czekolady. INNE PRZEPISY NA DESERY: KREM CYTRYNOWY LEMON CURD CRÊPES SUZETTE NALEŚNIKI Z POMARAŃCZAMI PO FRANCUSKU TRUFLE DAKTYLOWO ORZECHOWE, CZYLI KULKI MOCY SERNIK Z MALINAMI I MALINOWYM MUSEM TARTA Z MANGO NA MIGDAŁOWYM SPODZIE KARMELIZOWANE GRUSZKI NA MUSIE DYNIOWYM TRUSKAWKOWE SERNICZKI NA ZIMNO TARTA(...)słodkiego – Istny raj dla podniebienia – Słodkość z nutą aromatycznego cynamonu – Prażone pyszne gruszki ukryte pod pierzynką z puszystej bitej śmietany ILOŚĆ PORCJI: 6 / szklanek 200 ml / CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT CO POTRZEBUJESZ: – Herbatniki 200 g – Gruszki 4 duże – Masło 30 g – Śmietanka 30% – 300 ml – Limonka sok z połowy – Cukier puder 1 łyżka lub mniej lub więcej do smaku – Cukier
globuskulinarnyszkoda. Po wstępnych oględzinach stwierdziłam, że mòj ulubiony włoski twaròg ricotta w sumie to jest jeszcze dobry. Szkoda tylko, że nie mam czasu ani składnikòw na przerobienie go na sernik, czy tartę. Postanowiłam więc upiec go w całości bo przygotowanie zajmie mi 30 sekund a potem pòjdzie do piekarnika. SKŁADNIKI Twaròg ricotta dwu-trzydniowy Sòl hawajska drobno mielona(...)przygotowanym papierze twaròg Posypać twaròg solą, oregano, startą skòrką cytryny ( niekoniecznie ) i pokropić sokiem z cytryny Wstawić do nagrzanego do 160 °C piekarnika i piec przez około 40 minut do uzyskania złotego koloru. SMACZNEGO
zielonacukinkawierzchu ułożyłam kratkę z wyciętych paseczków ciasta a pomiędzy nimi posypałam rozdrobnione migdały. Blaszkę z ciastem wstawiłam ponownie do nagrzanego (do 180 ° C) piekarnika na około 45 minut. Wyjęłam kiedy kratka na cieście nabrała złocistego koloru. Po wystudzeniu, masa się świetnie zestaliła i ciasto bardzo łatwo dało się kroić. Ciasto nie jest ani kwaśne, ani za słodkie. Smak wyważony(...)Życzę SMACZNEGO! Krys Na blogu znajdziecie jeszcze inne ciasta z rabarbarem: Ciasto ucierane z rabarbarem Ciasto rabarbarowe z brzoskwiniami Ciasto z rabarbarem i kruszonką Maślane ciasto z rabarbarem Sernik z rabarbarem Ciasto z rabarbarem i truskawkami Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz
Kuchnia u Krysinabijcie warzywa i mięso na patyczki szaszłykowe, a następnie grillujcie dość wolno. Warzywa powinny być pół chrupiące. COOLWRAPY Składniki: – 1 kapusta płaska typu Coolwrap – 0,5 kg sera do serników (lub białego zmielonego przynajmniej 2 razy) – mały słoik suszonych pomidorów w zalewie – 20-30 czarnych oliwek – spora garść świeżej rukoli – sól i pieprz do smaku Wykonanie: Ta kapusta ma specyficzne(...)boki do formy kwadratu. To spowoduje że będziecie mieli już gotowe liście do coolwrapów bez konieczności docinania. Liście po kilka dodajcie do miski z wrzątkiem, sparzcie przez 1-2 minuty i wyjmijcie. W międzyczasie przygotujcie nadzienie z serka, posiekanych oliwek, posiekanych suszonych pomidorów odsączonych z zalewy i rukoli. Spróbujcie i ewentualnie doprawcie do smaku. W przygotowane liście kapusty zawińcie nadzienie
karmelowyMniej znana wersja sernika na zimno. Przeważnie robione są z serków homogenizowanych a ten z sera, jest bardziej konkretny i bardziej sernikowy. I bez żelatyny. Spód: 5 batoników chocapic, 100 g migdałów bez skórki, 100 g miękkiego masła, masa serowa: 50 g miękkiego masła, 3 żółtka, skórka otarta z 1 limonki, 150 g cukru pudru, 750 g sera białego półtłustego(...)borówek amerykańskich Migdały i batoniki zmiksować, wymieszać z miękkim masłem. Spód tortownicy wyłożyć folią spożywczą. Ciasto rozłożyć na dnie tortownicy, docisnąć. Wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. Masło z żółtkami utrzeć na pulchną masę, dalej ucierając dodawać cukier puder a następne skórkę z limonki. Masa ma być pulchna. Następnie dodawać stopniowo ser. Gotową masę wymieszać delikatnie
królestwo garówpołudniu, a na sklepowe pułki trafiają słodkie i soczyste jak nigdy w roku. Nie zważając na przestrogi wyciskam sok z cytryny i przygotowuję cytrynowy curd. Jutro posmaruję nim sernik, a jeśli coś zostanie zjem z kawałkiem pysznej chałki, lub po prostu wyjem łyżką ze słoika, Co mi tam! W razie czego rozgrzeje mnie gorąca herbata z imbirem! Lemon curd(...)rondelku o grubym dnie umieścić żółtka, jaja, masło, mąkę, cukier oraz skórkę i sok z cytryny. Podgrzewać na małym ogniu, aż do zagotowania. Ciągle mieszając gotować przez około 2 minuty, aż masa zgęstnieje. W razie potrzeby masę można zmiksować blenderem. Wystudzić, przelać do słoika i przechowywać w lodówce do tygodnia. * Czytałam, że parzenie cytryn wrzątkiem wcale nie pomaga w pozbyciu
Zapiski Młodej ŻonyRacuchy - nie wiem jak dla Was, ale dla mnie to smak z dzieciństwa.Pamiętam, że babcia robiła najlepsze, posypane cukrem... ale nie takim jak teraz, tylko
kolorowotorcikowoTort snickers chyba najlepszy i najszybszy w przygotowaniu tort jaki jadłem i robiłem. Prawdziwa uczta dla smakoszy! Bardzo kajmakowy i orzechowy, naprawdę warty waszej uwagi! Składniki
Kuchnia Łukaszałyżka masła 50g posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 opakowanie galaretki w proszku + 2 łyżki galaretki (użyłam o smaku brzoskwiniowym) Masa serowa: 1kg gotowego sera na sernik 3 jajka 180g cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru lub śmietankowego bez cukru 100ml mleka Dodatkowo: cukier puder do posypania Ciasto(...)żółtka i wymieszać łyżką, następnie zagnieść rękoma ciasto. 2. Ciasto podzielić na 3 równe części, każdą troszkę spłaszczyć i zawinąć w folię spożywczą, wstawić do lodówki na około 30 minut. 3. Jeden kawałek schłodzonego ciasta wyjąć z lodówki, zdjąć folię i podsypując mąką wałek oraz stolnicę, rozwałkować ciasto na wielkość blaszki 25x35cm. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia
Mała Cukierenkakremowy, ale i zarazem gęsty, ciężkawy. Na swój sposób puszysty. Łączy w sobie wszystko to, co najbardziej lubię w serniku. A do tego ma tak cudownie żółto-pomarańczowy kolor! SERNIK DYNIOWY BEZ SPODU (tortownica o średnicy 24 cm) Składniki (w temperaturze pokojowej) 300 g obranej dyni (sam miąższ) 1 kg sera z wiaderka (18% tłuszczu) 5 jajek rozm(...)wysmarowania blachy Jak przygotować? Piekarnik nagrzewam do 200 stopni Celsjusza. Dynię kroję w średniej wielkości kawałki. Układam na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę około 20 minut, aż każdy kawałek będzie miękki. Ciepłą dynię przekładam do blendera i miksuję na gładki mus. Zostawiam do wystudzenia. Temperaturę piekarnika obniżam do 170 stopni Celsjusza. Papierem do pieczenia pokrywam tylko
W kuchni Karmel-itkigotowanego, słodkiego domowego kajmaka oraz nut różanych zakręci Wam w głowach i sprawi, że będziecie chcieli więcej i więcej;) Szczególnie jeśli jesteście fanami bardzo słodkich, innych niż te tradycyjne, serników. Ciasto było przeznaczone na specjalną okazję- zakończenie pewnego bardzo ważnego etapu… i myślę, że sprawdziło się znakomicie, bo kilka osób koniecznie chciało znać przepis J Więc podaję J Tego(...)podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 3 części. Wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Każdą część wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy marmoladą i pieczemy 30 minut w temp. 175 stopni. Studzimy . Składniki na masę serową: 1/2 kg sera białego zmielonego 1/2 szklanki cukru 3 żółtka cukier waniliowy 3 łyżeczki czubate mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki mleka 100g
Domowe ciastakrakersami. Spróbujcie. Kokosowy serniczek z białą czekoladą i krakersami Apetitki Składniki: około 79 g dobrej jakości białej czekolady z kokosem* 3 łyżki śmietanki 30% 4 łyżki sera na sernik (z wiaderka) 2 mniejsze garście krakersów – u mnie Apetitki 3-4 liofilizowane maliny i listki świeżej mięty *jeśli takiej nie macie do deseru można użyć białej czekolady i dodać(...)czym dodajemy ser – łyżka po łyżce szybko mieszając. Na dno pucharka wkruszamy garść słonych krakersów, nakładamy naszą serową masę, na wierzch skruszamy resztę krakersów. Serniczek wkładamy na 10 minut do lodówki, po tym czasie warto go zostawić jeszcze na chwilę w cieple nabierze wtedy lżejsze konsystencji. Podajemy z pokruszonymi w dłoniach liofilizowanymi malinami (ich lekko kwaskowaty smak doskonale przełamuje
Słodkie okruszkiBył już królewski sernik , sernik z śmietany , a tym razem zrobiłam sernik z jogurtu greckiego na kakaowym spodzie. Wyszedł pyszny na pewno jeszcze nie raz do niego wrócę, polecam. Składniki: ciasto 3 szklanki mąki 200 g masła 3 żółtka 2/3 szklanki cukru 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa(...)Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać kakao, cukier, żółtka, szczyptę soli oraz zimne masło. Szybko zagnieść ciasto, podziellić na dwie części, zawinąć w folię i odłożyć na 30 minut do zamrażalki. W dużej misce utrzeć żółtka z cukrem waniliowym na kogiel-mogel, dodać jogurty, budyń i dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec powoli
magiczna kuchnia Kasizapraszam do przygotowania własnych zimowych przetworów. Korzenny sok z czarnej porzeczki z imbirem Doskonały na przeziębienie i kiepski humor, sprawdzi się zarówno do herbaty, jak i do polania sernika, owsianki czy porcji lodów. Korzenne przyprawy nadają mu głębi, a imbir działa rozgrzewająco. Potrzebne nam (na niepełny litr soku): - 1 kg czarnych porzeczek - 1/3 kg cukru - kawałek kory cynamonu(...)warstwa. Imbir zetrzeć na drobnej tarce i dodać z resztą przypraw do naszego soku. Postawić na średnim ogniu i zagotować, co jakiś czas mieszając. Gotować 20 minut mieszając. Przez ten czas piana powinna zniknąć lub przynajmniej się zmniejszyć. Zestawić garnek z palnika i zostawić pod przykryciem na 24 godziny. Na drugi dzień sok zasypać cukrem i ponownie zagotować. Gotować
W poszukiwaniu inspiracji