Dawno nie robiłam sernika...ten jest gotowany...oj ...takiego [ gotowanego] to już dawno nie jadłam..a prawdę mówiąc taki jadłam po raz pierwszy....przepis wyszperałam gdzieś w necie..ale nie pamiętam gdzie...pamiętam tylko , że autorka pisała , że placki po upieczeniu są twarde ,ale po przełożeniu masą serową zmiękną...moje placki upieczone wcale nie były twarde..były miękkie...a efekt(...)ciasta kruchego dodałam miód rzepakowy z Anielskich Przysmaków..a do masy serowej budyń śmietankowy z Wodzisława.. 50 dkg mąki 1/2 kostki margaryny 2 jajka 1 szkl.cukru 1 łyżka miodu rzepakowego 1 łyżeczka sody 1,5 łyżki kakao 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 kg twaróg [ np. z wiaderka ] 4 jajka 1 szkl.cukru 1/2 kostki margaryny
Moje domowe kucharzenieprzepis na pyszny puszysty sernik, bez kleistego budyniu lub mąki ziemniaczanej.Ostatnio moi goście go degustowali i nikt nie wyczuł kaszy ale najważniejsze że wszystkim smakował :) Zapraszam do wypróbowania bo warto :) Składniki : 2 kg sera z wiaderka President 1,5 szklanki cukru 2 cukry waniliowe 9 jajek 2 łyżki kwaśnej śmietany 4 łyżki kopiaste miękkiego masła 1 kopiasta szklanka(...)Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na spodzie układamy herbatniki, na herbatniki wylewamy ser i wyrównujemy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni, pieczemy na środkowym poziomie około 50 minut, gdy sernik lekko popęka a z wierzchu będzie ładnie wypieczony znaczy że jest gotowy. Wyłączamy piekarni i studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Zimny sernik można polukrować lub polać polewą. Czekoladę
Sama słodycz i szczypta chilinadaje sernikowi wspaniałego posmaku. Polecam wypróbować :) SKŁADNIKI: CIASTO KRUCHE: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru 1 jajko 2 łyżki kakao ewentualnie łyżka śmietany 10 dag masła łyżka cukru wanilinowego SER: 1 kg trzykrotnie zmielonego sera lub z wiaderka 0,5 szklanki cukru 4 jajka 15 dag stopionego masła 1 budyń waniliowy(...)dodajemy jajka. Zagniatamy ciasto, jeśli trzeba dodajemy śmietanę. Ciasto możemy schłodzić lub od razu rozwałkować na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiekamy w 180 st. C ok. 10 minut. Jak ostygnie smarujemy powidłem śliwkowym. SER: Z masy krówkowej odkładamy 2 łyżki. Ser miksujemy razem z cukrem, jajkami, tłuszczem, sokiem z cytryny i budyniem. Połowę wlewamy na ciasto. Do reszty
Pani na deserSERNIK Z KULKAMI I MUSEM MANDARYNKOWYM PRZEPIS DOSTAŁAM OD TERENI Z PP Składniki 1/ ciasto: -15 dkg. margaryny -15 dkg.cukru -2 jajka -40 dkg. mąki -2 łyżeczki proszku do piecz. -3 łyżki gęstej śmietany -2 łyżki kakao 2/ masa serowa: -75 dkg. sera śmietankowego -3/4 szklanki cukru -4 jajka -2 białe budynie -1 cukier waniliowy 3/mus z nektarynek(...)przygotowania 1. Margarynę zmiksować z cukrem i jajkami. Przesiać mąkę z proszkiem i kakao, dodać śmietanę i zagnieść.Połową ciasta wylepić blaszkę wyłożoną papierem do piecz. Z reszty zrobić małe kulki, wielkości orzecha włoskiego. 2. Żółtka utrzeć z cukrem, potem serem.Przesiać do tego budynie i zmiksować. Białka ubić z cukrem waniliowym i wkręcić do masy serowej.Masę wyłożyć
Sama słodycz i szczypta chilikakao 10 dag cukru pudru 1 łyżka śmietany 18% 1 żółtko pół łyżeczki proszku do pieczenia Delecta Składniki na masę serową; kg. sera 3 razy mielonego (ja użyłam z wiaderka) 5 jajek + 1 białko które zostało z ciasta 10 dag masła 15 dag cukru pudru 1 op. budyniu śmietankowego 1 przyprawa do sernika Delecta 15 dag gorzkiej czekolady startej(...)folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około poł godz. Jajka ubijamy z cukrem na puch i dodajemy je do sera. Dodajemy także miękkie masło, budyń w proszku i przyprawę do sernika. Wszystko ze sobą dokładnie mieszamy mikserem. Czekoladę ścieramy na tarce i także dodajemy do sera. Foremkę o wymiarach 28x15 cm. wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto dzielimy
Radość kipiąca uśmiechem.szkl. mąki, 2 żółtka, 125 g margaryny, ½ szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, śmietana Masa serowa: 0,5 kg sera z wiaderka 0,75 kg twarogu 7 żółtek 1 szkl. cukru 2 budynie waniliowe 1 łyżka kaszy manny 2 szkl. mleka 4 łyżki oleju 1 cukier waniliowy olejek cytrynowy Beza: 10 dag wiórek kokosowych(...)kakao gorzkie WYKONANIE Ciasto kruche: Mąkę siekamy nożem z margaryną i proszkiem, potem dodajemy żółtka, cukier i śmietanę, zagniatamy. Chłodzimy 30 min. Masa serowa: Ser mielimy dwukrotnie. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy olej, następnie zmielony ser oraz ser z wiaderka. Budynie rozrabiamy w mleku, dodajemy do masy serowej, dodajemy kaszę mannę i olejek cytrynowy, mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy, wykładamy
słodki bratekłyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżki śmietany 18%, Masa serowa: 500g sera białego, 50g masła, 3 jajka, 1/2 szklanka cukru, 1,5 łyżki budyniu śmietankowego, 1/2 łyżki mąki krupczatki, Dodatkowo: 6 sztuk moreli, 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej, PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto kruche: Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem. Dodaję cukier puder, żółtka, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto(...)budyń oraz mąkę krupczatkę. Białka ubijam na sztywną pianę. Pianę dodaję do masy i delikatnie mieszam. 3. Masę serową wykładam na ciasto kruche na tortownicy, wyrównuję. Morele kroję na ćwiartki, usuwam pestki. Owoce układam na masie serowej. Ciasto piekę godzinę w temperaturze 180 stopni. 4. Galaretkę rozpuszczam w 1,5 szklanki wrzątku. Studzę. Tężejącą galaretkę wylewam na wierzch przestudzonego sernika
Tradycyjna kuchnia KasiSkładniki: KRUSZONKA: biszkopty okrągłe 6 sztuk, marcepan 200 gram SERNIK: margaryna 250 gram, cukier 3/4 szklanki, mleko 350 gram/zagęszczone, twaróg 1 kg/wiaderko, jajka 4 sztuki "L", kasza manna 4 łyżki, budyń waniliowy 2 opakowania, biszkopty okrągłe 200 gram, polewa czekoladowa - w opisie do rozdrabniacza włożyć biszkopty, kawałki marcepana i wszystko zmiksować na drobną kruszonkę w teflonowym garnku(...)manną z budyniami i mikserem miksować doprowadzając do zagotowania na dużym ogniu tortownice 18 i 16 cm, na dnie rozłożyć biszkopty, na biszkopty wyłożyć gorącą masę serową, wyrównać wierzch czekolada gorzka 200 gram, śmietana gęsta 18% 5 łyżek - w kąpieli wodnej kawałki czekolady gorzkiej roztopić razem ze śmietaną mieszając z 3/4 czekolady stopionej rozsmarować na sernikach, psypać marcepanową kruszonką
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: ciasto: 200 g mąki pszennej 75 g cukru 100 g masła łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 2 łyżki śmietany 18% masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego 10 dag cukru pudru 2 budynie waniliowe 2 łyżki śmietany 18% 2 jajka małe opakowanie rodzynek 2 łyżeczki pasty waniliowej Wykonanie: Na stolnice wysypujemy przesianą mąkę. Dodajemy roztopione masło, jajko i resztę(...)koniec wsypujemy do masy budyń i resztę składników. Nie zapomnijmy tylko o rodzynkach, dla chętnych można je wcześniej wymoczyć w rumie. Gotową masę przelewamy na wierzch upieczonego wcześniej ciasta. Całość sernika pieczemy 45 minut w 160 stopniach. Należy uważać, żeby nie przypiec wierzchu ciasta za bardzo. Dekoracja według uznania, ja polałam sernik roztopioną czekoladą i lukrem. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziemąki dodać łyżeczkę śmietany, żółtka, cukier, szczyptę soli i siekaczem do ciasta kruchego lub ręką połączyć składniki.Na koniec zagnieść ciasto i wylepić dno wyłożonej pergaminem tortownicy. Masa serowa: Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę dodać kremowy twarożek, zmiksować . Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodać do masy serowej wlać śmietankę dodać miękkie masło oraz wsypać budyń, wlać(...)krótko zmiksować aby nie napowietrzać zbytnio masy.Wylać na kruchy spód, wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika -na półce niżej ustawić małą blaszkę z wodą -dzięki takiemu pieczeniu sernik będzie wilgotny, piec 60 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.Całkiem zimny udekorować polewą czekoladową i posypać orzechami. Przepis bierze udział w czekoladowym konkursie trzymajcie kciuki! http://tortadellafiglia.com
Wanilia i Kardamontruskawkami. Uwielbiam serniki.. pod każdą postacią. Składniki na spód: 1 i ¾ szklanki mąki 100 g margaryny czubata łyżeczka cukru pudru 1 jajko 2 - 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę serową: 1 kg sera zmielonego przynajmniej dwukrotnie ( u mnie gotowy z wiaderka) 2 budynie śmietankowe 3 szklanki mleka ½ szklanki(...)stopniowo po 1 łyżce sera nie przerywając ubijania.. Połączyć z mlekiem, olejem, budyniami oraz zapachem do ciasta. Masa będzie bardzo rzadka. Na koniec dodać truskawki i wymieszać.Gotową masę wylać na podpieczony spód i piec ok. godziny w temperaturze 190 stopni. Gdy sernik będzie się piekł ubić pianę z 4 białek ,6 łyżek cukru
Na słodko lub wytrawnieśmietany kremówki 30-36% 3 jajka 250-300 g cukru 1 budyń waniliowy 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy tylko do połączenia się składników. Przekładamy równomiernie na podpieczony spód i pieczemy przez ok. 60 min. w ok. 170 -180 st. C. Po upieczeniu pozostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia. Na wystudzony sernik wykładamy masę kajmakową
Domowy Smak Jedzeniamargaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1 łyżka śmietany 18 % Masa makowa: gotowa masa makowa z puszki ( u mnie waga masy 820 g ) 4 jajka 1/2 kostki margaryny Masa serowa: 1 kg twarogu śmietankowego President do serników 4 jajka 2/3 szklanki cukru pudru 1 budyń śmietankowy 3/4 kostki margaryny Sposób wykonania: Ciasto: Z wyżej podanych składników zagniotłam ciasto
Darcia w kuchnimasła - 3 żółtka - 75 g cukru - łyżka kwaśnej śmietany - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - łyżka kakao Ciasto szybko zagniatamy i schładzamy w lodówce. Na ser: - 1 kg gotowego sera na sernik - 3 jajka całe - 150 masła miękkiego - aromat cytrynowy - 150 g cukru - 1 czubata łyżka budyniu śmietankowego Białka ubij na sztywno. Masło, ser i żółtka zmiksuj blenderem. Dodaj cukier
SMYKWKUCHNItrudzić z mieleniem sera, albo też nie mają jeszcze wprawy z pieczeniem, bądź też serniki im się nie udają . Placek jest na bazie śmietany , a upieczony smakuje jak sernik . Ja do wypieku użyłam blaszki o wymiarach 36 x 20 cm . Przygotowujemy produkty na ciasto : 3 szklanki mąki, 1 kostka margaryny „Kasia” 0,5 szklanki cukru(...)białym ciastem też jest smaczny ) Ciasto zagnieść tak jak na makaron, podzielić na dwie części. Włożyć do zamrażalnika na 30 min. Produkty na masę : 3 duże śmietany 18 % do zup . 2 budynie śmietankowe, 4 białka 1 szklanka cukru, 1 . Budyń dodać do śmietany 2. Razem połączyć 3. Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem na gęstą pianę
Pysznosci Babci Basi