Mikołaja czyli książkę o fotografii kulinarnej :-) A tymczasem przedstawię Wam przepis, do którego wykonania zainspirowała mnie Ostra na Słodko . Dziękuję Ci Dobra Kobieto - dzięki Tobie już nie jeden pyszny kąsek trafił do mych ust :-D Gwiazdkowy sernik herbaciany z jeżynami GWIAZDKOWY SERNIK HERBACIANY Z JEŻYNAMI Na ciasto: 250 g mąki
peggiwkuchniCałkiem zapominałam o tym przepisie! A on sobie grzecznie czekał na dysku i czekał na spisanie. Więc oto jest! Słonawy sernik z serka ricotta, przełamany wanilią, imbirem i miodem plus figi - połączenie dość zaskakujące, ale dobre :) Składniki: Spód: 200 g herbatników maślanych 70 g rozpuszczonego masła 2 łyżki miodu 1/5 łyżeczki imbiru Masa serowa: 1 kg serka ricotta
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!imprezy, ale coś słodkiego musiało się pojawić na stole. Tym razem nie tort. Żeby zrobić mu przyjemność upiekłam pyszny, bardzo kremowy sernik o delikatnie kokosowym smaku i z owocowym przybraniem. Dziś wiem, że to był bardzo dobry pomysł :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzadodatkowo (według mnie przynajmniej) takie "schowane" nadzienie naprawdę świetnie wygląda! :) Dzisiejsze galette to wersja z masą serową i śliwkami. Masa jest bardzo kremowa, delikatna, lekko ściągnięta (miłośnicy suchych, trocinowatych serników mogą się nie odnaleźć przy jedzeniu tego ciasta). Zamiast śliwek można użyć również innych owoców - ja, jako, że jest sezon na śliwki akurat nimi się posłużyłam ;) Naprawdę polecam! Proste(...)ściągnięta, a jeśli użyjemy wodnistego twarogu, złej jakości to prawdopodobnie będzie trzeba wyjadać nasza masę serową łyżeczką. Lepiej kupić ser sprawdzony, dobrej jakości, gęsty! Ja bardzo polecam twaróg RAJSKI z Włoszczowy (tutaj uwaga! nie Włoszczowski ser na sernik, a Rajski! to ważne! a opakowanie wygląda >>tak<< . Ja z niego robię wszelakie serowe masy
Jedzeniomaniaochotę na coś słodkiego, ale niekoniecznie macie czas na przygotowanie wybornego deseru ??. Mam rozwiązanie szybki, lekki i szalenie smaczny sernik w towarzystwie kokosowego budyniu. Kilka prostych składników, zero mąki pszennej, zero białego cukru. Cała słodycz zamyka się w dobrej jakości białej czekolady i wiórków kokosowych. To także kolejny przepis bezglutenowy a jakże prosty w wykonaniu. Jeśli macie godzinkę(...)zdążyłam je ułożyć na paterze po czym stwierdził że ciasto jest smaczne ale czegoś mu brakuje. Nie wiem dlaczego ale pokusił się o stwierdzenie że w konsystencji i smaku sernik zalatuje mleczną kanapką i brakuje mu czegoś kokosowego, więc zrobiłam drugą porcję i tym razem dzielę się efektem mojej pracy. Składniki : Na masę serową: 3 jajka
vaniliowoczekoladowababki czy sernika. Dlatego ostatnio zadziwił mnie ogromnie. Pierwszy raz, kiedy z nadzieją w oczkach zapytał, czy zrobię mu taki sernik jak ostatnio, tylko z truskawkami. Myślę sobie pewnie, że zrobię. Tylko skąd ja Ci teraz truskawki dobre wezmę...? Jak się okazało, chłopak wiedział, o co prosił. W sobotę całkiem przyzwoite truskawki zakupiłam, nic więc nie stało na przeszkodzie(...)pracy, żeby nie było, że się włóczy beze mnie po nocach Bóg wie gdzie) i z zachwytem zaczął snuć wywody na temat moich zdolności kulinarnych. Że takie ładne, i dobre, i w ogóle och i ach. Szczęka mi opadła z wrażenia - do tej pory myślałam, że po prostu traktuje moje pieczenie jako niegroźną manię. Jak widać, jest lepiej niż myślałam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeoraz ogórek-kokos. Kokosowy burak, jest zaskakująco pyszny, szczególnie, że został wzbogacony o surowe kakao. Truskawkowy sernik, smakuje jak sernik! Ogórek, najbardziej orzeźwiający ze wszystkich, sprawdzi się w upalne dni i dobrze nawodni! Ojej, tyle dobra, a to dopiero początek lata! Następne w kolejce stoją: słony karmel z orzechami, czkoladowiec z tahini oraz…lody Ciasteczkowe! Składniki lody(...)być super słodkie! 3. Masę przelewamy do pojemnika na lody i odstawiamy do wystygnięcia. 4. Wystygniętą masę wkładamy do zamrażarki i mieszamy ją co 30-60 minut. Lody ‚truskawkowy sernik’ 1. Składniki na lody miksujemy w wysokim pojemniku. Jeżeli używamy wanilii w laskach, to rozcinamy ją wzdłuż, łyżką wygrzebujemy jej esencję, dodajemy ją do masy lodowej. 2. Masę przelewamy
Fill The Bowlzadowolić wymagające podniebienia. Wybuchowy sernik No i moja ulubiona część degustacji, czyli deser. Na talerzu dostajemy kawałek kremowego sernika z lekko kwaśnym sosem z rokitnika i cudownymi lodami o smaku solonego karmelu. Przez chwilę myślimy: klasyka (choć jakże dobra!), jednak po chwili wszyscy słyszymy strzelanie dobiegające z ust biesiadników i sami czujemy, że coś nam we wnętrzu eksploduje(...)zgłodniejecie, koniecznie musicie się tam wybrać. A nawet jeśli centrum handlowe budzi w Was strach, tak jak u mnie, to możecie znaleźć tu ciszę i spokój oraz ukojenie w dobrej kuchni. Zapowiedź jesiennego menu. Przekąski: ser łomnicki / konfitury z rokitnika i dereni / pasztet z wątróbki drobiowej z czarnym bzem / pieczywo: gryczane, kukurydziane, foccacia, brioszka. Amuse-bouche: jabłko / słonina / skóra
Food SquareSernik z limonką na spodzie czekoladowych ciasteczek, jest delikatny, rozpływa się w ustach i nie opada podczas pieczenia ;) Składnik na masę; 1kg trzykrotnie zmielonego sera białego 1 całe jajko 3 żółtka 3 łyż. mąki ziemniaczanej 250g cukru do wypieków 200ml śmietanki 30 % 5 łyż. soku z limonki starta skórka z limonki Składniki na spód: Paczka herbatników czekoladowych(...)czasie przygotowujemy masę serową . Wszystkie składniki ze sobą mieszamy, nie jest potrzebne ubijanie białka . Miksujemy z dobre 5 min , nie dłużej, nie krócej . Jeżeli masa wyjdzie zbyt rzadka nie przejmuj się tak ma być ;) Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni , 60 min . Unikniemy ściętej i pękającej góry. Smacznego
Wypieki Ulioznacza to pół godziny, kiedy już kupimy, umyjemy i pokroimy wszystkie składniki. Jeśli nie chcecie się spóźniać i chodzić głodnym, lepiej przygotujcie wszystko wcześniej. Dzięki temu będziecie mieć też dobrą kolację poprzedniego dnia. Warto zaplanować sobie posiłki z wyprzedzeniem. Dzięki temu możemy ugotować większe porcje i zamrozić albo zawekować część na później, przygotować sobie półprodukty np. rosół do zupy(...)fasoli Jaś. Na deser możemy sobie spakować herbaciane ciasto z wiśniami, holenderski deser z rabarbarem, czekoladowe muffiny z cukinią i sernik w słoiku. Mocną stroną tej książki są ładne ilustracje. Z ładną zastawą, eleganckimi lunchboxami, z dobrej jakości zdjęciami. Przecież nie trzeba pakować dania w brzydki plastikowy pojemnik i nosić go w torebce przez cały dzień, żeby ktoś sobie
Ugotowane pozamiatanefasoli Jaś. Na deser możemy sobie spakować herbaciane ciasto z wiśniami, holenderski deser z rabarbarem, czekoladowe muffiny z cukinią i sernik w słoiku. Mocną stroną tej książki są ładne ilustracje. Z ładną zastawą, eleganckimi lunchboxami, z dobrej jakości zdjęciami. Przecież nie trzeba pakować dania w brzydki plastikowy pojemnik i nosić go w torebce przez cały dzień, żeby ktoś sobie
Ugotowane pozamiatanewiem jak to smakuje, ale wiem, że nie lubię!". Inspirowałam się przepisami na serniki jaglane, ale nie nazwałabym tak tego deseru. Nie przypomina w smaku tradycyjnego sernika. Jest zbliżony konsystencją, jednak i ta jest bardziej zwarta. Nie smakuje też kaszą! Jest bardzo dobry, przepełniony aromatem wanilii. Doskonale smakuje z sosem malinowym, który wprowadza kwaskową nutę i przyjemną wilgotność
zadanie-gotowanieSernik ten piekłam w dużej formie, ciasto kruche wychodzi faktycznie bardzo kruche ale i też bardzo dobre w przepisie nie ma proszku do pieczenia jednak podczas wyrabiania dodałam pół łyżeczki. Czytaj więcej
Pychotkaaaroku na Święta. Wiadomo, że będzie piernik, jakieś ciasteczka , pewnie też keks, ale dalej towarzystwo nie było zgodne. Jedni chcą sernik, ktoś makowca i jak tu pogodzić rodzinę i jednocześnie nie przygotowywać kilku blach różnych ciast? Dobrym rozwiązaniem jest seromakowiec nazywany też seromakiem. W jednym cieście jest zarówno makowa masa jak i pyszny serniczek . Połączenie idealne w smaku
Smaczna Pyzawięcej - od dziś taki oszukany sernik jest u mnie numerem 1! Nie tylko smakuje mi o wiele bardziej (a uwielbiam serniki), ale też jest o połowę tańszy! Sera na taką blaszkę potrzebujemy 1 kg. Za wiaderko dobrego sera (100% naturalnego) zapłacimy około 13-14 zł. Plus niemal te same dodatki (w zależności jaki pieczemy). Ja korzystając z promocji
Kolorowy Przepisownik