żelatynę ostrożnie wlewać do masy serowej, ciągle miksując a średnich obrotach. Dodać żurawinę, wymieszać całość łyżką i wylać na spód biszkoptów. Wierzch posypać płatkami czekolady i obfitą warstwą owoców. Odstawić do lodówki, aby sernik stężał. Zdjęcia dzięki uprzejmości Arkadiusza Kornackiego i Michała Nowika 1 5 dag masła, 10 dag biszkoptów, 25 dag malin, 3 łyżeczki żelatyny, 40 dag twarogu
Kuchnia w opałachmacie pomysłu na świąteczne ciasto? Oto jedna z propozycji :) Puszysty sernik, prosty, bez żadnych wymysłów z piernikiem, który niestety musi 2 dni w lodówce przeleżeć, ale efekt na pewno nas zadowoli :) Wykończenie stanowi mus z czekolady mlecznej z orzechami laskowymi, który co prawda smakuję jak delikatna trufla. Jest naprawdę nieziemski w smaku ! Uwielbiam :). Taki mus mogłabym jeść na okrągło(...)wstawić pod ciasto ). Mus: Czekoladę rozdrobnić i wrzucić do miski razem z masłem i przyprawą do piernika. Na gaz wstawić garnek z wodą, na to miskę z czekoladą. Gotując na małym ogniu czekamy, aż się rozpuści czekolada. Białka ubić na sztywną pianę. W osobnej misce ubić śmietankę kremówkę. Do ubitych białek dodajemy czekoladę. Delikatnie mieszamy, aż powstanie jednolita
Kuchnia Paulettesuśmiechu rodziny. Nie wyobrażam sobie Świąt bez sernika, więc co roku są dwa lub trzy rodzaje: tradycyjny i co roku jakiś nowy, w te święta zrobię włąśnie ten sernik kokosowy. Bardzo lubię zapach pieczonego ciasta roznoszący się po całym domu, a także widok kuchni w połowie zastawionej ciastami. Jest to dla mnie wielka satysfakcja. Oczywiście każdy dostaje potem paczuszkę(...)pieczenia formy i piec 60-70 minut w temperaturze 160-170 stopni (to zależy od piecyka, lepiej piec w niższej temp., a dłużej). Sernik po wystudzeniu polać polewą: śmietankę podgrzać i rozpuścić w niej pokruszoną czekoladę, polać ciasto i posypać posypką Decorada. Smacznego
talerz przyjemnościbiałą czekoladę nie jest przesłodzony. Idealny. Nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych, wyjdzie każdemu. Składniki: Kwadratowa tortownica 24/24 cm 1 kg mielonego twarogu z wiaderka używam Piątnica 5 jajek 20 dag masła ½ szklanki cukru 16 g cukru z prawdziwą wanilią ½ tabliczki białej czekolady 2 budynie waniliowe Dr.Oetker 1 łyżka mąki ziemniaczanej ½ szklanki mleka 35 dag herbatników maślanych Biała czekolada(...)herbatników, wylać połowę ciepłej masy, wyrównać, ułożyć herbatniki, zalać resztą masy i przykryć ostatnią warstwą herbatników, udekorować rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Pozostawić w temp pokojowej do ostygnięcia, następnie włożyć na całą noc do lodówki aż sernik stężeje. Smacznego
Wanilia i Kardamonprzepis już od dawna jest na blogu, tylko, że w troszkę innej odsłonie, zamiast bitej śmietany wylałam mleczną czekoladę. Truskawki na wierzchu były świeże, te w środku były mrożone :) Jeden z moich ulubionych serników. Tu znajdziecie przepis na ten Sernik z Truskawkami <----klik. Przypominam, że każdy czerwony wyraz w moich postach to jest link, który przekierowuje
Blondynka Gotujeciastka wylewamy połowę masy serowej, wyrównujemy. Układamy następną warstwę herbatników i drugą połowę masy. Na wierzch ponownie warstwa ciastek. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietankę. Mieszamy do uzyskanie gładkiej, lśniącej konsystencji. Wylewamy polewę na sernik. Wstawiamy ciasto do lodówki na całą
Gotowanie moimi oczamiSchab rajców nadziewany jajkiem i groszkiem BABKI, MAZURKI, SERNIKI Wielkanocny zajączek limonkowy Wielkanocny zajączek jogurtowy Babka z porzeczkami Babka serowo - cytrynowa Babka żurawinowa Babka serowa Drożdżowa baba wielkanocna z czekoladą Babka z kardamonem(...)nutką pomarańczy Wielkanocny mazurek z masą krówkową Mazurek fistaszkowy z czekoladą Mazurek kokosowy na kruchym cieście Mazurek z białek Mazurek orzechowy na andrucie Mazurek migdałowo - czekoladowy Sernik waniliowo - czekoladowy Sernik czekoladowy Sernik cynamonowo - pomarańczowy Jeżeli dodam jeszcze
Z miłości do słodkościherbatnikami do reszty masy serowej wsypać kakao i wymieszać wszystko, wyłożyć do formy na białą masę, nakryć herbatnikami, schować do lodówki do stężenia, czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z łyżką śmietany i wylać na sernik, posypać kolorową posypką, najlepiej chłodzić całą noc - sernik gotowany jest również pysznym sernikiem do zjedzenia i to bez użycia pieczenia w piekarniku, przygotowanie
W Mojej Kuchni LubięWczoraj był seromakowiec a dzisiaj po prostu sernik. Jednak wcale nie taki zwykły;) Masa serowa dzięki dodatkowi mascarpone jest wilgotna i zarazem delikatna. Ponadto udoskonaliłam go białą czekoladą oraz żurawiną dla przełamania smaków. Na wierzchu zrobiłam esy-floresy z musu z malin, co nadało ciastu ciekawy smak i sprawiło, że nie trzeba go ozdabiać;) Jednak dla jeszcze lepszego efektu(...)koniec dodać żurawinę oraz posiekaną białą czekoladę. Wymieszać. Masę wyłożyć na przygotowany spód. Maliny przetrzeć przez sito, powstały mus kłaść łyżeczką na wierzch sernika. Przy pomocy wykałaczki zrobić esy-floresy. Piec 10minut w temp. 180st, następnie 60min w temp. 150-160st. Ostudzić w uchylonym piekarniku, następnie wstawić sernik do lodówki. W wersji dla dorosłych podawać polane
Z miłości do słodkościPolewa na bazie masła orzechowego z owocami letnio-jesiennymi. Dlatego to sernik jesienny z masłem orzechowym. Raj dla podniebienia. A jak upiec taki sernik jesienny z masłem orzechowym? Składniki spód czekoladowy 80g gorzkiej czekolady 60g masła (dodałam masła solonego – jest super!) 1 płaska łyżka cukru pudru 1 jajko masa serowa 1kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego 250g serka(...)jajek wierzch masło orzechowe (2 łyżki) śmietanka 30% (2 łyżki) maliny/borówki/figi orzechy laskowe/migdały gałązki rozmarynu Wykonanie Spód: w rondelku z grubym dnem umieść masło, połamaną czekoladę, cukier. Podgrzej na małym ogniu. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się składników. rondelek zdejmij z ognia, niech masa przestygnie. Do przestudzonej masy wbij całe jajko i za pomocą miotełki
Raj dla Podniebieniabiałej czekolady 150 g cukru pudru 3 jaja wanilia Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać do sera, utrzeć razem z jajkami, śmietaną kremówką. Na końcu dodać cukier puder i wanilię. Masę serową wylać na podpieczony spód brownie, wstawić do piekarnika. Na dolną półkę piecyka wstawić naczynie z gorącą wodą (sernik pieczemy w kąpieli wodnej, dzięki temu będzie wilgotny
Z MarcepanemBlog "Przepisy Aleksandry" ma już 4 lata! To dzięki stronie poznałam świetnych ludzi (czytelników i innych blogowiczów), nauczyłam się lepiej piec i gotować, a
Przepisy Aleksandryelektryczny nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, serniki piec 60-70 minut, do suchego patyczka, przy uchylonych drzwiczkach wystudzić serniki, talerzem nakryć formę, odwrócić, i wyciągać boczną formę, potem zdjąć spód i usunąć papier POLEWA: czekolada toffi 100 gram, 2 łyżki kakao, 5 łyżek śmietany gęstej 18%, w kąpieli wodnej wszystko połączyć mieszając rózgą ciepłą polewą polać
W Mojej Kuchni Lubiękuchni, możemy zabrać się za polewę. Rozpuszczamy więc czekoladę w kąpieli wodnej (tak, tak, nie robimy tego w mikrofali) - jak tylko trochę ostygnie, dodajemy śmietankę i masło, ubijamy mikserem do czasu jak masa zgęstnieje. Polewę wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę, dzięki czemu łatwiej będzie się rozsmarowywać na serniku. Do czynu zabieramy się, kiedy ciasto będzie miało co najmniej
sama złodyczpocieszenie - sernik. Ach, jaki dobry! C. nawet stwierdził, że może śmiało konkurować o tytuł najlepszego ciasta, jakie mu zrobiłam. Od razu mi się humor poprawił.Odkąd zobaczyłam go w gazetce Pieczenie jest proste, nr 2/2012 wiedziałam, że muszę go zrobić. Po pierwsze, samo zdjęcie mnie oczarowało - jagody delikatnie zatopione w masie serowej, całość przykryta kawałkami ciasteczek z czekoladą, podana(...)delikatna i puszysta, o delikatnym zapachu i aromacie herbaty - doprawdy wyjątkowa. Do tego soczyste, orzeźwiające owoce i chrupiące ciasteczka, które wspaniale współgrają z kremową masą. Całość zdecydowanie godna polecenia.Herbaciany sernik z borówkami amerykańskimiSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)spód:115 g ciastek digestive2 łyżki kakao75 g masłamasa serowa:3 torebki czarnej herbaty200 ml wrzątku200 g serka kremowego100
Pożeraczka, czyli raz adobrze