mojprzepisna.pl | Genialna bezglutenowa tarta jabłkowa Dziś mam dla Was propozycję na świetną bezglutenową tarte jabłkową, którą robi się (razem z pieczeniem) w niespełna godzinę :). Inspirację na
moj przepis namojprzepisna.pl | Genialna bezglutenowa tarta jabłkowa Dziś mam dla Was propozycję na świetną bezglutenową tarte jabłkową, którą robi się (razem z pieczeniem) w niespełna godzinę :). Inspirację na
moj przepis naprzygotowała je z kolorowym lukrem i posypkami, w iście królewskim wydaniu :) Składniki: 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g zmielonego twarogu, u mnie ser na sernik z wiaderka 70 g cukru 1 jajko 100 g śmietany 18% 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego dodatkowo: cukier puder do posypania tłuszcz do smażenia u mnie(...)rozgrzewamy w rondelku lub głębokiej patelni i smażymy po kilka sztuk na raz. Smażymy do zarumienienia się oponka i przekręcamy na drugą stronę. Oponki są dość cienkie więc szybko się smażą
Życie zaczyna się w kuchnimojprzepisna.pl | Genialna bezglutenowa tarta jabłkowa Dziś mam dla Was propozycję na świetną bezglutenową tarte jabłkową, którą robi się (razem z pieczeniem) w niespełna godzinę :). Inspirację na
moj przepis nakocham serniki. Wy również? Ta kremowa serowa masa, ta puszysta miękkość. Można je robić na wiele sposobów: pieczone, na zimno, z owocami lub bez etc. Sekretem są dobrej jakości twaróg i sprawdzony przepis, który prezentuję poniżej. SKŁADNIKI (na formę 28cm) Ciasto: 1/2 kostki margaryny ok. 200 g mąki 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżka(...)waniliowe lub śmietankowe 1 opakowanie cukru waniliowego 4-5 jajek 100 g rodzynek WYKONANIE Margarynę siekamy, dodajemy mąkę, jajko, szczyptę soli, proszek do pieczenia i łyżkę śmietany. Szybko zagniatamy ciasto i wykładamy w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy w temp. 180 stopni przez 15-20 minut. Rodzynki opłukujemy, sparzamy, osuszamy i oprószamy mąką ( etap sparzania można
Zofianawyszedł wyjątkowo kremowy, choć troszkę wilgotny, chyba za sprawa brzoskwiń. Przyznaję się od razu, że poczyniłam pewne zmiany: użyłam serka z wiaderka i dodałam jedno jajko więcej do masy. Sernik z brzoskwiniami i kruszonką Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g mąki krupczatki( u mnie semolina) 250 g zimnego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)Dodatkowo: 1 ½ puszki brzoskwiń w syropnie (puszka po 400 g każda) 4 białka 80 g cukru 1 łyżka proszku budyniowego cukier puder do posypania Wszystkie składniki na kruchy spód szybko wyrobiamy. Powstałe ciasto dzielimy na 2 części - około 2/3 i 1/3, każdą zawijamy w folię spożywczą. Wiekszą wkładamy do lodówki na 1 h, a mniejszą
Mia Cucina SofietaDziś drugie podejście do rurek, dla mnie równie smaczne jak kruche rurki z nadzieniem z musu śliwkowego , zdaniem mojego męża jeszcze smaczniejsze od wcześniejszych. Tym razem
moj przepis naDziś drugie podejście do rurek, dla mnie równie smaczne jak kruche rurki z nadzieniem z musu śliwkowego , zdaniem mojego męża jeszcze smaczniejsze od wcześniejszych. Tym razem
moj przepis naupiec? Czy coś co już znamy, czy iść w kierunku nowości? Zaczęłam kombinować ze składnikami jakie miałam w lodówce. Przypomniało mi się, że kiedyś jadłam u koleżanki ciasto niby sernik, niby pianka zrobiona z jogurtów. W lodówce zawsze mam jogurty typu greckiego, w zamrażarce mam zamrożone białka, wzięłam więc te w ilości 5 sztuk, a resztę składników dodawałam(...)kostkę i dodałam do suchych składników. Wymieszałam. Utworzyła się masa przypominająca piasek. Dodałam jajko i żółtko. Wymieszałam. Zrobiła się kruszonka. Przełożyłam ją na deskę i szybko wyrobiłam ręką, żeby składniki utworzyły się w jedną bryłę. Podzieliłam ją na dwie części 1/3 i 2/3. Obie zawinęłam w folię. Większą część włożyłam na godzinę do lodówki
Kuchnia u Krysiżurawinowy* sernik gotowany na zimno podany z mango~ *na kisielu żurawinowym Zawsze wiem kiedy coś sobie zrobić...No cóż, wypadki się zdarzają...Pewnie kojarzycie lody o smaku masła orzechowego z Lidla? Albo jakiekolwiek inne lody z tej samej serii. Są bardzo twarde...Zazwyczaj wyjmuje je na 10 minut wcześniej, ale wczoraj po prostu nie chciało mi się czekać, więc(...)papierowe opakowanie i z całym impetem trafił w mój kciuk. Dalej był tylko krzyk, płacz i panika. Od razy pobiegłam do łazienki i płukałam palec wodą, mama zrobiła mi szybki opatrunek z gazy, kazała trzymać rękę w górze, tato mnie przytrzymywał bo już mdlałam, ze stresu zapomniałam oddychać w ogóle :D Do szpitala mamy minutę drugi samochodem więc szybko
breakfast of dreamsciasta nie było. Stwierdziłam więc, że to jest właśnie ten moment...Przejrzałam książki i gazety, zachwyciłam się kilkoma przepisami. Śliwki z cynamonem albo marcepanem, w cieście ucieranym, drożdżowym i serniku. Wybór ogromnie szeroki, człowiek sam już nie wie, czego chce... Aż w gazetce Pieczenie jest proste nr 4/2009 w oczy wpadła mi taka sobie niepozorna tarta... Na zdjęciu wyglądała(...)Poza tym ciasto mogłam przygotować od razu, nie czekając, aż masło i jajka zmienią temperaturę na pokojową. Potem godzinka w lodówce, pokroić owoce, zalać masą, i hop - do piekarnika. Szybko, łatwo i przyjemnie. A efekt...? Mniamniuśny.Tak jak napisałam wcześniej - zwiększyłam ilość masy, zmniejszyłam śliwek (bo tyle mi się zmieściło na płasko w formie), myślałam o posypaniu całości kruszonką
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTarta sernikowa, to nic innego, jak po prostu taki bardzo niski, płaski serniczek ;). Smakiem niczym nie odbiega od tradycyjnych serników, więc na pewno przypadnie do gustu każdemu, kto lubi ten rodzaj wypieków :). Moja tarta jest w klimacie cytrynowym, co czyni ją bardzo orzeźwiającą, a dodatek kwaśnej żurawiny świetnie przełamuje słodycz masy serowej. Żurawina oczywiście nie jest tu konieczna; tartę możecie(...)pudrem i solą. Dodać wodę oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło i przesiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką do kruchego ciasta. Kiedy składniki zaczną formować się w kruszonkę, szybko zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Uformować je w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia
Opowieści z piekarnikaKandyzowana skórka pomarańczy, bardzo aromatyczna i słodka, to idealny dodatek do ciast i ciasteczek. Nie tylko świątecznych, choć mi osobiście zapach pomarańczy zawsze przywołuje na myśl
babka w formieTen przepis, to jest wcale coś nowego co pojawia się na blogu, czyli pierwszy przepis z kaszą jaglaną! Myślę, że napewno nie ostatni. W dodatku jest
Kuchnia Łukaszawracam do Was z pysznym ciastem które zapewne dobrze znacie :) Styropian jak go nazywamy to taki sernik bez sera na jogurtach, jest lekki i mniej kaloryczny niż tradycyjny sernik z dodatkiem jagód lub dowolnych owoców smakuje wyśmienicie. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki na ciasto kruche : 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny Kasi 1 cukier waniliowy 5 żółtek(...)przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder, cukier waniliowy,żółtka i startą na tarce margarynę. Wymieszać wszystko mikserem na grudkowatą masę, przełożyć na stolnicę podsypaną mąką i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie nie równe części, jedna ma być większa. Przełożyć do woreczków i włożyć do zamrażarki na 1 godzinę. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , na spód
Sama słodycz i szczypta chilikosteczkę zimne masło i przesiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką do kruchego ciasta, do momentu, aż składniki zaczną się ze sobą łączyć i przypominać kruszonkę. Następnie zagnieść szybko jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 2 części, jedną mniejszą i jedną większą - tak mniej więcej 2/3 i 1/3. Oba kawałki ciasta owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika na około(...)serową przelać na podpieczony kruchy spód ( spód może być ciepły ). Na wierzch wyłożyć wiśnie. Z zamrażalnika wyjąć drugą część ciasta i zetrzeć na tarce o grubych oczkach na wierzch sernika. Piec przez około 55 minut w temperaturze 165°C - 170°C. Po upływie czasu pieczenia wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik na około 15 minut, następnie uchylić
Opowieści z piekarnika