lepszego od domowego sernika, a ten choć z wyglądu jest całkiem niepozrony wręcz pokusiłabym się o stwierdzenie, że wyszedł mi mało reprezentacyjny. Ale za to smak to czysta poezja, kremowy, delikatny, rozpływający się w ustach, mówię Wam, a raczej piszę - nie sposób mu się oprzeć. Kruchy spód: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 125 g masła 1 jajko(...)lodówki rozwałkowujemy na wielkość blaszki (23x33cm) i podpiekamy w 170 st. C przez ok 15 minut do złotego koloru. Ser: 1 kg twarogu (u mnie z wiaderka, ale może być każdy inny) 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru z wanilią 100 g masła 7 jajek (r 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1/2 szklanki
Cynamonowe szczęścieCiasto powszechnie znane i lubiane :). Teraz również na moim blogu. Żałuję, że dopiero teraz zdecydowałam się je upiec, bo to połączenie sernika i makowca jest naprawdę przepyszne :). Użyłam gotowej masy makowej z puszki, ale zachęcam Was do przygotowania takiej masy w domu, własnoręcznie; jest o niebo lepsza niż ta kupna. Ale jeżeli brakuje Wam czasu i chęci, to możecie pójść(...)żółtko 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% lub 18% pół łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie, lub dobrej jakości sera z wiaderka 4 jajka 180 g cukru 1 budyń waniliowy lub śmietankowy ( opakowanie 40 g ) 5 łyżek kwaśnej śmietany 12% lub 18% 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub pół opakowania cukru
Opowieści z piekarnikaWitam Kochani za oknem zrobiło się wiosennie, więc i jak chcę Wam dziś przedstawić pyszne, kolorowe ciasto. Jest to bardzo pyszny sernik z kremową masa serową, na kolorowym biszkopcie, z truskawkową pianką. Ciasto wręcz rozpływa się w ustach, zrobiłam je w dużej blaszce, a zniknęło w tempie ekspresowym. Całej mojej rodzinie bardzo smakowało. Chce Wam je bardzo polecić(...)pieczenia -1,5 szkl mąki pszennej tortowej -8 łyżek wody -8 łyżek oleju -3 łyżeczki kiślu truskawkowego -1,5 łyżeczki kakao MASA SEROWA GOTOWANA -1 kg sera z wiaderka -4 jajka -1 szkl cukru -200ml mleka -2 budynie śmietankowe po 40g -200g masła MASA SEROWA TRUSKAWKOWA -500ml śmietanki 30% -3/4 szkl
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSernik Dyniowy przepyszny rozpływający się w ustach! Spód: 30 dag ciastek oreo lub neo 7 dag masła Masło i ciastka wrzucamy do naczynia miksującego obrót 6/ 30 sekund. Masę przekładamy do tortownicy 24 cm. Masa SEROWO-DYNIOWA: 30 dag pieczonej dyni (dynie myjemy kroimy ze skórą na kawałki, wykładamy na blaszkę-skórą do spodu, zapiekamy(...)cukru Następnie dodajemy resztę składników: 3 jaja 1 cukier wanilinowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 budyń śmietankowy/waniliowy aromat pomarańczowy 1 kg sera z wiaderka 250 g mascarpone 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wszystkie składniki miksujemy 1 min/ obrót 6. Wylewamy na ciasteczkowy spód i pieczemy
Moje Słodkie PiekiełkoUwielbiam serniki a ten w szczególności. Szybki i prosty w wykonaniu. Masa jest kremowa i słodka. Idealny na rodzinne spotkania przy kawie. Ciasto to dedykuję Akademii Kulinarnej Whirrlpool w Warszawie. Z okazji Waszego 3 Jubileuszu życzę Wam niebanalnych pomysłów, zaangażowania w pracę i tworzenie idei Firmy. Życzę Wam również aby ilość fanów stała się przeogromna a zadowolenie z pracy(...)łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 125 g margaryny 4 żółtka Masa serowa: 5 jajek 1 szklanka cukru 16 g cukru waniliowego 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka 40 g budyniu waniliowego (1 opakowanie) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki mleka 3,2 % 125 g margaryny Beza: 4 białka 3/4 szklanki cukru Ciasto: Do misy miksera
VioletoweKucharzeniekruchym ciastem to musiało być cudne. I nie pomyliłam się. Ciasto z każdym dniem smakuje jeszcze lepiej , jak to kruche ciasta. Polecam szczególnie wielbicielom ciast kokosowych, makowych i serników oczywiście również. Dodatkowym plusem jest użycie mąki orkiszowej. Składniki ciasta: - 500g mąki orkiszowej, u mnie typ 750 lub 3 szklanki mąki pszennej - 250g zimnego masła - 3 łyżki ksylitolu lub cukru(...)pieczenia i wygnieść spód. Mniejszą część - 1/3 zawinąć w folię spożywczą i schłodzić , można włożyć do zamrażarki. Składniki na masę serową: -500g sera mielonego ( dałam z wiaderka) - 1 jajko - 1 op.budyniu śmietankowego bez cukru - 1/2 szkl mielonego ksylitolu - 125g miękkiego masła W misie malaksera utrzeć masło z ksylitolem, dodać ser, jajko i budyń. dokładnie wymieszać. Składniki
Smaczne ZdroweLubię tego typu serniczki na zimno. Robi się je „raz-dwa”, a smakują bardzo dobrze. Jedyne co mogłabym zarzucić mojemu wykonaniu, to zdecydowanie zbyt
Smaki Na TalerzuSmażone placuszki serniczki to pyszna przekąska, którą łatwo przygotować i sprawić przyjemność swoim bliskim. Serniczki powinny posmakować osobom lubiącym dania przygotowane z białego sera. Placuszki serniczki
Kuchcik gotujeRewelacyjne, rozpływające się w ustach, po prostu cudowne - mini serniczki z masłem orzechowym, z dodatkiem pysznego orzechowego kremu, polane odrobiną czekolady i posypane orzeszkami. Mówię Wam
Kto ugości moich gości?Można by powiedzieć, że to sernik królewski, chociaż w smaku jest jakby inny, masa jest bardziej wilgotna i rozpływająca się w ustach, coś trochę podobnego do masy z sernika z rosą jednak bardziej zwarta. Ciasto: kostka palmy 4 szklanki mąki 2-3 łyżki kakao 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szklanka cukru 3 żółtka Masa: 1,5 kg twarogu(...)papierem do pieczenia. Przygotowujemy masę, najpierw ucieramy jajka z cukrami, następnie dodajemy resztę składników. Jeśli chcemy bardziej zwartą masę używamy twarogu w kostce uprzednio mieląc, ja używałam taki z wiaderka. Kiedy składniki ładnie nam się połączą wylewamy masę na ciasto. Drugą część ciasta rozdrabniamy i posypujemy na masę. Wstawiamy na godzinę do nagrzanego piekarnika do 180 stopni
Pelusiowa KuchniaCiasto przeznaczone na dużą blachę 24 x 35 ciasto kruche składniki (wszystkie składniki dajemy do jednej miski) 15 dag cukru kryształu 15 dag margaryna roztopiona 30
Moje Wyrobywg. przepisu Małgorzaty Caprari z książki "Robimy imieniny ". Bardzo zachęcam do wypróbowania przepisu na świąteczne stoły. Goście będą zachwyceni :) Ciasto na blachę 28x40 Temp. pieczenia 160 C - sernik Temp. pieczenia 160 C - spód Składniki na ciasto: 1 szkl. mąki tortowej 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 2 jajka 1/2 szkl. cukru 1/2 kostki margaryny ( 125 g ) 1 łyżeczka(...)28x40 . Piec ok. 20 minut w temp. 160 C. Masy serowej wychodzi bardzo dużo , dlatego polecam dużą blachę. Masa serowa 1 kg sera 3 razy zmielonego ( użyłam sera z wiaderka ) 8 jajek 2 szkl. śmietanki kremówki 30% 1 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 1/2 szkl. cukru pudru 2 budynie śmietankowe Ser ucieramy z cukrem pudrem , dodając po 1 żółtku
Różne smaki w kuchnisernik wg. przepisu Małgorzaty Caprari z książki "Robimy imieniny ". Bardzo zachęcam do wypróbowania przepisu na świąteczne stoły. Goście będą zachwyceni :) Ciasto na blachę 28x40 Temp. pieczenia 160 C - sernik Temp. pieczenia 160 C - spód Składniki na ciasto: 1 szkl. mąki tortowej 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 2 jajka 1/2 szkl. cukru 1/2 kostki margaryny ( 125 g ) 1 łyżeczka(...)28x40 . Piec ok. 20 minut w temp. 160 C. Masy serowej wychodzi bardzo dużo , dlatego polecam dużą blachę. Masa serowa 1 kg sera 3 razy zmielonego ( użyłam sera z wiaderka ) 8 jajek 2 szkl. śmietanki kremówki 1 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 1/2 szkl. cukru pudru 2 budynie śmietankowe Ser ucieramy z cukrem pudrem , dodając po 1 żółtku
Słodkości i nie tylkoPrzepis na iście świąteczny wypiek! To ciasto to połączenie aromatycznego makowca i delikatnego sernika. Dużo w nim bakalii, orzechów i skórki pomarańczowej, które przypominają o zimowej porze roku. Czas przygotowania: 60 min Czas pieczenia: 60 min Składniki: (na blaszkę 24×24 cm) CIASTO KRUCHE 200 g mąki 130 g masła zimnego 60 g cukru pudru 1 żółtko szczypta(...)łyżki miodu 1 łyżeczka olejku migdałowego 50 g bakalii (rodzynki, żurawina, skórka pomarańczowa) 50 g orzechów włoskich posiekanych szczypta soli MASA SEROWA: 800 g twarogu (z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego) 120 g cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 jajka 70 g masła roztopionego 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 50 g skórki pomarańczowej * Wszystkie składniki
Słodki BlogSkładniki: Twaróg 1 kg ( użyłam z wiaderka) Jajka 6 Budyń śmietankowy 2 Olej 1/2 szklanki Mleko 350 ml Mąka ziemniaczana 1/2 szklanki (ok. 75g) Cukier 1 i 1/4 szklanki cukru Przygotowanie: Do miski dodajemy ser, jedno całe jajko, 5 żółtek, 3/4 szklanki cukru. Miksujemy chwilę na wolnych obrotach. Kolejno wlewamy rozrobione budynie w mleku oraz olej i chwilę miksujemy(...)delikatnie mieszamy całość szpatułką. Przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia o wymiarach 25x35 cm. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni pieczemy ok 70 minut. Gdy sernik zaczyna się przypiekać przykrywam folią aluminiową. Najlepiej kroić po całkowitym przestudzeniu. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy: Polub mnie na Facebooku Zapraszam
Kulinarne przygodydajcie się zwieść zdjęciom, ten sernik wygląda na nich jak milion innych, klasycznych serników, ale gdy tylko spróbujecie to zrozumiecie, że wcale nie jest taki klasyczny. Zaskakuje smakiem, jest dość wilgotny z wyczuwalnymi nutami kokosu i mango. Czysta poezja smaku. Skradł nasze podniebienia i na pewno zrobię go jeszcze nie jeden raz, choćby dlatego, że robi się go bardzo(...)rozpuszczony olej i dokładnie mieszamy całość. Tak przygotowaną mieszanką wylepiamy spód tortownicy (24 cm), wcześniej wyłożony papierem do pieczenia. Masa serowa: 1 kg sera białego (u mnie gotowy z wiaderka) 5 jaj 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 dojrzałe mango Mango obieramy i blendujemy na mus. Ser mieszamy z cukrem, mąką ziemniaczaną i musem z mango
Cynamonowe szczęściezobaczenia na jesień. SKŁADNIKI: 150 g masła 100 g biszkoptów 250 g owoców (u mnie porzeczka, jagoda i poziomka) 1 1/2 łyżeczki żelatyny 400 g twarogu (z wiaderka) 250 g śmietanki 30 % 1 łyżka cukru pudru płatki czekolady 80 g suszonej żurawiny A jak to zrobić: Masło roztopić i przestudzić. Biszkopty pokruszyć i wymieszać z masłem, powinny przypominać konsystencją(...)masy serowej, ciągle miksując a średnich obrotach. Dodać żurawinę, wymieszać całość łyżką i wylać na spód biszkoptów. Wierzch posypać płatkami czekolady i obfitą warstwą owoców. Odstawić do lodówki, aby sernik stężał. Zdjęcia dzięki uprzejmości Arkadiusza Kornackiego i Michała Nowika 1 5 dag masła, 10 dag biszkoptów, 25 dag malin, 3 łyżeczki żelatyny, 40 dag twarogu, 25 dag kremówki
Kuchnia w opałach