Już nie długo tłusty czwartek!!! Warto, więc pomyśleć o domowej kandyzowanej skórce pomarańczowej. Mój ulubiony rodzaj pączków to właśnie takie z lukrem i skórką pomarańczową 💗 W sklepie zawsze wybieram te pączki, które mają jak najwięcej skórki. Kandyzowana skórka przyda nam się również do wypieków wielkanocnych, takich jak: mazurki, serniki i babki. Oprócz tego świetnie się komponuje również
kulinarne odsłony patiPyszny, kremowy, aksamitny, leciutki i bardzo smaczny budyń domowy , to idealny deser , który uwielbiają chyba wszyscy (oprócz mnie w dzieciństwie :D). Przygotowanie takiego deseru jest naprawdę
Kuchnia ŁukaszaNa koniec słodkiego stycznia, coś nieziemsko pysznego, czyli czekoladowe serniczki z wiśniami (najlepiej prosto z domowej nalewki) i kawałkami czekolady. W dodatku masa serowa nie zawiera
DefinicjaSmakudomowa_chalwa_slonecznikowa_z_migdalami Domowa chałwa słonecznikowa z migdałami to przepyszny sposób na wykorzystanie ziaren słonecznika. Aby ją robić nie potrzebujecie zbyt dużo składników, wystarczą
moj przepis naTen przepis jest tysięcznym wpisem na blogu. Choć ta liczba wydaje się kosmiczna to nawet sama nie wiem, kiedy to przeleciało. Z drugiej jednak strony wymyślenie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajabłkami Rogaliki nadziewane powidłami śliwkowymi Babcine dwudniowe powidła śliwkowe Domowe ciasto śliwkowe Drożdżówka z twarogiem i śliwkami Ciasto śmietanowe ze śliwkami i przyprawami korzennymi Czekośliwka Kruche ciasto dyniowe ze śliwkami Tarta ze śliwkami, budyniem i bezą włoską Sałatka z grillowanym oscypkiem, figą i śliwką Aksamitny, pyszny, łatwy, odwrócony sernik ze śliwkami kisielowymi Śliwki jesienne z sernikiem anielskim z nutą
Weekendy w domu i ogrodzieCzy może być coś lepszego od pieczonego mięsa polanego sosem żurawinowym? Może! Użycie tego samego sosu jako dodatek do sernika czy kremowego deseru. Sami się przekonajcie
Słodkie Przyjemnościpołowy książki) mamy ciasta, ciasta i jeszcze raz ciasta. Serniki, mazurki, babki na milion sposobów. Dlaczego warto mieć? Zawsze stoły świąteczne są zastawione sprawdzonymi potrawami, które pojawiają się na nich dwa razy do roku. Każdy ma swoją sałatkę jarzynową i żadna inna nie będzie tak dobra jak ta domowa. Każdy ma swoją szynkę w galarecie, ulubionego śledzia
Brzuszki Łakomczuszkisię zapomnieć. Cudowny, kruchy, lekko chrupiący spód i mega puszysta masa serowa, z dodatkiem landrynkowych rodzynek, całość przełamana dodatkiem skórek z cytryny i pomarańczy... = bajeczny smak. To nasz najlepszy sernik. Polecam bardzo gorąco. Już kiedyś wspominałam, że lubię piec ciasta w tortownicy, z jednego bardzo istotnego powodu, moi domownicy nie kapryszą, że nie chcą kromek... Każdy kawałek ma kromkę(...)może to sprawiła ich wielkość... nie wiem, sprawdzę następnym razem). Masę serową wylałam na schłodzony spód i wyrównałam. Tortownicę z sernikiem wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 160*C i piekłam 80 minut na programie góra-dół bez termoobiegu. Sernik powinien być ładnie wypieczony, także środek. Serników nie sprawdzamy patyczkiem. Sernik wyjęłam z piekarnika i odstawiłam do przestudzenia, delikatnie
Smaczne Zdrowemasła 2 łyżki kakao 500 g sera na sernik (może być z wiaderka) 400 g śmietany kremówki 100 g mlecznej czekolady (+ opcjonalnie 1 łyżka oleju kokosowego – czekolada nie zastyga wtedy na twardą warstwę i łatwiej pokroić spód ciasta) 70 g cukru 2 łyżki żelatyny 2 Snickersy Składniki na domowy karmel (można zastąpić kajmakiem z puszki) 3 łyżki cukru
Ciastkozercywymiarach 24x24cm. Sernik waniliowy z truskawkami Składniki: ciasto kruche 120g mąki pszennej 60g masła 40g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli masa serowa 600g twarogu przynajmniej dwukrotnie zmielonego (u mnie 400g tłustego i 200g półtłustego) 150g śmietany 18% 100g cukru + 1 laska wanilii (ja zamiast laski wanilii dałam 100g domowego cukru waniliowego) 2 jajka(...)sekund) - na upieczony spód z ciasta kruchego wyłożyć masę serową, wyrównać - na masie serowej w lekkich odstępach od siebie ułożyć truskawki lub ich połówki (przecięciem do spodu) - sernik wstawić do piekarnika, piec 60-75 minut do ścięcia się masy, zwłaszcza na środku (powierzchnia powinna być sprężysta, a przy lekkim dotknięciu wykałaczką odskakiwać) - z piekarnika wyjąć naczynie z wodą
Smakołyki BerenikiŚwięta wielkanocne już za nami, nadeszła wiosna, a ja staram się nadrobić nieco blogowych zaległości, dlatego dzielę się pysznym przepisem na paschę kokosową. Ten sernik
Cooking MonsterPrzyznam się z ręką na sercu, że mango kupiłam drugi raz w życiu. Za pierwszym razem kupiłam chyba niedojrzałe i było wstrętne więc od razu mi
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaTo ciasto piekłam na wesele..i dlatego nie ma zdjęć z przekroju..ale jak zrobię następnym razem to dodam inne zdjęcia...Ciasto mimo tego pęknięcia było
Moje domowe kucharzeniedomu. Tofu ma tę niekłamaną zaletę, że pasuje do większości dań, zarówno słodkich jak i wytrawnych, tym razem serwujemy go na słodko z dodatkiem maku. Bardzo nietypowo i smakowicie! Sernik na bazie tofu z makiem (tortownica ok 26 cm) 150 g potrawy: Energia – 350g, Białko – 15g, Tłuszcz – 27g,Węglowodany – 23g, IG – 28 Masa serowa: 750 tofu naturalnego(...)łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego szczypta soli opcjonalnie skórka otarta z 1/2 pomarańczy Spód : herbatniki lub ciasteczka owsiane ok 150g 1 łyżka oliwy lub sposobem domowym 1 szklanka płatków owsianych 1 łyżka oliwy 2 -3 łyżki cukru kokosowego ½ łyżeczki cynamonu 3 łyżki wody Masa makowa: 250g maku ¼ szklanki erytrytolu 2 łyżki przemielonego siemienia lnianego
Przepysznik - BLW i nie tylko