Poszłam rano do ogródka i nazbierałam dużą garść truskawek. Trochę mało na 3 osoby. Musiałam coś wymyślić, aby się nie zmarnowały. W lodówce znów zalegały serki
Krylowa Kuchniapuszka kukurydzy 9 suszonych pomidorów 1/2 łyżki posiekanego szczypiorku 1/2 łyżki posiekanego koperku 1 ząbek czosnku 5 jaj sól pieprz bazylia DEKORACJA sałata japońska kukurydza Dzień przed zrobieniem sernika wylać jogurt na gazę aby jogurt miał konsystencje sera. Płatki owsiane uprażyć na patelni. Masło rozpuścić. Dodać płatki oraz ser i wymieszać. Masę wyłożyć na spód tortownicy. Oliwki, szczypiorek(...)jajka, przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Miksujemy. Dodajemy tuńczyka odsączonego z sosu oraz szczypiorek i mieszamy do połączenia się składników. Przelewamy masę na spód serowo-owsiany. Pieczemy ok 50 minut w temp 160 st C. Schładzamy. Dodajemy na wierzch odrobinę kukurydzy i sałaty japońskiej
Kuchnia w oparachniemowlaka i czy w słodkościach można ukryć witaminy? Złocista tarta z masą budyniową i frużeliną owocową. i tu: Tarta z jogurtem greckim i truskawkami a’la sernik. Miękkie i zdrowe ciasto dla niemowlaka. Tarta ze śliwkami i kruszonką Ciasto – składniki 250 gramów mąki pszennej typ 450 150 gramów zimnego masła z lodówki ( /tłuszcz minimum(...)gramów mąki pszennej typ 450 15 gramów cukru kokosowego kruszonka: ciasto rozdrobnić i wykleić formę 26 cm średnicy. wstawić do piekarnika 200 stopni góra dół i piec 10 minut. wyjąć wyłożyć połówkami śliwek i posypać kruszonką piec 20 minut Kruszonka – wykonanie Składniki rozetrzeć w palcach i wstawić do lodówki. Ciasto wykonanie Mąkę przesiać do miski. Dodać cukier
KrupeczkiRośliny :) Szczególnie cieszymy się, że wypróbowałyśmy tą propozycję, bo w końcu przekonałyśmy się (ba! wręcz się zakochałyśmy) w połączeniu tofu z mango i generalnie zapałałyśmy miłością do "oszukanych" serników :D Nigdy także nie wykorzystywałyśmy winogrona do ciast, więc i to jest nasza pierwsza i niezwykle udana próba <3 Składniki (śr: 18cm): Owsiano-żurawinowy spód(...)miąższu z mango -1 dojrzała limonka (sok i otarta skórka) -ksylitol -10g agaru Dodatkowo -winogrono + inne ulubione owoce SPÓD Żurawinę zalać gorącą wodę i zostawić na 5 minut. Po tym czasie przepłukać ją i zostawić na sitku do odsączenia. Włożyć żurawinę do obrotowego blendera wraz z bananem i zmielić (nie całkiem na papkę, żurawina ma być w kawałkach. Taką
Candy PandasCiasteczka dzięki dodatkowi tak dobrej herbaty wyszły lepsze niż kiedykolwiek. Polecam Wam spróbować moich wiosennych herbacianych ciasteczek. A jeśli wśród Was są wielbiciele kawy, to zapraszam na pyszny kawowy sernik z amaretto . Składniki: (na 10-12 sztuk) 1 szklanka mąki pszennej 100 g masła / margaryny 1/3 szklanki cukru 3 łyżki zaparzonej herbaty ziołowej Lapacho Pomarańcza/Wanilia Tommy Cafe mała(...)cukier i małą szczyptę soli. Następnie dodajemy masło lub margarynę. Całość siekamy nożem, dodajemy herbatę i szybko zagniatamy. Tworzymy kulę z ciasta i schładzamy ją w lodówce przez 30 minut. Następnie na podsypanym mąką blacie rozwałkowujemy ciasto lub rozgniatamy ręką na grubość około 3 mm (ciasto można z wierzchu lekko posypać mąką jakby się lepiło). Foremką wycinamy dowolne kształty. Ciasteczka
Słodkie okruszkidodatek ostatnio spaliłam mikser i wśród wypieków królują te, które wystarczy zamieszać łyżką. Jednak na Święto zapragnęłam czegoś więcej i na swoje szczęście znalazłam u Asi przepis na sernik gotowany. Zrobiłam i mogę z czystym sumieniem polecić :-) składniki: 1 kg sera trzykrotnie zmielonego (może być z wiaderka) 4 jajka 200 g masła 1 szklanka cukru cukier waniliowy 3 budynie(...)nieduże kawałki masło, ser, rozbełtane jajka i cukier. Podgrzewałam na niedużym ogniu często mieszając. Budynie rozpuściłam w zimnym mleku. Gdy masa zaczęła bulgotać wlałam budynie i gotowałam około 3 minut bez przerwy mieszając. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyłam folią aluminiową, ułożyłam warstwę herbatników, wylałam 1/3 gorącej masy serowej. Czynność tę powtórzyłam jeszcze dwa razy. Wierzch ciasta posypałam pozostałymi, pokruszonymi
babka w formieszkl.cukru 3 łyżki kakao 1 kostka margaryny 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 5 łyżek wody 1 op.cukru waniliowego Masa Serowa: ************************** 50 - 70 dag.sera na Sernik 0.5 kostki margaryny 4 jaja 1 szkl.cukru wiórki kokosowe ***********************"*********** Robimy ciasto- margarynę miękką , cukier , cukier waniliowy , kakao i 5 łyżek zimnej wody , gotujemy ( licząc od zagotowania) 5 minut.Studzimy , odlewamy(...)mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , znów miksujemy ciasto.Ubijamy na sztywno pianę z białek i dodajemy do ciasta.Wymieszać delikatnie ciasto.Wlać ciasto na blaszkę. Ser miksujemy 1-2 minuty z jajami ,margaryną i z cukrem.Wlać do formy na ciasto .Pieczemy 60 minut w 180 stopniach.Po upieczeniu Polać ciasto zostawioną w szklance masą i Posypać wiórkami kokosowymi.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSkładniki (na tortownicę o średnicy 21 cm) : Spód: 150 g ciastek Oreo 40 g masła Ciasteczka pokruszyć, ja to robię w moździerzu. Masło roztopić, połączyć dokładnie
Moja Galeria Smakudodawać do kawy (trzeba je najpierw podgrzać, w przeciwnym razie zważy się), do zupy mlecznej, lub - tak jak ja - wypić samo. Powstałą pulpę migdałową możemy dodać do płatków owsianych, sernika, itd.... Jeżeli chcemy żeby mleko było słodsze, do namaczania i miksowania dodajemy suszone daktyle. Przepis znalazłam na stronie WEGANIE. Mleko po przygotowaniu należy przechowywać w lodówce nie dłużej niż(...)kranu i wkładamy min. 8 godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. 2/ Migdały odcedzamy, wkładamy do misy blendera i zalewamy trzema szklankami wody źródlanej. Miksujemy kilka minut na wysokich obrotach. 3/ Na dzbanku kładziemy sitko, a na sitku gazę lub czystą ścierkę. Przelewamy mleko, a następnie zawijamy dokładnie gazę i wyciskamy bardzo dokładnie. Po tej czynności powinna
My Culinary Artbrat by go nawet nie spróbował. Wiadomo, nie każdy jest fanem bakalii ;-).Jednak zawiera kruchutki spód. Jest on dość wysoki, ponieważ tak lubię i koniec ;-).Dlatego właśnie PRAWIE wiedeński.Sernik prawie Wiedeński - PrzepisKruchy spód:2 szklanki mąki tortowej (można mieszać z żytnią 2000)3/4 kostki masła1 jajko L (najlepiej z wolnego wybiegu)3 łyżki cukru pudru (można użyć mniej(...)mieć bardzo cienki spód obciążmy ciasto fasolą. Polecam jednak wersję z nakłuwaniem :).Ciasto wsadzamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 15-20 minut (termoobieg), zależnie od skuteczności Twojego piekarnika. Mi wychodzi zawsze 17 minut i jest idealne.*Jeżeli przy wykładaniu do formy przed pieczeniem zostanie ci nadmiar ciasta, to ulep z niego małe kuleczki, wciśnij w środek
Eat Shrimpssmaku przypomina mi nieco sernik na zimno, i ja czasem na taki właśnie sernik mam ochotę. :) Efekt końcowy w dużej mierze zależy od rodzaju użytego sera. Sernik z gruszkami PRZEPIS Ciasto kruche 2,5 szkl. mąki pszennej 250 g masła lub margaryny (użyłam KASI) 3 łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego łyżeczka aromatu 2 łyżeczki proszku(...)Ciasto wyjąć z zamrażarki. Większą cześć porcji ciasta zetrzeć na tarce na grubych oczkach na przygotowaną formę (posmarowaną tłuszczem i obsypanej lekko bułką tartą). Spód ciasta zapiec ok. 20 minut w temperaturze 190ºC. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić. Można posypać wierzch ciasta bułką tartą lub mielonymi migdałami. Zmniejszyć temperaturę do 170-180ºC.. Masa serowa. Białka oddzielić od żółtek
coolinarnastrefa.blogspot.comSernik z gruszkami i czekoladą Puszysty, kremowy serniczek na kruchym spodzie, z gruszkami, ozdobiony mleczną i białą czekoladą. Bardzo smaczne i efektowne ciasto Składniki: KRUCHE CIASTO: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko pół szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200g margaryny lub masła MASA SEROWA: 6 jajek 0,5kg mielonego sera białego 100g masła(...)lodówce na około 2 godziny *** *** Po tym czasie ciastem wykładamy dno tortownicy (moja blaszka ma średnice 24 cm), nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i podpiekamy przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180’C *** *** Zmielony biały ser mieszamy dokładnie z miękkim masłem. Żółtka jaj ubijamy z 1/3 szklanki cukru na puszystą masę, a następnie dodajemy do nich
Blog z ApetytemGotowe pierogi układać na desce podsypanej mąką (można przykryć ściereczką aby się nie zeschły). W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami wrzucać pierogi i gotować około 2-3 minut od wypłynięcia. 5. Zasmażka : Cebulę drobno posiekać i przesmażyć do zrumienienia na rozgrzanym maśle wymieszanym z olejem, doprawić do smaku solą i pieprzem. 6. Gotowe pierogi z kapustą i grzybami podawać(...)Bigos, śledzie na kilka sposobów, pierogi z pysznym farszem, zupa grzybowa z łazankami, barszcz czerwony z uszkami, pieczone mięsa w Pierwszy Dzień Świąt czy wreszcie domowe wypieki takie jak sernik, makowiec czy korzenne pierniczki… Mmm… Aż ślinka cieknie na samą myśl o nadchodzącym czasie… Świąteczne potrawy to ważny element naszej tradycji, z którego nie musimy rezygnować. Chcemy, abyście mogli
Szalona Kuchnia EwelinyObłędny sernik na zimno na ciasteczkowym spodzie, z kruchymi ciastkami w środku. SKŁADNIKI Masa serowa: 500 g sera z wiaderka, 200 g jogutu naturalnego, 3 łyżki cukru pudru, 1 op. cukru z wanilią 5 łyżeczek żelatyny 1 op. ciasteczek (kilka odkładamy do dekoracji) Spód: 1 op.ciasteczek Blacky, 60 g rozpuszczonego masła WYKONANIE Spód: Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy(...)folią spożywczą. Ciastka blendujemy, dodajemy lekko schłodzone płynne masło, mieszamy. Wykładamy masę na tortownicę, równomiernie dociskamy. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Masa serowa: Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szkl. wrzątku. Masę serową miksujemy z jogurtem, dodajemy cukier puder i waniliowy, dodajemy wystudzoną żelatynę. Następnie dodajemy pokruszone ciasteczka, mieszamy łyżką. Całość wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Na wierzchu układamy połówki ciastek. Odstawiamy
słodki bratekkalorycznością, zdecydowałam się na użycie kaszy jaglanej. Dobrze uprażona traci swoją charakterystyczną goryczkę i zyskuje łagodny smak. To dla mnie nieustające źródło kulinarnych inspiracji! Z kaszy zrobiłam już kilka serników i kremów do tortów czy ciastek. Nie mogło jej zabraknąć w letnim deserku! Mus malinowy to zdecydowanie HIT SEZONU LETNIEGO! Dobrze schłodzony niesie ukojenie w upalne dni... musicie(...)słodkiego zamiennika) ewentualnie odrobina mleka szczypta soli Kaszę jaglaną prażymy w garnuszku w celu pozbycia się charakterystycznej goryczki. Podlewamy wodą i zagotowujemy dodając szczyptę soli. Gotujemy przez kilka minut pod przykryciem na małym ogniu. Najlepiej gdyby kasza była lekko rozgotowana. Studzimy. Białą czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w mikrofali/kąpieli wodnej. Ostudzoną kaszę przekładamy do malaksera, wlewamy roztopioną białą
Kuchnia Ellie