szklanki mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki oleju 3 łyżki wody 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę: 400 g serka naturalnego (np. na sernik z wiaderka) 2 duże jabłka łyżka cukru łyżeczka cynamonu 1 opakowanie galaretki cytrynowej na wierzch: 9 ciastek "Szarlotki" z firmy Cukry Nyskie 1 opakowanie galaretki cytrynowej Białka ubić(...)wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 180*C około 30 minut. Wystudzić. Jedną galaretkę rozpuścić w 400 ml wody. Drugą galaretkę rozpuścić w 100 ml wody. Odstawić aż ostygną. Z większej galaretki odebrać 3-4 łyżki i nasączyć nią
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapieczemy przez kolejne 35 minut. Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik, uchylamy lekko drzwiczki (ja podstawiłam je korkiem od wina) i zostawiamy placek w piekarniku na ok. 30 minut. Wyjmujemy ciasto i pozwalamy mu przestygnąć. Ze względu na to, że nie można odwrócić ciasta, aby zdjąć papier, przycinamy jedynie boki papieru by nie przeszkadzały w wykrawaniu porcji. I to już(...)lubicie rabarbar? Wykorzystujecie go do wypieków? Smacznego! Polecam również inne moje przepisy, z wykorzystaniem kruchego ciasta: Bezglutenowe ciasteczka deserowe Bezglutenowa szarlotka Bezglutenowe ciasto serowo-jabłkowe Sernik na bezglutenowym kruchym spodzie Artykuł Bezglutenowe kruche ciasto z karmelizowanym rabarbarem i bezą – przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi
Okiem Blondynki by McBlondipieczemy przez kolejne 35 minut. Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik, uchylamy lekko drzwiczki (ja podstawiłam je korkiem od wina) i zostawiamy placek w piekarniku na ok. 30 minut. Wyjmujemy ciasto i pozwalamy mu przestygnąć. Ze względu na to, że nie można odwrócić ciasta, aby zdjąć papier, przycinamy jedynie boki papieru by nie przeszkadzały w wykrawaniu porcji. I to już(...)lubicie rabarbar? Wykorzystujecie go do wypieków? Smacznego! Polecam również inne moje przepisy, z wykorzystaniem kruchego ciasta: Bezglutenowe ciasteczka deserowe Bezglutenowa szarlotka Bezglutenowe ciasto serowo-jabłkowe Sernik na bezglutenowym kruchym spodzie Artykuł Bezglutenowe kruche ciasto z karmelizowanym rabarbarem i bezą – przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi
Okiem Blondynki by McBlondipieczenia 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki bakalii (ja dałam orzechy nerkowca, rodzynki i żurawinę) 2 szklanki startej marchewki Składniki na polewę: 70 g masła 70 g sera na sernik (może być z wiaderka) 2 łyżeczki cukru pudru Jak zrobić babeczki marchewkowe? W misce mieszamy razem startą marchewkę, olej, jajka i cukier. Dodajemy bakalie i mieszamy do połączenia składników. Mąkę(...)papilotkami (można zrobić je samemu z kawałków papieru do pieczenia). Jak? można zobaczyć np. w tym wpisie albo na filmiku na moim Instagramie w wyróżnionych relacjach. Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek
Ciastkozercydoczekały dnia następnego, a wyszło ich ze 40 sztuk. Są to aromatyczne kruche ciasteczka pomarańczowo-migdałowe, które idealnie się też sprawdzą jako baza do mazurków a nawet serników, idealny wypiek na zbliżające się święta Wielkiej Nocy. Składniki: 400 g mąki pszennej 200 ml oleju roślinnego 100-150 g cukru 200 g migdałów szczypta soli 1 dojrzały banan 2 łyżeczki olejku(...)olej, cukier i olejek pomarańczowy. Posiekaj grubo migdały. Mąkę i sól przesiej do miski, dodaj masę bananową i migdały. Zagnieć ciasto, uformuj kulę i schłodź w lodówce przez 30 minut. Ciasto jest plastyczne na tyle, że możesz je wałkować, wycinać lub po prostu formować kulki i rozpłaszczać dłonią. Zrobiłam je w dwóch kształtach, tj. okrągłym, które nie dotrwały nawet
greenscarfSerniki lubię bardzo, dziś w trochę innej wersji. I chociaż z prawdziwym sernikiem nie wiele mają wspólnego to i tak je uwielbiam! Spróbujcie sami... Składniki na ciasto; 30 dag białego sera 1/3 szklanki maki 1/3 szklanki mleka 1 jajko 2 łyżki cukru Składniki konfitury; ok.40 dag truskawek 3-4 łyżki cukru 1 łyżka cukru żelującego olej(...)wymieszać. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, wtedy dosypujemy jeszcze odrobinę mąki. Truskawki obrac, umyć a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Wyłożyć na patelnie, wsypać cukier i smażyć około 15 minut, aż puszczą sok i lekko się rozpadną. Pod koniec dodać cukier żelujący, chwilkę jeszcze smażyć i zdjąć z ognia. Rozgrzewamy patelnie z ok. 2 łyzkami oleju. Wykładamy porcje ciasta
Radość kipiąca uśmiechem.jakby serniczkowatą), która idealnie łączy się z lekko chrupiącym kokosem. Tym razem przygotowałam wersję urozmaiconą, która wśród moich znajomych okazała się wielkim hitem. Przypomina mi pyszny i niezwykły sernik na zimno. (Tortownica o średnicy 22 cm) Ciasto na mleku: 2 szklanki mleka 3 jajka 2/3 szklanki cukru 1/2 szklanki maki 2 łyżki masła 1/2 szklanki wiórek kokosowych Masa(...)łyżeczka żelatyny Ponadto: 1-2 banany 150g truskawek wiórki kokosowe do posypania Przygotować ciasto na mleku. Wszystkie składniki wymieszać (użyłam blendera) i przelać do formy wysmarowanej masłem. Piec 40 minut w 190 stopniach. 15 minut przed końcem pieczenia temperaturę zmniejszyć do 175 stopni. Przygotować masę z serka. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i po ostudzeniu zmiksować z serkiem
Di gotujesię zjeść dużo na raz, ale mały kawałeczek do herbatki lub kawy będzie idealny! Przypomnę jeszcze, że ferrero rocher pojawiło się już kiedyś na moim blogu w postaci sernika bez pieczenia, zainteresowanych odsyłam tutaj . składniki: bezy: 1 szkl białek 1 szkl cukru 300 g zmielonych orzechów włoskich szczypta soli krem: 400 ml śmietany kremówki 250 g mascarpone 2 łyżki kremu(...)koniec partiami dosypując cukier. Następnie delikatnie wmieszać orzechy. Na papierze do pieczenia narysować trzy okręgi, wypełnić je pianą, wyrównać. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 stopni, suszyć bezy ok 75 minut. Wyjąć, wystudzić, delikatnie odkleić papier. Śmietanę ubić na sztywno. Wafelki zetrzeć na tarce. Mascarpone zmiksować z kremem czekoladowym, dodać śmietanę
6nieboBoże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami, zatem najwyższy czas pomyśleć o smacznych potrawach, które znajdą się na świątecznym stole i miło zaskoczą innych (nie stosujących diet) współbiesiadników. Po serniku nadeszła pora na świąteczny makowiec, równie prosty i szybki w wykonaniu. Na pewno nikt nie zgadnie, że skrywa w swoim makowym wnętrzu sporo kaszy jaglanej i jednocześnie prawie nie zawiera cukru(...)zrobiła to jak najszybciej, a więc jest. Zapraszam na degustację. :) Składniki: CIASTO - 250 g maku - 1 szklanka surowej kaszy jaglanej (200 g) - 1 szklanka daktyli (namoczonych 10 minut we wrzątku) - 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej - 1 szklanka rodzynek - 1/2 szklanki pokrojonych orzechów włoskich - 5 łyżek wiórków kokosowych (zmielonych w młynku do kawy) - 1 łyżeczka esencji waniliowej lub cukru
Smakuje zdrowonadzieję, że mi wybaczy podkradzenie kilku, a dokładnie 4, sztuk cytryn. Krem ten można wykorzystać do wielu potraw, zaczynając od najprostszej - naleśniki, gofry, ciasta, ciasteczka, serniki, bezy czy po prostu dodać do jogurtu-to chyba moja najlepsza wersja :) i do tego pokruszona beza-niebo w gębie! 'lemon curd' Składniki: - 3-4 cytryny - 0,5-3/4 szklanki cukru pudru(...)dodać sok z cytryny, cukier puder i masło. Wszystkie składniki podgrzewać na ogniu i ciągle mieszając poczekać, aż masa zacznie bulgotać. Zmniejszyć ogień i ciągle mieszając gotować około 5 minut. Masę przetrzeć przez sito. Przełożyć do słoiczka i odłożyć do całkowitego wystudzenia. Masa w tym czasie powinna zgęstnieć. Gotowy lemon crud przechowywać do tygodnia w lodówce. Smacznego! * przepis pochodzi
CookYourselflodówce, dlatego powstrzymajcie się z degustacją jeszcze z godzinkę lub dwie po upieczeniu. Jeśli nie macie dostępu do ricotty, to możecie użyć mascarpone czy zwykłego zmielonego sera do serników, ale ricotta nadaje babeczkom nietypowy smak. Składniki: 500 g sera ricotty 100 g mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady 2 jajka 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki masła 2 łyżki mąki(...)łączymy ze stopionym masłem. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Na spód papilotek przekładamy małe porcje ciastek z masłem i dobrze dociskamy, a następnie schładzamy w lodówce przez 10-15 minut. Obie czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej. Rocottę miksujemy z jajkami i cukrem pudrem, następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, kakao oraz roztopioną czekoladę. Masę przekładamy do papilotek na spód z ciasteczek. Obraną
upichcickolorowymi owocami i nutką lawendy. Lato na talerzu - zjadam z nadzieją, że słońce zaraz wróci. LIMONKOWY SERNIK Z RICOTTY Z OWOCAMI LATA Niezwykle prosty w wykonaniu, kremowy sernik na osłodę nie tylko w deszczowe dni. 400 g ricotty 2 jajka sok i skórka z 1 limonki 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 115 g cukru pudru letnie(...)Jeśli trzeba, doprawić do smaku cukrem lub sokiem z limonki. Przelać do okrągłej formy - u mnie o średnicy 21 cm i piec w nagrzanym wcześniej piekarniku przez ok. 20 minut lub nieco dłużej - do momentu aż masa się zetnie. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić (można przechować przez noc w lodówce). Udekorować świeżymi owocami. Jeść ciesząc się latem
KUCHARNIAbiałka szczypta soli do białek 1 szklanki cukru4 łyżki kaszy manny kilka kropel aromatu waniliowegoMasa serowa:1 kg sera twarogowego (w wiaderku 3-krotnie mielony na sernik)5 jajek (osobno białka i żółtka)dodatkowo 2 żółtka125 g masła1 szklanki cukruszczypta soli (do białek)dodatkowo cukier puder do posypania wierzchu ciastapół szklanki suszonej zurawinySpód: Wszystkie składniki(...)wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wym. 25 cm na 40 cm i nakłuwamy placek widelcem. Spód podpiekamy w nagrzanym do 180*C piecu ok. 10-15 minut, aż lekko się zarumieni. Masa makowa: Mak mielimy dwa razy w maszynce. Następnie zmielony mak przekładamy do garnka i zalewamy gorącym mlekiem. Gotujemy kilka minut, wsypujemy cukier i gotujemy dotąd
Bon Appetit MałgorzatyUrodziny miałam już dawno, dawno temu, a jeszcze nie napisałam o wszystkich urodzinowych ciastach.Pisałam za to, że mieliśmy cudownych gości. Postanowiłam, poza oczywiście tortem, przygotować
Pożeraczka, czyli raz adobrzez kaszy jaglanej, słodzimy je ksylitolem, a spody pieczemy z mąki kasztanowej. W imię czego? No dobra, nie zrozumiem stara już jestem ;) Wolę zjeść raz w miesiącu sernik z prawdziwego zdarzenia. Znaczy z serem i jajkami. Jak trzeba to z dodatkiem masła i mąki tortowej. Jeśli macie podobnie to zapiszcie ten przepis bo wart jest grzechu :) Upiekłam(...)ciasto razem zagniatamy i wkładamy do lodówki na ok. pół godziny. Rozwałkowujemy i przekładamy do tortownicy. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
bistro mama