ciekawe to było. Teraz jest internet i zeszyty większości potrzebne już nie są - jakoś nigdy nie miałam zapału do tworzenia takowego dlatego założyłam bloga - aby przepisy się nie gubiły:-) Sernik z kawowymi biszkoptami troszkę trudne (czy ja kiedyś odważę się napisać ,,trudne"?) bez pieczenia biszkoptu ok 20 minut duża blacha - 25/35 Składniki: * gotowy blat biszkoptowy (ja upiekłam sama(...)się rozpuści, po czym odrobinę ostudzić. Ubić śmietanę, pod koniec dodać fix i cukier waniliowy. Jeszcze chwilę ubijać. Odstawić. Z białek ubić sztywną pianę. Odstawić. Żółtka utrzeć z serkiem. Połączyć masę żółtkową ze śmietaną, ajerkoniakiem, pianą z białek i żelatyną ( pianę z białek łączymy na końcu). Połowę masy rozsmarować na biszkopcie. Następnie ułożyć biszkopty maczane w kawie, przykryć resztą
sierotka maRysia w kuchniPyszny kakaowy serniczek z pianką na każdą okazję. Zamiast pianki można sernik polać polewą czekoladową. Sernik kakaowy z rosą SKŁADNIKI: CIASTO: margaryna - 3/4 kostki żółtka -3 szt cukier - 0,5 szkl cukier waniliowy - 1 opakowanie mąka - 2 szkl proszek do pieczenia - 1 łyżeczka tłuszcz do formy MASA SEROWA: kakao- 2 łyżki 3 jajka + 1 żółtko cukier(...)będzie bardzo rzadka, ale ma tak być. Włożyć do piekarnika na godzinę piec w 180 stop. BEZA Na dziesięć minut przed końcem pieczenia na wierzch ciasta wyłożyć pianę ubitą z pozostałych 3 białek i resztą cukru. Zapiec. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src
Kuchnia Danusifont-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Kolejny przepis z książki „Serniki, szarlotki, makowce” Biblioteczki Poradnika Domowego, tym razem na delikatną kremową szarlotkę. Wprowadziłam małe zmiany w przepisie. Przepis na dużą blachę ciasta. Składniki na ciasto(...)jabłkową: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubsze wiórki, wymieszać z cynamonem i cukrem i wyłożyć na podpieczonym spodzie ciasta. Przygotować bezę: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać budynie. Gotową pianę wyłożyć na masie jabłkowej. Na pianę zetrzeć schłodzone kakaowe ciasto. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę w temperaturze 190 stopni
Na słodko lub wytrawnieprzechowywać parę dni w lodówce( u mnie 3), tylko zyska na smaku....Zastanawiam się skąd nazwa”królewski”? Nie mam pojęcia.... chyba dlatego, że oblednie smakuje, prawdziwie po królewsku... Sernik królewski Składniki na blaszkę 23x33 cm:Kruche ciasto: 200 g mąki pszennej200 g mąki krupczatki180 g masła160 g cukru pudru2 żółtka4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%ok3 łyżki(...)miksując po każdym dodaniu. Następnie stopniowo dodajemy twaróg i dokładnie miksujemy, do połączenia składników. Na sam koniec dodajemy proszek budyniowy i odciśnięte rodzynki. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy serowej i bardzo delikatnie mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Zamrożone ciasto ( cześć na spód)trzemy na tarce bezpośrednio na papier. Na ciasto delikatnie przekładamy masę
Mia Cucina SofietaSkładniki: Ciasto 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru pudru 12,5 dkg margaryny 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa 30
Pychotkaaaskładnikiciasto10 dag miękkiej margaryny12,5 dag cukru1 łyżka cukru waniliowego2 jajka15 dag mąki5 dag mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczeniamasa twarogowa1/2 kg malin4 jajka15 dag miękkiej
Mix smakuCiasto jest bardzo słodkie, ale czarna porzeczka równoważy jego smak i dodaje odrobiny wilgoci zwartej konsystencji. Sprawia też, że całość nie jest mdła. W smaku grysikowa masa bardzo przypomina… sernik :) Wasi goście mogą być zaskoczeni, gdy okaże się, że w przepisie nie ma nawet grama twarogu :) Nadmienię też, że ciasto bardzo łatwo i przyjemnie się kroi :) Składniki: Ciasto(...)25x35 cm). Formę wstawiamy do lodówki. Resztę ciasta zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do zamrażalnika na 20-30 minut. Masa grysikowa: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy partiami cukier, a potem jogurt (lub śmietanę) stale ubijając. Następnie stopniowo wsypujemy do masy budyń waniliowy oraz kaszę manną. Porzeczki dokładnie myjemy i osuszamy. Pozbywamy się ewentualnych
MyCookBook.plpara-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Kolejny przepis z książki Serniki, szarlotki, makowce Biblioteczki Poradnika Domowego. Tym razem jedna z najlepszych szarlotek, jakie dotychczas piekłam. Niesamowicie kruche i delikatne ciasto z pachnące cynamonem z delikatnie wyczuwalnym kokosem. Polecam :-) Przepis na blachę(...)rondelka, dodać cukry i cynamon. Całość dusić na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu do momentu aż jabłka się rozpadną. Przygotować bezę kokosową: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec, nie przerywając ubijania dodać stopniowo cukier puder i wszystko jeszcze chwilę zmiksować. Pod koniec dodać wiórki i wszystko wymieszać. Na podpieczony spód wyłożyć masę jabłkową i na wierzch pianę
Na słodko lub wytrawnieZamiast sernika proponujemy małe serniczki z dodatkiem smażonych czereśni, z lekką bezą. Składniki na ciasto: -20 dkg mąki -20 dkg masła -5 dkg cukru pudru -1 żółtko (białko wykorzystamy do bezy) -1 łyżka zimnej wody Składniki masy serowej: -0,8 kg twarogu -4 żółtka (białka wykorzystamy do bezy) -3/4 szklanki cukru -5 dkg masła(...)papierze do pieczenia i pieczemy do zrumienienia. Składniki bezy: -5 białek -3/4 szklanki cukru -łyżka soku z cytryny Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dosypujemy cukier i miksujemy. Na końcu dodajemy sok z cytryny i miksujemy. Upieczone serniczki wyjmujemy z foremek i układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Bezą napełniamy rękaw
Maminek kulinarnyciasto 1 szkl mąki 125 g masła 2 żółtka 2 łyżki kakao pół szkl cukru szczypta proszku do pieczenia masa serowa 1 kg sera mielonego 3
Gotowanie jest łatweSernik ten piekłam już kilka razy i za każdym razem był bardzo smaczny. Połączenie sera z jabłkiem jest wyborne. Serniczek jest lekko wilgotny o winnym smaku. Przepis z bloga Dorotki . Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej; 0,5 szklanki cukru pudru; 125 g margaryny; 2 żółtka; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia(...)żółtek. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać żółtka i nadal ucierać. Cały czas ucierając do masy wlewać powoli śmietanę. Białka ubić na sztywną pianę. Do utartej masy dodawać po łyżce sera i ucierać. Dodać proszek budyniowy, ubite białka i delikatnie wymieszać. Jabłka obrać, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wyłożyć
In my kitchenSernik zniknął błyskawicznie, a że moje Miśki przyzwyczajone, że w domu zawsze jest coś słodkiego wykombinowałam ciasto, a jakże z tego co miałam skitrane w lodówce. Pamiętacie, do zupy Harira użyłam ciecierzycy z puszki, więc takiego cuda, jak woda po niej przecież się nie wylewa, a do pączków stylu azjatyckim otworzyłam słoik z brzoskwiniami i połowa została(...)miski i rozetrzeć między palcami, tak aby powstały grudki Przygotowanie: Ubij na sztywną pianę „wodę ciecierzycową” po czy stopniowo dodawaj cukier cały czas ubijając mikserem. Gdy cały cukier się rozpuści dodawaj powoli ojej. Zblenduj banana na gładką masę i wymieszaj razem z powstałą pianą. Na zmianę do tej mieszaniny dodawaj przesiewając mąkę z proszkiem do pieczenia
greenscarfKokosowy sernik wg siostry Anastazji Serniki to moje ulubione wypieki. Co jakiś czas znajduje jakiś sernikowy przepis, który gości na moim stole aż do znudzenia. Właśnie teraz panuje era kokosowego sernika. Puszysty, niesamowicie lekki, łatwy w wykonaniu, i jeszcze nie zdarzyło się żeby się nie udał. Składniki: ciasto: 30 dag mąki pszennej 10 dag margaryny(...)godzinę. Na 15 minut przed końcem pieczenia wyłożyć na upieczone ciasto masę bezową i piec jeszcze około 15 minut. Masa bezowa- schłodzone białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier cały czas miksując. Pod koniec wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Smacznego
na moim stole...O tym cudownym przepisie przypomniałam sobie w weekend, kiedyś bardzoooo często robiłam takie ciasto, opublikowałam przepis dawno temu o TUTAJ , jednak wczoraj go zmodyfikowałam zwiększając ilość
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćKolorowy serniczek w kolorach tęczy Sernik tęcza Składniki: 2 szkl mąka, 3 szt żółtka, 0,5 szkl cukru, 150 g margaryna, 1 łyżka śmietany, 1 łyżka proszek do pieczenia, 750 g ser biały mielony, sok z cytryny, 0,5 szkl olej, 1 opak budyń śmietankowy, 2 szkl mleko(...)podpieczone ciasto , masa będzie bardzo rzadka, ale ma tak być. Włożyć do piekarnika na godzinę piec w 180 stop. Na dziesięć minut przed końcem pieczenia na wierzch ciasta wyłożyć pianę ubitą z pozostałych 3 białek i resztą cukru. Zapiec. Gotowe i ostudzone ciasto pokroić na talerz
Kuchnia Danusipuszysty i rozpływający się w ustach! Na mocno czekoladowym spodzie brownie, a dodatkowo pokryty na górze warstwą niebiańskiego musu, oczywiście - czekoladowego! Mmm, musicie tego spróbować! Na pewno - zakochacie się :) Sernik na spodzie brownie z musem czekoladowym Składniki na spód: 50 g masła 50 g mąki 2 łyżeczki kakao 1/2 szklanki cukru pudru 1 jajko 1 olejek waniliowy Masło rozpuszczamy(...)chłodne możemy przygotować mus czekoladowy. Składniki na mus czekoladowy: 300 ml śmietanki kremówki 30% 1 czekolada mleczna 1 łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie) Śmietankę ubijamy do uzyskania sztywnej i puszystej piany. Czekoladę rozpuszczamy i przelewamy stopniowo do musu śmietankowego (uwaga - czekolada nie może być zbyt gorąca!). Można dodać troszkę cukru pudru, jednak według mnie mus jest na tyle słodki
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!zawsze jest najchętniej wybieranym ciastem. Zapraszam na kawałek ;) Korzystając z okazji chcę Wam życzyć pięknych, spokojnych, spędzonych w gronie najbliższych, niezapomnianych Świąt, pełnych makowców, serników, miodowników i pierników ;) Wesołych Świąt!!! Składniki na makowiec na ucieranym cieście z suszonymi śliwkami (na tortownicę o śr. 28 cm lub formę o wymiarach 24 x 28 cm) : MASA MAKOWA(...)oczkach trzy razy. Drożdże rozcieramy z miodem. Do zmielonego maku dodajemy cukier, drożdże z miodem, żółtka, śliwki, resztę bakalii, aromat i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto. Masło ucieramy z cukrem, wciąż ucierając dodajemy po jednym żółtku, następnie przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, a na koniec
Rozpustne gotowaniesystem podając galaretkę z musującego wina. I jeszcze dodać do niej kwiaty. Na przykład bzu. Bam! Level Master:-) U mirabelek jedliśmy już kwiaty bzu- w sconsach i na gruszkowym serniku. Przypomnę tylko, że są specyficzne w smaku, takie zielono-ostrawe, zaskakujące w porównaniu z zapachem. Te które chcemy zjeść, powinny być zerwane w czystym miejscu, z dala od drogi(...)czymś białym w celu eksmisji robactwa, następnie płuczemy i osuszamy. Obrywamy same kwiatuszki, bez zielonej końcówki. Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w letniej wodzie. Studzimy. Dolewamy wino po ściance naczynia (piana pokrzyżuje nam plany) i delikatnie mieszamy. Do foremek wrzucamy część kwiatów i zalewamy niewielką porcją wina. Chowamy do lodówki na kilkanaście minut- dzięki temu kwiatki nie wypłyną na wierzch
les mirabelles