pamiętam już kiedy piekłam takie przekładane ciasto. Ostatnio to albo drożdżowe, albo ucierane, albo sernik u mnie gościły. A już tak miałam smak na takie ciasto. Proste, a pyszne. Mięciutkie kakaowe biszkopty przełożyłam kremem budyniowym z ananasem i udekorowałam domową polewą czekoladową. Wyszło bardzo pysznie, idealnie do popołudniowej kawki. Macie ochotę? To poczęstujcie się lub upieczcie. Słodkich inspiracji
Izabelawkuchnipszennej 1/2 szkl cukru 1 łyżeczka sody 200 g masła 1/2 szkl miodu 2 jajka Sernik gotowany: około 700 g sera (używam "Mój Ulubiony") 150 g masła 1 jajko 1/2 szkl cukru 3/4 opakowania budyniu bez cukru 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej Polewa czekoladowa: 6 łyżeczek cukru 3 łyżeczki kakao 25 g masła/margaryny Dodatki: dżem truskawkowy lub konfitura truskawkowa
Gotowanie...to proste !mnie jego zrobienie. W tym roku szukałam pomysły na wypiek inny niż standardowy sernik i makowiec i wpadłam na pomysł zrobienia mazurka na spodzie z mąki migdałowej. A ponieważ zalegała mi w lodówce chałwa więc polewa została zrobiona z mieszaniny chałwy czekoladowej i orzechów włoskich. Efekt wizualny jest niezły ale nie umywa się do efektu smakowego
Ze smakiem bez glutenupieczemy kolejne 40-45 minut. Na koniec sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto już się upiekło. Jeśli sernik zbyt szybko się rumieni ciasto przykrywamy folia aluminiową. Upieczone ciasto pozostawiamy w uchylonym piekarniku na około 10 minut, po tym czasie wyjmujemy i całkowicie studzimy. POLEWA CZEKOLADOWA: 100 g mlecznej czekolady 1 płaska łyżka ciemnego, gorzkiego kakao 3 łyżki mleka
Rozpustne gotowanieucieranym ciastem. Dopełnieniem jest polewa czekoladowa, która harmonijnie współgra z ciastem. Za ozdobę posłużyły mi cukierki, a mianowicie śliwki w czekoladzie. Całość pięknie się prezentuje i zawsze jest najchętniej wybieranym ciastem. Zapraszam na kawałek ;) Korzystając z okazji chcę Wam życzyć pięknych, spokojnych, spędzonych w gronie najbliższych, niezapomnianych Świąt, pełnych makowców, serników, miodowników i pierników ;) Wesołych Świąt(...)kropel aromatu pomarańczowego lub arakowego CIASTO: 250 g masła 250 g cukru 5 żółtek 5 białek 250 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia POLEWA CZEKOLADOWA: 125 g margaryny lub masła 1 łyżka wody 3 łyżki ciemnego kakao około 1 szklanka przesianego cukru pudru (do smaku) śliwki w czekoladzie do dekoracji
Rozpustne gotowaniewymaga leżakowania, ponieważ świetnie smakuje już w dniu pieczenia! Wierzch piernika polecam polać domową, błyszczącą polewą czekoladową, która idealnie się kroi (bez kruszenia). 3. Makowiec japoński , czyli ciasto bez spodu. Szybkie i proste do przygotowania. 4. Ciasto marchewkowe - puszyste, lekko wilgotne i udekorowane polewą na bazie kremowego serka, cukru pudru oraz cytryny. 5. Makową panienka , czyli biszkopt z makiem(...)miksera. 8. Sernik truskawkowy z biszkoptem i dżemem malinowym - swoim wyglądem i smakiem zachwyci gości :) Poniższe ciasto na zimno nie jest za słodkie ani za ciężkie. Jego przygotowanie naprawdę nie jest trudne, jednak wymaga czasu (przygotowanie biszkoptu, stężenie sernika). Spokojnie możecie przygotować je kilka godzin przed podaniem (masa szybko tężeje). 9. Sernik chałwowo-czekoladowy - prosty i bardzo smaczny
Ugotowaćblaszkę 25x30cm ) Ciasto czekoladowe - 5 jajek - 3/4 szklanki cukru - 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią - 1 szklanka oleju - 2 szklanki mąki pszennej - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki prawdziwego ciemnego kakao Masa kokosowa - 2 i 1/2 szklanki mleka - 150g wiórków kokosowych - 6 łyżek kaszy manny - 3/4 szklanki cukru Polewa czekoladowa - 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady(...)podpieczonym cieście, wykładam drugą część czekoladowego ciasta. Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę w 170 stopniach ( grzałka góra-dół ) ok 30 minut. Po upieczeniu ciasto wyjmuję z piekarnika, po ostudzeniu polewam polewą. Polewa: do małej miseczki przekładam połamaną czekoladę, dodaję masło i mleko. Miseczkę wkładam do mikrofalówki na 30 sekund do rozpuszczenia. Rozpuszczoną polewę dokładnie mieszam i rozprowadzam
Kuchnia z widokiem na ogródczubata łyżka nutelli lub innego kremu orzechowo-czekoladowego Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego (może być z wiaderka) 250 ml śmietanki 30% 4 jajka 2 żółtka 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej Dodatkowo: 150 g suszonych śliwek – Polecam śliwkę suszoną HELIO Polewa czekoladowa: 2 łyżki masła 50 g czekolady mlecznej(...)minut. Upieczony sernik pozostawiamy w wyłączonym piekarniku na 30 minut, następnie uchylamy drzwiczki i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc. Masło roztapiamy, dodajemy do niego pokruszone obie czekolady podgrzewamy do momentu roztopienia. Na koniec dodajemy śmietankę, dokładnie mieszamy. Gotową polewą ozdabiamy wierzch ciasta, układamy pokrojone pozostałe śliwki. Smacznego
Fascynacje Anicałą powierzchnię ciasta. Na jabłka wykładamy ściętą górę biszkopta, przyklejamy ją dociskając do brzegów ciasta. Polewa czekoladowa: 1/4 kostki masła 1 łyżka kakao 2 łyżki mleka 2 łyżki wody 3 łyżki cukru Wszystkie składniki zagotowujemy w rondelku. Odstawiamy na chwilkę i polewamy wierzch sernika. Ciasto wkładamy do lodówki, by masy zastygły. Proponuję poczekać z degustacją na kolejny dzień, niech ciacho
Kronika Piekarnikaśrodku króluje wanilia z cytryną, zaś wierzch jest wprost spełnieniem marzeń naszego podniebienia. Polewa na bazie masła orzechowego z owocami letnio-jesiennymi. Dlatego to sernik jesienny z masłem orzechowym. Raj dla podniebienia. A jak upiec taki sernik jesienny z masłem orzechowym? Składniki spód czekoladowy 80g gorzkiej czekolady 60g masła (dodałam masła solonego – jest super!) 1 płaska łyżka
Raj dla Podniebieniaschłodzony ciasteczkowy spód Piec w temperaturze 150ºC przez około 60 - 75 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin. Dodatkowo: Masa kajmakowa do polania na wierzch. Opcjonalnie: Polewa czekoladowa oraz rozpuszczona biała czekolada do ozdobienia ciasta
The Sweet Damselwilgotne i mocno orzechowe. Jeszcze większej słodkości nadaje polewa kajmakowa. 1 kg twarogu sernikowego 300 g cukru pudru 100 g masła 7 jajek 100 g orzechów włoskich 30 g świeżych drożdży 25 ml mleka Kilka kropel olejku waniliowego 4 łyżki masy kajmakowej Orzechy do dekoracji Czekoladowe kulki do dekoracji Przed przygotowaniem sernika pamiętamy o wcześniejszym wyjęciu z lodówki masła, twarogu(...)kilka kropel olejku. Białka ubijamy na sztywna pianę. Delikatnie mieszamy ją z masą (silikonową szpatułką). Masę przelewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki o wymiarach 24x29 cm. Sernik pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180*C, następnie w 160*C przez 45 minut. Ciasto studzimy i dekorujemy masą kajmakową, pokrojonymi orzechami i czekoladowymi kuleczkami
VioletoweKucharzenieZnakomity przepis na klasyczny sernik wiedeński, czyli bez jakiegokolwiek spodu. Puszysty, bardzo delikatny, wilgotny o wyraźnym smaku pieczonego sera. Zdecydowanie jest to ulubiony sernik mojej rodziny i znajomych, którzy niejednokrotnie mieli okazję go próbować Ja wybieram wersję klasyczną z nutką wanilii, ale można do niego dodać także otartą skórkę z cytryny lub pomarańczy albo rodzynki, co oczywiście wpływa(...)wystygnięcia. Wystudzone ciasto można posypać słodzikiem w formie pudru lub przygotować polewę czekoladową. Smacznego! — BTW całości: 1960 g, 4349 kcal, B 275 g, T 336 g, W 44 g. W 100 g: 222 kcal, /b 14 g, T 17 g, W 2 g. Artykuł SERNIK WIEDEŃSKI (keto, LCHF, optymalny, bez glutenu i cukru) pochodzi z serwisu
Ola la LCHFsera ricotta 250 gram jogurtu greckiego 3 łyżki syropu klonowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 jajka 1 łyżka mąki kokosowej Wegańska polewa czekoladowa: 1/2 szklanki śmietanki kokosowej (wierzchnia część mleka kokosowego po schłodzeniu w lodówce) 3 łyżki oleju koksowego 2 łyżki kakao 2 łyżki wody 2 łyżki cukru(...)czasie przygotowuję polewę czekoladową w wersji wegańskiej. Olej kokosowy, mleko kokosowe, cukier kokosowy, wodę i kakao podgrzewam w garnku i mieszam dokładnie by uzyskać jednolitą masę. Kiedy polewa stanie się gładka na szaszłyk nabijam suszoną śliwkę i moczę w polewie. Następnie odkładam śliwki na kratkę aby polewa zastygła. Pozostałą polewą oblewam wierzch sernika. Sernik chłodzę w lodówce
Mango Papaja