Pyszny sernik, prawdziwa rozpusta i uczta dla podniebienia. Bardzo efektownie wygląda, bardzo czekoladowy, z kuszącymi wafelkami Lusette . Myślę, że Was też zachwyci ;) Polecam! Składniki na spód: 250 g kruchych ciasteczek czekoladowych 100 g masła Ciasteczka włożyć do blendera i zmiksować na piasek, dodać masło połączyć do powstania mokrego piasku. Masą ciasteczkową wyłożyć spód blaszki o wymiarach(...)kremówki 50 g białej czekolady Gorzką czekoladę połamać na mniejsze kawałki, kremówkę podgrzać, dodać czekoladę, wymieszać. Wystudzić. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Polewę z gorzkiej czekolady wylać na sernik, na niej rozsmarować białą czekoladę, Patyczkiem zrobić wzorki. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego :) Przepis dodaję do akcji
Domowa cukiernia Ewywyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia bez makowca i sernika. Czasami łączę oba te ciasta w jedno. Jedno jest pewne: ciasto jest tak pyszne, że na jednym kawałku się nie skończy ;) Ciasto kruche: 150g mąki pszennej 60g masła 40 g cukru pudru 1 żółtko łyżka kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Mak: 250 g suchego mielonego maku 1,5 szkl
Smakołyki Asibardzo lubię bo są doskonałe do podjadania a także do letnich wypieków. Dziś ciasto o kruchym spodzie i bardzo słodką bezą,której słodycz przełamana jest kwaskowatymi porzeczkami. Dla mnie pycha:) Polecam również inne moje pyszności z czerwonymi porzeczkami: sernik na zimno drożdżówka bułeczki ciasto: 250 g mąki tortowej 50 g cukru
Kolorowa kuchnia Elkiinnych past, polecam m.in. brokułowo-serową , z czerwonej fasoli z tuńczykiem , jajeczną , serową z awokado . składniki: kruche ciasto 300 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 2 żołtka szczypta soli pasta chrzanowa ok 350 g zmielonego sera ( jak na sernik ) 1-2 łyżki tartego chrzanu 3 łyżki musztardy francuskiej, u mnie Octim sól,pieprz do smaku
Monia miesza i gotujemusi w domu pachnieć makowcem,ja swój już upiekłam a,że mój mąż uwielbia makowiec a ja sernik to połączyłam te dwa smaki ze sobą i wyszła pyszna tarta serowo-makowa z bakaliami ,jabłuszkiem i lukrem Składniki: na ciasto kruche: 260g mąki pszennej 150g masła lub margaryny 35g cukru 2 żółtko ok 2 łyżek wody na masę makową
Swojskie jedzonkoLubię makowce. Jak dotąd nie odważyłam się na jego samodzielne przygotowanie z góry zakładając, że to zadanie przerośnie moje ograniczone, "wypiekowe" możliwości. Jednak na ostatnich zakupach
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałalodach., Doskonale kontrastuje z ich słodyczą. Dziś zapraszam na sernik na zimno z karmelizowanym rabarbarem. Połączenie karmelu z rabarbarem to idealne zestawienie smakowe. Natomiast do zrobienia dołu sernika wykorzystałam zdrowe ciasteczka jęczmienne z siemieniem lnianym firmy Sante . Posiada ona w swojej ofercie ponad 200 produktów, między innymi, mnóstwo suszonych owoców, produktów zbożowych, kasz, nasion i ciasteczek właśnie(...)Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Muffiny z truskawkami rabarbarem Muffiny z rabarbarem Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Lody rabarbarowe Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Sernik z rabarbarem na zimno Sernik na zimno z karmelizowanym rabarbarem Proporcje
Kulinarne przygody GatityCiasto idealne na ciepłe majowe popołudnia, jako uzupełnienie aromatycznej kawy. Zamiast tradycyjnego kruchego spodu na maśle znajdziemy tutaj płatki owsiane, miód i masło orzechowe. Do tego lekka masa jogurtowa i orzeźwiająca galaretka z malinami. Zapraszam! Spód: 1 szklanka płatków owsianych 2 łyżeczki kakao 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju kokosowego rozpuszczonego 1 łyżka masła orzechowego Płatki owsiane zmielić, wymieszać(...)szybko zmiksować wszystkie składniki. Wylać na spód i pozostawić do stężenia. Galaretkę rozpuścić w 500ml wody, gdy będzie się siadała wrzucić mrożone maliny i wylać masę na schłodzony sernik
Chocolate Muffin Blogcukru trzcinowego , 100 ml słodkiej śmietanki 30%, 1 opakowanie budyniu z cukrem waniliowy smak (60 g), 500 g serka mascarpone, ponadto: perełki dekoracyjne. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przenosimy do formy, dokładnie wylepiamy dno i ścianki. Wystające po za formę ciasto odcinamy i z niego pieczemy cieniutkie ciasteczka o dowolnym kształcie(...)dodajemy serek mascarpone i krótko miksujemy, tylko do uzyskania masy o konsystencji kremu. Masę przekładamy na kruche ciasto, można od razu, na gorące. Zmniejszamy temp do 165°C i pieczemy ok. 25 min. Na gorące ciasto układamy ciasteczka, dzięki temu „przykleją” się do sernika. Ozdabiamy perełkami lub słodkimi ozdobami. Tarte pozostawiamy do przestygnięcia, a następnie do schłodzenia
Moniki Smakołykibardzo cieniutkie kruche ciasto, masa serowa wyszła mi bardzo aksamitna i poprzeplatana porzeczkowym musem...jednym słowem pysznie. Jak macie czerwone porzeczki do koniecznie upieczcie. Zachęcam :) Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki tortowej pół szklanki cukru pudru 10 dag masła lub margaryny 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia 1 średnie jajko Masa serowa: 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy
Izabelawkuchnisernika sprawiający, że ciasto staje się puszyste) pół kostki margaryny 3 jajka 1 szklanka cukru Dodatkowo:1 puszka brzoskwiń w syropie 5 białek 3/4 szklanki cukruZaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Wszystkie składniki połączyć i zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części. Owinąć folią i włożyć na minimum 1 godzinę do zamrażarki. W międzyczasie jajka utrzeć z cukrem, dodać miękką margarynę, Sernix(...)piec w temp. 180ºC około 1 godziny (maks. 1 godz. 20 minut). Po 30 minutach od momentu włożenia sernika do piekarnika blaszkę można przykryć folią aluminiową, tak aby nie spalił nam się wierzch ciasta. Zdecydowanie najsmaczniejszy jest na drugi dzień. Sernik jest puszysty i wilgotny. Pycha :) Sernik zainspirowany przepisem na blogu - Na Miotle
Świat CiastaSernik ten piekłam już niejednokrotnie jako nastolatka i miło mi się kojarzy z moją mamą, która go uwielbiała... Cóż, ciasto jest naprawdę smaczne oraz proste w wykonaniu. Masa serowa rozpływa się w ustach i doskonale komponuje z kruchym spodem, lekko kwaskowatymi truskawkami oraz słodziutkim lukrem, który możecie zastąpić białą czekoladą. Koniecznie spróbujcie tego przepysznego połączenia! (Forma o średnicy około(...)pieczenia Masa serowa: 1 kg mielonego twarogu (*) 2 jajka 2 budynie śmietankowe/waniliowe bez cukru 1 szklanka cukru pudru 200g masła Dodatkowo: 500g truskawek biały lukier/biała czekolada Przygotować kruchy spód. Wszystkie składniki szybko zagnieść, a powstałym ciastem wylepić formę uprzednio wysłaną papierem do pieczenia. Spód podpiec w rozgrzanym piekarniku przez około 10 minut w 180 stopniach. W międzyczasie przygotować
Di gotujeOstatnio zostałam poproszona o upieczenie ciasta na komunię. Oczywiście się zgodziłam. Długo zastanawiałam się co przygotować, nie mógł być to sernik, bo dwa już będą, miało to być coś prostego, nie zbyt wymyślnego, bo ciocia "nie chciała mnie obciążać robotą" , ale że dla mnie upieczenie ciasta to sama przyjemność, a panią walewską mam w planach od dłuższego czasu(...)postanowiłam stawić jej czoło teraz ;) I wiecie co? To ciasto tylko wygląda na bardzo skomplikowane i pracochłonne w przygotowaniu, ale jest proste! A poza tym, przepyszne. Połączenie kruchego ciasta z bezą, płatkami migdałów i kremem budyniowym tworzy słodki kwartet smakowy, który jest przełamany kwaskowatym dżemem z czarnej porzeczki. Nie bez powodu druga nazwa tego ciasta to pychotka ;) PANI WALEWSKA (PYCHOTKA
chili & sugarSernik w każdym wydaniu jest pyszny, jeśli połączyć go z jabłkiem z Polskich sadów to mamy duet idealny. Składniki na ciasto, tortownica o średnicy 28 cm: Ciasto kruche: 1 szklanka mąki pszennej 7-8 dag margaryny, 1/3 opakowania 4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku(...)połowy cytrusa, jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do reszty składników, mieszamy. Gotową masę serową przelewamy na przygotowane ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C i pieczemy sernik przez 120 minut. Po upieczeniu sernik odstawić do wystudzenia
Apetyczna babeczka