razem polecam Wam gotowany sernik, na biszkopcie, z zatopionymi w serze piernikami. Pyszności, moja rodzinka go uwielbia, polecam od święta i bez okazji :) Sernik z pierniczkami na biszkopt: 8 jajek budyń czekoladowy 5 łyżek mąki tortowej łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek cukru na masę serową: twaróg mielony we wiaderku 1 kg 3 budynie(...)mieszamy za sobą i przesiewamy do masy jajecznej, wszystko razem delikatnie mieszamy. Całość wylewamy na blaszkę (38x27) wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 40 min. w 180 st. C. Gdy ostygnie przecinamy na pół. Masa serowa: Przygotować odpowiedniej wielkości rondel, (wystarczy 2 i1/2 l) W dwóch łyżkach sera i 100 ml mleka rozpuścić
Takie tam pichcenieIdealny na upały, łatwy i szybki w wykonaniu.... Za tydzień spróbuję wersji z truskawkami. Sernik można zrobić na spodzie z herbatników, zarówno glutenowych jak i bezglutenowych. Ja zrobiłam eksperyment i wykorzystałam groszek ptysiowy, który za długo zalegał w spiżarce.... Z podanych składników wychodzi duża tortownica - 29 cm. Składniki na spód: 200 g groszku ptysiowego 2 łyżki miodu - można(...)ptysiowy zmiksować na w miarę jednolity proszek. Margarynę podgrzać i rozpuścić z miodem, nie gotować. Wymieszać ze zmielonym groszkiem. Wyłożyć na tortownicę i mocno ugnieść. Wstawić do lodówki na min. 30 minut. Masa serowa: 1 kg mielonego twarogu - wiaderko 250 g cukru 7 czubatych łyżeczek żelatyny 10 łyżek zimnej wody do żelatyny 200 ml śmietany 30% 250 g świeżych
Ze smakiem bez glutenuherbatników 1 łyżka kakao pół szklanki wody wykonanie: Kasztany nacinamy ostrym nożem – najlepiej zrobić krzyżyk – i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez jakieś 15-20 min. Po wyjęciu z piekarnika i odczekaniu kilku minut obieramy jeszcze ciepłe ze skorupek i otulin. Kasztany rozdrabniamy w robocie kuchennym. Masło (3 łyżki!) klarujemy i dodajemy do rozdrobnionych kasztanów. Mieszamy. Herbatniki(...)łyżce kasztanów z masłem, a potem łyżkę mąki ziemniaczanej po łyżce mąki, cały czas mieszając! Masę wylewamy na przygotowane wcześniej ciastka, uklepane na dnie foremki i obłożone plasterkami fig. Sernik pieczemy około godziny. Najpierw 15 minut w 180 stopniach, potem 45-55 minut w 160 stopniach. Powinien równo wyrosnąć (środek też), może pęknąć na wierzchu. Trudno. Wlewamy wodę
GRUBY WAŁEKCytrynowy sernik na mocno czekoladowym spodzie brownies i lustrzaną polewą-oczywiście też czekoladową. SPÓD BROWNIES 120 g masła 120 g mąki pszennej 100 g mlecznej czekolady łyżka kakao 3/4 szklanki cukru 2 duże jaja lub 3 małe łyżka cukru waniliowego Masło,połamaną czekoladę i kakao rozpuścić na najmniejszym gazie aż powstanie gęsta i jednolita masa czekoladowa.Ostawić do lekkiego(...)cukrami na puszystą masę.Cały czas miksując dodawać cienkim strumieniem przestudzoną masę czekoladową,Dno tortownicy o średnicy 25cm wyłożyć papierem do pieczenia, Wyłożyć ciasto i dobrze wyrównać wierzch.Piec 0k.20 min w 180º C, Kiedy spód się piecze przygotowujemy masę serową. MASA SEROWA CYTRYNOWA 700 g twarogu (mielonego 2 razy) 5 jajek 0,5 szklanki mleka w proszku
Anielskie wypiekipiany dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. 3. Do wyłożonej papierem do pieczenia blachy przelewamy ciasto i pieczemy w 200 ⁰ C przez ok. 20 min. 4. Przygotowujemy galaretkę: żelatynę zalewamy wodą (odstawiamy na chwilę) i podgrzewamy, mieszając, żeby się rozpuściła. Dodajemy cukier i szklankę malin. Całość doprowadzamy do wrzenia. 5. Gdy galaretka przestygnie, łączymy(...)jogurtem naturalnym (całość odstawiamy, żeby lekko stężała). 6. Masę jogurtowo- galaretową łączymy z ½ szklanki malin i wylewamy na biszkopt. 7. Całość wstawiamy do lodówki na ok. 5 h. 8. Sernik na zimno dekorujemy ½ szklanki malin. Sernik na zimno z malinami jest bogaty w: - błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości. - witaminę C (pochodzącą z malin
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachzostawiłam na 15 min. w chłodnym miejscu Po tym czasie rozwałkowałam i wylepiłam nim blaszkę o wymiarach 24 cm średnicy, ale lepsza będzie większa Piekłam przez około 50 min. w temp. 180 *C, u mnie był to prodiż Do garnka włożyłam ser, masło, cukier i sok z cytryny, wymieszałam i postawiłam na ogniu Mieszałam do połączenia składników, wbiłam(...)całkowicie przelać na ciasto. Moja foremka była za mała i pozostałą masę serową przelałam na głęboki talerz. Przepis jaki znalazłam u Marysi nie podawał wymiaru foremki, stąd mój błąd. Sernik przypominał mi w smaku sernik na zimno. Był bardzo delikatny, długo zachowywał świeżość. Smakował moim domownikom :) Jedynie do czego mam zastrzeżenia, to to, że ciasto pod sernikiem
Proste PotrawyŚwięto Niepodległości uczciliśmy spotkaniem rodzinnym. Jak zwykle wesołym i długim. Aby umilić ten czas, postanowiliśmy wspólnie pogotować (o czym więcej dowiecie się wkrótce na blogu☺). Ja
Ania i Marcin gotująKruchy spód, wyjątkowo delikatna, aksamitna masa serowa z dodatkiem pokruszonych słodkich cukierków krówek, całość spowita smakowitą krówkową polewą i posypana przyrumienionymi migdałami... Sernik krówkowy to gratka dla każdego kto tak jak ja lubi krówki :) i choć mogłoby się wydawać, że pewnie ciasto jest bardzo słodkie, zapewniam, że wcale takie nie jest. Słodycz krówek doskonale miesza się z masą serową(...)mniejsze kawałki. Mąkę wsypać do miski, dodać cukier puder. Wrzucić masło i zagnieść jednolite ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 30 min. Dno okrągłej tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 ° C. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części. Większą część ciasta przeznaczyć
maniapieczeniaczas 1,5 min/obr 3-4 ustawiamy czas na 4 min/obr 3 i stopniowo po 1 łyżce dodajemy mąkę tradycyjnie mielimy ser lub miejmy go już w wersji na serniki wszystkie składniki dodajemy do miski i wyrabiamy elastyczne ciasto kolejne kroki takie same ciasto zawijamy w folię i chowamy do lodówki na ok 1 h po tym czasie(...)wykrawamy trójkąty na rogaliki zawijamy zaczynając od szerszego końca i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st przez ok 30-35 min gdy ostygną posypujemy cukrem pudrem Smacznego
Gotowanie z pasjąszklanka cukru 1 op. cukru wanilinowego 100 g masła 6 jajek (białka i żółtka osobno) szczypta soli 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej Dodatkowo: cukier puder Przygotowanie: Sernik: Masło utrzeć z cukrami. Cały czas ucierając, dodawać po 1 żółtku, a następnie po 1 łyżce sera białego. Następnie dodać przesianą mąkę, parę kropli aromatu i dokładnie przemieszać(...)soli na sztywno, delikatnie wmieszać w masę serową. Dno formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, całość wysmarować masłem. Masę serową przelać do formy. Piec początkowo 20 min w temp. 170 st., następnie zmniejszyć temp. do 150 st. i piec jeszcze 60 min. Pozostawić na około pół godz. w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Odstawić do wystygnięcia
My sweet a lifeletnich owoców. Mini serniczki ze śliwkami Składniki: (około 8-10 sztuk) spód: około 10 sztuk kakaowych herbatników/ ciastek 2 łyżki masła masa: 250 g twarogu / sera jak na sernik 1 jajko 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo : kilka sztuk śliwek cukier puder Sposób wykonania: Herbatniki/ ciastka rozkruszamy na pył. Masło rozpuszczamy i dodajemy pokruszone ciastka. Dokładnie(...)ciastem.Następnie ser dokładnie miksujemy z jajkiem, cukrem i mąką ziemnaczaną, Po łyżce masy nakładamy do foremek. Na masę serową kładziemy kawałki śliwki. Pieczemy około 25 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem
Smaki NataliiPolecam sernik mojego autorstwa najlepszy jaki jadłam do tej pory, jest mokry, delikatny, rozpływa się w ustach... SKŁADNIKI: CIASTO KRUCHE: 4 szklanki mąki cukier wanilinowy 1 szklanka cukru kryształu 3 żóltka 3/4 kostki margaryny 3 łyżki śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę przełożyć na stolnicę dodać resztę składników posiekać nożem i zagnieść ciasto. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem(...)zapiec ok 10 min w 180* MASA SEROWA: 1,5 kg zmielonego już sera (zmieliłam dwukrotnie) 10 jajek 2 szklanki cukru kryształu 1 cukier wanilinowy aromat cytrynowy 6 łyżek mąki tortowej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 kostki margaryny lub masła (pamiętać że niektóre mają wagę 200 g a potrzebujemy w sumie tej margaryny 375 g) Żółtka ucieramy
Moje Słodkie PiekiełkoLukier królewski, to lukier na bazie białka z jaja , który jest idealny do dekoracji pierniczków i innych ciasteczek. Jest bardzo prosty do zrobienia, ale jeżeli nie
Kuchnia ŁukaszaPomysł na świąteczny prezent? Dodatek do świątecznej kawy lub sernika? W obu przypadkach nalewka piernikowa sprawdzi się idealnie. Warto ją zrobić na ok 1 tydzień przed Świętami aby się „przegryzła”. Smaki będą miały szansę się połączyć, będzie pyszna. Do mojej nalewki wykorzystałam zarówno wódkę jak i spirytus. Zależało mi na mocy około 40%, ale dobierzcie rodzaj alkoholu według(...)własnych potrzeb. Możecie do jej przygotowania użyć samej wódki. NALEWKA PIERNIKOWA PRZYGOTOWANIE:2 h + min 1 tydzień SKŁADNIKI: – 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego – 250 ml wódki – 200 ml spirytusu – 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika (np tej z domowego przepisu na przyprawę piernikową ) PRZYGOTOWANIE: Do garnka wlej wodę do połowy wysokości i włóż puszkę
nietylkopasta.plpomysł jak dla mnie zbyt banalny, uznałam, że tym razem posunę się dalej i szybko ugotowałam kaszę jaglaną, którą zblenowałam razem z jagodami goji i wykorzystałam jako masę na sernik. SKŁADNIKI : 100g tofu 2 łyżki nasion chia banan 1.5 szklanki mleka sojowego łyżeczka cynamonu 2 łyżki ksylitolu 4 łyżki kaszy jaglanej 5 łyżek jagód goji WYKONANIE: tofu blendujemy(...)nasionami chia- przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia mleko gotujemy, dodajemy kaszę jaglaną, ksylitol i cynamon- gotujemy do wsiąknięcia płynu jagody goji zalewamy wrzącą wodą na ok 10 min- odcedzamy ugotowaną kaszę blendujemy z jagodami goji- następnie kładziemy jako kolejną warstwę tofucznika całość odkładamy do lodówki na ok 3 godziny
healthy dreams