push({}); Zapraszam również po przepisy na SERNIK BANANOWY oraz CIASTO BANANOWO CZEKOLADOWE Z ORZECHAMI , gdzie również wykorzystacie sporą ilość bananów. Wartość odżywcza 1 kawałka (wyszło 16): 133 kcal B 3 g W 11 g T 8 g Składniki: ▸pół szklanki kaszy jaglanej ▸3 banany (najlepiej dojrzałe) ▸3 łyżki kakao ▸3 jajka ▸1/3 szklanki oleju ▸ok.500
Zdrowie i pysznie na talerzukroku jak z brzydkiego sernika zrobić ładny sernik :) Zapraszam! Spód ciasteczkowy: 250 g ciastek maślanych (kupuję Bonitki w Biedronce) 70 g masła roztopionego (ja użyłam 5 łyżek rozpuszczonego nierafinowanego oleju kokosowego ) Wykonanie jest proste, wiecie już doskonale jak zrobić taki spód. Ciastka wrzuciłam do blendera, zmiksowałam na piasek, wsypałam kakao i wlałam rozpuszczone masło i zmiksowałam ponownie. Uzyskałam(...)czekoladę połamaną na kosteczki i wymieszałam w gorącej śmietance, w taki sposób też się rozpuściła, na koniec dodałam masło w temperaturze pokojowej i również wymieszałam. Lekko przestudzoną polewą polałam sernik. Tak jak już wspomniałam udekorowałam bitą śmietaną i kandyzowanymi wiśniami. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujekruchych herbatników i masła. Bardzo efektowny i bardzo bardzo smaczny. Do zrobienia tego sernika użyłam twarogu wiejskiego, swojskiego masła i puree z dyni ekologicznej. Z polewą karmelową... Ten sernik jest idealny na jesienne popołudnia, do kawy czy herbaty lub na specjalne okazje. Polecam gorąco! To mój trzec i przepis w ramach akcji dyniowej organizowanej w paździer niku. Po więcej(...)drugiej kakao, do trzeciej połowę masy krówkowej. Wszystkie masy wymieszać delikatnie. Na ciasteczkowy spód wylewać po 2 łyżki każdej z mas (najpierw 2 łyżki masy krówkowej, potem 2 łyżki masy dyniowej, potem 2 łyżki masy czekoladowej) aż masy się skończą. Jeśli masy są gęste to na koniec ciasto wyrównać, jeśli rzadkie to ciasto się samo ładnie rozleje. Sernik piec
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniezrobiłam sernik, nie skapnęli się że z zimniaków, i nawet nie mam zamiaru ich uświadamiać ps. Po upieczeniu i wystudzeniu przechowuj ciasto w lodówce, spokojnie ,może tam postać kilka dni. Składniki na formę o średnicy 26 cm: ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g oleju (delikatnego np. słonecznikowy, rzepakowy, kokosowy) 50 g cukru 1 banan 50 g kakao szczypta(...)być ryżowa, lub kukurydziana) 1 banan (pełni on tu bardziej rolę dosładzającą, niż sklejacza) Przygotowanie: Ziemniaki obierz, ugotuj i schłodź. Międzyczas przygotowywania spodu będzie wystarczający. Przygotowanie spodu: przesiej mąkę, kakao i cukier do dużej miski. Zblenduj banana z olejem i dodaj do maki. Zagnieć miękkie ciasto. Wylep mi formę do pieczenia uprzednio wysmarowaną olejem i schłodź w lodówce przez godzinkę
greenscarfmoje ulubione ciasto. Walory smakowe to nie jedyna zaleta tego pysznego ciasta. Większość z nich jest bardzo prosta w wykonaniu i to zachęca do szukania pysznych serowych alternatyw :) Ten sernik, jest delikatny, wilgotny i do tego z nutką kokosową. Ma też jedną wadę - szybko znika ;) Składniki: 1 kg sera sernikowego 5 łyżek mąki pszennej 1 budyń śmietankowy 1 szklanka(...)szczypta soli łyżeczka mleka kokosowego 180g maślanych herbatników 150g roztopionego masła 3-4 duże łyżki miodu łyżeczka kakao 20g wiórków kokosowych Przygotowanie: Herbatniki umieszczamy w blenderze. Po skruszeniu ciastek dodajemy do nich roztopione masło,miód, kakao oraz wiórki kokosowe. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Okrągła formę, wykładamy papierem do pieczenia. Zblendowane ciasteczka wykładamy
ChilliJemySernik z truflą czekoladową i likierem Baileys to doskonałe połączenie smaków. Ciasto serowe, dzięki śmietance jest zwarte i lekko maziste. Trufla wyrazista, mocno czekoladowa, rozpływa się w ustach. Niebo w gębie... nic dodać, nic ująć!Składniki:CIASTO SEROWE 3 jajka 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego 200 ml śmietanki 36% 125 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu TRUFLA(...)śmietanki (30% lub 36%) 400 g gorzkiej czekolady 4 łyżki cukru pudru 150 ml likieru Baileys kakao do oprószenia Wykonanie:Jajka miksujemy, dodajemy ser i pozostałe składniki i dalej miksujemy do rozbicia grudek. Spód tortownicy (24 cm), wykładamy papierem. Przelewamy masę serową i pieczemy około godziny w 160 stopniach i studzimy.Robimy truflę:Zagotować śmietankę, zdjąć z ognia, dodać posiekaną czekoladę
Anioły w kuchniSernik ten jest szybki do zrobienia, bo zamiast klasycznego spodu używamy herbatników. Smak wzbogaca dodatek powideł śliwkowych i dużej ilości skórki pomarańczowej. *foremka 24*24 cm Składniki: duża paczka herbatników 1 słoiczek powideł śliwkowych 700 g sera z kostki 6 żółtek 180 g masła 1/2 szklanki cukru 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej 1 torebka budyniu waniliowego na polewę(...)masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 2-3 łyżki wrzątku kolorowa posypka cukrowa Ser zmielić w maszynce od mięsa minimum dwukrotnie. Masło utrzeć z cukrem na puch, następnie nadal ucierając dodawać po żółtku. Dodawać po łyżce sera i proszek budyniowy. Na koniec dodać skórkę pomarańczową i wymieszać. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie rozłożyć herbatniki i posmarować
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaciasteczek Oreo Wykonanie: Brownie: Masło rozpuszczamy w rondelku razem z cukrem i cukrem z wanilią. Studzimy. Następnie dodajemy jajka i miksujemy. W misce mieszamy składniki suche: mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sól. Następnie składniki suche dodajemy porcjami do składników mokrych i wszystko dokładnie miksujemy. Dno tortownicy (średnica 23-24 cm) wykładamy papierem do pieczenia, zakładamy obręcz i przekładamy(...)stopni, odczekujemy 10 minut i dopiero możemy włożyć ciasto do piekarnika. Do piekarnika, na sam spód, pod blachę z ciastem wkładamy naczynie żaroodporne wypełnione gorącą wodą, dzięki temu sernik nam nie popęka. Pieczemy przez 60 minut. Następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy ciasto na 30 minut w zamkniętym piekarniku. Po tym czasie, piekarnik uchylamy i zostawiamy ciasto na kolejne
Kuchnia MagdaLenysię na pomyśle na książkę, poprzez opowiadanie o słodkich inspiracjach, pasji pieczenia i fotografowania, by zakończyć się na pełnym pytań i odpowiedzi dialogu z publicznością dotyczącym pieczenia dobrego (udanego!) sernika. Cieszę się, że na moich spotkaniach pojawiają się osoby, które, najczęściej w rozmowach prywatnych po oficjalnym spotkaniu, podchodzą i śmiało mówią o swoich pomysłach, pasjach, inspiracjach… Poznaję ich losy(...)tylko ktoś poznaje mnie, ale ja mogę poznać też kogoś, a każda taka rozmowa jest dla mnie bardzo, bardzo ważna. Składniki spód 200 g chałwy 2 płaskie łyżki kakao 100 – 120 g herbatników 1 łyżka oleju kokosowego masa 1 kg twarogu zmielonego (500g półtłustego i 500g tłustego) 2 łyżki śmietanki 36% 2 łyżki serka mascarpone ziarenka z 1/2 laski
Raj dla Podniebieniakilkunastu godzin żeby się do niego dobrać bo pięknie się kroił niedługo po wystygnięciu. *tortownica 26 cm Składniki: na ciasto: 280 g mąki 200 g masła 40 g kakao 60 g cukru pudru 2 żółtka na masę serową: 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego 150 g masła 150 g cukru 6 jajek 20 g mąki pszennej 300 g kajmaku Składniki(...)zmianę po łyżce. Wstawić do piekarnika nastawionego na 180*C i piec około 70 minut, po pół godzinie zmniejszając temperaturę co kwadrans o 10*C. Po upieczeniu zostawić sernik na pół godziny w uchylonym piekarniku a następnie wystudzić i wstawić do lodówki. Przed podaniem można jeszcze polać roztopioną deserową czekoladą
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadodatkiem przesianej mąki ziemniaczanej i kakao, Amaretto, cukrem pudrem i jajkami oraz białkiem na gładką masę. Następnie małym strumieniem wlewam masę czekoladową i miksuję całość jeszcze przez 2-3 minuty. Przygotowaną masę serową wylewam na upieczony spód i piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 45 minut. Następnie studzę sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Dekoracja W kąpieli wodnej
Mango PapajaJeżeli znudziły się wam tradycyjne serniki, polecam upiec serniczek oreo na ciemnym spodzie, zapieczony z ciasteczkami oreo i udekorowany bitą śmietaną. Bardzo smaczny, o kremowej konsystencji. Polecam mąkę Szymanowska do wypieku ciast(...)Ciasto : 250 g mąki pszennej Szymanowskiej 100 g margaryny 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka oleju Polskiego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 30 g ciemnego kakao
Kulinarne Fantazje MarioliPogoda ostatnio nas nie rozpieszcza, dlatego proponuję do kawy sernik na spodzie kakaowym z wiśniami, jagodami i bezą :) Spód: - 300 g mąki pszennej - 4 żółtka (białka zostawić do bezy) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 200 g masła - 2 łyżki śmietany - 1/2 szklanki cukru pudru - 3 łyżki kakao Do miski przesiewam przez sito mąkę, dodaję cukier puder, kakao oraz proszek
Receptura smakuczęsto na naszym stole. Pierwszym sernikiem jaki zrobiłam był właśnie sernik z tartym, ciemnym ciastem. Było to dość dawno i sama się zastanawiam, dlaczego przepisu nie umieściłam jeszcze na blogu. Ciasto: 1/2 kg mąki 1 szkl. cukru 1 kostka margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Wszystkie składniki wymieszać, ciasto podzielić na dwie części. Ja robię
My World by Dagmara Rekzmarnowały. Tak było u mnie tym razem z serkami homogenizowanymi :) Sernik z nich wyszedł bardzo lekki, kremowy i delikatny. Dla wszystkich smakoszy słodkości to przepis godny wypróbowania. Smacznego! Składniki [ciasto]: 3 szklanki mąki ¾ kostki stopionej i przestudzonej margaryny ¾ szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao 3 żółtka Wykonanie ciasta: Wszystkie składniki razem wyrabiamy
psgotujemykoniec sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto już się upiekło. Jeśli sernik zbyt szybko się rumieni ciasto przykrywamy folia aluminiową. Upieczone ciasto pozostawiamy w uchylonym piekarniku na około 10 minut, po tym czasie wyjmujemy i całkowicie studzimy. POLEWA CZEKOLADOWA: 100 g mlecznej czekolady 1 płaska łyżka ciemnego, gorzkiego kakao 3 łyżki mleka Kakao łączymy z mlekiem
Rozpustne gotowanie