down for recipe in English Sernik chałwowy (12 porcji) Składniki na spód: 120 g ciasteczek digestive lub herbatników 3 łyżki k akao 100 g miękkiego masła Składniki na sernik: 1 kg mielonego sera białego 4 jajka 1 szklanka cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 150 g chałwy 100 g posiekanych kandyzowanych wisienek Składniki na polewę: 100 g czekolady, posiekanej(...)szklanki śmietanki 36 % Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 160 oC, wyłóż papierem do pieczenia spód tortownicy o średnicy 21 cm. Ciasteczka rozdrobnij blenderze, dodaj miękkie masło, kakao i zmiksuj do połączenia składników. Wyłóż masą spód tortownicy. W misce miksera ubij do białości jajka z cukrem, następnie dodaj ser, mąkę ziemniaczaną i pokruszoną chałwę. Zmiksuj na wolnych obrotach
karmelowySernik w jesiennej odsłonie, czyli - karmelowy ze śliwkami.Koniecznie wypróbujcie to połączenie ! Zapewniam, że warto.Sernik + kawa + przyjaciółka = zestawienie idealne ;)Składniki( na tortownicę średnicy 25-26 cm )Spód:200 g ciastek Oreo ( lub zamiennie innych, np zwykłych herbatników, bądź krakersów + 2 łyżki kakao )100 g masła2 łyżki cukru pudru – tylko w przypadku użycia słonych krakersówMasa serowa:1 kg sera twarogowego(...)serowej mąkę ziemniaczaną oraz proszek budyniowy – dokładnie wymieszać.Ubić białka na sztywno. Pianę delikatnie połączyć z masą serową. Wyłoży na ciasteczkowy spód.Na dno piekarnika wstawić blachę z wodą.Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika, od razu zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C i piec 90 minut. Po upieczeniu sernik pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Śliwki umyć
kolorowotorcikowoinnego 300 g truskawek cukier puder WYKONANIE: Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Ciastka pokruszyć w robocie lub pognieść, np przy pomocy wałka do ciasta. Okruszki połączyć z kakao. Masło rozpuścić. Rozpuszczone masło dodać do okruszków - dokładnie połączyć. Powstała masa ma być zwarta, ale nie powinna ociekać tłuszczem. Tortownicę średnicy 26 cm wyłożyć folią aluminiową złożoną "na trzy" lub papierem(...)serowej mąkę ziemniaczaną i posiekaną bazylię- dokładnie wymieszać. Ubić białka na sztywno. Pianę delikatnie połączyć z masą serową. Wyłoży na kakaowy spód. Na dno piekarnika wstawić blachę z wodą. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika, od razu zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C i piec 90 minut. Po upieczeniu sernik pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Ostygnięty przechowywać
kolorowotorcikowoczekoladowy spód: 110 g mąki orkiszowej lub pszennej 60 g cukru pudru 35 g kakao 100 g masła, schłodzonego 1 łyżka wody wykonanie: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy kakao, cukier puder, masło. Wszystko siekamy nożem. Dodajemy wodę, siekamy a następnie zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do foliowego woreczka i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Następnie wyciągamy ciasto(...)oraz mąkę ziemniaczaną i miksujemy do połączenia się. Na końcu dodajemy skórkę pomarańczową. Masę serową przelewamy na upieczony spód. Na dno piekarnika wkładamy blaszkę lub naczynie żaroodporne z wodą. Sernik wkładamy na półkę środkową. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 80 min. Po upieczeniu, wyciągamy blaszkę z wodą, sernik pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia przy uchylonych drzwiczkach
Domowy Smak Jedzeniaczęścią białą-serową a idealnie z nią współgra. Sernik idealny na świąteczny stół, jak również na każdą inną okazję.Zachwyci Was.Polecam! Składniki na ciasto: 270 g mąki pszennej330 g cukru3 łyżki kakao1 kostka margaryny1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1,5 łyżeczki cukru waniliowego4 jajka5 łyżek wody Margarynę, cukier, cukier waniliowy, kakao, wodę doprowadzamy do wrzenia,mieszając od czasu(...)ciemne ciasto kupkami nakładamy masę serową.Rozprowadzamy i wyrównujemy. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 80 minut. Zostawiamy do ostygnięcia w lekko uchylonym piekarniku.Następnie smarujemy sernik ciemną masą odłożoną w szklance, jeśli jest konieczność to delikatnie ja podgrzewacie, żeby była bardziej płynna.Posypujemy kokosem. The post Sernik Izaura appeared first on Made
Made By Mom And Sonodpuszczę sobie kawałek sernika ! Tym razem zrobiłam sernik cytrynowo-pomarańczowy na kakaowym spodzie.Do serniczka idealnie pasują macerowane truskawki - sezon już niedługo, więc trzeba gromadzić przepisy z truskawkami :D Spód:180 g krakersów150 g kruchych ciastek ( ja użyłam domowych ) 200 g masła3 łyżki cukru pudru1 czubata łyżka kakao Masa serowa:1 kg sera twarogowego w wiadereczku1(...)dodać do masy serowej mąkę ziemniaczaną - dokładnie wymieszać.Ubić białka na sztywno. Pianę delikatnie połączyć z masą serową. Wyłoży na kakaowy spód.Na dno piekarnika wstawić blachę z wodą.Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika, od razu zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C i piec 90 minut. Po upieczeniu sernik pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Ostygnięty przechowywać
kolorowotorcikowoDelikatny sernik na zimno, z ukrytą w środku słodką niespodzianką . Jako że truskawki już zagościły na naszych stołach, użyłam ich dla kontrastu smakowego i wizualnego. Idealny na ochłodę w te upalne dni. SKŁADNIKI (tortownica 20 cm) BISZKOPT KAKAOWY (lub paczka biszkoptów) 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao(...)serowej, dokładnie wymieszać. Na biszkopt wylać około 10 łyżek masy serowej, na niej ułożyć w małych odstępach kulki kokosowe , i zalać pozostałą masą serową. Wstawić do lodówki aby sernik stężał. Na zastygniętym serniku układać na przemian * truskawki i kulki kokosowe . * Truskawki aby zachowały dłużej świeży wygląd należy je na chwile znużyć w żelatynie, i wtedy układać na serniku
RAROSSADelikatny sernik na zimno, z ukrytą w środku słodką niespodzianką . Jako że truskawki już zagościły na naszych stołach, użyłam ich dla kontrastu smakowego i wizualnego. Idealny na ochłodę w te upalne dni. SKŁADNIKI (tortownica 20 cm) BISZKOPT KAKAOWY (lub paczka biszkoptów) 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao(...)serowej, dokładnie wymieszać. Na biszkopt wylać około 10 łyżek masy serowej, na niej ułożyć w małych odstępach kulki kokosowe , i zalać pozostałą masą serową. Wstawić do lodówki aby sernik stężał. Na zastygniętym serniku układać na przemian * truskawki i kulki kokosowe . * Truskawki aby zachowały dłużej świeży wygląd należy je na chwile znużyć w żelatynie, i wtedy układać na serniku
RAROSSAMój ulubiony sernik na kruchym czekoladowym spodzie w wersji wiosennej z dodatkiem malin. Jak dla mnie jeszcze smaczniejszy, taka mała odmiana. Uprościłam także procedury przygotowania. Nie ubijałam białek na sztywno, tylko roztrzepałam całe jajka, nie mroziłam także ciasta. Rozkruszyłam ciasto na kruszonkę do miski i tak schłodziłam w lodówce, przygotowałam go błyskawicznie. Wydłużyłam tylko trochę czas pieczenia, ze względu(...)żółtka) - 6 łyżek dobrego, ciemnego kakao Składniki umieścić w misie miksera i przy użyciu haka wyrobić kruche ciasto. Można również zagnieść energicznie ciasto ręcznie. Gdyby nie chciało się sklejać dodać 1-2 łyżki zimnej wody. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wygnieść dokładnie spód sernika. Ponakłuwać widelcem i wstawić
Smaczne ZdroweSerowa Panna" słyszę to od najmłodszych lat. Pewnie dlatego, że jestem smakoszem i wielkim miłośnikiem serów. Proponuję Wam sernik na zimno "Domek", który jest moim ulubionym ciastem i przypomina mi dzieciństwo. Przygotowuje się go w prosty sposób, a smakuje wyśmienicie - obiecuję Wam, że szybko zniknie ;) ..... Coś pysznego dla każdego, nie tylko dla wielbicieli serów! Składniki : 2 kostki sera białego(...)twaróg półtłusty (60 dag) 1 szklanka białego cukru 16 g cukru waniliowego 0, 5 g margaryny (3 łyżki) 2 żó łtka 1 serek waniliowy (200 g) Herbatniki 2 łyżki kakao deska (24 x 33 cm) Sposób przygotowania: Przygotowanie: ok. 2 0 min, chłodzenie : ok. 3 godz. , ilość sztuk: 1 Najpierw ubijamy żółtka z cukrem, cukrem waniliowym. Pó źniej dodajemy margaryny
Projekty ze smakiemciasto skutecznie a przy tym mając nadal porządek w kuchni: https://www.youtube.com/watch?v=wqNaV-M13T0 Piernikowy spód Rozpuszczam masło z miodem. Mieszam z mąką, jajami, sodą, przyprawą korzenną i kakao. Zagniatam jednolite ciasto, którym wylepiam spód formy. Spód podpiekam przez 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na podpieczony spód wykładam przygotowaną masę makową a następnie wlewam masę(...)nagrzanym do 160 stopni przez godzinę a następnie studzę do temperatury pokojowej a później przez 2-3 godziny w lodówce. Czekoladę rozpuszczam z masłem i polewam nią schłodzony sernik. Dekoruję migdałami. Smacznego, Klaudia
Mango Papajasernik to klasyka - aż dziwne, że przez tyle lat prowadzenia bloga jeszcze go tutaj nie dodałam. Najczystsza postać tego ciasta*, sam ser, żadnego spodu i innych, zbędnych dodatków (choć oczywiście - dla chętnych - można dodać bakalie, co w moim domu nie przejdzie ;)). Wierzch sypiemy przesianym kakao, cukrem pudrem lub polewamy czekoladą. Składniki 175 g miękkiego masła 150 g drobnego cukru(...)Smakuje dobrze zarówno mocno schłodzony w lodówce, jak i ciepły, podgrzany np. w mikrofalówce i podany z frużeliną wiśniową lub sosem owocowym. * zdecydowanie nie pasuje mi określenie "ciasto" do serników ;) ** ładniej się prezentuje, choć akurat nie miałam, bo piekłam w Łodzi i wlałam do prostokątnej źródło: Ciasta jak u mamy, dr. Oetker
Słodkie inspiracjeTwarogowy sernik na zimno a'la oreo - nada się dla diabetyków i insulinoopornych :) Nie zawiera cukru a erytrol, którego IG jest bliski zeru :) SKŁADNIKI (na tortownicę 21 cm) spód i góra: 11 łyżek zmielonych migdałów (bez skórki) (migdały wrzucamy do wrzątku, po kilku minutach odcedzamy na sitku i przelewamy zimną wodą - skórka super schodzi(...)łyżek mąki kokosowej 3 łyżki ciemnego kakao 95 g płynnego oleju kokosowego masa: 250 g twarogu półtłustego 150 ml śmietanki 36% 150 g jogurtu greckiego sok z połowy limonki 2.5 łyżki żelatyny 4 łyżki zimnej wody 5 łyżek erytrolu 250 g borówek amerykańskich PRZYGOTOWANIE Migdały miksujemy/mielimy, łączymy w misce z kakao, mąką kokosową i tłuszczem. Mieszamy ręką na gładką masę
Moje Kuchenne Rewelacjemargaryny 3 żółtka (białka odkładamy) 3 łyżki kakao SER: 1 kg zmielonego sera 30 dag cukru 15 dag masła lub margaryny (temp. pokojowa) 5 żółtek (białka do piany) 2 budynie sok z połowy cytryny skórka otarta z całej cytryny WYKONANIE: CIASTO: Do miski lub na stolnicę przesiewamy mąkę, cukier puder, kakao i proszek do pieczenia. Dodajemy pokrojone masło i siekamy(...)mieszamy. Masę serową wylewamy na podpieczony spód, na wierzch ścieramy ciasto z zamrażarki i pieczemy w 180 st. C ustawienie góra dół lub termoobieg 160 st.C około 1 godziny. Sernik po upieczeniu studzimy w piekarniku. Kroimy po ostudzeniu. Smacznego :) MAŁA RADA: Jeśli wolicie słodsze ciasta należy do ciasta dołożyć 0,5 szklanki cukru pudru a do sera
Pani na deserudają . Placek jest na bazie śmietany , a upieczony smakuje jak sernik . Ja do wypieku użyłam blaszki o wymiarach 36 x 20 cm . Przygotowujemy produkty na ciasto : 3 szklanki mąki, 1 kostka margaryny „Kasia” 0,5 szklanki cukru, 4 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. kakao 1-1,5 łyżki , (ale nie koniecznie , bo z białym ciastem też
Pysznosci Babci Basi