Ten torcik z letnimi owocami i galaretką przypomina sernik na zimno, lecz jest bardziej puszysty i delikatny. Poza tym zdecydowanie mniej kaloryczny ;) Idealny na rodzinne
głodny alergikkremówki, z owocami lub bez, z galaretką- co kto lubi :)Mój sernik jest na spodzie z płatków owsianych z czekoladą, z kremową i mocno waniliową chmurką z borówkami- lekki, puszysty i pyszny!Polecam!Spód*: * płatki owsiane- 300g* masło- 100g* czekolada- 100g (u mnie mleczna, ale można dać gorzką)* kakao- 1 łyżkaSernik:* kremówka- 200ml* mascarpone- 200g* cukier trzcinowy drobny(...)zmiksować.Czekoladę razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej i wymieszać ze wszystkimi płatkami.Tortownicę posmarować masłem, posypać kakao i wyłożyć na spód masę czekoladowo-owsianą.Schłodzić w lodówce.Sernik:Płatki migdałów prażymy na suchej patelni- do zarumienienia.Schłodzoną kremówkę ubić na sztywny krem, a pod koniec ubijania dodać cukier.Dołożyć mascarpone wraz z waniliowymi ziarenkami i delikatnie
Kraina Miodem Płynącaidealnie komponuje się z galaretką o smaku coli. Sernik nadaje się do mrożenia (mrożony sernik czekoladowy). (Tortownica o średnicy około 22 cm) Masa: 600g serka waniliowego 200 ml śmietany 30-36% 2 łyżki cukru 3 łyżki kakao 100g rozpuszczonej czekolady (użyłam mlecznej) 2,5 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki wody Spód: 150g ciastek (oprócz kruchych użyłam herbatników(...)lodówce - przez około 4 godziny. Przygotować galaretkę. W podgrzanej coli rozpuścić żelatynę. Miksturę ostudzić i odstawić do lodówki, aby lekko stężała. Po tym czasie galaretkę przełożyć na schłodzony sernik i ponownie wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc). Sernik można chłodzić w zamrażarce - mrożony sernik czekoladowy. (Wtedy należy go wyjąć - około 20 minut przed podaniem i kroić
Di gotujeCytrynowy sernik na mocno czekoladowym spodzie brownies i lustrzaną polewą-oczywiście też czekoladową. SPÓD BROWNIES 120 g masła 120 g mąki pszennej 100 g mlecznej czekolady łyżka kakao 3/4 szklanki cukru 2 duże jaja lub 3 małe łyżka cukru waniliowego Masło,połamaną czekoladę i kakao rozpuścić na najmniejszym gazie aż powstanie gęsta i jednolita masa czekoladowa.Ostawić do lekkiego(...)gorącej polewy dodać żelatynę-mieszać aż się rozpuści.Polewę przelać przez sitko,aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.Odstawić do wystudzenia.Kiedy polewa osiągnie 30-35 º C. można polać nią sernik. *podaję moją metodę pieczenia w kąpieli wodnej.Ciasto umieszczamy na górnej półce,na dolnej umieszczamy pojemnik(naczynie)z wrzącą wodą. Polew czekoladowa- źródło przepisu tutaj
Anielskie wypiekiciasteczek zbożowych 70 gram stopionego masła 2 kopiaste łyżki ciemnego kakao Masa serowa: 1 kg sera na sernik 4 jaja 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 pełna szklanka cukru 1,5 łyżki cukru waniliowego 100 gram gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 100 gram śmietany kremówki 30% Ciasteczka rozkruszamy na piasek, możemy to zrobić w malakserze albo włożyć
My simple kitchenObłędnie czekoladowe brownie, pomarańczowy sernik i słodko kwaśny mus śliwkowy z pomarańczą. A to wszystko w jednym kawałku ciasta! Tortownica 20 cm Brownie: 60 g masła 100 g czekolady mlecznej 1 jajko 75 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 70 g mąki pszennej Szczypta proszku do pieczenia Masa serowa: 350 g twarogu sernikowego (z wiaderka) 0,5 szklanki cukru(...)składników. Wsypujemy mąkę oraz startą z jednej pomarańczy skórkę. Gładką masę przelewamy na jeszcze ciepłe brownie. Tortownicę wstawiamy do większego naczynia. Do połowy małej tortownicy wlewamy gorącą wodę. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej w temperaturze 160*C przez 70 minut. Upieczony sernik wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy folię. Studzimy. Mus śliwkowo pomarańczowy: Wydrylowane śliwki miksujemy blenderem na gładki
VioletoweKucharzenieszklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sernik: 600g białego sera 5 jajek 1,5 szklanki cukru kryształu 2 budynie śmietankowe 100g rodzynek Krem: 250g margaryny (np Kasia, Palma) 100g cukru pudru 1 szklanka kwaśnej 18% śmietany Polewa: 1 mleczna czekolada 50ml mleka 50g orzechów włoskich mielonych Sposób przygotowania: 1. Placek orzechowy: Białka ubić(...)delikatnie drewnianą łyżką. Przelać ciasto na wyłożoną papierem formę i piec jak biszkopt- do suchego patyczka w 180st C ok 25-30minut. Zimny przekroić na dwa blaty. 2. Sernik: Żółtka utrzeć z cukrem kryształem, dodać podwójnie zmielony biały ser, budynie śmietankowe i rodzynki. Z białek ubić pianę i delikatnie połączyć z masą serową. Przelać na wyłożoną papierem formę
Kuchnia w czekoladziewielkanocne świętowanie. I nie tylko. Składniki: 400g twarogu półtłustego 250g serka mascarpone 1 tabliczka mlecznej czekolady 4 łyżki cukru pudru 3 jajka 1 łyżeczka pasty waniliowej 1 łyżka kakao wierzch 50g orzeszków pistacjowych 50g orzechów włoskich 1 łyżka masła 2 łyżki golden syrup (można zastąpić miodem) Wykonanie: Twaróg zmielić, połączyć z mascarpone, zmiksować. Wsypać cukier. Dodawać po jajku(...)Wystudzić. Wierzch: na patelni stopić masło, wrzucić posiekane na kawałki pistacje i orzechy włoskie. Po chwili dolać golden syrup. Podsmażyć do lekkiego zrumienienia się orzeszków. Ciepłą (!) polewą udekorować wystudzony sernik. (!) polewa bardzo szybko zastyga, więc jak najszybciej należy przełożyć ją na sernik /to mój autorski przepis/ Wszystkim moim czytelnikom życzę pięknej i zdrowej Wielkanocy! Artykuł Wykwintny
Raj dla Podniebieniafiołkami, cukrem fiołkowym i wersja dla maluszków z kolorową posypką :)SKŁADNIKI : ok 17 -20 szt 300 g sernika (naszego ulubionego samej masy serowej)3-4 pokruszone ciastka kruche 150 g białej czekolady 100 g ciemnej czekolady (może być gorzka lub mleczna)2 łyżeczki oleju słonecznikowego do ozdoby kolorowe posypki, kwiatki fiołka, (wedle naszego gustu i uznania)cukier
Basia w kuchniprzełamałam dodatkiem wiśni. I to był strzał w dziesiątkę! Całość tworzy spójną, wysublimowaną całość. Ciasto jest pyszne, więc mogę je szczerze polecić. Prawdziwa rozpusta na koniec karnawału!!!! Składniki na sernik "Wiśnie w czekoladzie": ja piekłam w tortownicy o śr. 28 cm i wyszedł dość niski, jeśli chcecie żeby był wyższy użyjcie tortownicy nieco węższej(...)Jeśli sernik zbyt szybko się rumieni wierzch przykrywamy folią aluminiową. Ciasto po upieczeniu będzie dość rzadkie, ale to nic, takie ma być. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie przekładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc), żeby stężało. POLEWA CZEKOLADOWA: 4 łyżki przegotowanego, letniego mleka lub wody 1 łyżka gorzkiego kakao 100 g czekolady mlecznej dowolna
Rozpustne gotowaniejeśli masa nie jest zbyt twarda by formować z niej kule Sernik: ½ kg sera białego 3 jajka 100g masła ½ szklanki cukru kryształu 1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy Dodatkowo: 3 jabłka 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 tabliczka czekolady mlecznej 30g masła Sposób przygotowania Kruche ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy schłodzone masło, żółtka(...)szczyptą soli. Mieszamy. Z białek ubijamy pianę, łączymy z przygotowanym nadzieniem makowym. Jeśli masa jest rzadka możemy dodać kilka drobno zmielonych biszkoptów. Formujemy kule wielkości wielkiego orzecha włoskiego. Sernik: Masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, a następnie zmielony przynajmniej raz ser (najlepiej zmielić 2 razy). Masę serową ucieramy z proszkiem budyniowym. Białka ubijamy ze szczyptą soli i łączymy
Kuchnia w czekoladzienadają wyczuwalnego aromatu. A wierzch? Mus jest Wam znany z wyżej wymienionego sernika. Ananas przełamuje słodycz ciasta i idealnie komponuje się ze smakiem kokosa. Całość znakomicie ze sobą współgra. Deser najlepiej smakuje schłodzony :) Spód: 160 g wafelków z nadzieniem śmietankowym 70 g herbatników maślanych 5 kostek mlecznej czekolady 60 g masła, roztopionego Składniki zmielić do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Tortownicę(...)wiórków kokosowych 3 łyżki mąki pszennej Ser zmielić na kremową masę. Wszystkie składniki zmiksować krótko, na gładko. Masę wylać na podpieczony spód. Piec 60 minut w 160*C, aż sernik się zetnie,a wierzch będzie sprężysty. Wyjąć, wystudzić. Mus malinowy: 500 g świeżego ananasa 300 ml śmietanki kremówki 36 % 3 łyżki cukru sok z połowy cytryny 6 łyżeczek żelatyny
Chocolate Muffin Bloglekko słony i orzechowy smak sernika. (Tortownica średnicy 18-20 cm) Spód: 100g kruchych ciasteczek/herbatników 25g masła/margaryny 30g gorzkiej czekolady 25g solonych orzeszków Masa serowa: 500g mielonego twarogu 150g masła orzechowego 150g cukru 3 jajka 1 łyżka śmietany 18% (czubata) Wierzch: 110g śmietany 18% 30g gorzkiej czekolady (może być mleczna) 10g cukru Ciasteczka zmiksować
Di gotujejogurtach. Ktoś kto go je, nawet się nie domyśli, że nie ma w nim sera. Polecam! Sernik na jogurtach greckich Składniki: 3 jogurty greckie po 400g 6 jajek 1 szklanka cukru 2 budynie waniliowe paczka okrągłych biszkoptów 100 g czekolady mlecznej Sposób wykonania: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. W drugiej misce, jajka ucieramy
Smaki Nataliimigdałów lub polać sosem waniliowym, który podkreśli smak delikatnego musu. Aby uzyskać odpowiednią konsystencję i najlepszy smak sernika na zimno, warto zamówić dobrej jakości nabiał, najlepiej twarożek lub serek homogenizowany od sprawdzonego mleczarza na portalu Polskikoszyk.pl. Na portalu możesz wybrać produkty mleczne z małych mleczarni lub od znanych producentów, bez konieczności tracenia czasu na zakupy w hipermarkecie. Zaoszczędzony czas możesz
Kuchcik gotuje