takiego, co nie lubi. Przepisów na sernik jest cała masa i każda pani domu ma swoje wypróbowane. I rzadko kiedy jest to jeden przepis ;) Jednym z moich ulubionych serników jest ten od mojej cioci-babci Wiesi czyli z czekoladą i orzechami. Niewątpliwie bomba kaloryczna, no ale cóż to znaczy przy rozkoszach podniebienia ;)ciasto:80 g masła roztopionego1/4 szklanki(...)taka rozwarstwiona luźna masa.Wlać na podpieczone ciasto i posypać orzechami uprażonymi na patelni lub w piecyku.masa serowa:500 gramów kremowego serka twarogowego1/2 szklanki cukru2 jajka1/2 szklanki polewy karmelowej (lub innej ulubionej)Twarożek utrzeć z cukrem, dodać jajka i ucierać dalej (ja to robię mikserem, wtedy jest bardziej puszyste). Masę wylać na uprażone orzeszki.Wstawi
Codzienna kuchnia niecodziennaDo tej pory nie przepadałam za paschą, w sumie dlatego, że wizualnie do mnie „nie przemawiała”. Kojarzyła mi się raczej z śmietanową galaretką, w
dom-agi.plJuż trochę czasu minęło od świąt wielkanocnych, ale dziasiaj chciałam Wam zaprezentować sernik, który gościł na moim stole właśnie w te święta :)Składniki:na ciasto- 2 i 1/2 szklanki mąki- 1/2 szklanki cukru- 1 kostka margaryny- 5 żółtek- 2 łyżeczki proszku do pieczeniamasa serowa- 1 kg sera białego- 1 puszka masy kajmakowej- 1/3 szklanki cukru- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego(...)tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Dno tortownicy wylepiamy ciastem a na nie wylewamy masę serową. Pieczemy w temperaturze 180 C przez około 1,5 godziny. Wierzch polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą
Zainspirowana w kuchniPrzepis znaleziony w starym zeszycie z przepisami. Ciasto pewnie znane wszystkim pod różnymi nazwami : Chatka Baby Jagi, Chatka Puchatka a w moim zeszycie pod nazwą Domek
słodki bratekprezencie przedurodzinowym. Jest mało słodki, na pysznym, waniliowym spodzie. Orzechy są mocno wyczuwalne, smak maku jest gdzieś w tle, bardzo przyjemnie współgra z całą resztą. Mascarpone sprawia, że sernik ma aksamitną konsystencję. To był bardzo udany wypiek :) Składniki: (na tortownicę 21cm) SPÓD: 150g kakaowych herbatników 70g rozpuszczonego masła ziarenka z 1 laski wanilii MASA SEROWA: 1 kg sera(...)budyń, orzechy i kaszę mannę. Wymieszać ponownie. Masę wylać na przygotowany spód, piec w 160'C około 60-70 minut. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Gotowy można polać polewą, posypać cukrem pudrem lub zostawić bez polewy
Cakes By Kejtrevolucjawkuchni . Sernik mnie zafascynował i musiałam zrobić i ja ;) W przepisie Ewa podała , żeby użyć sera białego . Masę serową zrobiłam z sera z wiaderka . Ilość żelatyny nieco zwiększyłam . Sernik był i to dość ważna uwaga , mięciutki , rozpływający się w ustach. Na początku bałam się , że masa mi się nie zsiądzie , ale byłam w wielkim błędzie :) uffff na szczęście(...)czekolady 1/2 szkl. wody Biszkopt : 6 jaj 1 szkl. cukru 2 budynie czekoladowe 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao ( uzyłam z firmy Symbio ) 3 łyżki mąki pszennej Polewa czekoladowa : 125 ml śmietanki 30 % 100 g czekolady mlecznej Sposób przygotowania :Biszkopt : Całe jajka ubijamy z cukrem na puszysty krem. W oddzielnej miseczce mieszamy budynie, 3 łyżki mąki pszennej , kakao
Słodkości i nie tylkoprogramie "Ewa gotuje":) Przepis na sernik odziedziczyłam po babci, jednak udoskonaliłam go dodając nasze ulubione śliwki węgierki. Spód jest dość nietypowy, ponieważ nie zawiera jajek. A sernik po prostu rozpływa się w ustach... Ciasto:150 g mąki pszennej, 80 g margaryny, 50 g cukru pudru, 2 łyżki śmietany 18%. Mąkę przesiać, dodać cukier puder, posiekaną margarynę(...)białka ubite na sztywną pianę oraz proszek budyniowy. Na podpieczonym cieście ułożyć przepołowione i wypestkowane śliwki. Zalać masą serową. Piec ok. 50 min w temp. 180st. Ostudzić w formie. Polewa: 100g białej czekolady, 150 ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru. Śmietankę zagotować z cukrem pudrem, zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż się całkowicie rozpuści. Ostudzić
Z miłości do słodkościNajbardziej brakuje mi jednak twarogu, nie da się go przewieść: (Oczywiście robię czasami twarożek z mleka ale to są niewielkie ilości, tak w sam raz na śniadanie. O serniku z takiej ilości mogę zapomnieć. Nie wiem ile litrów mleka musiałabym kupić żeby mieć kilo twarogu. Chyba, że któraś z was ma jakiś magiczny sposób na stworzenie twarogu? Czekam(...)Wszystko mieszamy i przekładamy do formy. Pieczemy około 50 minut w 160 stopniach. Sprawdzajcie dokładnie czy ciasto jest upieczone gdyż jest ono bardzo gęste. Gdy ostygnie ciasto polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem, smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Ciasto aksamitne i delikatne w smaku to ten właśnie sernik. Połączenie sera, białej czekolady i delikatnej śmietanki smakuje wybornie. Kakaowy spód fajnie łamie smaki więc wszystko się pięknie uzupełnia. Może jest tu sporo kalorii ale czy warto je liczyć kiedy smak jest tak niebiański;). Zapraszam… Normal(...)sernikowego (w wiaderku) - 25 dag sera w kostce - 1 szkl. cukru pudru - 3 krople olejku waniliowego - 350 ml. śmietany 30% - 150 g białej czekolady - 6 jajek Polewa: - 100 g białej czekolady - 4 łyżki mleka 3,2% Wykonanie: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
Kubki smakuSłodkie Święta Bożego Narodzenia kojarzą mi się z piernikami, sernikami, makowcami i czekoladą, dużą ilością czekolady. Do tego wszystkiego dochodzą kruche ciasteczka i wieczory spędzane na dekorowaniu pierniczków. Tak, w tym roku postaram się aby wszystkie te słodkości wylądowały na moim świątecznym stole. Pomysły już są, szafki wypełnione zostały już produktami które będą mi do tego potrzebne. Pozostaje jedynie(...)włoskie. Całość przekładamy do podłużnej prostokątnej formy (20x25) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180`C przez około 30 minut.Studzimy w formie, wierzch dekorujemy polewą czekoladową ( z tego przepisu ) i cienkim plasterkiem cytryny.Smacznego
Słodkie PrzyjemnościSkładniki na jedną dużą porcję/dwie małe: 100 g twarogu półtłustego 3 płaskie łyżki płatków górskich owsianych (ok. 30 g) 1 płaska łyżka mąki owsianej lub
Vroblewska-fitlifeJuż jakiś czas nie było nic słodkiego chociaż ostatni sernik na zimno z poziomkami to jeden z najbardziej popularnych wpisów w historii bloga. Muszę przyznać, że mam dużą słabość do wszystkiego co kokosowe: kokosowe lody, kokosowa zupa, dobrze, że nie ma kokosowego boczku – choć to byłoby już lekką przesadą :-). Ulubiony batonik… oczywiście BOUNTY jego smak jest obłędny(...)macie już w domu. Składniki na nadzienie: 200g wiórków kokosowych ⅓ szklanki mleka kokosowego (najlepiej tego kremu z góry puszki) 2 łyżki oleju kokosowego 2-3 łyżki miodu Składniki na polewę 1 duża gorzka czekolada 3 łyżki oleju koksowego 2-3 łyżki mleka kokosowego (jak ktoś lubi bardzo słodkie może dodać miód) Przygotowanie: Składniki na nadzienie wrzucamy do miski i mieszamy
PaleoLifeSernik z rosą, sernik pływający - wiele nazw jedno ciasto. Delikatne, aksamitne, rozpływające się w ustach. W sam raz do niedzielnej kawy.Zbliżają się święta Wielkiej Nocy- czas pomyśleć nad ciastami, w ubiegłych latach było to ciasto numer jeden na każde święta w moim domu. Z czystego serca je polecam, szybkie w wykonaniu, nie trzeba dużo składników. ;) Składniki(...)jednolitą masę. Wyłożyć ciasto na blachę wyklejając również jej brzegi. Wszystkie składniki na masę serową zmiksować w jednym garnku, masa musi sie połączyć i powinna być rzadka jak polewa. Powstałą masę serową wylać na ciasto . Piec w piekarniku około 50 minut w temp 200 stopni. Gdy brzegi ciasta sie zrumienią wyłożyć ubite białka z cukrem. Piec jeszcze około
Garnkowe fanaberiesmakiem z jednego kawałeczku jest niemożliwie. Nazwałem ciasto swym imieniem, bo jest to całkowicie ciasto mojego autorstwa, a powstało ono bo po prostu połączyłem swoje dwa ulubione desery: sernik na zimno i domowe wafle, tak właśnie powstało Ciasto Łukasza. Składniki: Domowe wafle (6-8 płatów, można użyć kupowane) 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego 3 łyżki mleka(...)pieczenia układamy pierwszy wafel i smarujemy masą serową przykrywamy następnym waflem, postępujemy także z wszystkimi pozostałymi waflami. Studzimy w lodówce przez ok. 6 godzin. Ostudzone ciasto dekorujemy polewą czekoladową ( ja nie miałem składników do przygotowania polewy, dlatego po prostu posypałem ciasto kakao i cukrem pudrem) Smacznego
Kuchnia Łukasza