Niedawno, idąc ze mną ulicą, synek zobaczył przez okno wystawowe cukierni kawałek sernika z brzoskwiniami. Bardzo mu się ten widok spodobał A ja sama nabrałam ochoty, żeby zrobić takie ciasto w wersji roślinnej. I tak oto narodził się jagielnik z brzoskwiniami, który wzbogaciłam smakowo, odżywczo i kolorystycznie kurkumą Całość bardzo przypadła do gustu wszystkim domownikom. Polecam! Z jaglanych ciast polecam(...)włoskich lub ziemnych) Nadzienie: 1 szklanka (240 ml) suchej kaszy jaglanej 2 szklanki (480 ml) niesłodzonego mleka roślinnego (ja używam zwykle sojowego lub owsianego) 1 szklanka (240 ml) mleka kokosowego z puszki 3 łyżki syropu z agawy (lub do smaku) 1/4 łyżeczki (1 ml) kurkumy (można pominąć, ale polecam jednak spróbować – dodaje smakowego uroku ;)) 1 łyżeczka (5 ml) ekstraktu
Lamarida.plzastanowienia pierniki. Chyba żadna inna potrawa tak bardzo mi się nie kojarzy z tymi świętami. Być może dlatego, że piecze się je głównie na to święto (a na przykład sernik, czy makowiec nie są już tak ściśle powiązane tylko z Bożym Narodzeniem). Być może też dla tego, że po prostu bardzo je lubię I nie tylko jeść – lubię(...)wszystkim Odchudzone pierniczki przepis na 30 pierniczków 250 g mąki orkiszowej 300 g mąki jaglanej jajko łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżki miodu 2 łyżki oleju kokosowego 50 ml mleka kokosowego 2 łyżki przyprawy do piernika pół łyżeczki cynamonu łyżka kakao Do miski przesiej mąkę orkiszową i jaglaną. Dodaj proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika
365 dni dookoła kuchniOczywiście, że poplamiona książka kucharska. III. Blogi nominowane przeze mnie:http://pocztowkizirlandii.wordpress.com/http://kulinarnyblogsamanthy.me/http://mlodagotuje.blogspot.ie/http://dancia.bloog.pl/http://olivciowepasje.blogspot.ie/http://czoch.com.pl/http://mojeprzepisy-ania.blogspot.ie/http://kuchnia-moni.zgora.pl/ http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.ie/http://slodkieniebo.blogspot.ie/http://kuchniazwyrakiem.blogspot.ie/ Pytania do nominowanych: Produkty, które zawsze masz w lodówce (nie chodzi o przechowywanie).Sernik, czy napoleonka, a może coś innego?Ulubione owoce.Z czym Ci kojarzy się lato?Potrawa pewniak, czy eksperyment.Czy robisz domowe przetwory?Co Ci najbardziej przeszkadza w kuchni?Bazylia, tymianek(...)danie obiadowe jest Twoim ulubionym? -Smażona ryba z frytkami.3. Który deser najbardziej lubisz?- Z mrożoną cytryną. 4. Jaki jest Twój ulubiony produkt z którego często korzystasz w kuchni?- Olej kokosowy i mleko kokosowe.5. Jaki jest Twój smak dzieciństwa (danie, deser). - Racuszki.6. Jaki jest Twój ulubiony fast food? - Hamburger… domowy. 7. Jaka jest Twoja ulubiona przekąska? - Nie mam ulubionej.8. Jakie
mojewypiekiinietylkoczęść stałą która zebrała się u góry. Niestety nie każda firma się tu sprawdza, trzeba próbować aż trafi się na ideał. DO ZABIELANIA ZUP – śmietanka sojowa domowa, mleczko kokosowe, jogurt roślinny sklepowe zamienniki śmietany MAJONEZ Istnieje kilka możliwości – ja polecam Wam przetestowany majonez z kaszy jaglanej Uprzedzam że wegański majonez smakuje bardzo podobnie do tradycyjnego, przez co wciąga(...)parmezan z migdałów i płatków drożdżowych – np. do posypania makaronu ser z…ziemniaka. Nie próbowałam, ale wygląda zachęcająco i dość intrygująco DO SERNIKA – tofu (powstanie słynny tofurnik do złudzenia przypominający klasyczny sernik Twarożek z nerkowców Twarożek z tofu Szczypiorek Olej rzepakowy – 1,5 łyżki Sok z cytryny – 2 łyżki Mleko sojowe naturalne
Powiedz dietom nieWitajcie moi kochani! Dzisiaj przedstawiam wam FITLOVEBOX, czyli pudełko z niespodzianką! Prezenty uwielbiam, a szczególnie te jedzeniowe, wiec szybko wzięłam się za moje ulubione zdrowe
fitolarun.blogspot.comŚwięta Bożego Narodzenia obok sernika nie może zabraknąć także ciasta z makiem. Tradycja głosi, że mak przynosi dostatek i jest symbolem płodności. Niestety, u mnie w domu tradycyjny makowiec nie jest zbyt lubiany. Dlatego, aby tradycji stało się zadość, powstała fantazja makowa - mój autorki pomysł... z cynamonową nutą, który składa się z masy makowej, jabłkowej oraz budyniowej z kokosem. Ciasto(...)szklanki mąki 200 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek Masa makowa: puszka gotowej masy makowej 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki wiórek kokosowych 100 g herbatników Masa jabłkowa: ok. 800 g jabłek 1 łyżeczka cynamonu 1-2 łyżki cukru Masa budyniowa: 5 białek 1/2 szklanki cukru pudru 2 budynie śmietankowe 100 ml oleju
Kuchnia MagdaLenynimi przepadam. Na szczęście podobne odtworzyłam w domu i ukoronowałam Tłusty Czwartek. Ciasto na pączki mam sprawdzone, więc nic w nim nie zmieniałam. Jeśli uwielbiacie sernik i marzycie o czymś prawdziwie rozpustym to musicie sobie takie zafundować. Zawsze gdy piekę pączki, przypominam sobie pewne zadanie szkolne w którym mieliśmy napisać króciutkie opowiadanie, w którym każe słowo będzie(...)szklanki śmietanki 30% (80 ml) ⅓ kostki masła (70 g) ⅓ szklanki drobnego cukru do wypieków 1 łyżka spirytusu lub mocnego alkoholu ok. 1 – 1,5 litra oleju rzepakowego, kokosowego lub smalcu (lub pół na pół) Nadzienie sernikowe: 500 g mascarpone 250 g kremowego serka typu Philadelphia (np.: Almette, Twój Smak, Bieluch) 150 ml śmietanki 30% 4 łyżki soku z cytryny
Poezja smakuZnany i lubiany sernik bez pieczenia w charakterystycznym kształcie chatki, zbudowanej z herbatników. Drugą nazwą, pod którą występuje jest Chatka Baby Jagi...Sami zdecydujcie którą nazwę wolicie ;). Deser jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu ( zwłaszcza jeśli użyjecie twarogu z wiaderka, którego nie trzeba już mielić, tylko pamiętajcie by wybrać dobrej jakości! nie może być zbyt rzadki ). Chatka jest(...)łyżeczki ekstraktu z wanilii ) 2 łyżki kakao 36 sztuk herbatników Polewa kakaowa: 2 łyżki masła 4 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao 2 - 3 łyżki mleka Dodatkowo: wiórki kokosowe lub posiekany orzechy do posypania
Opowieści z piekarnikaSkładniki na jedną dużą porcję/dwie małe: 100 g twarogu półtłustego 3 płaskie łyżki płatków górskich owsianych (ok. 30 g) 1 płaska łyżka mąki owsianej lub
Vroblewska-fitlifeTofu gościło zazwyczaj na naszym blogu w wersji na słono, dlatego dzisiaj dla odmiany mamy coś na deser - tofurnik na zimno, bez pieczenia, z dodatkami i
Bananowe Polesernik Izaura – sernik na murzynku Sernik Izaura to smak mojego dzieciństwa – pojawiał się na stole bardzo często. Równie dobrze smakuje w wersji wegańskiej! ZOBACZ PRZEPIS Sernik z kaszy jaglanej z brzoskwiniami i kokosem Ciasto wykonałam z kaszy jaglanej na spodzie z herbatników. Na wierzchu znajdziecie brzoskwinie, czekoladę oraz podprażony kokos. ZOBACZ PRZEPIS Sernik bez pieczenia z jogurtu greckiego z białą czekoladą Sernik na zimno z jogurtem greckim, bitą śmietaną i białą czekoladą. Lekki i puszysty, a do tego bardzo prosty w wykonaniu. ZOBACZ PRZEPIS Sernik gotowany z sera z wiaderka – leśny mech Przyciąga swoimi kolorami, jest lekki i delikatny. Jest to ciasto, które za sprawą szpinaku wygląda przepięknie
Via GustoSernik bez pieczenia w 20 minut. Masa serowa: 500 g twarogu, ½ kostki masła, 2 jajka, ½ szkl. mleka, 1 budyń waniliowy, ok. ½ szkl. cukru Polewa czekoladowa: ¼ kostki masła, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mleka, 3 łyżki kakao, 1 łyżka śmietany 18% Formę o wymiarach 21 x 24 cm wykładamy folią Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy miękkie masło i ser. Masę(...)polewą, którą przygotowujemy w następujący sposób: masło podgrzewamy razem z cukrem i mlekiem, gdy składniki się rozpuszczą dodajemy kakao i śmietanę, mieszamy aż składniki się połączą. Wierzch dekorujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto najlepiej smakuje po 1-2 dniach
słodki bratekOkreślając ten sos jako boloński niektórzy, a zwłaszcza osoby nie wege bardzo się oburzają, zresztą takie emocje wzbudzają też określenia typu wegańska kiełbasa, ser, kotlet, sernik itd. Określając w ten sposób wegańskie podróbki wiadomo czego się spodziewać jeżeli chodzi o smak, konsystencję, strukturę, co ułatwia znacznie życie takim wegusom jak ja, czyli taki, które przeszły na wegetarianizm czy weganizm(...)więcej tym lepiej) łyżka suszonej bazylii łyżeczka pieprzu łyżeczka papryki, jeżeli masz to możesz użyć wędzonej łyżeczka suszonego czosnku lub 2-3 ząbki świeżego sól opcjonalnie puszka mleka kokosowego, jeżeli lubisz sosy kremowo-śmietankowe Przygotowanie: Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na dużej, głębokiej patelni przez 3-5 minut na 3 łyżkach oleju roślinnego, dodaj przyprawy (sól na samym
greenscarf