Dużo bakalii, kruche, wysokie, piękne ciasto i niesamowity smak, tak, to jest Christmas cake , czyli Angielskie ciasto świąteczne. W tym roku to ciasto napewno zagości na
Kuchnia ŁukaszaU nas na stole Wielkanocnym zawsze powinna być krucha babka z dużą ilością bakalii. Babka Wielkanocna według tego przepisu wychodzi na prawdę dobra. Krucha, słodka i
Kuchnia Łukaszapartiach do maku, ostrożnie mieszamy i wykładamy na ciasto kruche. Wyrównujemy. SER: Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Resztę składników miksujemy tylko do połączenia składników, wlewamy zimne masło. Miksujemy i wylewamy na makową warstwę. Również wyrównujemy. Pieczemy ok. 1 godziny w 180 st. C ustawienie góra dół. Sernik studzimy w piekarniku z zamkniętymi drzwiami. Wyciągamy
Pani na deserSernik upiekłam na święta. Zniknął ekspresowo. Po 2 dniach na wierzchu bezy pojawiła się rosa, a ja fotografie wykonałam na drugi dzień po upieczeniu. Polecam nie tylko na święta, ale może na Nowy Rok? Z najlepszymi życzeniami zdrowia, radości i optymizmu... Spód: 250 g kruchych ciastek (użyłam 2 opakowania ciastek typu pieguski z czekoladą) 100 g mała 2 łyżki(...)Temperaturę zmniejszyć na 150 o C Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli. Partiami, dalej miksując, dodawać cukier i miksować do rozpuszczenia cukru. Bezę wyłożyć równomiernie na wierzch pieczonego sernika. Piec jeszcze około 45 minut do lekkiego zrumienienia bezy. Wyjąć, wystudzić i schłodzić
Czerwień i błękitwiem, że część z Was woli filmiki z przepisami). Polecam Wam też sernik ze śliwkami , mam do niego dużą słabość, a także żytni biszkopt ze śliwkami , który wprost uwielbiacie (dostaję wiele wiadomości o tym, jakim zaskoczeniem dla Was jest to ciasto!). Tym razem upiekłam śliwki w kruchym cieście. Żeby było zdrowo, ciasto jest razowe, z mieszanej pełnoziarnistej mąki pszennej
DietologMokry i wyrazisty smak advocaata na biszkoptowym spodzie. Mój sernik składa się z niewielkiej ilości składników z racji tego, że był stworzony na pewien konkurs, w którym składniki musiałam ograniczyć do minimum, stąd taki minimalizm. Jednak Wy możecie z nim dowolnie pokombinować, wybrać kruchy spód, dodać rodzynki, świeże owoce, bądź urozmaicić go w dowolny sposób
Z Hrabiną w kuchniKolejny Kurs cukierniczy w Krakowskiej Szkole Restauratorów prowadzony przeze mnie zakończony sukcesem! Tym razem był to Kurs I stopnia. Zobaczcie jakie słodkości przygotowaliśmy! Ps. kolejna fantastyczna
Ostra na SłodkoOd 22.06. do 24.06 prowadziłam kolejny Kurs Cukierniczy w Krakowskiej Szkole Restauratorów. I tym razem znów towarzyszyła mi cudowna ekipa kursantów! Oby więcej takich! Zakochanych w
Ostra na Słodkokuszą nas faszerowane jajka a z drugiej strony są baby, mazurki i serniki. Chciałam odpocząć od wielkanocnych dań ponieważ za kilka dni będziemy mieli ich pod dostatkiem. Przygotowałam więc mężowi na śniadanie serniczki śledziowe podane z jajkiem. Do dania wykorzystałam Ognistą zagrychę SEKO . Śledzie są idealnie kruche a chilli nadaje ostrości daniu. Składniki: SPÓD: 1 op. pieczywa chrupkiego NADZIENIE
Kuchnia w oparacholej, budyń i stopniowo twaróg oraz mleko. Bardzo rzadką masę wylać na kruche ciasto. Ponownie wstawić do piekarnika (najlepiej opcja pieczenia od dołu). 6. Białka ubić na sztywną pianę. Na koniec dodać cukier, krótko miksować. Wyłożyć na ciasto i piec do uzyskania złotego koloru. 7. Upieczony sernik pozostawić do całkowitego wystygnięcia i pojawienia się rosy - kropelek. Przechowywać w lodówce
A Ty Smakuj MnieIdealna propozycja dla tych, którzy uwielbiają zarówno makowce jak i serniki. Tym razem na spodzie z herbatników, kakao i masła. Pyszne, proste ciasto, które trzeba wypróbować :) U nas królowało na świątecznym stole zaraz obok babki orzechowej i piernika staropolskiego :) Ciasto można przygotować również bez kruchego spodu (czas pieczenia taki sam). Składniki na b laszkę o wymiarach
Ze smakiem i z pasjązamrażalce są. Dlatego powstał sernik na zimno. Składniki na sernik: serek danio waniliowy 600 g śmietana 30% 400 ml żelatyna 2.1/2 łyżki ( rozpuszczamy w 150 ml wody) Dodatkowo : galaretka truskawkowa 1 szt ( rozpuszczamy ją w 400 ml wody) jagody 300 g Spód kruchy: 400 g mąki pszennej 4 jajka śmietana 18% 2 łyżki cukier
Różowa kuchniaczym mówię. A skoro już zrobiło się ciepło, przyszedł czas na sernik... na zimno. Bo w upał nie bardzo chce mi się uruchamiać piekarnik. Żeby tego uniknąć, spód ciasta zrobiłem z pokruszonych herbatników, co i Wam polecam. Trwa to znacznie krócej niż wyrobienie i upieczenie kruchego spodu, no i zawsze wychodzi on prosty. Składniki (na standardowej wielkości tortownicę
W SMAKcieście z dodatkiem majonezu, ale uwierzcie mi na słowo - nie jest on w ogóle wyczuwalny w smaku. 2. Babka galaretkowiec - kolorowe ciasto na zimno. 3. Mazurek z rozpuszczonymi krówkami - kruche ciasto ze słodkim nadzieniem w środku. 4. Pani Walewska jest łatwa do przygotowania i słodko-kwaśna w smaku. Dżem z czarnej porzeczki świetnie smakuje połączony ze słodką bezą i kremem(...)bądź ser twarogowy trzykrotnie zmielony. 7. Pieczony sernik bez sera przygotowany na bazie jogurtów greckich. 8. Sernik gotowany polany polewą czekoladową . Pomysł na sernik dla osób, które nie mają miksera bądź piekarnika - gotowany, przełożony herbatnikami i udekorowany polewą czekoladową. 9. Puszysty sernik , lekki jak chmurka. Poniższy sernik rozpływa się w ustach - jest lekki, puszysty
Ugotowaćgdyż trzy gorzkie czekolady i jeszcze kakao to jak dla mnie za dużo gorzkości Powstało cudo które może nie prezentuje się na zdjęciu za dobrze jednak jego smak oszałamia. SERNIK CZEKOLADOWY ok 1.5 h tortownica 22 cm Składniki 1 kg twarogu (u mnie Krasnystaw z wiaderka) 2 tabliczki gorzkiej czekolady 60% (u mnie Goplana) 1 tabliczka czekolady mlecznej (Milka(...)szklanki cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub miąższ z 1 laski wanilii 10 łyżek śmietanki kremówki 3 łyżki gorzkiego kakao 3 białka + 1/2 szklanki cukru Kruchy spód według tego przepisu Do działa!!! Zagniatamy kruche ciasto i wykładamy nim spód formy. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, następnie studzimy. Ucieramy twaróg z cukrem i wanilią. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka dodajemy
sierotka maRysia w kuchni