Domowy sos karmelowy świetnie nadaje się do placuszków, naleśników, lodów czy wreszcie serników i szarlotek.Z odrobiną cierpliwości przygotujemy pyszny kremowy sos, który posmakuje nie tylko najmłodszym.SKŁADNIKI 200g cukru80g masła120g śmietany kremówkiszczypta soliPRZYGOTOWANIECukier wsypujemy do garnka - najlepiej o grubym i szerokim dnie - ewentualnie na ciężką patelnię. Na średniej mocy karmelizujemy cukier na złoty kolor. Cukru nie mieszamy - kiedy zacznie(...)się równomiernie. Kiedy już się całkowicie roztopi (po około kilkunastu minutach) - dodajemy masło i mieszamy szybko i dokładnie trzepaczką. Zdejmujemy z ognia i ciągle mieszając wlewamy cienkim strumieniem kremówkę. Gdy powstanie jednolity sos dodajemy szczyptę soli.Sos przelewamy do słoiczka (ok.300ml). Możemy przechowywać go przez kilka tygodni w lodówce.Przed użyciem należy go podgrzać - np. w garnkuz gorącą wodą
Moje Kuchenne Rewelacjepozytywnego nastawienia.Ale i tak, o włączeniu piekarnika przy takiej temperaturze mowy nie ma!Trzeba zadowolić się czymś innym. SERNIK NA ZIMNO Z BANANAMI. (przepis autorski;) 1 kg sera z wiaderka 4 łyżki żelatyny 1/2 szklanki gorącej wody1/2 szklanki śmietany kremówki4 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa 3 banany pokrojone w plasterki biszkopty na spód Tortownicę o średnicy(...)wyłożyłam folią spożywczą. Na spodzie poukładałam ciasno biszkopty. Żelatynę rozpuściłam w 1/2 szklanki gorącej wody i odstawiłam, aż zacznie lekko tężeć. Kremówkę ubiłam na sztywną pianę z cukrem pudrem. Galaretkę cytrynową przyrządziłam według przepisu na opakowaniu i zostawiłam do wystygnięcia. Kiedy żelatyna lekko się ściągnęła, zmiksowałam ją z serkiem, dodałam delikatnie kremówkę i zamieszałam. Wylałam
W kuchni Karmel-itkipłatków kukurydzianych. Jest łatwy w przygotowaniu i szybko się go robi. Sernik dodatkowo można wzbogacić, dodając owoce do galaretki. Polecam. Składniki: spód 2,5 szklanki płatków kukurydzianych 100 g masła 2 łyżki kakao masa serowa 500 g twarogu 1 szklanka cukru pudru 150 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżeczki żelatyny dodatkowo galaretka Wykonanie: Płatki kukurydziane pokruszyć, dodać kakao(...)sera dodajemy ć cukier miksujemy . Żelatynę rozpuścić we wrzątku, gdy lekko ostygnie, połączyć ze śmietaną. Dodać do masy serowej i dokładnie wymieszać. Masę wykładamy na gotowy spód. Sernik wkładamy do lodówki na kilka godzin by stężał. Galaretkę rozpuścić w 450 ml wrzątku, wystudzić. Gdy lekko stężeje wylewamy na sernik i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą
magiczna kuchnia Kasiuwielbiam serniki to chyba już wszyscy wiedzą ( łącznie z kilkoma milionami widzów programu MasterChef :D ). Na blogu jest ich mnóstwo – są klasyczne , są z orzechami , karmelem , jabłkami , brzoskwiniami i bezą . Dziś stworzyłam kolejny – taki, jakiego do tej pory nie było! Na czekoladowym spodzie, z idealną, kremową, serową masą i chrupiącymi wafelkami Lusette – połączenie idealne! http://lusette.pl(...)środku na ok. 10 minut. Następnie całkowicie chłodzimy już poza piekarnikiem. GÓRNA WARSTWA: Czekoladę siekamy, zalewamy gorącą śmietaną kremówką, energicznie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Kiedy ganache czekoladowy będzie gęsty ( ale jeszcze lejący ), wylewamy go na sernik, a z białej czekolady robimy ozdobne „esy-flloresy”. Wstawiamy na całą noc do lodówki. Smacznego
Ostra na Słodkodigestive 40 g masła masa serowa: 400 g serka kremowego 100 g serka mascarpone 225 ml śmietany kremówki (38%) 125 g cukru 2 łyżeczki ekstaktu z wanilii 4 jajka mus pistacjowy: 100 g kremu pistacjowego 125 g serka mascarpone 150 ml śmietany kremówki (38%) 2 listki żelatyny dodatkowo: niesolone pistacje bez łupinek kilka bez Ciasteczka pokruszyć. Masło rozpuścić, przestudzić. Wlać(...)przez 15 minut. Przestudzić. Serek kremowy i mascarpone, kremówkę, cukier, ekstrakt i jajka zmiksować tylko do połączenia składników. Wylać na spód. Piec w 180 st. C. przez 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 140 st. C. i piec 50-60 minut, aż wierzch będzie ścięty. Sernik wystudzić w uchylonym piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce. Żelatynę namoczyć w zimej
Pożeraczka, czyli raz adobrzesamym blogu. Jej ciasto jednak skończyło zupełnie inaczej niż moje... Jak? Koniecznie do niej zajrzyjcie!Dyniowy sernik na zimnoSkładniki:(na tortownicę o średnicy 22 cm)spód:115 g ciastek digestive55 g masła1/2 łyżeczki cynamonumasa serowa:400 g serka kremowego250 ml śmietany kremówki (38%)500 g puree z dyni370 g mleka skondensowanego słodzonego1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki mielonego imbiru1/2 łyżeczki gałki(...)ogniu. Przestudzić.Pozostałe składniki: serek, kremówkę, puree, mleko skondensowane, miód i przyprawy dokładnie razem zmiksować. Dodać kilka łyżek masy do żelatyny, wymieszać, przelać całość do miski z serem. Dokładnie zmiksować, przelać do tortownicy. Schłodzić w lodówce przez całą noc.Przed podaniem udekorować ubitą kremówką.Smacznego!A ponieważ chyba wszyscy pieką teraz dyniowe serniki, niedługo i takiego możecie się
Pożeraczka, czyli raz adobrzepiekarnika się na pewno nie upiecze. Dlatego zrobiłam torcik śmietanowy, coś jak sernik na zimno czy jak pianka. Nam smakował, mam nadzieję że i Wy się skusicie na kawałek. Zapraszam! Składniki :* opakowanie okrągłych biszkoptów* szklanka mleka* 3 małe serki homogenizowane waniliowe * mała śmietana kremówka* 2 banany lub inne owoce* 2 galaretki bądź żelatyna i barwniki spożywcze Przygotowanie(...)ułożyć pokrojone w plasterki banany. Drugą galaretkę przygotować w szklance wody i gdy zacznie tężeć to wylać ja na banany. Odstawić na godzinę do lodówki. Ciasto w smaku przypomina sernik na zimno, ale ubita kremówka dodaję lekkości i smakuje jak pianka
Magiczne Życie Martymazisty, mokry idealnie pasuje do tego spód ciemny jak i wierzch czekoladowy, wg mnie wszystko się zgadza. Zapraszam... Przepis "Moje wypieki" Skala smaku 8/10 stopień trudności prosty do sernika dodałam czekolade mleczną uważam, że był to dobry wybór, na wierzch polałam również czekoladę mleczną. Zrobiłam na blaszce z podwójnej porcji. Składniki na spód: 180 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive(...)lekko przestudzoną czekoladę, zmiksować do połączenia. Piec w temperaturze 150ºC przez około 45 - 60 minut. Powierzchnia sernika powinna być ścięta i lekko sprężysta przy dotyku patyczkiem. Przestudzić w stygnącym piekarniku. Polewa czekoladowa 4 łyżki śmietanki kremówki 100g. mlecznej czekolady Śmietanę zagotować, gaz wyłączyć wrzucić czekoladę i poczekać aż się roztopi. Posmarować. Schłodzić w lodówce
Kubki smakuczasu, czy chęci na pieczenie biszkoptu, można użyć gotowe biszkopty. Jak dla mnie taka delikatniejsza wersja sernika na zimno :) Biszkopt: 2 jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowo – śmietankowa: 400g serka homo waniliowego 400ml śmietany kremówki (30%) 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 płaska łyżka cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny (+ 4 łyżki zimnej, przegotowanej wody) Dodatkowo
Smakowy Rajdodatkiem gorzkiej czekolady oraz likieru o smaku czekoladowym Dalkowski . Sernik wyszedł bardzo smaczny, ma fajny smak z lekkimi procentami. Składniki: Masa serowa: 1 kilogram białego sera 100 gram gorzkiej czekolady 250 ml. likieru czekoladowego Dalkowski 2 łyżki cukru pudru 8 łyżeczek żelatyny Masa śmietanowa: 350 ml. śmietany kremówki 50 ml. likieru czekoladowego Dalkowski 50 gram gorzkiej czekolady 2 łyżeczki(...)stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i likier kawowy. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, pozostawiamy do momentu aż napęcznieje, lekko podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, ostudzoną dodajemy do masy i miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do masy śmietanowej, miksujemy. Masę śmietanową wykładamy na masę serową, posypujemy płatkami białej czekolady oraz startą gorzką czekoladą. Sernik
Bajeczna KuchniaSernik Wenus jest to delikatna serowa pianka pomiędzy puszystym biszkoptem, posypany prażonym kokosem. Czas wykonania: 1h 30 min (+3h oczekiwania) Ilość porcji
KuchniaWeDwoje.plgram, galaretka brzoskwiniowa 1 opakowanie, galaretka truskawkowa 1 opakowanie, truskawki 50 dag, serek mascarpone 250 ml, serek homogenizowany 250 ml, śmietana kremówka 200 ml, żelatyna 3 łyżeczki, aromat waniliowy 2 krople mascarpone, serek homogenizowany waniliowy, ubić z zimną śmietaną 30 %, aromat waniliowy, żelatynę rozmieszać w 1/2 szklanki gorącej wody i wystudzoną pomału wlewać do serków w trakcie ubijania zrobiłam(...)mąż zabrał do pracy, można w jednej tortownicy 28 cm - szklana keksówka 25 cm i szklana miska 14 cm wyłożone folią spożywczą, na bokach i spodzie ułożyć herbatniki, porozdzielać sernik do 3/4 wysokości form, schować do lodówki powciskać w sernik delikatnie plastry truskawek i poukładać na wierzchu, wlać galaretkę brzoskwiniową rozmieszaną w 450 ml gorącej wody i prawie
W Mojej Kuchni Lubiępuszki) 100g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% 1 płaska łyżka kakao Wierzch: 50-80g masy krówkowej – kajmakowej 250ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 fix do śmietany (niekoniecznie, ale z fixem śmietana lepiej trzyma kształt) poszatkowane orzeszki 1. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół. 2. Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce (jeśli(...)poziomie piekarnika). Po 30 minutach zmniejszyć temperaturę do 160oC i piec dalej przez 30 minut. Po upieczeniu sernik pozostawić w piekarniku na około 40 minut. Po tym czasie wyciągnąć go do całkowitego ostygnięcia. Wierzch: 6. Sernik wyjąć z blaszki. Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem i fixem. Przełożyć do foliowego woreczka z metalową końcówką Wilton 6B i udekorować
Mała Cukierenkaserniku co potęguje doskonały jego smak. Spód ciasteczkowy 300g herbatników 110 g masła roztopionego Masa serowa: 1,2 kg białego sera w kiełbaskach - trzykrotniemielony 12 jajek 1/2 litra śmietany kremówki 30% lub 36% 2 szklanki cukru pudru 2 budynie waniliowe 2 łyżeczki cukru waniliowego kilka kropel olejku waniliowego Polewa 100g.białej czekolady 4 łyżki śmietanki kremówki 30% Spód(...)pieczenia (36x26). Odstawić w chłodne miejsce. Masa serowa: Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Białka z 10 jajek ubić na sztywno, a 12 Żółtek utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wan. do momentu kiedy powstanie gęsta masa, następnie dodawać w trakcie ucierania ser i budynie oraz bitą śmietanę i tutaj już mieszać delikatnie na sam koniec dodać pianę
Kubki smakułyżki cukru pudru 150 g masła 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18% 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę serową: 1 kg sera na sernik (może być z wiaderka) 1 opakowanie budyniu waniliowego łyżka mąki ziemniaczanej 5 żółtek 300 ml śmietanki kremówki 120 ml oleju 1 szklanka cukru pudru skórka otarta z pomarańczy 1/2 szklanki(...)cukrem pudrem na białą puszystą masę. Następnie dodać ser, mąkę ziemniaczaną,budyń, olej i skórkę z pomarańczy. Krótko ale dokładnie zmiksować (długie ubijanie spowoduje, że sernik opadnie). Na końcu delikatnie wmieszać bitą śmietanę i rodzynki . Większą część ciasta wyjąć z lodówki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach na dno foremki wyścielonej wysoko papierem do pieczenia. Na ciasto wylać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniatłustego trzykrotnie zmielonego • 450 g drobnego cukru do wypieków • 10 dużych jajek, białka i żółtka osobno • 250 g masła • 6 łyżek kaszy manny • 1 opakowanie budyniu waniliowego • 1 szklanka śmietany kremówki (30%) • ziarenka z 2 lasek wanilii • 1 opakowanie cukru wanilinowego - 16 g • ulubione bakalie – ja użyłam kandyzowanej skórki pomarańczowej UWAGA! Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową . Sposób przygotowania(...)resztę składników: kaszę mannę, budyń, ziarenka wanilii, cukier wanilinowy. Połączyć mikserem. 9. Śmietanę kremówkę ubić. Oddzielnie ubić białka na sztywną pianę. 10. Masę serową delikatnie połączyć z ubitą kremówką, pianą z białek i bakaliami. 11. Przełożyć do formy na podpieczony spód masę serową, wyrównać powierzchnię. 12. Sernik piec w temperaturze 170ºC około 1 godziny. Studzić w lekko uchylonym piekarniku
W mojej kuchni