łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 1 cukier waniliowy; 1/4 łyżeczki soli; 1/2 szklanki śmietany kremowej 36-40%; Cytrynowa glazura: 1/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny; 2 duże jajka; 1 żółtko; 1/2 szklanki cukru; 2 łyżki zimnego masła pokrojonego w kosteczkę; 1 łyżka śmietany 36-40%; szczypta soli; Dodatkowo: kartki z gazety typu "Wyborcza"; Wykonanie masy serowej: Zmiksować 1/4 szklanki(...)ubijać do uzyskania gładkiej masy. Potem dodać jajka (po 2 na raz), wymieszać, dodać sok z cytryny, wanilię i sól. Mieszać krótko-około 5 sekund. Na koniec dodać śmietanę kremówkę, lekko wymieszać i gotową masę wylać na podpieczony wcześniej spód. Przygotować gazety: kilka kartek złożyć wzdłuż na pół i jeszcze raz na pól. Przygotowane opaski włożyć do miski napełnionej zimną
In my kitchenwiaderka,może być kremowy President 150 g cukru 4 jajka 1 laska wanilii lub 2 łyżeczki cukru waniliowego Masa śmietankowa: 300 g zimnej śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru Sos karmelowy: 125 ml śmietany 30 % 0,5 szklanki cukru trzcinowego 30 g masła Dodatkowo: sól morska w płatkach Kruchy spód: Herbatniki rozdrobnić przy użyciu miksera i wymieszać z mielonymi migdałami(...)podgrzewać do momentu ,aż cukier się rozpuści .Zagotować ,mieszać aż sos zgęstnieje ,trwa to dosłownie chwilkę.Odstawić do ostygnięcia,sos jeszcze zgęstnieje . Bita śmietana: Zimną śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywną masę. Sernik upieczony ,he,he i schłodzony wyjąć z lodówki i pokryć wierzch ubitą śmietaną.Polać karmelem i posypać solą morską ,delikatnie. Jeśli całego nie wykorzystamy
Ladylaura.To jest bardzo normalne, że mam jagody - mrożę. W tym roku zamroziłam bób (musi być obgotowany), kurki i szparagi (muszą być zblanszowane), jagody i poziomki. No
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!kakao 10 dag cukru pudru 1 łyżka śmietany 18% 1 żółtko pół łyżeczki proszku do pieczenia Delecta Składniki na masę serową; kg. sera 3 razy mielonego (ja użyłam z wiaderka) 5 jajek + 1 białko które zostało z ciasta 10 dag masła 15 dag cukru pudru 1 op. budyniu śmietankowego 1 przyprawa do sernika Delecta 15 dag gorzkiej czekolady startej(...)śmietanki kremówki 5 dag masła Przygotowanie; Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy ze sobą, zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około poł godz. Jajka ubijamy z cukrem na puch i dodajemy je do sera. Dodajemy także miękkie masło, budyń w proszku i przyprawę do sernika. Wszystko ze sobą dokładnie mieszamy mikserem. Czekoladę ścieramy na tarce
Radość kipiąca uśmiechem.mleczko przelewamy do innego chłodnego naczynia i dodajemy likier, zostawiamy żeby lekko przestygło. W tym czasie ubijamy kremówkę, z tym że nie na zupełnie sztywno, musi mieć trochę lżejszą konsystencję. Gdy pianki trochę przestygną łączymy je z bitą śmietaną i przelewamy na ciasteczkowy spód. Wstawiamy do lodówki. Uwaga: Jeśli wlejecie trochę więcej mleka(...)dosyć płynna nie martwcie się wyjdzie wam w efekcie ciasto o podwójnej strukturze tak jak mnie :) tzn. góra będzie z delikatnej pianki, a dół bardziej zbity jak w sernikach na zimno. Jeśli masa wyjdzie wam gęsta całe ciasto będzie piankowe, jedna i druga opcja jest super smaczna Dekoracja ciasta: Rozpuściłam cukier z odrobiną wody tworząc gęsty
W kuchennej krainiemieć zły dzień i robić coś w kuchni, bo to nawet ciasto na naleśniki nie współpracuje z nami. Jako fanka wszelkich odmian serników, przygotowałam swój pierwszy, nie z torebki, sernik na zimno z truskawkami. Przepis na niego zapożyczyłam od Kwestii Smaku . Jest nieskomplikowany, pyszny i bardzo truskawkowy, bez galaretki na wierzchu, a takiego poszukiwałam. Efekt końcowy - pusta blacha(...)kruchych 70 g masła masa 500 g twarogu (użyłam półtłustego) 1 szklanka cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 galaretka truskawkowa 1 łyżka żelatyny 400 kram truskawek świeżych 300 ml śmietany kremówki 30 % Sposób przygotowania Dno tortownicy (moja ma 25 cm średnicy) wyłożyć pokruszonymi ciastkami wymieszanymi z roztopionym masłem, ugnieść i dać tortownicę do lodówki. Twaróg wymieszać blenderem aż powstanie gładka
pink envelopemnie idealny Sernik „Danonek” Składniki: Biszkopt czekoladowy: (zamiast niego można wykorzystać biszkopciki lub herbatniki) 3 jajka 2 łyżki mąki 3 łyżki cukru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżki rozpuszczalnej czekolady Masa serowa: 1 kg zmielonego twarogu (ja używam sera President w wiaderku) 3 galaretki: brzoskwiniowa, truskawkowa i agrestowa 330 g śmietanki kremówki(...)około 15 minutach, ale wszystko zależy od mocy piekarnika. Pozostawiamy do wystudzenia. Każdą z galaretek rozpuszczamy osobno w 250 ml wody, schładzamy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, po czym dodajemy cukier i dokładnie wszystko łączymy. Delikatnie mieszamy kremówkę z twarogiem. Masę serową dzielimy na trzy równe części. Każdą z nich przekładamy do osobnej miski. Do pierwszej z nich dodajemy wystudzoną
PatiGotujebitą śmietaną. Zapraszam... Składniki: 1 kg sera półtłustego, dwukrotnie zmielonego lub z wiaderka (użyłam niezawodnej Piątnicy) niepełna szklanka cukru, w tym 2 łyżeczki cukru waniliowego 100 g masła 4 jajka 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru pół szklanki mleka ok. 280 g jasnych herbatników skórka starta ze sparzonej cytryny lub kilka kropel ekstraktu cytrynowego 500 ml śmietany kremówki
Czerwień i błękitśmietanę – 200 ml (w temperaturze pokojowej). Wymieszać krótko. Dodać ser (jeśli używacie tego z wiaderka, należy go odsączyć, też powinien być w temperaturze pokojowej) i mąkę ziemniaczaną. Krótko wymieszać, aż składniki się połączą. Gotową masę wylać na przygotowany spód. Piec około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni (można do niego wstawić naczynie żaroodporne z wodą). Gotowy sernik ma ściętą, lekko sprężystą powierzchnię. Studzić przy otwartych drzwiach piekarnika. Kremówkę (500 ml) krótko zagotować w niewielkim garnku. Zdjąć z palnika, rozpuścić w niej czekoladę, dokładnie wymieszać. Masę schłodzić – powinna lekko zgęstnieć, ale nie całkowicie. Dodać likier i cukier puder i miksować. Masa truflowa powinna zgęstnieć, zwiększyć objętość i stać się jaśniejsza. Wykładamy masę na wystudzony sernik
Pociąg Do KuchniZapraszam na pyszny i mało skomplikowany w wykonaniu deser. Sernik na zimno na serkach homogenizowanych. Kostka serowa wygląda bardzo efektownie, smakuje wybornie i daje przyjemne ochłodzenie w upalne dni. Na blaszkę o wymiarach 24x28 cm Spód: - 3 serki homogenizowane waniliowe ( moje miały po 140 gr) - 3/4 szklanki zmiksowanych(...)jagód - 2 galaretki + 1 łyżka żelatyny ( u mnie jagodowe ) Obie galaretki + żelatynę rozpuścić w 1 szklance wrzątku.Wystudzić. Do serków dodać mus jagodowy i zimne galaretki. Góra: - 500 ml śmietany kremówki - 1 galaretka cytrynowa Galaretkę rozpuścić w 0,5 szklanki wrzątku.. Wystudzić. Śmietanę ubić, pod koniec dodać zimną galaretkę. Dodatkowo: - 1 opakowanie biszkoptów - truskawki Dno blaszki wyłożyć biszkoptami
kawawszklanceMasa serowa 500 g twarogu sernikowego (zmielonego trzykrotnie) 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530 g) cukier do smaku (u mnie chyba 1 łyżka) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 200 g śmietany kremówki 36% (mocno schłodzonej) 6 łyżeczek żelatyny + 3 łyżki zimnej przegotowanej wody ok. 1 kg truskawek Ser wymieszać z mlekiem i ekstraktem waniliowym, żeby nie było grudek. Odstawić(...)Pozostałe truskawki ułożyć na spodzie w środku (również pionowo), jedna blisko drugiej. Śmietanę ubić na sztywno z łyżką cukru. Gdy żelatyna napęcznieje rozpuścić ją w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki masy serowej, wymieszać, połączyć z pozostałą masą serową. Delikatnie wmieszać ubitą śmietanę. Całość przełożyć na truskawki, wyrównać. Wstawić do lodówki. Przygotować galaretkę truskawkową. Galaretka
Pełny talerzprzy krojeniu nożem. Agrestowy sernik na zimno Czas przygotowania: 90 minut + czas chlodzenia Proporcje na tortownicę o średnicy 24 cm Składniki Spód: 250 g herbatników 100 g masła 2 czubate łyżki kakao Masa owocowa: 500 g jogurtu typu greckiego 8 łyżeczek żelatyny 5 łyżek cukru pudru 200 ml kremówki 30% 400 g czerwonego agrestu Masa serowa(...)Odstawiamy do wystudzenia. Agrest obieramy z szypułek i dokładnie blendujemy. Jogurt miksujemy z cukrem pudrem. Śmietanę ubijamy na sztywno. Do masy jogurtowej cienką strużką wlewamy żelatynę, cały czas miksując. Następnie dodajemy ubitą śmietanę delikatnie mieszany łyżką, aż składniki się połączą. Masę dzielimy
Kulinarne przygody Gatityszklanki mąki 2 żółtka 1/3 szklanki cukru Polewa toffi 80 g masła 80 g cukru 2 łyżki śmietanki kremówki Masa serowa 1 kg. twarogu sernikowego 4 jajka 2 szklanki cukru pudru 15 g cukru waniliowego 100 ml śmietanki kremówki 3 łyżki mąki ziemniaczanej Polewa Przygotowanie: Najpierw robimy ciasto. Do głębokiej miski wkładamy miękką margarynę oraz żółtka i wsypujemy mąkę oraz(...)masa odparuje, zbrązowieje i zgęstnieje. Pod koniec masa może szybko gęstnieć. Jeżeli uznasz, że wyszła zbyt gęsta lub gdyby polewa się zwarzyła, dodaj jeszcze trochę śmietany, wymieszaj i chwilkę podgotuj. Wystudzony sernik polej i udekoruj polewą toffi, posyp rodzynkami i migdałami. Wstaw do lodówki na całą noc. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym i kliknij ,,Udostępnij
Smaczne Potrawyrównież inne przepisy z truskawkami: Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Biszkoptowe ciasto z truskawkami Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik na zimno z musem truskawkowym Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Sorbet truskawkowy Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Lody(...)Czas przygotowania: 40 minut + czas chłodzenia Składniki: 500 g truskawek 70 g cukru 6 łyżeczek żelatyny 1/2 szklanki wody 100 g białego zmielonego sera 400 g zimnej śmietany kremówki 30% 100 g podłużnych biszkoptów truskawki do ozdobienia ciasta Wykonanie: Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Truskawki miksujemy razem z cukrem. Tortownicę wykładamy folią spożywczą, na dnie
Kulinarne przygody GatityJednocześnie mam sobie trochę za złe, że nie mam kiedy podgonić bloga, więc siedzę teraz i wykorzystuję każdą cenną minutę nicnierobienia (;)) Już nie będę się powtarzała, że uwielbiam serniki, bo piszę to przy każdej okazji ;) Te są słodkie, wilgotne, pyszne! Wykorzystałam do nich Hity kakaowe z białym kremem. Kiedyś, dawno temu, robiłam też z Oreo, ale tych z kolei(...)Składniki (na 8-9 sztuk): 16 - 18 sztuk markiz Masa serowa 1 kostka (250 g) twarogu tłustego lub półtłustego dokładnie zmielonego (ja traktuję go dokładnie blenderem ;)) 1/4 szklanki śmietany kremówki 1/4 szklanki cukru 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej (ja dałam mąki z tapioki, bo ziemniaczana wyszła) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli Polewa: 1 tabliczka czekolady - u mnie
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!