Przerabiałam wiele rodzai serników, ale zawsze były na słodko. Konkurs zmobilizował mnie do wymyślenia czegoś co nie będzie tendencyjne i takie jak zawsze. Czyli sernik wytrawny na spodzie z chleba Wasa przypadł nam bardzo do gustu. Składniki na spód: 150 g chleba Wasa (u mnie pomieszane Original i wieloziarniste ) 80 g roztopionego masła (Polskie Mlekovita) 1 małe jajko Składniki(...)nagrzanego do 150 stopni i pieczemy ok 50 min. Następnie doprawiamy delikatnie śmietanę solą i sokiem z cytryny i rozprowadzamy ją na górze sernika i pieczemy kolejne 10 min. Po upływie tego czasu sernik wyjmujemy, kiedy lekko przestygnie podajemy ciepły z ulubioną sałatką
Malinowe Pocałunkidodajemy stopniowo twaróg i ciągle ucieramy. Na koniec dodajemy grysik i proszek do pieczenia i jeszcze chwilę ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym łączymy z resztą sernika, delikatnie mieszając łyżką lub szpatułką. Rodzynki przelewamy gorącą wodą, po czym osuszamy, przesypujemy mąką i dodajemy do sernika. Skórkę z pomarańczy kroimy w bardzo drobną kosteczkę i również dodajemy do ciasta(...)Gotową masę sernikową przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej grysikiem tortownicy o średnicy 26cm. Sernik z grysikiem pieczemy w temperaturze 180°C przez godzinę, po czym pozostawiamy w wyłączonym i zamkniętym piekarniku, przez około 30 minut, a najlepiej by pozostał tam do wystygnięcia. Czekoladę łamiemy na drobne kawałki i zalewamy mlekiem, po czym rozpuszczamy na wolnym ogniu stale mieszając
Smakowy Rajcienkim biszkopcie, a w oryginale użyte zostały gotowe, małe biszkopty. Ja zdecydowanie wolę kiedy na dnie jest domowy biszkopt. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żebyście wykonali ten sernik bez pieczenia. Zapewniam, będzie równie pyszny Lekki sernik z mascarpone i truskawkami Składniki: biszkopt z 3 jaj lub gotowe małe biszkopty 500 ml śmietanki kremówki 36% (dobrze schłodzonej(...)klasycznego biszkoptu z 3 jaj z TEGO przepisu. Gotowy biszkopt pozostawiamy do wystudzenia. Ciasto pozostawiamy w formie. Jeśli używamy gotowych biszkopcików to układamy je ściśle na wyłożonym papierem do pieczenie dnie tortownicy. Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody i studzimy. Pączujemy nią biszkopt/biszkopciki. Używamy tylko kilka łyżek (u mnie 5 łyżek), resztę po stężeniu możemy zjeść Truskawki dokładnie myjemy, pozbywamy się
PatiGotujeSernik gotowany dodatkowo z warstwą jabłek..pycha..pomysł podpatrzyłam tutaj. składniki na masę serową: 800g tłustego twarogu 100g masła 1 szkl cukru 1 szkl mleka 2 budynie śmietankowe karmel Delecta składniki na masę jabłkową: 1,5 kg jabłek 2 galaretki brzoskwiniowe [ truskawkowe] dodatkowo: 2 duże paczki herbatników polewa czekoladowa Blachę o wymiarach 33×22 wyłożyć papierem do pieczenia
Moje domowe kucharzeniecukru 100 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 żółtka 30 g kakao Składniki na masę serową: 1 kg twarogu 3-krotnie mielonego 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 180 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 7 jajek 100 g masła 1 laska wanilii szczypta soli(...)suche składniki do momentu uzyskania dużych grudek. 4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód posypujemy nasze kruche ciasto, lekko przyklepujemy, wylewamy równomiernie masę serową, wierzch posypujemy kruszonką . Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny. Sprawdzamy patyczkiem drewnianym czy sernik jest już dobrze upieczony. By sernik nie opadł, wyłączamy piekarnik i jeszcze
vaniliowoczekoladowasłoiczek Ekstra konfitury z truskawek Łowicz cukier puder do posypania Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Do misy miksera przekładamy ser, jajka, mąkę, cukier, ekstrakt waniliowy i miksujemy tylko do połączenia składników. Na dno tortownicy (26cm) kładziemy papier do pieczenia, zapinamy obręcz. 2/3 masy wylewamy do tortownicy. Resztę sera miksujemy z masą makową i łyżką(...)pomocą widelca robimy fantazyjne esy-floresy. Na spód piekarnika kładziemy naczynie żaroodporne wypełnione wodą. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Wkładamy sernik i pieczemy ok 1-1,5 godziny aż środek sernika będzie sprężysty. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie chłodzimy w lodówce kilka godzin. Sernik podajemy posypany cukrem pudrem i z łyżką konfitury truskawkowej
Smakołyki Asiczłowiek jakby odradzał się…Miejsce sprzyja rekreacji, zapewnia odpoczynek dla oka, ciała, duszy … i dla podniebienia! Wspaniały czas! Kilka ujęć dla podzielenia się. Zapraszam! A w przepisie sernik – w małej formie z kaszą jaglaną, z dodatkiem cappuccino. Smakujcie! Składniki na małą formę 18cm (ja masę przełożyłam do różnych wielkościowo foremek i ramekinów) 300 g twarogu półtłustego(...)jajku oraz po łyżce przestudzonej kaszy jaglanej. Następnie czas na wanilię, serek mascarpone i sypkie cappuccino. Masę serową przekładamy do foremek, ramekinów lub małej tortownicy. Pieczemy w 180C przez 45 – 50min. Serniki podajemy schłodzone. Obiekt składa się z trzech części – dworu (widoczny na zdjęciu), Wine & Garden Hotel (na zdjęciu niżej) oraz budynku z salą konferencyjną. Nasze
Raj dla PodniebieniaPROSTY SERNIK NA SZYBKO Z MALINAMI BEZ PIECZENIA Ostatnio wiele dzieję się i stąd ta słaba obecność na blogu. Jak tylko wszystko poukłada się i już wszystko w domu będzie gotowe wrócę na bloga z pewnością, bo bardzo za tym tęsknie. Na całe szczęście kuchnia jest już gotowa i mogę gotować, tylko czasu brak :( . Obiecuję, że wszystko nadrobię(...)czasem mam dla Was przepis na pyszny, delikatny i prosty sernik na zimno. Uwielbiam te smaki - kwaśna malina i słodki, chrupiący spód czekoladowy. Dla przełamania neutralny smak sernika. Nie ma nic lepszego. Mój mąż uwielbia takie serniki i niestety lub stety sernik znika w jeden dzień. ~~SPÓD~~ tortownica 26 cm. suchary
Kuchnia PaulettesSernik na zimno, który podbija serca swoją niebanalną słodyczą, kremowością i tym, że pasuje idealnie do najlepszego alkoholu pod słońcem! Pravda Espresso dla miłośników kawy jest jak strzała Amora. Zawiera ekstrakt z kawy i armat orzecha włoskiego, które w połączeniu z doskonałym żytnim spirytusem oraz krystalicznie czystą wodą źródlaną, tworzą dzieło, jakiego moje kubki smakowe wcześniej nie doznały(...)orzechowa: 500 g masła orzechowego z kawałkami czekolady 1 szklanka cukru (jeżeli masło orzechowe jest bez cukru) Dodatkowo: gorzkie kakao Tortownicę o średnicy około 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, wystarczy samo dno. Sucharki miksujemy na pył i dolewamy do nich roztopione masło. Ja miałam 9 sucharków, więc posiliłam się jeszcze herbatnikami. Takim "piaskiem" wykładamy dno tortownicy i wkładamy
MamaOskarkatego czasu włoskie orzechy kojarzą mi się głównie z zimą i tym magicznym czasem w roku. Nie wiem jak u Was ale w mojej rodzinie na każde święta piecze się sernik. Uwielbiany przez wszystkich i ...koniecznie bez rodzynek ;) Na Wielkanoc zawsze ten lekki, waniliowy ze złocistymi, cukrowymi kropelkami na puchatej piance- sernik rosa. Na Boże Narodzenie na stole(...)karmelowej posypki) i miksuj razem do uzyskania gładkiej konsystencji. 3. 3/4 posypki wmieszaj w masę serową. 4. Masę serową wylej na upieczony orzechowy spód. 5. Wierzch sernika posyp pozostałą częścią karmelowej posypki i piecz całość przez 40min. w 180*C. Smacznego! Gluten-free cream and caramel cheesecake for small mold Ingredients: Cake: 60g ground walnuts 30g ground almonds 4 tablespoons
Kuchnia w Słońcu Skąpanabazylii - jeśli zależy Wam na intensywniejszej barwie, można dodać odrobinę barwnika. Moim zdaniem ten sernik idealnie nada się również na wielkanocny stół - musicie przyznać, że wyglądem wprost zachwyca. Sernik cytrynowy z musem bazyliowym Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 115 g ciastek digestive 40 g masła masa serowa: 250 g twarogu 3krotnie zmielonego 250 g serka(...)pieczenia. Ugnieść na spodzie ciasteczka, schłodzić. Spód podpiec w 180 st. C. przez 10-12 minut. Ostudzić. Twaróg, mascarpone, mąkę, jajka, skórkę i sok z cytryny krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Przelać masę na podpieczony spód. Piec w 175 st. C. przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 st. C. i piec jeszcze 45-60 minut, aż sernik
Pożeraczka, czyli raz adobrzemnie ubiegł, i niemal wszystkie owoce wyzbierał! Dla mnie została garstka - dosłownie! Niewiele się z tego dałoby zrobić, a już na pewno nie mus na mój całkiem sporych rozmiarów sernik. Co robić...? Poszłam do sklepu w nadziei, że dostanę jeżyny mrożone. Oczywiście, wszystko sprzysięgło się przeciwko mnie, i na stanie były tylko truskawki, maliny i jagody. Nawet mieszanki(...)pieczenia, a następnie masą ciasteczkową, ugniatając ją dłonią lub spodem łyżki. Podpiec w 180 st. C. przez 12 minut. Przestudzić. Serek kremowy i mascarpone, cukrem, kremówkę, jajka i wanilię zmiksować na gładki krem, tylko do połączenia składników. Wylać na przestudzony spód. Piec w 180 st. C. przez 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 140 st. C. i piec jeszcze
Pożeraczka, czyli raz adobrzeochoty…! Część ananasa w lodówce wydawała się wołać: „Nie, nie, nie! Nie chcę znowu wylądować w zimnym soku!” A zatem – zapraszam was do sernika! Z owoców przygotowałam mus, który wzbogacił masę serową. Zyskała ona owocowy aromat i smak. Spód to mieszanina herbatników, kakao i zmielonych pistacji. Uwaga! Jest pyszny! Składniki: spód 1 opakowanie herbatników(...)śmietankę i owocowy mus. Krótko zmiksować na niskich obrotach. Masę serową przełożyć na podpieczony spód. Piec w temp.180C przez 15minut, a następnie przez 1h15minut w 160C. lukier: do kubeczka wycisnąć sok z limonki, dodać cukier, ucierać łyżeczką na gładką, białą masę wierzch: wystudzony sernik polukrować oraz ozdobić posiekanymi drobno pistacjami Schłodzony sernik smakuje najlepiej! Artykuł Sernik
Raj dla Podniebieniamiętowa: 140 g galaretki miętowej w pudrze/ albo cukierki miętowe landryny/ 400 ml śmietany kremówki 30 % 1 łyżeczka żelatyny wierzch: czekolada gorzka do posypania 4 pastylki miętowe w czekoladzie Sernik: Ser mielę dwa razy, przekładam do miski. Z mięty odrywam listki, kroję je nożem, przekładam do moździerza, dodaj dwie łyżki pudru, i łyżkę soku z cytryny. Ucieram tak długo(...)pieczenia. Wylewam masą serową. Do piekarnika wstawiam miskę z wodą gorąca, nagrzewam go do 180 stopni termoobieg. Wstawiam sernik i piekę 10 minut, zmniejszam na 130 stopni i piekę jeszcze 50 minut. Para z wody spowoduje że sernik będzie wilgotny.Wyłączam piekarnik uchylam drzwiczki i zostawiam do ostygnięcia. pianka miętowa: Galaretkę kroję na kawałki, przekładam do rondelka, dodaję
wesoła kuchniabardzo spodobał Wam się przepis na Sernik Straciatella , że postanowiłam przygotować jego blond wersję! Dziś mam dla Was przepis na pyszny Sernik kokosowy z białą czekoladą. Ciacho bez pieczenia i błyskawiczne do zrobienia. W 10-15 minut ciacho mamy gotowe! Znika tak samo błyskawicznie jak się je robi. Jest świetnym pomysłem na nadchodzący teraz sezon komunijny albo
Ostra na Słodko