U nas na stole Wielkanocnym zawsze powinna być krucha babka z dużą ilością bakalii. Babka Wielkanocna według tego przepisu wychodzi na prawdę dobra. Krucha, słodka i
Kuchnia Łukaszamojprzepisna.pl | Deser malinowy z porzeczkową pianką Deser malinowy bez pieczenia w sezonie malinowym jak znalazł. Lekko kwaśny od musu malinowego, mocno śmietankowy. Do tego biszkopt porzeczkowy
moj przepis naJest taki dzień, kiedy piekło zamarza. Czasem jest to zrobienie przez konkubenta śniadania, czasem polityk partii rządzącej coś miłego powie albo zadeklarowany mięsożerca weźmie się za wegańskie słodkości. Prowadząc bloga dorobiłam się prawie 17 tysięcy osób na FB, to jest bardzo dużo. Średnie miasteczko. Za każdym razem jak piszecie mi, że robicie coś według moich przepisów, to mnie lekki strach(...)cholerny sernik. Postanowiłam zrobić po swojemu. Wyszło fajne, dobre i nadające się do powtórzenia, jednak niezastępujące smaku prawdziwego sernika. Z sernikiem ma tylko wspólne słowo. Przed Państwem: Sernik z kaszy jaglanej Przepis jest na tortownicę 23 cm ale można ułożyć to w dowolnym naczyniu bądź foremce. Na spód potrzebujemy: dwie szklanki dobrej jakości daktyli bez pestek
ladykitchenosłodę, choć w nieco lżejszym wydaniu - sernik na zimno ze słodkimi truskawkami :) Lekki serniczek na zimno z truskawkami Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm Kruchy spód z ciasteczek: - 200g herbatników maślanych lub ciasteczek zbożowych - 100g masła Środek: - 1 kg serka homogenizowanego o smaku waniliowym - 400 g jogurtu naturalnego - 100 g truskawek świeżych - 30g cukru pudru- cukier z laską(...)pożądaną wielkość. Ja najbardziej lubię, gdy ciasteczka jeszcze chrupią i nie są zupełnie miałkie. W garnuszku rozpuszczamy masło, po czym łączymy z ciasteczkową masą. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, po czym dokładnie rozkładamy naszą masę z ciasteczek i masła. Teraz nasz spód ląduje w lodówce, najlepiej na 2 godziny, by masa dobrze się utwardziła. Przygotowanie żelatyny: Zazwyczaj wszystko
Sajkofanka smakupachnące wanilią i… te rodzynki. Nie wiem jak Wy, ale ja je bardzo lubię. Podobnie jak reszta mojej rodziny. U nas rodzynki najczęściej goszczą w drożdżowych wypiekach lub sernikach. Domownicy lubią je też jeść jako przekąskę. Dlatego staram się mieć w domu zapas rodzynek. Ostatnio rodzynki i inne produkty w dużych opakowaniach nabyłam na stronie http://smaknamiare.pl(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około godzinę). Po tym czasie z ciasta formujemy wałek, dzielimy go na 5 części. Z każdej formujemy bułeczkę, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy przykryte ściereczką jeszcze na około 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Bułeczki wkładamy na środkowy poziom nagrzanego piekarnika
Słodkie okruszkiPrzepisy na makowce, serniki i pierniki opanowały internet ! Więc u mnie coś innego ale równie smacznego 😃 Mocno czekoladowy, wilgotny murzynek przełożony dżemem wiśniowym z kawałkami owoców, oblany domową polewą, posypany migdałami... A jak Wasze przygotowania do Świąt ? SKŁADNIKI: 2/3 szkl. Mąki tortowej 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 85 g miękkiego masła 2 jajka 100 g jogurtu(...)naturalnego 2-3 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 1. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą jasną masę. 2. Dodajemy po jednym jajku cały czas miksując. 3. Mąkę przesiewamy z kakao, proszkiem i sodą. Dodajemy partiami do masy. Miksujemy. Pod koniec dolewamy jogurt. Dokładnie mieszamy. 4. Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto
Marcepanowa kuchniauważam, że takie wypieki są najlepsze. Co prawda wczoraj już połowa została zjedzona, co oznacza, że chyba dobre jest to moje ciasto. Ogólnie to bardzo lubimy ciasta czekoladowe i serniki, a tym cieście wszystko to się znajduje. Ciasto jest lekko wilgotne, a podane z filiżanką aromatycznej kawy smakuje obłędnie. Macie ochotę na takie ciasto? To upieczcie koniecznie. Zachęcam(...)masę, dodajemy olej i miksujemy, następnie wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia i wlewamy mleko, miksujemy na gładkie ciasto. 3. Do pieczenia: Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm, na ciasto ,, kupkami '' wykładamy masę serową. 4. Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem
Izabelawkuchnitarta to połączenie sernika i kruchego ciasta z owocami. Nie wyobrażam sobie lata bez choćby jednego takiego wypieku. Delikatna masa serowa i chrupka kruszonka współgrają razem idealnie. Nie trzeba specjalnej okazji, żeby ją upiec- zróbcie ją więc już dziś. *foremka 26 cm Składniki: na kruszonkę: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 120 g masła 4 łyżki(...)soku z cytryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę serową: 300 g sera z wiaderka 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki oleju szczypta soli skórka z połowy cytryny łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo: świeże owoce: brzoskwinie, maliny, borówki cukier puder masło do wysmarowania foremki Foremkę do tarty wysmarować masłem. Składniki kruszonki wyrobić palcami w misce (ale nie zagniatać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasernik jest dla wszystkich wielbicieli sera, jabłek i bakalii. Jabłka dzięki temu, że są pokrojone w kostkę a nie podsmażone są wyraźnie wyczuwalne w smaku. Składniki: - 1 kg białego sera - 25 g masła - 3 jajka - 1 kg jabłek - garść rodzynek - 1 kieliszek rumu - sok z cytryny - 2 łyżki cukru waniliowego - 120 g cukru pudru - 80 g kaszy manny(...)płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Ser dwukrotnie mielimy. Rodzynki zalewamy rumem i odstawiamy, by nasiąkły. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i polewamy sokiem wyciśniętym z cytryny, by nie zczarniały. Masło ucieramy z cukrami, na gładką masę. Następnie dodajemy stopniowo po jednym żółtku, oraz ser, kasze mannę, proszek do pieczenia, jabłka oraz rodzynki. Białka ubijamy na sztywną pianę
Zainspirowana w kuchniUrocze mini serniczki na zimno idealnie sprawdzają się w taką pogodę jaka jest dziś u mnie, słoneczko grzeje. W kształcie gwiazdek wyglądają cudownie. Moja córka jest
Zrób to smacznieNa straganach coraz więcej owoców sezonowych się do nas uśmiecha. Nie sposób przejść obok nich obojętnie. W dzisiejszym koszyku z owocami znalazły się truskawki, borówki i
Kulinarne pyszności MolkiSernik z brzoskwiniami to dość popularne ciasto chyba nie tylko w mojej rodzinie. Wzorując się na tym przepisie upiekłam sernik z gruszkami. Kolor gruszek jest trochę nijaki i nie wyróżnia się z masy serowej tak jak brzoskwinie. Natomiast smak gruszek w tym cieście jest bardziej wyrazisty niż brzoskwiń. Niezwykle kruche(...)wierzchu skusi każdego, zarówno niejadka, jak i smakosza. Składniki: Ciasto kruche • 3 szklanki mąki • 250 g masła • 3 łyżki cukru • 5 żółtek • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Ser • 1 kg sera mielonego, u mnie Piątnica • 250 g masła • 3/4 szklanki cukru pudru • 5 jajek • 2 budynie śmietankowe Piana • 5 białek • 1 szklanka cukru • 1 duża puszka
To co kochamTo już kolejny nasz przepis inspirowany przepisem z blogu MojeTworyPrzetwory:) Wypróbujcie... serniczek pycha... Składniki: • 2 żółtka • 100 g zimnego masła • 125 g mąki tortowej • 3 łyżki
Anioły w kuchniTo już ostatni dzwonek na tworzenie świątecznego menu. Jeżeli tak jak ja zawsze na Waszym stole pojawia się jedno niestandardowe ciasto (w moim przypadku jest
Fabryka pomysłówwypróbować nowy przepis. Powstały zatem muffiny dyniowo-orzechowe, które rzucę na pierwszy ogień w Festiwalu Dyni, ciasteczka dyniowe z czekoladowymi kropelkami, które niestety nie wyszły tak, jak powinny, sernik dyniowo-fistaszkowy oraz babka czekoladowo-dyniowa. Wszystko przepyszne i absolutnie godne polecenia. Ciasteczka wypróbuję jeszcze raz, tylko tym razem poeksperymentuję nieco z ilością mąki i znacznie mocniej odsączę masę dyniową(...)Przejdźmy zatem do przepisu, który mój M. umieścił na absolutnym szczycie swojej listy top deserów stworzonych przez żonkę. Muffiny dyniowo-orzechowe 1 1/2 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 szkl. dyni 1/3 szkl. oleju 2 jajka 1 1/4 szkl. cukru
Przepysznik - BLW i nie tylko