więcej ciasta mamy wzniesienia, a ta gdzie masy twarogowej są wgłębienia. I tak oto w łatwy sposób można sernik wizualizować na karpatkę. 😊 Jeszcze słów kilka o twarogu. Wiadomo, najlepszy ten z kostki który się samemu zmieli. Jednak są też dobre serki w wiadrze, jednak nim go kupimy, pierw zerknijmy na skład. Jeśli na pierwszym miejscu jest mleko
Dieta moja pasjacarbonara z chrzanem i grzybami, kebab z kalafiorem i truskawkami, tort ziemniaczany z kiełbasą, sernik z dynią, gruszki w szynce, sernik i pudding z chałką. Jak widać po nazwach dań, jest to kuchnia bazująca na dobrych składnikach i oryginalnym połączeniu smaków. Dania są proste, ale oryginalne, więc zachwycą naszych gości, nawet jeśli tak jak ja nie mają telewizora
Ugotowane pozamiatanepierniki. To już szczyt świątecznego szczęścia, dla moich kubków smakowych. Odkąd mam już swój ulubiony przepis na masę makową , sprawdzony ser na sernik - sernikomakowiec mogę robić z zamkniętymi oczami i wiem, że zawsze wyjdzie mi dobry! A więc do roboty! Składniki: * spód: - 200g pierników lub ciasteczek korzennych (bez lukru) - 120g roztopionego masła * masa makowa: - 400g masy makowej przygotowanej(...)dodać mąkę ziemniaczaną i ziarenka z wanilii lub ekstrakt. Masę serową delikatnie wyłożyć na masę makową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok 50-60 minut (gdyby wierzch sernika za bardzo się przypiekał - przykryć papierem do pieczenia). Po upieczeniu obkroić brzegi i zostawić do wystudzenia w piekarniku. Po całkowitym wystudzeniu sernikomakowca umieścić go w lodówce na całą noc. Przed
CookYourselfjakiegoś czasu chodził za mną deser tiramisu, co prawda nigdy nie byłam jakąś wielką fanką tego deseru, bo to naprawdę sztuka zrobić dobre tiramisu, a praktycznie każdym lokalu na zestaw deserów składa się tiramisu, sernik i jabłecznik, i może 1 na 10 przypomina ten deser. Nadarzyła się okazja bo mój Misiek miał urodziny, a że oboje uwielbiamy kawę
greenscarfCiasto kakaowo-waniliowe, które smakuje jak sernik, choć nie ma w nim ani grama sera. Polecam, jest bardzo dobre. Składniki: Ciasto kakaowe: 150 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 100 g margaryny lub masła 100 g cukru duże jajko łyżeczka proszku do pieczenia Masa sernikowa 800 g jogurtu greckiego 2 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 3 jajka
e-PrzepisyKulinarneMoja wariacja na temat sernika na zimno....dość szybkiego w przygotowaniu mało skomplikowany a jednocześnie bardzo dobry Składniki: Na spód: 300 gram płatków śniadaniowych czekoladowych 2 pełne łyżki masła Masa: 1 kg sera twarogowego szklanka cukru pudru 6 łyżeczek płaskich żelatyny kilka sztuk ciastek typu markizy ja użyłam ciasteczek HIT kokosowych Masa owocowa: słoik konfitury truskawkowej ewentualnie zmiksowane
NaKońcuJęzykatanie i pożywne danie dla niezamożnych ludzi, dziś zaś narodziła się na nowo w formie old-schoolowego fast-foodu. Powracając do Pappatore, ich maczanka to fajne odświeżenie galicyjskiego przepisu. Dobre pieczywo z marynowanymi warzywami, inspirowanymi prawdopodobnie koreańskim kimichi i doskonale przyrządzonym soczystym mięsem podane z sosem holenderskim, serem cheddar i świetnie komponującą się z całością kolendrą to bardzo świeża propozycja(...)wyrazu. Pappatore zdecydowanie może ten pomysł opatentować. Deser Niestety największy zawód spotkał mnie przy daniu wieńczącym ucztę, czyli deserze. Sernik dyniowy był zdecydowanie czymś, na co czekałem i jako przykładny łasuch na diecie cieszyłem się na myśl o dobrym cheat-mealu . Sam sposób podania był bardzo na czasie i pokazywał, że szef kuchni śledzi bieżące cukiernicze trendy
Food Squaretwarogu z polskiego mleka się przygotować nie da. Hmm... Ja nie dam rady...? No dobra, w sumie to nie wiem, czy dam. Ale się postaram. Bo pasch się u nas nie jadało, tak samo jak mazurków zresztą. Były babki wszelakie i serniki pieczone, z rodzynkami. Później Mama robiła boski sernik na zimno - najlepszy, jaki w życiu jadłam(...)Będę się musiała uśmiechnąć o przepis - sernik był pełen bakalii, z polewą czekoladową... Czysta rozkosz. Na samą myśl głodna się robię.Wracając jednak do meritum - pasch się u nas ani nie robiło, ani nie jadło. Dlatego dopiero rok temu zrobiłam swoją pierwsza, i przepadłam. Jest tak dobra, że na samą myśl cieknie mi ślinka. Przed wyjazdem z pewnością jakąś
Pożeraczka, czyli raz adobrzewszystko na targowiskach zaczęły pojawiać się świeże owoce z których możemy korzystać. Nie są to co prawda polskie gatunki, ale zawsze dobre coś na początek sezonu. Zastanawiając się co najbardziej przypadnie do gustu mojej rodzinie, zrobiłam ostatnio sernik. Kremowy, lekki, na kruchym spodzie z niesamowicie owocowym akcentem. Dzięki pominięciu żółtek, sernik wyszedł biały, dzięki czemu dodatkowo zyskuje
Słodkie Przyjemnościprzestać szyć ani pichcić. A tymczasem zapraszam na coś pysznego - popularny i niezawodny sernik z rosą w wydaniu bożonarodzeniowym. Był przebojem moich tegorocznych świąt i na pewno zagości u nas na dobre bo jest naprawdę wyśmienity - delikatny, aromatyczny, bardzo świąteczny! Przepis Spód:- 1 szklanka mąki- 120 g cukru(...)ubijamy dalej aż cukier się rozpuści. Przekładamy białka na upieczoną masę serową i wkładamy do piekarnika na kolejne 10 min tak aby beza się zarumieniła.Po upieczeniu odstawiamy sernik do ostygnięcia. W tym czasie na wierzchu będzie pojawiać się stopniowo "złota rosa".Smacznego
happycreatiff.blogspot.comZakończyliśmy kolejny rok. Przed nami otwiera się nowe...Wykorzystajmy ten czas by za rok powiedzieć- to był dobry Rok, szkoda że się już kończy! Niech minie nam zdrowo i smacznie. A na powitanie zapraszam na ucierany ( nie miksowany) sernik z brzoskwiniami. Pycha! Składniki: 250 g masła 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek 3 szklanki mąki masa serowa
Z Majeczką w kuchniokrąg na grubość około 2-3 mm. Przykładamy spód wykorzystanej do pieczenia sernika blaszki i nożem odcinamy zbędne okrawki. Wycięty okrąg delikatnie transportujemy na wałku na wierzch ciasta, wyrównujemy powierzchnię. Pozostałą masę zagniatamy z odrobiną barwnika spożywczego, rozwałkowujemy i foremkami do ciasta wycinamy ozdoby. Przyklejamy na wierzch sernika za pomocą kleju spożywczego według inwencji twórczej(...)sumie nie takie znowu nowe) rozeszło się tak szybko, że nie miałam okazji, żeby zrobić zdjęcie środka (no dobra, trochę też się zagapiłam, hyhy). Musicie mi więc uwierzyć na słowo, że pod masą cukrową naprawdę znajduje się sernik, a nie gruz! Będzie za to coroczne zdjęcie moich niewyględnych pierniczków. Nawe jeden z nich ma wątpliwości
sama złodyczżyczeń dołączyła się Pusia ("dziecko" kuzynki) 🐰 Nasza królicza modelka mimo szeregu fochów na planie i pokazywania pupy pozwoliła na zaledwie 3 "dobre" zdjęcia... ewidentnie marchewka nie przekonała jej do solidnej pracy przed obiektywem 😃 Dzisiejszy sernik marchewkowy z pastą orzechową przypadł do gustu przede wszystkim ludziom więc mamy nadzieję, że i Wam posmakuje! W końcu można go wykonać nie tylko
Candy Pandaschrupiące placki ziemniaczane oraz tagine. Smacznym zwieńczeniem wieczoru było domowe ciasto, na które z pewnością tam wrócę – zarówno szarlotka, jak i sernik rozpływały się w ustach. W Cafe Furkot znajdzie się dla każdego coś dobrego. Widać, że szef kuchni nie ma oporów przed eksperymentowaniem i łączeniem nowych smaków. Jeżeli będziecie w pobliżu ulicy Chłodniej w porze lunchowej, zajrzyjcie
Kuchnia Bazyliiinnego jak ciasto Rzeszowiak, tylko zwiększyłam w nim ilość masy makowej a zmniejszyłam ilość masy serowej, tak aby powstał bardziej makowiec niż sernik ;) Stąd taka nazwa. I powiem Wam, że zmiany wyszły mu tylko na dobre bo to ciasto najszybciej znikało z talerzy podczas Świąt. Nie tylko ładnie wygląda w przekroju ale też smakuje wybornie.Wszyscy chcieli przepis
Smakołyki Asikokosowy* gotowany jogurt z borówkami~ *z mąką kokosową Zrobiłam go dawno jako pierwsza i zapomniałam na dobre...Ale wrócił! I to jaki ♥ A szczerze mówiąc to miał być gotowany sernik, ale sera nie było... P.S. Jest źle? Może być jeszcze gorzej! Wczoraj utopiłam "Srajfona" w...toalecie i cóż, nie chce się włączyć mimo wszystko. Tak więc jestem skazana
breakfast of dreamsładny i mega słodki. Nie był zły, ale... To zdecydowanie nie było to. Temat odpuściłam, skupiłam się na innych wielkanocnych pysznościach: babkach, sernikach, paschach, które mnie oczarowały. I tak mijały lata (dosłownie!), i mazurki na dobre opuściły moje myśli i kuchnię. Aż w tym roku dziewczyny stwierdziły, że wspólne pieczenie wielkanocnego mazurka to jest to, czego pragną. Świetnie - powstała
Pożeraczka, czyli raz adobrze