Święta Wielkanocne, może ktoś z Was skorzysta z tego przepisu? Gorąco polecam! Dla kogo: dla tych, którym tradycyjne serniki się przejadły dla fanów czekolady <3 dla chcących spróbować aksamitnego sernika z dodatkiem sera mascarpone Składniki na spód: 150g czekoladowych herbatników (lub zwykłych z łyżką kakao) 50g miękkiego masła Składniki na masę serową: 500g sera białego zmielonego dwukrotnie(...)najlepiej za pomocą trzepaczki. Ciasteczkowy spód wyjąć z lodówki. Na spód wylać masę z białą czekoladą. Następnie łyżką delikatnie nałożyć na nią masę z mlecznej czekolady, a na wierzch delikatnie wyłożyć masę z gorzkiej czekolady. Do keksówki nalać gorącą wodę i włożyć ją na dno piekarnika (na spód). Dzięki temu sernik będzie puszysty. Tortownicę zabezpieczyć folią aluminiową
Mania Wypiekaniapokojowa składników, pieczenie bez termoobiegu z parą wodną oraz dobrze ubite, a następnie delikatnie wmieszane białka. Spód do sernika (duża blacha) : 125 g masła 2 czubate szklanki mąki pszennej (300 g) 4 łyżki cukru pudru 1 całe jajko 1 żółtko szczypta soli Sernik klasyczny: 1 kg pół-tłustego twarogu (ewentualnie sera z wiaderka*) 10 jaj – najlepiej ekologicznych, wiejskich(...)cukru 400 ml śmietany kremówki 30% 3 budynie śmietankowe bez cukru szczypta soli Polewa czekoladowa: 75 g masła 4 łyżki gęstej śmietany (np.18%) 3 łyżki gorzkiego kakao 1/2 szklanki cukru listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Spód sernika: Ze wszystkich składników na spód zagniatamy kruche ciasto (białka pozostałego po żółtku nie wyrzucamy). Ja po prostu wszystkie składniki
Poezja smakumój stereotyp . Stąd tez dzisiaj sernik z dodatkiem gorzkiej czekolady . Hmmm - smakuje zupełnie inaczej niż sernik ;) Co nie znaczy ,ze gorzej . Jest mocno czekoladowy , konkretny , dość ciężki . Jeden mały kawałek wystarczy, by zadowolić nasze kubki smakowe . Składniki : Na spód : 200 g zmielonych drobno cherbatników 80g roztopionego masła Masa serowa : 200 g gorzkiej czekolady pół szklanki śmietany(...)sera na sernik 1 szklanka cukru pół opakowania budyniu waniliowego lub czekoladowego - proszku (ok 1 łyżki ) 3 jajka Polewa : 1/4 szklanki śmietany 30% 100 g gorzkiej czekolady Wykonanie : Ciastka wymieszać z masłem i wylepić nimi dno tortownicy ( u mnie 26 cm ) Schłodzić w lodówce kilkanaście minut. Śmietanę doprowadzić do wrzenia , wsypać do niej pokruszoną czekoladę , odstawić
Malinowa Kawiarenkaskładniki na czekoladowy spód: 85 g czekolady gorzkiej 50 g cukru 20 g kakao 55 g masła, w temperaturze pokojowej 1 jajko 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
Domowy Smak Jedzeniarosty i lekki sernik na zimno z mnóstwem truskawek i pysznym czekoladowym spodem brownie . Masę serową przygotowałem z delikatnego twarogu ( à la serek kanapkowy) z dodatkiem jogurtu, dzięki temu jest aksamitna i lekka. Do tego ustawione w rządku owoce i truskawkowy mus. Sądzę, że każdy sernikożerca będzie ukontentowany. Gorąco polecam na jutrzejszy Dzień Taty ! ;) Spód (na formę
Food SquareMoja głowa jest skarbnicą pomysłów! w tym momencie chodzą mi po głowie przepisy na ciasto czekoladowe z fasoli, obiad z kaszą jaglaną, sernik na migdałowym spodzie,..itp. Wczoraj jednak zrealizowałam pomysł na szarlotkę, taka to szarlotka która składa się przede wszystkim z jabłek, mało w nim ciasta i to przemawia na jej korzyść ;) Składniki (tortownica o średnicy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćBardzo ciekawe połączenie ciast: piernika i sernika. Przepis pochodzi z książki Lidla- Przepisy Mistrza Pawła Małeckiego . Wypróbujcie naprawdę warto. SKŁADNIKI: Kruche ciasto czekoladowe: 200 g maki pszennej 15 dag kakao 5 g przyprawy do piernika 75 gram cukru 150 g margaryny 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 żółtko Spód piernikowy: 180 g margaryny 140 g czekolady deserowej 100 g miodu(...)oraz po jednym jajku. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotową masę rozprowadzamy na piernikowym spodzie. Na tarce ścieramy do miseczki wcześniej odkrojoną górę spodu piernikowego. Zmrożone kruche ciasto czekoladowe równie ścieramy i posypujemy wierzch sernika. Ostatnią część startego ciasta łączymy ze startymi okruchami piernika, mieszamy i posypujemy nimi wierzch. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
W kuchennym oknie Ewyrodzinie uwielbia sernik czekoladowy, a ja miałam przy nim mniej pracy i mniej stresu, że mógłby roztopić się w upale. Sernik czekoladowo-kokosowy przygotowałam z tego przepisu —>KLIK. Z tą różnicą, że zrobiłam spód z pokruszonych ciastek, więc całość nie była już bezglutenowa. Sernik ozdobiłam malinami prosto z krzaczka i domowymi bezami przyrządzonymi w następujący
Mienta blogDomowy czekoladowo jagodowy serniczek z glazurą jagodową. Sernik jest pyszny, rozpływa się w ustach. Nie za słodki bo taki moja rodzina lubi. spód: 160 g ciastek kakaowych 50 g masła masa serowa: 1 kg sera twarogowego półtłustego 1 szklanka śmietany 36 % 1/2 szklanki jogurtu greckiego 4 jajka wielkość M 3/4 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy pozostałe: 100 g czekolady(...)przestygnie dodaję do jednej części sera. Jagody miksuję blenderem i dodaję z łyżką budyniu do drugiej części sera. Na ciasteczkowy spód wykładam masę czekoladową, na nią delikatnie wylewam łyżką masę jagodową, i na końcu masę białą. Sernik wstawiam do nagrzanego piekarnika termoobieg temp 180 stopni na 20 minut, zmniejszam na 135 stopni i piekę jeszcze około 55 minut
wesoła kuchniałyżeczki ekstraktu z wanilii; 1/2 szklanki deserowych chipsów czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady; 2 łyżki śmietany kremówki; Wykonanie: Tortownicę o średnicy 23 cm bardzo dokładnie uszczelnić folią aluminiową, gdyż sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej (trzeba szczelnie owinąć tortownicę folią, by nie dostała się nam do sernika woda). Przygotować spód: Ciastka pokruszyć blenderem lub wałkiem i wymieszać z roztopionym(...)serową wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Tortownicę z ciastem serowym umieścić w większym naczyniu, do którego należy nalać wody do 1/3 wysokości tortownicy. Piec około 1 godziny w temperaturze 170 st. C. Nie pieczemy do tzw. suchego patyczka, masa powinna być ścięta od góry. Sernik wystudzić i dowolnie udekorować. U mnie posypałam czekoladowymi wiórkami. Moje uwagi: sernik piekłam
In my kitchenrazu wylać na spód z biszkoptów, wyrównać i pozostawić do ostygnięcia - wystudzony sernik schłodzić w lodówce co najmniej przez noc, wyjąć z lodówki i zostawić do lekkiego ocieplenia - czekolady i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej, gorącą polewę wylać na sernik, wyrównać i pozostawić do ostygnięcia - ponownie schłodzić przez 1-2 godziny w lodówce Sernik gotowany, bez względu(...)przygotujemy, ma inną konsystencję niż sernik pieczony. Przygotowując go unikamy ryzyka, że sernik opadnie, popęka, itp. Jest to sernik, który po zastosowaniu się do wskazówek w przepisie, musi wyjść. Wierzch sernika możemy pozostawić bez niczego, zamiast czekolady można też zastosować inną polewę lub dekorację. Według mnie lekko gorzka polewa czekoladowa doskonale uzupełnia smak sernika - równoważy słodycz masy
Smakołyki Berenikimleka skondensowanego i czekolady (by uzyskać efekt marmurka). Dodatkowo wzbogaciłam część jasną - likierem Amaretto, a część czekoladową- rumem. Polecam. Sernik marmurkowy (migdałowo-czekoladowy) PRZEPIS { tortownica: 23 cm } Temperatura pieczenia: 150ºC | Czas pieczenia: 1h 30 min. Spód 120 g ciasteczek (użyłam ciasteczka San holenderskie półsłodkie z czekoaldą) 50 ga stopionego masła 1 łyżeczka kakao 1 łyżka likieru Amaretto(...)masy przelać do drugiej miski i dodać stopioną czekoladę gorzką oraz 2 łyżki rumu. Wymieszać. Pieczenie . Na wyłożony ciasteczkami spód tortownicy wylewać na przemian masę migdałową i czekoladową. Piec w temp. 150ºC przez ok. 1h 30 min. Sernik studzić w uchylonym piekarniku. Całkowicie wystudzony sernik umieścić lodówce na ok. 12 h. Potem przechowywać w temp. pokojowej. Polewa
coolinarnastrefa.blogspot.comtysiąca niepowtarzalnych przepisów to tez nie lada sztuka. Ale mam to szczęście, że przepisy same tworzą się w mojej głowie. Jubileuszowym przepisem jest sernik. Mój ulubiony, bo bez spodu, za to z pysznym wierzchem- musem czekoladowym, wiśniami z nalewki i czekoladą. Całość bardzo lekka, niezbyt słodka. Deser idealny na jesienną chandrę. *tortownica 26 cm Składniki: na masę serową
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapotem równie ła dnie opa ść … po upieczeniu osiągną ł zwartą i kremową konsystencję. Dodane groszki czekoladowe”wieńczą dzie ł o”. Sernik dla mi ł o ś ników rze ś kich smaków i czekoladek “After Eight”. Polecam! Spód 220 g herbatników czekoladowych 100 g stopionego masła Masa serowa : 250 g serka mascarpone 250 g serka(...)spód tortownicy(22cm) i dobrze ugnieść. Całość schłodzić w lod ó wce przez około 60 minut. masa serowa: ubić żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na krem, po trochu dodać oba serki, proszek budyniowy i syrop mi ę towy. W osobnym naczyniu ubić białka, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać groszek czekoladowy. Piec
Mia Cucina SofietaSernik czekoladowy to jeden z moich ulubionych. Ser przygotowany z ciemną czekoladą, zapieczony na spodzie oreoo i polany czekoladą. Dodatkowo dekoruje się go maliami. Smakuje wybornie i pięknie się prezentuje. SKŁADNIKI : 1 kg sera wiaderkowego 2 opakowania czekoladowego budyniu bez cukru 2 cukry waniliowe 3/4 szklanki cukru 3 jajka 200 ml śmietany 30 % 100 g ciemnej czekolady(...)SPÓD SERNIKA : 250 g ciastek oreoo 50 g roztopionego masła
Kulinarne Fantazje Marioli