Dzisiaj zapraszam Was na pyszny sernik na zimno z moimi ukochanymi truskawkami. Mogę je jeść cały sezon, same, w ciastach, sernikach, muffinkach, deserach, ze
TrufelkowoJeśli chcemy mieć pewność, że sernik nam się
Pan i Pani Smith w kuchniPyszny i delikatny w smaku sernik jagodowy z pianką z nasion Chia oraz chałowym spodzie. W upalne dni nie zawsze chcemy włączać piekarnik i dodatkowo
Bajeczna KuchniaOrzeźwiający i delikatny sernik przygotowany na bazie jogurtów greckich. Jest trochę czasochłonny ale za to banalnie prosty do zrobienia. Polecam taki deser na wiosenne przebudzenie
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatymąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego Środek: około 350-400g umytych winogron bez pestek 1 galaretka agrestowa lub kiwi 1 szklanka gorącej wody 500g gotowego serka na sernik (może być z wiaderka) 500g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 fix do śmietany 3-4 łyżki cukru pudru (proszę dosłodzić(...)smaku) 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g Wierzch: 500-550g umytych winogron bez pestek 2 galaretki agrestowe lub kiwi 2,5 szklanki gorącej wody Do nasączenia: 1/3 szklanki wody 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru pudru Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle
Mała CukierenkaZapraszam na kilka propozycji serników, które zamieszczałam na moim blogu. Serniki na zimno i te pieczone. Wszystkie pyszne, warto wypróbować. SERNIK Z ROSĄ SERNIK
W kuchennym oknie Ewywyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez makowca pełnego bakalii, nie do końca natomiast przepadam za suchym makowym ciastem zawijanym w kruche lub drożdżowe ciasto. Dla mnie jest trochę za mało lekkie. W przeciwieństwie do sernika z makiem na delikatnym, kruchym spodzie z piernika. Pyszne, delikatne i lekkie jak chmurka ciasto. Idealne na wigilijny stół. Do tego typu wypieków świetnie nadaje(...)nagrzanym do 160 stopni przez godzinę a następnie studzę do temperatury pokojowej a później przez 2-3 godziny w lodówce. Czekoladę rozpuszczam z masłem i polewam nią schłodzony sernik. Dekoruję migdałami. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaWielokrotnie pisałam Wam na blogu albo na swoim facebooku, że kocham ( kocham ponad życie! ) wszelkiego rodzaju bakalie. Już od czasów gimnazjum codziennie na śniadanie zjadam pełną
Ostra na Słodkonaszym blogu W pustyni bez puszczy możecie przeczytać, jak to nie udało mi się zjeść sernika, bo w cukierni nie przewidziano osobnej, wydzielonej części dla mężczyzn . Faceci z żonami lub z dziećmi mogli napić się kawy i zjeść smakowicie wyglądające słodkości, a ja biedny, będąc tam sam mogłem się jedynie oblizywać na widok ciast(...)dodatkiem proszku do pieczenia są bardziej puszyste) szczypta mielonego kardamonu szczypta cynamonu szczypta soli opcjonalnie dwie łyżki płynnego miodu Nadzienie 250 g daktyli bez pestek 2 łyżki masła (najlepsze są na maśle ghee) duża szczypta zmielonych nasion wiśni wonnej tzw. mahlab (można zastąpić małą szczyptą pieprzu) opcjonalnie duża szczypta kakao do smaku
Kulinaria - potrawy z różnych stron światabrat jakiś wielkim koneserem jedzenia nie jest i najbardziej lubi stare sprawdzone smaku(do nowych nie da się go przekonać) w piekarniku wylądowały też, najzwyklejsze maślane ciasteczka. Bez dodatków, bez niczego, a wciąż pyszne. Śmieszne, że prawie wszystkie zniknęły jeszcze przed Wigilią, ale jakoś tak dziwnie znikały podczas wieczornej grze w Monopol, przy świetle świeczek (tak znowu mi wyłączyli(...)środka) najlepszym sposobem na uratowanie sytuacji, było upieczenie tego w ten sposób. Nie żałuje, bo ciasto wyszło bardzo dobre :) Powstał też obłędnie czekoladowy sernik, w sam raz do kawy. :) No i na zakończenie ciasto snikers(bez pieczenia). Z dużą ilością czekolady, masła orzechowego i karmelu. ^^ (jestem dumna, bo aż tak bardzo się nie rozpada, jak to u mnie bywa
More food, love and dreamsbabka miała swój początek. Teraz czas na inny wynalazek, sernik na bogatym spodzie. Pracując nad tym przepisem, pomyślałam sobie.... robi się serniki na spodzie piernikowym, dlaczego nie zrobić na podobnym, jak batoniki zbożowe? Bez cukru, tłuszczu, sama natura i prawdziwe bogactwo. Jak zaplanowałam, tak też zrobiłam.... Spód: 100 g suszonych daktyli 150 mil mleka 3 łyżki
Dieta moja pasjaWykonanie sernika na prawdziwym, domowym biszkopcie jest dużo bardziej czaso- i pracochłonne niż na spodzie z biszkopcików czy kruchych ciastek. Ale uzyskany smak jest wspaniałą nagrodą za trudy. Ciasto w wykonaniu jest proste i nie powinno sprawić trudności nawet największym laikom kuchennym. W przedstawionym przepisie zrobiłam biszkopt bezglutenowy. Z owoców wykorzystałam truskawki i mrożone maliny. Ale można(...)wymieszać i dodawać partiami do ubitej piany. Delikatnie wymieszać całość i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Ciasto rozprowadzić równomiernie po formie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, bez termoobiegu, na 25 minut. Po upieczeniu biszkopt wyjąć i wystudzić. Zajmuje to ok 30 minut. Przygotować masę sernikową. Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody i odstawić do całkowitego wystygnięcia
Ze smakiem bez glutenujeśli jest nieusatysfakcjonowany, wyraża swoją opinię bez skrępowania. Nie jest też przesadnym łasuchem. Owszem, lubi ciasta, je chętnie to, co przygotowuję, ale nie popada w dziki zachwyt z powodu byle babki czy sernika. Dlatego ostatnio zadziwił mnie ogromnie. Pierwszy raz, kiedy z nadzieją w oczkach zapytał, czy zrobię mu taki sernik jak ostatnio, tylko z truskawkami. Myślę sobie pewnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzewykonania tego ciasta, może delikatnie się przerazić. Wbrew pozorom jest to jednak proste ciasto. Proste, aczkolwiek trochę pracochłonne, bo pieczemy biszkopt z dwóch różnych ciast i sernik oraz przygotowujemy masę i polewę. Ciasto wychodzi wysokie, może więc z powodzeniem wystąpić jako tort lub ciasto tortowe na różne okolicznościowe imprezy. Jadłam(...)rozpuszczalną zalać wrzącą wodą, dodać do masy serowej. • Wbijać po jednym jajku i żółtku do masy serowej delikatnie mieszając bez zbytniego napowietrzania. • Na koniec wsypać budyń i mąkę ziemniaczaną. • Upiec sernik w takiej samej blaszce jak biszkopt, wyłożonej papierem do pieczenia. • Piec w temp 180 st.C przez 50 minut, wystudzić
To co kochamSernik na zimno z truskawkami Gotowy sernik z truskawkami Jakiś czas temu, pogodziłem się z myślą, że sezon na truskawki się skończył. Tym większe było moje zaskoczenie, kiedy udało mi się na rynku, wypatrzeć kobiałkę dorodnych owoców. Początkowo podszedłem do nich nieufnie, myśląc(...)jest to pozbawiony smaku, import z Hiszpanii. Ale spróbowawszy jedną, za namowę sprzedawcy, rozpoznałem w owocu, nasz rodzimy, cierpko słodkawy smak. Bez dalszego zastanawiania, nabyłem kobiałkę truskawek i postanowiłem wykonać z nich, pożegnalny zimny sernik. Składniki Danie dla czterech osób 1 kg twarogu ( u mnie z wiaderka) 600 g truskawek + dodatkowe do dekoracji 100 g bis zkoptów
Miód i pieprzrazem z chałwą, chyba każdy łasuch ją lubi :) U mnie spód z herbatników, ale można przygotować ciasto kruche, jak kto woli. Sernik z chałwą, słodziutki i przepyszny, spróbujcie bo warto, od święta i bez okazji, polecam !!! herbatniki 1 kg sera białego ( mielony) 15 dag masła 15 dag cukru pudru 7 jajek (L) 2 budynie waniliowe(...)sztywno. Dodaję na koniec do sera, mieszam już łyżką. Połowę ciasta wykładam na herbatniki. Chałwę kroję na mniejsze kawałki, układam na masie serowej, przykrywam resztą sera. Sernik piekę godzinę w 180 st. C Po upieczeniu lekko studzę i smaruję wierzch masą krówkową. Ozdabiam całkiem zimny
Takie tam pichcenie