poprzestałam na wypróbowywaniu sprawdzonych przepis. Poszłam dalej i stworzyłam własne proporcje. W taki sposób powstał sernik Jasia i Małgosi.Składniki spodu:2 paczki herbatników,1/4 kostki masła.Herbatniki pokruszyć dokładnie. Można to zrobić za pomocą blendera lub wkładając je do mocnego woreczka i uderzając wałkiem do ciasta. Do pokruszonych ciastek dodajemy miękkie masło i łączymy(...)cukru i zgęstnienia. Polać ciasto po lekkim przestudzeniu. Ja dodatkowo posypałam polewę gorzkim kakao i brązowym cukrem.Drobne rady odnośnie pieczenia sernika:* Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Najlepiej wyjąć je z lodówki 2 -3 godziny przed pieczeniem.* Żeby sernik był wilgotny i nie popękał można wstawić formę, w której się piecze, do większego naczynia wypełnionego wodą. * Upieczony sernik
Codzienna kuchnia niecodziennałyżek cukru trzcinowego 1 łyżka soku z cytryny 2 galaretki truskawkowe 1 galaretka cytrynowa 150 g maślanych herbatników Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml. Jak przygotować sernik z owocami na zimno? Nektarynki pokroić, dodać cukier trzcinowy (ilość zależy, jak słodkie są nektarynki), sok z cytryny i gotować na niezbyt dużej mocy(...)wierzchu poukładać połówki truskawek i borówki. Owoce najlepiej delikatnie powciskać w masę serową. Wierzch sernika delikatnie polać wystudzonymi galaretkami truskawkowymi. Jeśli galaretka jest jeszcze rzadka, najlepiej polewać za pomocą łyżki, wtedy unikniemy wypłynięcia owoców na powierzchnię. Sernik z owocami wstawić do lodówki, aby stężał, najlepiej na całą noc. Zobacz również: sernik na zimno z truskawkami
Kuchcik gotujeśrednich obrotach połączyć forma 30x24 cm z papierem do pieczenia, na dnie rozłożyć herbatniki, wyłożyć masę serową, do masy powkładać w pionie herbatniki piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, sernik piec około 60 minut, w formie sernik zostawić do wystygnięcia - serniki bardzo lubimy i przygotowuję je w różnych wersjach smakowych i z różnymi
W Mojej Kuchni Lubięzwartej konsystencji. Wszystkie składniki masy serowej muszą mieć pokojową temp., dlatego wyciągnijmy je z lodówki na 1-2 godziny przed przygotowaniem ciasta. Sernik z kajmakiem Składniki na spód: 200 g herbatników typ ciasteczek zbożowych 80 g miękkiego masła Składniki na warstwę serową: 1 kg zmielonego twarogu lub sera z wiaderka 410 g gotowego kajmaku 1/3 szklanki cukru(...)bardzo nie napowietrzyć masy serowej). Gotową masę wylewamy na podpieczony spód, wkładamy do piekarnika i pieczemy od 1 godz. 15 minut do 1,5 godziny (ja piekłam swój sernik dokładnie 1 godzinę 22 minuty, do momentu, aż środek ciasta przestał być płynny). Na czas pieczenia sernika na spodzie piekarnika umieszczamy duże naczynie żaroodporne z gorącą wodą – sernik będzie
KulinarneImpresje.plzwartej konsystencji. Wszystkie składniki masy serowej muszą mieć pokojową temp., dlatego wyciągnijmy je z lodówki na 1-2 godziny przed przygotowaniem ciasta. Sernik z kajmakiem Składniki na spód: 200 g herbatników typ ciasteczek zbożowych 80 g miękkiego masła Składniki na warstwę serową: 1 kg zmielonego twarogu lub sera z wiaderka 410 g gotowego kajmaku 1/3 szklanki cukru(...)bardzo nie napowietrzyć masy serowej). Gotową masę wylewamy na podpieczony spód, wkładamy do piekarnika i pieczemy od 1 godz. 15 minut do 1,5 godziny (ja piekłam swój sernik dokładnie 1 godzinę 22 minuty, do momentu, aż środek ciasta przestał być płynny). Na czas pieczenia sernika na spodzie piekarnika umieszczamy duże naczynie żaroodporne z gorącą wodą – sernik będzie
KulinarneImpresje.plBeko, które przychodzi z pomocą służąc nie tylko sprzętem, ale też cennymi radami, które możecie podejrzeć pod przepisem. ZŁOTY SERNIK NOWOROCZNY ZE SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ Składniki: spód: 150 g herbatników 75 g masła 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej masa serowa: 500 g sera białego 250 g serka mascarpone 3 jajka 40 g mąki pszennej sok z 1/2 pomarańczy(...)spód: Herbatniki kruszymy bardzo drobno, mieszamy z rozpuszczonym masłem i skórką pomarańczową. Wysypujemy na dno tortownicy wyłożonej papierem i dociskamy. masa serowa: Wszystkie składniki na masę przekładamy do miski i miksujemy krótko do połączenia w jednolita masę. Przelewamy na spód z ciastek i pieczemy w kąpieli wodnej przez 50 minut w 180 stopniach. Po tym czasie sernik wyjmujemy
Bon appetit mon amiekawki Składniki spód: 100 g herbatników 100 g wiórków 100 g masła masa serowa: 1 kg sera na sernik 250 ml śmietany 30% 4-5 łyżek cukru pudru 3-4 łyżki … Czytaj dalej Sernik bananowo-karmelowy
czarrna od kuchniSernik jest pyszny, jadłabym go codziennie, dlatego postanowiłam upiec sobie wersję niskokaloryczną. Do tego przepisu nie użyłam wogóle tłuszczu zastąpiłam go odchudzonym jogurtem i mlekiem. Zawartość cukru każdy może sobie obniżyć indywidualnie odpowiednio do potrzeb :D SKŁADNIKI 600 g twarogu 3 jajka 1 kubeczek jogurtu ( 125g ) waniliowego 2 kubeczki cukru 1 kubeczek mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej aromat waniliowy(...)wszystko razem zmiksować na gładką masę. Dodać ubite wcześniej białko i delikatnie wymieszać. Wyłożyć formę do ciasta papierem do pieczenia a następnie herbatnikami lub pokruszonymi suchymi ciasteczkami. Na tak przygotowany spód sernika wylać powoli masę sernikową posypać cukrem pudrem i piec w nagrzanym do 160 °C piekarniku przez około 40 minut. Po upieczeniu pozostawić
zielonacukinkaJeśli spodziewacie się gości, albo poszukujecie idealnego przepisu na ciasto bez pieczenia, to ten wyjątkowo prosty sernik borówkowy na zimno z serków homogenizowanych będzie przysłowiowym strzałem w dziesiątkę. Sernik borówkowy na zimno - proporcje na tortownicę o średnicy około 24 cm lub kilka ramekinów 5 serków homogenizowanych naturalnych lub o smaku waniliowym (po około 140 g każdy(...)łyżki cukru pudru 3-4 łyżeczki liofilizowanych sproszkowanych borówek amerykańskich opcjonalnie 2 galaretki owocowe (smak do wyboru) opcjonalnie herbatniki lub biszkopty do wyłożenia na spód, jeśli robicie sernik w tortownicy. Ps. Borówki liofilizowane to innymi słowy borówki suszone w bardzo niskiej (-40 stopni) temperaturze, które zachowują swój smak, aromat oraz większość witamin i nie zawierają
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataskładniki na jednolitą masę. Blaszkę wyłożyć papierem pergaminowym wyłożyć herbatnikami. Na herbatniki wyłożyć przygotowaną masę serową i znowu układamy herbatniki. Herbatniki smarujemy dżemem i dekorujemy płatkami migdałów lub wiórkami kokosowymi. Sernik wstawiamy do lodówki na 24 godziny do zastygnięcia. Smacznego
kgwjanczewoSernik na zimno to propozycja dla tych, którzy mają ochotę na coś słodkiego, a nie czują się mocni w pieczeniu ciast. To także propozycja dla tych, którzy mają ochotę na coś słodkiego i lekkiego zarazem. Jest wiele modyfikacji tego sernika, można zrobić go na biszkoptach (tak jak ja zrobiłam) na herbatnikach, lub na cienkim biszkopcie. Zamiast jogurtów greckich(...)można dodać biały ser, jogurty smakowe, waniliowe czy po prostu mleko, do środka również można dodać kawałki owoców dzięki temu sernik będzie jeszcze smaczniejszy. Taki kawałek sernika można zjeść bez większych wyrzutów sumienia. Zapraszam. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sernik jogurtowy z galaretką – kryształek Składniki 1 kg jogurtów greckich (lub 1 kg białego sera śmietankowego) 5 galaretek (truskawkowa
To co lubię - gotuję i polecampodaniem posypałam jeszcze szczyptą cynamonu, bardzo polecam… (inspiracja z gazety „Moje gotowanie”, ale przepis zmodyfikowałam). Składniki: Spód: 100g herbatników petit beurre lub innych kruchych ciastek 40g masła – roztopionego Masa serowa: 750g gotowego sera na sernik (użyłam z wiaderka) 250g serka mascarpone 200g gorzkiej czekolady 180-200g cukru 4 jajka 2 płaskie łyżki kakao bez cukru(...)ostygnięcia. Spód: 2. Herbatniki zemleć i dodać do nich roztopione masło, wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm, wyrównać (dno wyłożyłam papierem do pieczenia). Masa serowa: 3. Czekoladę połamać i roztopić na parze lub jeśli mamy wprawę, to w mikrofalówce. 4. Do miski przełożyć gotowy ser na sernik i serek mascarpone. Dodać cukier i wymieszać
Mała Cukierenkalodówce można już delektować się puszystym, zimnym i wyjątkowo smacznym sernikiem. W wersji oryginalnej przygotowywany jest ze śnieżką, której ja osobiście wyjątkowo nie lubię, dlatego postanowiłam zamienić ją śmietanką. Zapraszam po przepis :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Śnieżny puch Składniki Składniki na blaszkę o wymiarach 24×36 cm: 20 herbatników (petitki) 1 kg sera śmietankowego (lub z wiaderka(...)Kiedy składniki się połączą wlewamy zimną galaretkę cały czas miksując. Masa zrobi się rzadsza ale taka ma być. Masę delikatnie wylewamy na wcześniej przygotowane herbatniki, wstawiamy do lodówki, aż masa stężeje. W wersji oryginalnej sernik posypujemy wiórkami wcześniej uprażonymi na patelni z dodatkiem masła i cukru. Ja żeby nie dokładać zbędnych kalorii posypałam wiórkami kokosowymi. Uwagi Żeby ciasteczka
To co lubię - gotuję i polecamsernik chodził za mną od świąt i to właśnie wtedy miałam go upiec. Zwyciężył jednak nowojorski, a ten cierpliwie czekał w kolejce. Przygotowałam go jakiś czas temu na urodziny Adasia i chyba zrobił furorę, bo z całej formy zostało mi tylko na spróbowanie(...)cieszy jak pusta blaszka po cieście znikającym w niemal ekspresowym tempie ;) Składniki na blaszkę o śr 26cm Kruche ciasto: 200g maślanych herbatników 120g roztopionego masła ½ szklanki posiekanych solonych orzeszków ziemnych Sernik: 5 jajek ¾ szklanki drobnego cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 1kg twarogu sernikowego (prawdziwy, bez dodatku śmietanki itp) 120ml śmietanki 30% 2 tabliczki białej czekolady Polewa
Kuchnia w czekoladzie