mnie stanowi plus. Sernik z chałwą jest godny uwagi i polecenia, sami wypróbujcie. Składniki na spód: 250 g ciastek typu digestive w gorzkiej lub mlecznej czekoladzie 80 g masła, roztopionego Ciastka kruszymy w malakserze na drobny pył. Masło roztapiamy, dodajemy do herbatników i mieszamy do połączenia. Tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno. Na papier(...)tortownicę ze spodem ciasteczkowym. Wlewamy masę serową i wygładzamy całość. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 170ºC. Studzimy w wyłączonym i lekko uchylonym piekarniku, następnie w chłodnym miejscu, najlepiej przez całą noc. Dodatkowo: 200 g gorzkiej czekolady Czekoladę rozpuszcamy nad kąpielą wodną z odrobiną mleka. Polewamy nią wystudzony sernik. The post Pyszny Sernik z Chałwą appeared first
Made By Mom And SonBardzo zasmakowały mi wiśnie z kardamonem z Anielskich Przysmaków. Dodawałam je już do naleśników z brzoskwiniami, a teraz postanowiłam użyć do sernika zamiast tradycyjnej polewy. Wyszło naprawdę smacznie :) Tak smacznie, że żałowałam, że słoiczek jest już pusty ;)Składniki:0,5 kg twarogu półtłustego,6 jajek,1/2 kostki masła,1 łyżka mąki ziemniaczanej,1 łyżka mąki pszennej,1/2 szklanki(...)następnie dodawać stopniowo twaróg i resztę składników. (Można użyć miksera.)Formę do pieczenia natłuścić lub wyłożyć pergaminem. Wylać masę sernikową i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni na około godzinę. Po upieczeniu minimalnie uchylić drzwiczki piecyka i pozwolić sernikowi lekko przestygnąć. Po około pół godziny wyjąć go.Górę sernika wyłożyć wiśniami i........smacznego :)UWAGA!Sklep
Codzienna kuchnia niecodziennaWami to rolada kawowa z kawową także masą. Jest to ciasto wymagające pieczenia jednak ze względu na fakt, iż ciasto jest niskie nie potrzeba go długo trzymać w piekarniku. Po upieczeniu ciasto daje się łatwo wystudzić więc tutaj też nie musimy czekać godzinami jak w przypadku chociażby sernika. Ciasto przełożyłam kremem na bazie mascaropne i bitej śmietany, z dodatkiem kawy
mecooksmłodymi warzywami i pęczakiem Filet z pstrąga z gospodarstwa rybnego z Feleczyna smażony z kurkami podany z puree z pora i kalafiora oraz sosem z białego wina Tradycyjny sernik podany na sosie z przetartych malin z sałatką mango i marakui Kulinarne pasje szefa kuchni zachwycają w każdym daniu - feeria smaków, kolorów, faktur i zapachów oraz produkty małopolskich producentów tworzone(...)młodym szpinakiem i zielonym groszkiem Zupa: botwina z sadzonym jajkiem przepiórczym i puszystą kwaśną śmietaną Danie główne: pieczone kotlety jagnięce podane na puree z ziemniaków i boczniaków z sosem z czerwonego wina i rozmarynu i z karmelizowanymi warzywami Deser: waniliowy sernik na zimno z konfiturą rabarbarową * "Przyjemność jedzenia jest doznaniem doraźnym i odpowiadającym potrzebie, którą jedzenie zaspokaja. Rozkosze
SzczyptaSmaQwypieków łyżka mąki ziemniaczanej łyżka mąki tortowej łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodawać cukier, ciągle miksując. Następnie do piany dodać żółtka, cały czas miksując. Kolejno dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia, delikatnie wmieszać do połączenia się składników. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut bądź do suchego(...)ubić na sztywną śmietanę kremówkę i delikatnie wmieszać do masy serowej. Masę wylać na upieczony wcześniej biszkopt. Całość przyozdobić truskawkami, wsadzić do stężenia do lodówki na parę godzin. Gotowy sernik zalać tężejącą galaretką(rozpuścić w 250 ml gorącej wody
Krakowskie smaki AniPyszny, mięciutki sernik wg przepisu mojej Cioci :) Bardzo łatwy w przygotowaniu, po prostu nie może się nie udać! Zapraszam do przygotowań! Składniki na formę o wymiarach 24x24 cm: 1 kg sera z wiaderka 200 g masła 1 1/2 szklanki cukru 1 op. cukru wanilinowego 8 jajek szczypta soli 2 budynie waniliowe bakalie wg uznania (u mnie skórka pomarańczowa, rodzynki(...)Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia, boki dokładnie smarujemy masłem. Przelewamy masę, wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 50 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy na 15 minut do lekkiego przestygnięcia. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego przestudzenia. Do sernika idealnie będą pasować maliny na ciepło i lody waniliowe :) Smacznego
My Culinary Artwylać na spód z ciastek, piec ok 60 min w 180*C, przy czym polecam na spodzie piekarnika położyć blachę wypełnione do połowy wodą a na środkowej półce blachę z sernikiem (po prostu w piekarniku „gdzieś tam niżej” ma stać naczynie z parującą wodą – bo to para wodna sprawia, że sernik wyjdzie taki kremowy, nie wysuszony
Kocham Czekoladęidealne połączenie. Delikatny, twarożkowy dół ciasta z mocno kokosową pierzynką, a wszystko polane białą czekoladą oprószoną wiórkami kokosowymi - ideał. Wypiek niezwykle elegancki, znakomity na komunie lub inne "białe uroczystości".Sernik Kokosowy - Składniki:Masa serowa:500 g sera zmielonego dwukrotnie1/2 szklanki cukrułyżeczka mąki pszennejłyżeczka mąki ziemniaczanej2 jajka75 ml śmietany kremówki2 łyżeczki cukru z prawdziwą waniliąMasa kokosowa:200 g wiórków kokosowych100(...)piekarnika nagrzanego to temperatury 150 stopni. Pieczemy 50 minut, po czym wyłączamy piec i pozostawiamy na kolejne 20 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach.Masa kokosowa:Mleko zagotowujemy wraz z cukrami, dodajemy kokos i gotujemy do zgęstnienia ciągle mieszając. Następnie dodajemy masło i podgrzewamy do otrzymania gęstej masy. Po wystudzeniu wykładamy na sernik (powinien być w tortownicy z obręczą).Polewa
Słodka StronaSerniki, serniki... Któż ich nie lubi? Często przygotowujemy je z masą makową. Są pyszne. A może dzisiaj masę makową zastąpimy kutią? Warto spróbować! Składniki: Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki pół kostki margaryny "Kasi" 2 łyżki cukru pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka Do przesianej mąki dodajemy margarynę i siekamy(...)nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Galaretka: 2 galaretki pomarańczowe 1 łyżeczka żelatyny puszka brzoskwiń Galaretkę z dodatkiem żelatyny rozpuszczamy w litrze gorącej wody i odstawiamy w chłodne miejsce do lekkiego stężenia. Brzoskwinie odsączamy z soku i kroimy w kostkę. Układamy je na serniku. Na koniec całość zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto
Pyszności SłodkościSernik na jogurtach greckich Tak zwany sernik bez sera czyli puszyste, piankowe, delikatne i lekkie jak chmurka ciasto na jogurtach greckich. Przepis jest prosty a ciasto przepyszne, polecam wypróbować! Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 6 żółtek 250g masła lub margaryny 0,5 szklanki cukru 2 łyżki cukru(...)pieczemy przez 1 godzinę. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i NIE WYCIĄGAMY CIASTA ani nie otwieramy piekarnika przez kolejne 30 minut. Następnie lekko uchylamy drzwiczki piekarnika i czekamy jeszcze 1 godzinę. Ciasto po upieczeniu trochę opada, jest to normalne. Ciasto zawsze wychodzi, tylko należy ściśle trzymać się przepisu *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: RUROCIĄG – PYSZNE CIASTO BEZ PIECZENIA PRZEPIS TUTAJ CZERWONY
Blog z Apetytemżółtka i białka 160g cukru 190g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego Środek: około 350-400g umytych winogron bez pestek 1 galaretka agrestowa lub kiwi 1 szklanka gorącej wody 500g gotowego serka na sernik (może być z wiaderka) 500g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 fix do śmietany(...)mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 3. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać aromat i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. 4. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut
Mała Cukierenkamąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do nich cukier, jeszcze chwilę miksujemy, po czym dodajemy kolejno żółtka. Po dodaniu wszystkich żółtek miksujemy jeszcze około 5 minut, po czym dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką lub szpatułką. Biszkopt przelewamy do wyłożonej pergaminem średniej wielkości blaszki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temperaturze(...)góry dnem, a następnie delikatnie odrywamy od papieru i przekrawamy poziomo na pół, tak by powstały nam dwa jednakowe płaty ciasta. Biszkopt delikatnie nasączamy przegotowaną zimną wodą. Wierzch sernika - galaretka: 1 duża puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe 2 łyżeczki żelatyny Odlewamy sok brzoskwiniowy i dolewamy do niego wody, tak by było około 800ml i zagotowujemy. Następnie wsypujemy galaretki i żelatynę
Smakowy RajSerniczki w muffinkowych foremkach – małe, zgrabne, akurat na kęs – smaczny kęs ;-) To,że warstwa jest czarno-biało-czarna, to efekt przypadku ;p Twaróg wtopił
Kulinarne PrzebojeCiasto genialne! Spód ciasta to czekoladowe brownie, a górna warstwa to sernik z białą czekoladą i czerwonymi porzeczkami. Ciasto wbrew pozorom nie jest ani skomplikowane, ani czasochłonne w przygotowaniu. Długi jest natomiast czas pieczenia ciasta bo około 60 min. Ciasto brownie i masę serową pieczemy jednocześnie, bez wcześniejszego podpiekania spodu. Ciasto nie jest za słodkie bo słodka masa serowa
Kuchnia MagdaLenyIdą już idą! Zbliżają się wielkimi krokami. Tak, tak – o świętach mówię! Na krakowskim rynku błyszczy przystrojona choinka, w głośnikach słychać świąteczne piosenki, w galeriach
Ostra na Słodko