wytrwać, bo to już trzeci rok! :) Nawet nie zauważyłam jak szybko to minęło. Niestety tortu nie było, ale za to świętowałam urodziny bloga przy czekoladowym cappuccino, skubnęłam trochę sernika na zimno i ciasta marchewkowego. Blog przeszedł trzy zmiany i szykują się kolejne. Będą remonty, przebudowy, modernizacje i optymalizacje. Miejmy tylko nadzieję, że zmiany wzniosą blog na wyższy poziom. Na pierwszy
Pink EnvelopeZielone ciasto jest wilgotne i zwarte z lekkim, nienachalnym posmakiem szpinaku. Przełożone jest masą z serka riccota z cytrynową nutą. Można powiedzieć że jest to swego rodzaju sernik na zimno z ciastem szpinakowym. Składniki: Ciasto: 450 g mrożonego szpinaku (około 290g po odciśnięciu) 4 jajka szczypta soli 250 g cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanki mąki
Pyry na GazWegańska wersja sernika na zimno... Brzoskwiniowy tofucznik na spodzie jaglano-sezamowym - jednym słowem pychota. Ostatnio zakochałam się we wszelkiego rodzaju tofucznikach, dlatego też staram się wymyślać ich różne wersje. SKŁADNIKI : 100 g tofu naturalnego brzoskwinia szklanka mleka roślinnego 2 łyżki sezamu 3 łyżki kaszy jaglanej 2 łyżki ksyitolu łyżeczka cynamonu WYKONANIE: kaszę jaglaną gotujemy w mleku roślinnym z cynamonem
healthy dreamsniedzielną kawkę i nie tylko szybki sernik na zimno jak znalazł!Można wzbogacać to ciasto owocami, bitą śmietaną, konfiturą, jednym słowem czym tylko chcecie! SKŁADNIKI: 1 kg. mielonego sera(u mnie w wiaderku) 2 galaretki agrestowe 2 galaretki malinowe 1 mała paczka biszkoptów okrągłych 2-3 łyżki amaretto owoce do dekoracji WYKONANIE: agrestowe i malinowe galaretki rozpuścić w połowie
Kuchnia BeatyJeśli z różnych przyczyn chcecie zrobić ciasto, a pieczenie nie jest Waszą mocną stroną, idealną opcję stanowić mogą ciasta bez pieczenia. Mieliśmy już pełen laktozy sernik na zimno , więc tym razem zaproponuję Wam coś, czemu nietolerancja niegroźna :) Przepis pochodzi z książki Ciasta tradycyjne Iwony Czarkowskiej. Masy wykonanej według książki wystarczyło mi jedynie na jedną warstwę, więc od razu w liście
Kulinarne zapędy Kokosazawsze na Waszym stole pojawia się jedno niestandardowe ciasto (w moim przypadku jest to przeważnie eksperyment), to być może spodoba się Wam serowe cappuccino, które smakiem nieco przypomina sernik na zimno z nutą kawową, a jednocześnie kusi mlecznym smakiem. Ciacho sprawdzi się świetnie nie tylko na świątecznym stole, ale i na inne rodzinne okazje. W dodatku jest proste
Fabryka pomysłówprzepis ma więcej lat niż ja. To przepis mojej mamy. Taki biszkopt piekę kiedy potrzebuję spód pod sernik na zimno lub piekę sobie cienkie blaty to tortu. Nie zdarzyło mi się jeszcze aby nie wyszedł, mi zawsze wychodzi, a jest tak pyszny, że syn uwielbia go na sucho. Nie trzeba nim rzucać, żadnymi biszkoptami nie rzucam i nie rozumiem, tego
Blondynka Gotujezbite, mniej puszyste, ten jest mięciutki, lekki i puszysty, z delikatną skórką, bez proszku do pieczenia, lekko słodki, czyli taki jaki kochacie. Nada się do tortu i do sernika na zimno lub do innego ciasta z kremem, musem czy śmietaną. Z podanych składników wyszły mi 4 szt. blatów o grubości około 1,5 cm i jeszcze jeden niepełny
moj przepis nazawsze i cieszyła się największą popularnością wśród wszystkich Wielkanocnych dań. Dlaczego akurat teraz, po pierwsze masa serowa idealnie nada się do przekładania tortu, może być też bazą pod sernik na zimno, wystarczy masę wyłożyć na ciasteczkowy spód i zalać galaretką. Po drugie mój mąż uszczęśliwił mnie 2 litrami koziego mleka z lokalnego gospodarstwa, nie wiedział jednak, że niezbyt lubię
moj przepis naNiedawno miałam okazję spróbować nieznanego mi wcześniej ciasta japońskiego (zachęcona wyglądem skusiłam się na zakup kawałeczka na spróbowanie). Co to za ciasto, zapytacie? Otóż jest to rodzaj sernika na zimno na czekoladowym spodzie z dodatkiem wiśniowej frużeliny. Zainspirowana jego pysznym smakiem postanowiłam zrobić swoją własną wersję. Spód wykonałam z najlepszego znanego mi przepisu na ciasto kakaowe, do masy serowej dodałam
MyCookBook.pljednym sklepie i że są to jej ulubione ciastka. Mamy listopad, więc i czas świątecznych łakoci w sklepach i faktycznie znalazłam korzenne przysmaki. Postanowiłam zrobić bardzo słodki "sernik" na zimno. Składniki: 1kg serka mascarpone ok 320g ciastek korzennych 400g nutelli 0,5 łyżeczki cukru pudru 200g masła 100 orzeszków ziemnych (mogą być solone) Przygotowanie: Masło wkładamy do rondelka, rozpuszczamy
ChilliJemyJagielnik, czyli jaglana wersja sernika na zimno. Tak tak - mnie też dopadł ten trend :) Lubię kaszę jaglaną i jadam ją jesienią i zimą w dużych ilościach, więc czemu by nie? Dodałam do niej owoce idealne teraz, bo właśnie jest czas na zrywanie ich z drzew. A żeby nie było zbyt mdło, podkręciłam smak cytryną. Składniki : Dolna warstwa 400 ml kaszy
Weekendy w domu i ogrodziePrzepis na to ciasto kilka lat temu dostałam od sąsiadki, Pani Danusi. Dawno go nie robiłam aż wreszcie doczekało się na swoją kolejkę. Na pewno zasmakuje wielbicielom serników na zimno i prażonego kokosu. Polecam, tym bardziej, że jest proste do zrobienia. Moje oparłam na pomarańczowym smaku ale można użyć dowolnego dżemu i pasujących do niego galaretek. *blaszka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaszczerze mówiąc wolę je od wszędobylskich truskawek. Mam na nie tyle planów, że nie wiem czy starczy mi sezonu żeby wszystkie zrealizować. Lato nie może się obyć bez sernika na zimno. Tym razem przygotowałam go na biszkopcie, z dodatkiem korzennych ciasteczek nadziewanych i obowiązkową galaretką. Gratka zwłaszcza dla małych łasuchów, które jak wiadomo uwielbiają kolorowe ciasta i galaretki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniababci. W rodzinie pieczemy je często, najczęściej z truskawkami, próbowałam też z brzoskwiniami a teraz nadeszła kolej na maliny. Można by rzec, że z wyglądu to zwyczajny sernik na zimno. Jednak ser, z którego powstało przełożenie robimy sami na bazie mleka, śmietany i jajek. Jest obłędnie delikatny, a w połączeniu z masłem i cukrem pudrem naprawdę rozpływa się
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia