pszennej 75 g masła 1/4 szklanki cukru 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa 0.5 kg sera (może być z wiaderka) 2 jajka, białko i żółtko oddzielnie

MamaOskarka
Sernik noworoczny / Najlepszy sernik z sera wiaderkowego 321

wrażeniem jak ładnie wyrasta i jak smakuje. Jest delikatny i lekki jak chmurka. Nazwałam go noworocznym, bo piekłam akurat na Nowy Rok.  Składniki (blacha 24x36cm): Spód: 4 żółtka 3 łyżki cukru 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 kostki margaryny Ser: 1 kg sera z wiaderka 6 żółtek 1 cukier waniliowy (16 g) 3 budynie waniliowe(...)wymieszać łyżką. Na koniec dodać rodzynki obtoczone w mące ziemniaczanej i lekko zamieszać. Ser wylać na wyłożony wcześniej spód. 5. Ciasto piec w 170 st.C przez 45-50 minut.  Po upływie tego czasu wyłączyć piekarnik, ale sernik pozostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. Po 20-30 minutach można lekko uchylić drzwiczki piekarnika. Smacznego!!! Źródło: Przyślij przepis

Kuchnia domowa Ani
Seromakowiec. 771

moich ulubionych ciast. Pyszne, soczyste, kremowe ciasto na kruchym spodzie, którego jedną część stanowi makowiec, a drugą sernik. Jest naprawdę pyszne, polecam! Składniki na seromakowiec: na formę o wymiarach 28x40 cm KRUCHY SPÓD: 170 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 30 g cukru pudru 110 g zimnego masła pokrojonego w kostkę 2 żółtka (białka zostawiamy do masy serowej(...)długo, masa ma być gładka, ale zanadto nienapowietrzona . Tak przygotowana masę serową delikatnie wylewamy na podpieczony makowiec, wyrównujemy wierzch i pieczemy kolejne 40-45 minut. Na koniec sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto już się upiekło. Jeśli sernik zbyt szybko się rumieni ciasto przykrywamy folia aluminiową. Upieczone ciasto pozostawiamy w uchylonym piekarniku na około 10 minut, po tym czasie wyjmujemy

Rozpustne gotowanie
różowy sernik z kisielem 136

Ostatnio mam mało czasu na pieczenie w domu ale jak w każdą środę postanowiłam coś upichcić, choćby na szybko. Padło na sernik i to zupełnie inny ale jak zawsze w trakcie musiałam zmienić plany, bo okazało się, że nie mam ani budyniu ani mąki ziemniaczanej. Za to miałam cały słoik kisielu więc założyłam, że to mniej więcej to samo(...)nawet nie opadł:) *foremka 23*23 cm (lub trochę większa) Składniki: 16 okrągłych biszkoptów 1 kg sera na sernik (może być z wiaderka) 5 jajek 100 g masła 3/4 szklanki cukru 80 g kisielu truskawkowego Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie ułożyć biszkopty. Miękkie masło utrzeć z cukrem a następnie nadal ucierając dodawać żółtka i ser, na końcu

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sernik kokosowy z waniliową nutą 142

ubijamy na sztywno. Łączymy z masą serową i delikatnie mieszamy silikonową łyżką. Wyjmujemy lekko podpieczone ciemne ciasto, wylewamy na nie masę serową, czas pieczenia ok. 70 minut w tem. 175 C. Po upieczeniu zostawiamy sernik w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami aż do zupełnego wystudzenia. Jeśli mogę udzielić Wam dobrej rady to po wystudzeniu wyciągamy sernik z tortownicy

Apetyczna babeczka
SERNIK JAPOŃSKI (tylko 3 składniki) 127

trudno uwierzyć, że to tylko 3 składniki. Na pierwszy rzut oka wygląda jak biszkopt - jest mega lekki i puszysty, a w smaku bardzo delikatny. Różni się od tradycyjnego polskiego sernika, ale nie jest to jego wada. Wadą jest to, że można go więcej zjeść, bo jest piankowy i smakuje jak ptasie mleczko. Mnie zachwycił!    Składniki: 5 dużych jajek(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 15 min., następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy 20 min. Po tym czasie, piekarnik wyłączamy i zostawiamy sernik na 20 minut w zamkniętym piekarniku, a następnie uchylamy drzwiczki piekarnika i studzimy. Wystudzony sernik możemy polać rozpuszczoną gorzką czekoladą albo lukrem lub posypać cukrem

Kuchnia MagdaLeny
SERNIK JAPOŃSKI (tylko 3 składniki) 135

trudno uwierzyć, że to tylko 3 składniki. Na pierwszy rzut oka wygląda jak biszkopt - jest mega lekki i puszysty, a w smaku bardzo delikatny. Różni się od tradycyjnego polskiego sernika, ale nie jest to jego wada. Wadą jest to, że można go więcej zjeść, bo jest piankowy i smakuje jak ptasie mleczko. Mnie zachwycił!    Składniki: 5 dużych jajek(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 15 min., następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy 20 min. Po tym czasie, piekarnik wyłączamy i zostawiamy sernik na 20 minut w zamkniętym piekarniku, a następnie uchylamy drzwiczki piekarnika i studzimy. Wystudzony sernik możemy polać rozpuszczoną gorzką czekoladą albo lukrem lub posypać cukrem

Kuchnia MagdaLeny
Sernik tradycyjny z rodzynkami 120

użyć kilka centymetrów krótszej. PS. Opinia na temat wspomnianego sera sernikowego jest jak najbardziej subiektywna. Sernik tradycyjny z rodzynkami - składniki - proporcje na formę podłużną o wymiarach 31 x 11,5 cm - wszystkie składniki powinny być wyjęte z lodówki co najmniej godzinę przed pieczeniem 450 g sera sernikowego tzw z wiaderka lub tłustego sera twarogowego zmielonego co najmniej dwukrotnie(...)Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową. Całość przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piec przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do 160 - 170 stopni (bez termoobiegu). Po upieczeniu lekko uchylić drzwi piekarnika i pozostawić sernik do wystygnięcia (sernik lekko opadnie i jest to naturalne zjawisko). Po wystudzeniu ozdobić polewą czekoladową. Składniki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sernik tradycyjny z rodzynkami 150

użyć kilka centymetrów krótszej. PS. Opinia na temat wspomnianego sera sernikowego jest jak najbardziej subiektywna. Sernik tradycyjny z rodzynkami - składniki - proporcje na formę podłużną o wymiarach 31 x 11,5 cm - wszystkie składniki powinny być wyjęte z lodówki co najmniej godzinę przed pieczeniem 450 g sera sernikowego tzw z wiaderka lub tłustego sera twarogowego zmielonego co najmniej dwukrotnie(...)Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową. Całość przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piec przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do 160 - 170 stopni (bez termoobiegu). Po upieczeniu lekko uchylić drzwi piekarnika i pozostawić sernik do wystygnięcia (sernik lekko opadnie i jest to naturalne zjawisko). Po wystudzeniu ozdobić polewą czekoladową. Składniki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sernik tęczowy 189

sernik tęczowy można upiec na bazie kilku przepisów na serniki, ja wybrałam sernik na bazie słodkiego mleczka, które uwielbiam :) sernik jest idealny na przyjęcia dla dzieci i na pewno zrobi furorę , polecam ! 750 g mielonego twarogu ( 3 -krotnie) 3 jaja 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego wanilia 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)środek wylać drugą warstwę. Każdą następną wylewać na środek poprzedniej warstwy ( tak jak w "zebrze"). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st i piec ok 1 godziny w 160-170 st C. Wierzch sernika ozdobić śmietaną kremówką ubitą z 1 łyżką cukru , posypać kolorową posypką. Smacznego

Z Marcepanem
Sernik piernikowy 199

puszystą masę. Obie mąki połączyć z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito. Przesiane mąki dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać a następnie   dodać wystudzoną masę czekoladową   i wszystko wymieszać. Dużą blachę wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 18 – 22 minuty w temperaturze 180 stopni(...)upieczony i wystudzony spód piernikowy włożyć równomiernie masę serową, na nią zetrzeć na tarce zmrożone kruche kakaowe ciasto. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu sernik studzić w wyłączonym piekarniku przy otwartych drzwiczkach piekarnika, żeby ciasto nie opadło. Po wystudzeniu, sernika można posypać cukrem pudrem Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Sernik z makiem. 158

pomarańczy i masę makową. Smażyć 15 minut i odstawić by przestygło. Do chłodnej masy makowej dołożyć 2 roztrzepane jajka, cynamon i cukier puder. Zmiksować. Masę wyłożyć na spód do sernika. Ser: 600 g białego sera (najlepiej sobie zmielonego, lub bardzo dobrego jakościowo z wiaderka) 3 jaja 5 łyżek śmietany 70 g miękkiego masła 100 g cukru pudru 100 ml soku(...)trzemy zamrożoną wcześniej część ciasta. Pieczemy w nagrzanym piekarniku. Najpierw w 180 stopniach przez 15 minut a następnie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy 40 minut. Po tym czasie uchylamy drzwiczki i pozwalamy sernikowi powoli stygnąć.  Smacznego! Pozdrawiam, Katarzyna

Poezja Smaków - blog kulinarny
Sernik szachownica – kuchnia podkarpacka 1153

cukru. Kiedy piana będzie gęsta, dodajemy kolejno po 1 żółtku i nadal miksujemy. Na koniec do masy dodajemy wymieszane mąki, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy i przekładamy na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w temperaturze 170 stopni C (grzałka góra-dół). Upieczony i przestudzony biszkopt kroimy w poprzek na 17 pasków. Przygotowanie masy serowej(...)przestrzeniami wypełnionymi masą serową, a nie nad ciastem. Pozostałą masą serową wypełniamy miejsca między paskami biszkoptu i rozsmarowujemy równo na wierzchu ciasta. Pieczemy około 50-60 minut. Po ostygnięciu dekorujemy polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Sernik szachownica - kuchnia podkarpacka Zapraszam do zakłądki KUCHNIA PODKARPACKA po inne regionalne przepisy Szczególnie polecam przepisy na serniki: Sernik biały - kuchnia podkarpacka

Trzeci talerz
Miodownik 399

miodownika zrobiłam tzw. grysikowy na bazie kaszki manny, z dodatkiem ekstraktu waniliowego. Ten miodownik najsmaczniejszy jest na 2-3 dzień. Więc do jego świątecznego pieczenia należy się zabrać dzień przed Wigilią Bożego Narodzenia, będzie obok sernika i makowca idealnym ciastem dla gości. Tegoroczne Święta w Moim domu będą miały zapach słodkiego miodu, orzechów i smak tradycyjnego ciasta, któremu nie można

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię