sernik dobry - 1000 przepisów (strona:24/67)

Pożegnanie z truskawkami. Po raz któryś w tym sezonie... 228

babki czy sernika. Dlatego ostatnio zadziwił mnie ogromnie. Pierwszy raz, kiedy z nadzieją w oczkach zapytał, czy zrobię mu taki sernik jak ostatnio, tylko z truskawkami. Myślę sobie pewnie, że zrobię. Tylko skąd ja Ci teraz truskawki dobre wezmę...? Jak się okazało, chłopak wiedział, o co prosił. W sobotę całkiem przyzwoite truskawki zakupiłam, nic więc nie stało na przeszkodzie(...)pracy, żeby nie było, że się włóczy beze mnie po nocach Bóg wie gdzie) i z zachwytem zaczął snuć wywody na temat moich zdolności kulinarnych. Że takie ładne, i dobre, i w ogóle och i ach. Szczęka mi opadła z wrażenia - do tej pory myślałam, że po prostu traktuje moje pieczenie jako niegroźną manię. Jak widać, jest lepiej niż myślałam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jesienne menu w VIVIAN 159

zadowolić wymagające podniebienia. Wybuchowy sernik No i moja ulubiona część degustacji, czyli deser. Na talerzu dostajemy kawałek kremowego sernika z lekko kwaśnym sosem z rokitnika i cudownymi lodami o smaku solonego karmelu. Przez chwilę myślimy: klasyka (choć jakże dobra!), jednak po chwili wszyscy słyszymy strzelanie dobiegające z ust biesiadników i sami czujemy, że coś nam we wnętrzu eksploduje(...)zgłodniejecie, koniecznie musicie się tam wybrać. A nawet jeśli centrum handlowe budzi w Was strach, tak jak u mnie, to możecie znaleźć tu ciszę i spokój oraz ukojenie w dobrej kuchni. Zapowiedź jesiennego menu. Przekąski: ser łomnicki / konfitury z rokitnika i dereni / pasztet z wątróbki drobiowej z czarnym bzem / pieczywo: gryczane, kukurydziane, foccacia, brioszka.  Amuse-bouche: jabłko / słonina / skóra

Food Square
Sernik z limonką 196

Sernik z limonką na spodzie czekoladowych ciasteczek, jest delikatny, rozpływa się w ustach i nie opada podczas pieczenia ;) Składnik na masę; 1kg  trzykrotnie zmielonego sera białego 1 całe jajko 3 żółtka 3 łyż. mąki ziemniaczanej 250g cukru do wypieków 200ml śmietanki 30 % 5 łyż. soku z limonki  starta skórka z limonki Składniki na spód: Paczka herbatników czekoladowych(...)czasie przygotowujemy masę serową . Wszystkie składniki ze sobą mieszamy, nie jest potrzebne ubijanie białka .  Miksujemy z dobre 5 min , nie dłużej, nie krócej . Jeżeli masa wyjdzie zbyt rzadka nie przejmuj się tak ma być ;)  Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni , 60 min . Unikniemy ściętej i pękającej góry. Smacznego

Wypieki Uli
Najlepsze 6 książek z pomysłami na drugie śniadanie i lunch do pracy 206

oznacza to pół godziny, kiedy już kupimy, umyjemy i pokroimy wszystkie składniki. Jeśli nie chcecie się spóźniać i chodzić głodnym, lepiej przygotujcie wszystko wcześniej. Dzięki temu będziecie mieć też dobrą kolację poprzedniego dnia. Warto zaplanować sobie posiłki z wyprzedzeniem. Dzięki temu możemy ugotować większe porcje i zamrozić albo zawekować część na później, przygotować sobie półprodukty np. rosół do zupy(...)fasoli Jaś. Na deser możemy sobie spakować herbaciane ciasto z wiśniami, holenderski deser z rabarbarem, czekoladowe muffiny z cukinią i sernik w słoiku. Mocną stroną tej książki są ładne ilustracje. Z ładną zastawą, eleganckimi lunchboxami, z dobrej jakości zdjęciami. Przecież nie trzeba pakować dania w brzydki plastikowy pojemnik i nosić go w torebce przez cały dzień, żeby ktoś sobie

Ugotowane pozamiatane
“Pyszne do pudełka”-recenzja 154

fasoli Jaś. Na deser możemy sobie spakować herbaciane ciasto z wiśniami, holenderski deser z rabarbarem, czekoladowe muffiny z cukinią i sernik w słoiku. Mocną stroną tej książki są ładne ilustracje. Z ładną zastawą, eleganckimi lunchboxami, z dobrej jakości zdjęciami. Przecież nie trzeba pakować dania w brzydki plastikowy pojemnik i nosić go w torebce przez cały dzień, żeby ktoś sobie

Ugotowane pozamiatane
Waniliowy deser jaglany. 170

wiem jak to smakuje, ale wiem, że nie lubię!". Inspirowałam się przepisami na serniki jaglane, ale nie nazwałabym tak tego deseru. Nie przypomina w smaku tradycyjnego sernika. Jest zbliżony konsystencją, jednak i ta jest bardziej zwarta. Nie smakuje też kaszą! Jest bardzo dobry, przepełniony aromatem wanilii. Doskonale smakuje z sosem malinowym, który wprowadza kwaskową nutę i przyjemną wilgotność

zadanie-gotowanie
Sernik z kokosem i brzoskwiniami wg Ewy Wachowicz 242

Sernik ten piekłam w dużej formie, ciasto kruche wychodzi faktycznie bardzo kruche ale i też bardzo dobre w przepisie nie ma proszku do pieczenia jednak podczas wyrabiania dodałam pół łyżeczki. Czytaj więcej

Pychotkaaa
Seromakowiec. Makowiec i sernik razem 2676

roku na Święta. Wiadomo, że będzie piernik, jakieś ciasteczka , pewnie też keks, ale dalej towarzystwo nie było zgodne. Jedni chcą sernik, ktoś makowca i jak tu pogodzić rodzinę i jednocześnie nie przygotowywać kilku blach różnych ciast? Dobrym rozwiązaniem jest seromakowiec nazywany też seromakiem. W jednym cieście jest zarówno makowa masa jak i pyszny serniczek . Połączenie idealne w smaku

Smaczna Pyza
Styropian z żurawiną, czyli "sernik" na jogurtach greckich 189

więcej - od dziś taki oszukany sernik jest u mnie numerem 1! Nie tylko smakuje mi o wiele bardziej (a uwielbiam serniki), ale też jest o połowę tańszy! Sera na taką blaszkę potrzebujemy 1 kg. Za wiaderko dobrego sera (100% naturalnego) zapłacimy około 13-14 zł. Plus niemal te same dodatki (w zależności jaki pieczemy). Ja korzystając z promocji

Kolorowy Przepisownik
Szarlotka z porzeczkami 138

Lubicie szarlotki? Jak dla mnie jedno z najlepszych ciast na świecie! Równie smaczny jest tylko sernik. Cóż się więc dziwić, że niezależnie od pory roku mogę go jeść na kilogramy. No dobra aż tyle to i ja nie zjem. Ale z pomocą rodziny to bardzo możliwe :) Aby urozmaicić smak tego wypieku tym razem do jabłek dodałam również sezonowe porzeczki

Słodkie Przyjemności
Chleb z rabarbarem. Bo dlaczego by nie...? 149

smaków: oczywiście z truskawkami, ale też na przykład ze słodkimi malinami, z miodem czy z jeszcze kwaśniejszą cytryną. Wyśmienicie smakuje w serniku. A kiedy potrzebna mi odurzająca dawka rabarbaru, zanurzam łodygę w cukrze i przypominam sobie stare, dobre czasy. Mmm...Gdy w Bag brød zobaczyłam chleb z rabarbarem, nie mogłam mu się oprzeć. Ciekawiło mnie ogromnie, jak to wszystko będzie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik Izaura 269

Robiąc ten sernik byłam pełna obaw. Przepis był z zeszytu mojej mamy, dostała go od koleżanki z pracy, ale nigdy przepisu nie wypróbowała. Na szczęście ciasto wyszedł bardzo dobre i wszystkim smakował. Wykonanie jest bardzo proste, ale niestety słyszałam, że nie zawsze wychodzi i ciężko mi jest powiedzieć dlaczego… Ciasto(...)cukry oraz wodę zagotować, a następnie wystudzić. W między czasie zmielić ser. Wymieszać masę czekoladową z żółtkami. Odlać połowę polewy – ona będzie służyła do polania sernika. Resztę masy zmiksować z mąką i proszkiem do pieczenia. Ubić białka i dodać do ciasta. Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem. Ciągle miksując dodać

KuchniaWeDwoje.pl
Sernik - delikatny, puszysty, z kokosową nutą... 336

Ten sernik to moja specjalność :)  Jest przepyszny! Delikatny, puszysty, kremowy... Idealny! Piekę go na wszystkie święta, uroczystości oraz czasem bez okazji... I jest tak

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Kremowy sernik waniliowy z kokosową pierzynką (pieczony) 156

posiada apetyczny, żółty kolor. Kokosowy wierzch to przepyszne zwieńczenie całości. Po prostu obłęd... Koniecznie spróbujcie, a zapewniam, że ten sernik będzie jednym z Waszych ulubionych! (Forma o wymiarach około 21,5 x 26 cm) 1 kg mielonego twarogu (użyłam dobrej jakości! z wiaderka) 2 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml) 1 szklanka cukru 2 jajka  3 żółtka(...)proszek budyniowy i kilka kropel aromatu waniliowego. Całość wymieszać i stopniowo połączyć z mlekiem. Tak przygotowaną masę przelać do formy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia i wyłożonej herbatnikami.  Sernik piec (w lekko rozgrzanym piekarniku) przez około 45 minut w 200 stopniach. (Posiadam piekarnik gazowy.) Pod koniec pieczenia przygotować kokosową pierzynkę. Białka ubić na sztywno. Miksując - porcjami dodawać cukier

Di gotuje
Ciasto na weekend - sernik z malinami i jeżynami 185

sernik piekłam godzinę.  Sernik po upieczeniu musi całkowicie wystygnąć, tj. minimum 5 godzin, najlepiej upiec go wieczorem a następnego dnia jest idealny do jedzenia. Pamiętajcie, że serniki mają to do siebie, że nie wolno ich kroić kiedy są gorące, wyjmujemy je z blachy kiedy są całkowicie wystudzone, a najlepiej smakują na drugi dzień po upieczeniu(...)otwieramy drzwiczek piekarnika, jak się pieką ;-) SOS MALINOWY: - 1 szklanka malin - 70 ml wody - łyżka miodu dobrej jakości - kilka kropel soku z cytryny Całość gotujemy w rondelku aż sos zacznie bardzo gęstnięć i się karmelizować. Ciepłym sosem polej sernik! Smacznego i miłego weekendu

SMYKWKUCHNI