można jeść na słodko, np. jaglankę z wanilią i truskawkami. A gdyby tak pójść o krok dalej i zrobić z niej ciasto? Brownie z kaszy gryczanej okazało się bardzo dobrym pomysłem, czemu by więc nie spróbować z kaszą jaglaną? Tak więc powstał deser, który dosłownie "robi dobrze". Słodki, kremowy, z dodatkiem owoców-idealny na lato. Może się na niego skusić(...)najlepsze w nim jest to, że spokojnie możemy zjeść kawalek nawet na śniadanie czy na podwieczorek, bo świetnie syci i ma mnóstwo wartości odżywczych. Panie i Panowie poznajcie wegański "sernik" na zimno z...kaszy jaglanej! :) Składniki na formę o średnicy 24 cm: 2 szklanki suchej kaszy jaglanej KUPIEC 5 szklanek wody 1 puszka mleka kokosowego (śmietankę odłożyć
Zawsze głodna!Dzień dobry w sobotę! Za mną kilka intensywnych dni, nawet nie zwróciłam uwagi na to, ile czasu nie było tu już żadnego wpisu... Wiele przepisów czeka w kolejce, mam dużo zdjęć i zapisanych receptur, brakuje mi jednak czasu, chęci i weny na to, aby usiąść i wszystko to dokładnie opisać. Może zapowiadająca się piękna pogoda i nadchodząca wiosna dodadzą(...)odrobinę motywacji do pracy (oby! ;)). Dziś mam dla Was przepis, ma który najbardziej czeka moja Mama - obiecałam jej, że jak najszybciej zostanie on opublikowany. Sernik ten robiłam niedawno, jest bardzo prosty i niezwykle smaczny. Spód z ciasteczek oreo, klasyczna, waniliowa masa serowa i warstwa kajmaku plus dekoracja z kilku pokruszonych ciastek. Pyszne, wcale nie za słodkie (ograniczyłam ilość cukru
Słodkie inspiracjeGrudzień wita nas deszczem ze śniegiem i wiatrem, więc trzeba go jakoś sobie umilić. Dziś mam dla Was delikatny sernik z żurawiną, na czekoladowym spodzie. Lekko prosto i pysznie. Spód: 150 g. masła 100 g. czekolady gorzkiej lub mlecznej 3 łyżki cukru 2 jaja 90 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Czekoladę i masło rozpuszczamy(...)Wsypujemy mąkę z proszkiem, mieszamy całość dokładnie i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok 15 minut w 180 st. C Ser: 1000 g twarogu dobrej jakości 5 jajek 100 g masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1/2 szklanki cukr 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią suszona żurawina ok 1 szklanki Miękkie
Cynamonowe szczęścieMiałam kiedyś okazję jeść ten sernik i tak mi posmakował, że postanowiłam go zrobić. Jedyne moje uwagi są takie, wzięłam za dużą blachę, trochę wyszedł za niski i słabo wyczuwalna była ta kakaowa warstwa. Poza tym wyszedł pyszny, po paru dniach smakował jeszcze lepiej. Na pewno upiekę go jeszcze nie raz, ale w mniejszej blaszce. Polecam :) PRZEPIS(...)BISZKOPT : 6 jaj 1,5 szklanki cukru (dałam 1 szklankę) 1,5 szklanki mąki po 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia i octu POLEWA : 15 dag masła lub dobrej margaryny 0,5 szklanki cukru pudru 4 łyżki kakao 2-3 łyżki gorącej wody SER : 1 kg zmielonego sera 4 jajka 0,5 szklanki cukru szklanka śmietany 30 % 2 łyżki mąki
Pani na deserMożna by rzec, że klasyka jest nudna. Ile to już razy jedliśmy sprawdzony sernik mamy czy babci, ulubiony biszkopt z owocami i galaretką, tartę czekoladową czy szarlotkę z rodzynkami. Lubię eksperymentować, ale cenię też sobie powroty. Do klasyki właśnie. Tym bardziej, kiedy są to spotkania na łonie natury, w gronie najbliższych, ze szklanką mleka prosto od krowy(...)pachnących domem i przypominających o najważniejszych chwilach. Pisząc mniej doniośle, murzynek z powidłami to zachcianka, którą trzeba było spełnić w nieco bardziej ekstremalnych warunkach, bez udogodnień i dobrego piekarnika. Ale murzynek z powidłami to klasyk, więc musiał udać się nawet na łonie natury. KLASYCZNY MURZYNEK Z POWIDŁAMI 2 jajka (użyłam L - w temperaturze pokojowej) 1 szklanka cukru kryształu
W kuchni Karmel-itkiparzenia. To zielona sproszkowana japońska herbata o gorzkawym posmaku. Jej niewielka ilość dodana do ciasta lub deseru sprawi, że wypiek zabarwi ciasto na zielono. Można ją użyć np. do sernika , biszkoptu, masy, lodów, panna cotta. Pamiętajmy by dodawać ja do zimnej masy i ważne jest by zachować umiar, ponieważ ma gorzkawy smak, który jej nadmiar może zniszczyć smak deseru(...)ładnego zielonego koloru. Jak dowiedziałam się od ekspertów do wypieków zalecana najlepiej jest matcha "baking grade" lub "cooking grade". Źródło: internet W wypiekach zamiast herbaty matcha można zastąpić zmieloną dobrą gatunkowo zieloną herbatą. Najlepiej zmielić ją za pomocą maszynki do ziół lub w moździerzu. Po zmieleniu należy jeszcze przesiać proszek przez drobne sitko w celu pozbycia się korzonków
Ciastka - domowe słodkościsernik z białej czekolady. Pierwszy kawałek ze sporą iloscią malinowej konfitury trafia do ust mojej połowy. Uśmiecha się mowi : „Będzie pani zadowolona!” Czyli już wiem, że sernik jest pyszny. Na ciemnym spodzie, gęsty, mazisty, wysoki. Nakładam na jego wierzch pyszną konfiturę z malin. Niebo na talerzu. Zazwyczaj jeśli idę do jakiejś restauracji czy cafe bista(...)lubiących jeść przy oknie. Wnętrze jest stonowane, spokojne. Sympatyczna atmosfera. Tu się chce jeść. Tu się chce być. Artykuł Warszawskie bistro „Charlotte” czyli dobry adres kulinarny pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla PodniebieniaDziś króciutki wpisik, a to z powodu moich ostatnich odkryć i serii nieszczęść... Otóż... Ostatni sernik jaki robiłam na szybko był usłany przeszkodami i to od samego początku. Jednak najważniejsza rzecz jakiej się nauczyłam to - NIE WPADAĆ W PANIKĘ ! Każdy chyba chociaż raz w życiu robił polewę czekoladową. Za pewne większości chociaż raz się polewa zwarzyła (i tu uwaga(...)czyli oddziela się tłuszcz od reszty, która robi się grudkowata. My natomiast te rzeczy możemy zważyć - czyli sprawdzić ich masę - one same się nie zważą, a jedynie zwarzą :) No dobra... polewa się zwarzyła i co dalej? Broń Boże nie wylewać! Nic nie jest jeszcze stracone! Gdy polewa nam się zwarzy (będzie na górze pływała warstwa tłuszczu, zaś pod nią gęsta
Jedzeniomaniamenu. Ja nie muszę się starać; wielkanocny weekend spędzę w pracy, więc później na świętowanie sił wiele miała nie będę... Ale mam już wielką ochotę na babki, mazurki i serniki; podzielę się więc kilkoma przepisami. Na początek babka - królowa wielkanocnego stołu. A ta jest zupełnie wyjątkowa! Inspiracją był dla mnie przepis Edyty na babkę na piwie cytrynowym. Nie miałam(...)soczysta. Wierzch to klasyczny lukier cytrynowy, za to dekoracja jest naprawdę niezwykła: latem nazbierałam kwiatów czarnego bzu, i część z nich ususzyłam między kartkami książek; tak, jak w starych dobrych czasach suszyło się kwiatki czy chwasty do zielnika. Proste, a jednocześnie bardzo efektowne. Do tego liofilizowane jagody, które podkręcają owocowy smak. Babka jest delikatna, mięciutka i wilgotna, naprawdę pyszna. Gwarantuję
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzień dobry!Wczoraj zaprezentowałam Wam przyprawę do dań z dynią, więc dzisiaj pora na purée z dyni.Wybrałam do niego dynię Hokkaido ponieważ (wedle zapewnień sprzedawcy) jest nieco słodsza niż inne, dlatego też idealnie nadaje się do deserów.Jest również (chyba jedyną) dynią, którą można jeść ze skórką, więc nie musicie jej obierać. Purée będzie miało bardziej intensywny kolor.Dynia(...)upieczeniu jest bardzo sucha (ewentualnie zależy to od dyni), więc jeśli będą trudności przy jej zblendowaniu, dodajcie nieco przegotowanej wody. Do czego można wykorzystać takie purée? Do sernika, nadzienia drożdżówek.Jak przechowywać? W szczelnym pojemniku w lodówce lub zamrozić wcześniej zważone porcje.Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćTofurnik malinowy Myślę, że nie jestem jedynym, który lubi od czasu do czasu zgrzeszyć… czymś słodkim. Warto w takich momentach zadbać, aby ten grzeszek był w miarę możliwości dobry nie tylko dla naszego podniebienia, ale również całego ciała. Dzisiaj chcę zaprezentować Wam tofurnik malinowy , który łaził za mną od momentu pojawienia się malin na targowiskach. W związku(...)pewnie zastanawia się „co to u diaska jest tofurnik i komu to potrzebne?!” . Odpowiedź jest bardzo prosta i de facto nasuwa się sama… jest to wegański sernik, czyli sernik bez sera Klasyczny tofurnik , który zawsze robiłem, miał sporą ilość mleczka kokosowego. Tym razem postanowiłem je ograniczyć i zastąpić o wiele zdrowszymi nerkowcami. Jeśli bardzo zależy
BlendmanSernik czekoladowy z owocową nutą na spodzie z ciasteczek Oreo piekłam w kąpieli wodnej. Dzięki temu deser jest wilgotny, kremowy, słowem taki, jak lubię. Dużym plusem jest też brak pęknięć na wierzchu ciasta, przez co ładnie się prezentuje. Masę serową podzieliłam na dwie części. Do jednej dodałam rozpuszczoną czekoladę deserową, a do drugiej mus z owoców leśnych. Dominującym smakiem(...)jest tu czekoladowy, a lekko kwaśna nuta owocowa dobrze go uzupełnia. Namawiam do eksperymentowania i tworzenia swoich ulubionych sernikowych połączeń. Składniki: 1 kg twarogu (dwukrotnie mielony lub wiaderkowy dobrej jakości) 3 jajka 1 szkl. cukru 2 łyżki mąki pszennej 170 g ciastek Oreo (całych) 3 łyżki masła (rozpuszczone) 2 czekolady deserowe 5-6 łyżek musu z owoców leśnych (mrożone owoce
zadanie-gotowaniebędzie to książka z przepisami na moje serniki… Życie jest zaskakujące. A może to my zaskakujemy? Czy pisanie jest latwe? W czasie pracy nad swoją ksiażką o sernikach często słyszałam, że „mi to tak idzie szybko”… Co dla jednych było szybko, dla mnie stanowiło pewien etap w procesie. I wcale nie uważałam, że idzie(...)łyżki serka mascarpone 5 jajek 1 łyżeczka esencji waniliowej sok z 1/2 cytryny skórka otarta z 1/2 cytryny 1,5 szklanki cukru pudru solony karmel 1 szklanka cukru 100g dobrego masła 150g śmietanki kremowej 1 łyżeczka soli gruboziarnistej Wykonanie spód 1.Herbatniki rozdrabniamy w blenderze na piasek. Mieszamy z olejem i herbatą. Masą herbatnikową wylepiamy dno tortownicy (24cm) wyłożonej papierem
Raj dla Podniebieniasamo przyrządzone ziemniaczki podano nam też w rybackiej wiosce do grillowanej makreli - poezja! Ryby zdecydowanie podbiły moje serce, zwłaszcza, że w Polsce wciąż tak trudno o świeże i dobrej jakości i zupełnie nie rozumiem dlaczego?! Morska . Tak nazywam teraz wytrawną kuchnię szwedzką. Nie tylko dlatego, że zajadałam się pysznymi owocami morza i rybami, ale także dlatego, że wiele jej dań(...)absolutnie genialnych steków (ukłony dla kucharzy Skanii!) Kusi mnie nie jeden deser Hellberga, gdzie kardamon pełni kluczową rolę, ale równie ogromną chęć mam na odtworzenie serwowanego na promie sernika z ricotty z kawowym sosem i sorbetów z jabłkowym confit, które dosłownie wyjadałyśmy sobie z talerzy. Nie wykluczone, że posunę się nawet do samodzielnego usmażenia lodów, choć o wiele bardziej wolałabym
KUCHARNIAzachęcająco przystępne :- od 1 PLN za całkiem duże ciasteczko, przez 5 PLN za bajaderkę, czy 8 PLN za strudel, albo 12 PLN za okazałą bezę z mascarpone. Torty oraz serniki również w atrakcyjnych cenach i serwowane w solidnych porcjach :) Zza witryny kuszą autorskie desery o przeróżnych kombinacjach smakowych i rozmaitych kształtach - także jako popularne ostatnio w cukiernictwie kopułki(...)czarnej" bez mleka nie pijam (tak wiem, herezje na co dzień czynię), tak tutaj rozkoszowałam się filiżanką tak pełną aromatu i smaku , że dodatki okazały się niepotrzebne. Serio, bardzo dobra kawa! Profiteroles - czyli po polskiemu po prostu ptysie :) Zwykle nadziane są bitą śmietaną lub kremem budyniowym. W tym przypadku jednak króluje delikatne mascarpone . Ciasto ptysiowe okazało się przyjemnie miękkie
Grunt to przepis!