blogu znajdziecie również inne pyszne serniki: Sernik pomarańczowy Sernik dyniowy z karmelem Sernik czarno-biały Kolorowy sernik Sernik dyniowy Sernik z ricotty Sernik z żurawiną Czas przygotowania: Proporcja na tortownicę o średnicy 20 cm Składniki Spód: 140 g ciastek zbożowych 50 g roztopionego masła 2 łyżka kakao Masa sernikowa(...)stopni przez 15 minut. Lekko studzimy. Formę dokładnie owijamy folią aluminiową. Składniki masy serowej wkładamy do miski, mieszamy je, aż do uzyskania jednolitej masy. Staramy się nie mieszać zbyt długo, aby zbytnio nie napowietrzyć masy. Masę wylewamy na podpieczony spód i pieczemy w kąpieli wodnej w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 60 minut. Gdy sernik lekko przestygnie wyjmujemy
Kulinarne przygody GatitySkładniki: 4 sztuki jajka 3/4 szklanki cukru. 1 łyżka cukier waniliowy, 1 kg wiaderko ser na sernik,1 opakowanie budyń śmietankowy, 180 gram biszkopty, 2 łyżki kakao, 3/4 szklanki wyparzonych rodzynek, - cukier puder ile potrzeba białka o temperaturze pokojowej ubić na sztywno żółtka utrzeć z cukrami mikserem na kogel mogel dodać ser z wiaderka, rodzynki, budyń i dobrze utrzeć(...)serowej wyłożyć na biszkopty do pozostałej dać kakao i wymieszać ciemną masę dać na wierzch białej i widelcem delikatnie rozmieszać po wierzchu - piec w 200C około 40-45 minut wystudzony sernik posypać cukrem pudrem sernik jest bardzo puszysty, wilgotny........POLECAM........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięMocno czekoladowy sernik z dużą ilością bakalii i kawałków czekolady, którego wierzch stanowi kakaowy mus z dodatkiem likieru czekoladowego. Całość pokrywają zjawiskowe wiórki z czekolady
Słodka StronaCiasteczka rozdrabniamy za pomocą blendera, łączymy z roztopionym masłem. Masą ciasteczkową wykładamy dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (śr. 24 cm) i podpiekamy ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Składniki na sernik powinny być w temp. pokojowej, a więc ser, śmietanę i jajka należy wyjąć ok. 2 godzin wcześniej z lodówki. Banany umieszczamy w misce, dodajemy(...)wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 65 minut. Na dnie piekarnika umieszczamy naczynie żaroodporne lub blaszkę wypełnioną gorącą wodą. Po upieczeniu zostawiamy jeszcze sernik w wyłączonym piekarniku przez 5 minut. Następnie uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy sernik do całkowitego wystudzenia
Smaki Na TalerzuDziś mam dla Was przepis na przepyszny sernik z brzoskwiniami ( a raczej musem brzoskwiniowym ) i galaretką na kakaowym spodzie. Niesamowicie delikatny , obłędnie kremowy i puszysty – fantastyczny! Taki sernik jest idealnym pomysłem zarówno do popołudniowej kawki, jak i na imprezę. Z całą pewnością zrobi furorę i każdy będzie oblizywał się ze smakiem! SKŁADNIKI: SPÓD: * mąka pszenna(...)mieszamy łyżką. CAŁOŚĆ: Na blachę ( 25×30 ) wyłożoną papierem do pieczenia rozkładamy ciasto, podpiekamy ok. 20 minut w 180C ( bez termoobiegu ). Na podpieczone wylewamy masę serową i ponownie wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika – tym razem na 50 minut. Wystudzony sernik zalewamy przygotowaną, lekko tężejącą galaretką – odstawiamy na noc do lodówki. Smacznego
Ostra na SłodkoWszyscy znamy ciasto pod nazwą "Zebra". Tym razem jest to sernik w paski. Składniki: 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku 250g margaryny "Kasia" 4 jajka 200g cukru 1 op. cukru wanilinowego 1 op. budyniu wanilinowego w proszku 3 łyżki kakao 3 łyżki mleka Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodajemy ser, miękką margarynę(...)Foremkę keksową wkładamy do większej formy wypełnionej w 1/3 wysokości wodą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy jeszcze 50 minut. Ostudzony sernik odwracamy do góry dnem i wyjmujemy z foremki. Smacznego
Pyszności SłodkościUbijamy pianę z białek, dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy. Na dno prodiża układamy warstwę herbatników, wylewamy masę serową. Na wierzch gęsto układamy obok siebie maliny. Pieczemy 60 minut. Kiedy sernik ostygnie, posypujemy cukrem pudrem
Z Majeczką w kuchniprzykład zjawiskowo piękne i fantastycznie truskawkowo - pyszne serniczki na zimno: Tym razem przedstawiam oryginalny przepis, który dostałam właśnie od Teściowej i z którego dawno, dawno temu powstał pierwszy sernik na zimno mojej produkcji. Składniki (na dużą tortownicę): 2 żółtka 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru pudru 3 duże serki waniliowe 3 łyżeczki żelatyny spożywczej Winiary 1/3 galaretki cytrynowej(...)przepisu na opakowaniu i również pozostawiamy do wystudzenia. Letnią, przestygniętą żelatynę wlewamy powolutku do masy serowej, miksując bez przerwy na wolnych obrotach. Wstawiamy do lodówki na kilka minut - by sernik zaczął tężeć. W tym czasie tortownicę wykładamy biszkoptami. Kiedy masa zacznie tężeć przekładamy ją do tortownicy. Układamy na wierzch pokrojone owoce i zalewamy cienką warstwą wystudzonej galaretki. Wstawiamy
Kuchnia po mojemujajka (białka oddzielone od żółtek) 2 x 40 g opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (chodzi o proszek) 2 opakowania cukru z wanilią Uwagi do przepisu na SERNIK na kruchym spodzie: Składniki mam w temp. pokojowej. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Forma do pieczenia ma wymiary 36 x 25 x 6 cm. PRZYGOTOWANIE: Ciasto kruche Mąkę(...)pomocy szpatułki łączę je z masą serową. Na podpieczony kruchy spód wykładam masę serową, lekko wyrównuję i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 170st. C. Piekę około 50 minut. Studzę sernik w uchylonym lekko piekarniku. Podaję posypany cukrem pudrem i konfiturą np. z malin. SMACZNEGO! Przepis: Moje Wypieki , przepis zmodyfikowany
Zasmakuj Kuchnimnie sernika. Na weekend rodzinka upominała się o coś słodkiego a ja zaczęłam tęsknić już za czym lekkim, puszystym a jednocześnie wilgotnym. Wszystkie te warunki spełnia właśnie jedno z moich ulubionych ciast – sernik. Tym razem powstał w wersji z powidłami śliwkowymi. Choć nie do końca byłam przekonana do takiego połączenia – efekt końcowy przeszedł moje oczekiwania. Sernik(...)wystudzone masło. Z białek ubijamy sztywną pianę. Dodajemy do masy serowej i delikatnie łączymy. Gotową masę serową przelewamy na powidła. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º, pieczemy 60 minut. Upieczony sernik studzimy w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Uwaga!!! Do masy serowej możecie dodać również pokrojone suszone owoce, które wzbogacą smak ciasta. Jeśli szukacie inspiracji zajrzyjcie do sklepu Schroniska
Fascynacje AniSernik dyniowy to wspaniały deser, który posmakuje każdemu, jestem tego pewna ;) skoro Panu Ł. posmakował ;)Delikatny w smaku, kremowy i pięknie pomarańczowy. Na kolor duży wpływ ma rodzaj użytej dyni, nie pisałam w przepisie żeby nie ograniczać was do 1 odmiany, ponieważ każda się nada. Ja użyłam hokkaido, ponieważ jest pyszna, słodka i z takim orzechowym posmaczkiem, dodatkowo bardzo(...)średnicy 24 cm. Masę serową wylewamy na ciastka i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C również góra i dół bez termoobiegu i pieczemy przez ok. 60 minut. Upieczony sernik wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Z formy wyjmujemy dopiero zimny
Życie zaczyna się w kuchniSkładniki: 4 sztuki jajka 3/4 szklanki cukru. 1 łyżka cukier waniliowy, 1 kg wiaderko ser na sernik,1 opakowanie budyń śmietankowy, 180 gram biszkopty, 1 puszka ananasy w plastrach + 1 opakowanie budyniu śmietankowego, 50 dag masy makowej, - cukier puder ile potrzeba białka o temperaturze pokojowej ubić na sztywno żółtka utrzeć z cukrami mikserem na kogel mogel dodać(...)smarować niczym na biszkoptach rozprowadzić masę makową (kupiłam w biedronie w folii i użyłam pół opakowania na mak wylać masę serową - piec w 200C około 40-45 minut wystudzony sernik posypać cukrem pudrem, na talerzyku można posypać zmieloną czekoladą sernik jest bardzo puszysty, wilgotny........POLECAM........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięTiramisu Składniki:Spód: około 400 g kruchych ciastek w czekoladzie (2 opakowania) 50 g masła 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka amaretto Masa serowa: 1 kg sera na serniki 350 g sera mascarpone 3/4 szklanki drobnego cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 5 dużych jajek 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii ½ łyżeczki aromatu migdałowego lub 2 łyżki syropu amaretto (syrop(...)ciasteczkowym w równych odstępach. Następnie wylewamy na nie masę serową. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 130 stopni. Pieczemy około 80 minut. Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku, następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki. Wierzchu sernika posypujemy kakao
Mania Gotowaniacukrem, cukrem wanilinowym do białości z 3 minuty na najwyższych obrotach. Jogurty z lodówki wyjąć klika godzin przed zrobieniem sernika aby nie były za zimne. Jogurty dodać do żółtek, wsypać budyń, kaszkę manną i mikserem połączyć dokładnie składniki, do masy dodać ubitą pianę i delikatnie łyżką wmieszać w sernik. Dwie tortownice (lub jedna tortownica(...)masę sernikową, dodać 3/4 musu truskawkowego do większej formy i resztę do mniejszej, widelcem delikatnie wmieszać w sernik. Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, serniki piec około 55 minut, do suchego patyczka, w formach serniki dobrze wystudzić, najlepiej piec wieczorem i zostawić do rana na blacie kuchennym - sernik oszukany jogurtowy jest idealnym zamiennikiem sernika
W Mojej Kuchni Lubięsłodyczami nie przepadam, muszę mieć na nie naprawdę smaka, tak sernikowi nigdy nie odmówię. Wpadłam na pomysł, aby spód do sernika zrobić wafelkowy...i wiecie co? Eksperyment udany, sernik nabrał dodatkowego smaczka, jest przepyszny Składniki: 1 kg sera dwukrotnie zmielonego 6 jajek 1,5 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 kostka masła 1 budyń(...)oraz mlekiem. Miksujemy. Dodajemy ostudzony tłuszcz, miksujemy. Ubijamy pianę z białek, dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy. Na dno prodiża układamy warstwę herbatników, wylewamy masę serową. Pieczemy 60 minut. Kiedy sernik ostygnie ubijamy kremówkę z cukrem pudrem, dodajemy sok z cytryny. Wykładamy na sernik, wyrównujemy. Na patelni podprażamy wiórki z cukrem, posypujemy wierzch sernika
Z Majeczką w kuchnigodna polecenia - sernik na jogurcie upiekę jeszcze nie raz! Mirabelka i Ania również zabrały się za łączenie malin, jogurtu i wanilii - koniecznie sprawdźcie, co im z tego wyszło! Sernik morelowy z musem malinowym Składniki: (na tortownicę o średnicy 24 cm) spód: 200 g ciasteczek oreo z nadzieniem 30 g masła masa serowa: 750 g jogurtu greckiego(...)minut. Przestudzić. Morele przekroić na pół, wyjąć pestki. Owoce zmiksować blenderem na gładki mus. Jogurt, mascarpone, cukier, mus morelowy, jajka, ekstrakt i kisiel zmiksować na gładką masę, tylko do połączenia składników. Wylać na podpieczony spód. Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 140 st. C. i piec jeszcze 75-90 minut. Wierzch sernika powinien być
Pożeraczka, czyli raz adobrze