boczek, pasztet itp. mrozimy osobno i po rozmrożeniu ponownie wykorzystujemy do kanapek. Możemy jej użyć do domowej pizzy lub zapiekanek. Kiełbasy i wędliny mogą pozostać zamrożone ok pół roku sery natomiast najlepiej wykorzystać w ciągu 4 miesięcy. Owoce – Mogą pozostać w zamrażarce do ok 6 miesięcy. Można wykorzystać je do koktajli, ciast i deserów. Warzywa – nie mrozimy tych(...)sczerstwiało. Później wystarczy rozmrozić lub odgrzać w piekarniku. Najlepiej wykorzystać w ciągu 2-3 miesięcy. Ciasta – szarlotka, sernik, baba drożdżowa, makowiec wyśmienicie smakują po rozmrożeniu. Nie mrozimy ciast z galaretką oraz kremami. Ciasta można przechowywać ok 3 miesiące. Zupy – mrozimy czyste bez dodatków. Wino – resztki wina przelane do foremek na kostki lodu można później wykorzystać do drinków
Między kuchnią a pokojemboczek, pasztet itp. mrozimy osobno i po rozmrożeniu ponownie wykorzystujemy do kanapek. Możemy jej użyć do domowej pizzy lub zapiekanek. Kiełbasy i wędliny mogą pozostać zamrożone ok pół roku sery natomiast najlepiej wykorzystać w ciągu 4 miesięcy. Owoce – Mogą pozostać w zamrażarce do ok 6 miesięcy. Można wykorzystać je do koktajli, ciast i deserów. Warzywa – nie mrozimy tych(...)sczerstwiało. Później wystarczy rozmrozić lub odgrzać w piekarniku. Najlepiej wykorzystać w ciągu 2-3 miesięcy. Ciasta – szarlotka, sernik, baba drożdżowa, makowiec wyśmienicie smakują po rozmrożeniu. Nie mrozimy ciast z galaretką oraz kremami. Ciasta można przechowywać ok 3 miesiące. Zupy – mrozimy czyste bez dodatków. Wino – resztki wina przelane do foremek na kostki lodu można później wykorzystać do drinków
Między kuchnią a pokojemPyszny sernik, gdzie spód migdałowy idealnie komponuje się z masą serową i polewą kajmakową. Sernik najlepiej przygotować dzień wcześniej, bo musi dobrze się schłodzić w lodówce. Mój sernik robiłam w formie 25x30, ale można wykorzystać większą. SKŁADNIKI Na spód migdałowy 240 g mąki pszennej (u mnie Krupczatka) szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g zmielonych(...)małe) Na masę serową 7 jajek 1 szklanka cukru (200 g) 1 opakowanie cukru waniliowego szczypta soli 1 kg sera twarogowego zmielonego (u mnie z wiaderka) 100 g masła 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 1 opakowanie budyniu waniliowego (bez cukru) 1 łyżka soku z cytryny Na polewę krówkową 1 puszka masy kajmakowej (510 g) 1 kostka masła
Passions hobbies lifePrzepis na niecodzienny deser z twarogu w kostce! To jeden z najprostszych pomysłów na wykorzystanie twarogu – delikatne sernikowe kulki są szybką alternatywą dla tradycyjnego sernika
Via GustoKolejny przepis z borówkami. Pyszny, lekki serniczek bez pieczenia ma herbatnikach. Zróbcie koniecznie na weekend ;) Składniki na blaszkę 21 x 21 cm Spód ciasteczkowy: 170
Gotowanie...to proste !ustach... Składniki: Spód: 200 g pierników lukrowanych 70 g masła 1 białko szczypta soli Waniliowa masa serowa: 500 g zmielonego białego sera (może być z wiaderka) 3 jajka 5 łyżek cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 250 g serka homogenizowanego waniliowego 1 op. cukru z prawdziwą wanilią szczypta soli Czekoladowa masa serowa: 500 g zmielonego białego
Kuchnia MagdaLenyustach... Składniki: Spód: 200 g pierników lukrowanych 70 g masła 1 białko szczypta soli Waniliowa masa serowa: 500 g zmielonego białego sera (może być z wiaderka) 3 jajka 5 łyżek cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 250 g serka homogenizowanego waniliowego 1 op. cukru z prawdziwą wanilią szczypta soli Czekoladowa masa serowa: 500 g zmielonego białego
Kuchnia MagdaLenysyropu dodawaj po trochu tak, aby ser miał konsystencję kremu, nie dodawaj wtedy cukru. Syrop już jest słodki. Teraz chlust likieru i zmieszaj. Dodaj suszone maliny do środka ( kiedy nawilgną będą bardzo ciekawym dodatkiem) Robimy puder malinowy: Suszone maliny ( ok pół opakowania zmieliłam w malakserze i mam cały słoik) . Oprószyłam bezę nim przez sitko ( są małe drobne pestki -dlatego(...)zdobiłam odsiew). Puder wykorzystuje do muffin, naleśników, musli, serników na zimno
AZgotuj!Kokosowy sernik wg siostry Anastazji Serniki to moje ulubione wypieki. Co jakiś czas znajduje jakiś sernikowy przepis, który gości na moim stole aż do znudzenia. Właśnie teraz panuje era kokosowego sernika. Puszysty, niesamowicie lekki, łatwy w wykonaniu, i jeszcze nie zdarzyło się żeby się nie udał. Składniki: ciasto: 30 dag mąki pszennej 10 dag margaryny(...)cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 2 żółtka szczypta soli masa serowa: 1 kg zmielonego sera 1 szklanka cukru 3 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju 4 żółtka 2 jajka cukier waniliowy opakowanie budyniu śmietankowego beza kokosowa: 3/4 szklanki cukru 6 białek 20 dag wiórków kokosowych szczypta soli Sposób przygotowania: Przygotowujemy kruche ciasto. Przesiewamy mąkę z proszkiem
na moim stole...Sernik na zimno z czarną porzeczką Kolory tego sernika są obłędne. Można najeść się samymi oczyma. Kolorowy, orzeźwiający, pyszny. I prosty oczywiście w wykonaniu. Jeśli
na moim stole...był pyszny, ale za ciężki. Być może sprawił to dodatek masła. Możecie, ewentualnie, je pominąć i wypróbować bez tłuszczu, gdyż twaróg jest tłusty, kremówka także, więc jeśli nie dodacie masła, na pewno nic się nie stanie, a sernik będzie delikatniejszy i bardziej kremowy. Po za tym - rewelacyjny :D Składniki: 3 kostki białego twarogu - każda po 200 gram(...)szklanka cukru 5 jajek 1 szklanka śmietany 36% 1 cytryna 1 łyżeczka kurkumy 1 szklanka płatków owsianych 1/2 kostki masła Wykonanie: Ser ucieram z cukrem na gładką masę, wbijam po jednym jajku dokładnie ucierając za każdym razem. Ze sparzonej cytryny wyciskam sok, a skórkę ścieram na tarce i dodaję od masy. Masło roztapiam, studzę i cienkim strumieniem dolewam
Ciasteczkowy Potwórcukru 2 łyżki budyniu śmietankowego (proszek) dodatkowo: pistacje do posypania gotowego sernika Spód na sernik: 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki mielonych migdałów (zmielonych płatków) 1 duże żółtko ekologicznego jajka 70-80 g masła listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Wszystkie składniki na sernik (oprócz składników na spód) należy wyjąć na 2-3 godziny(...)przestudzenia. Na wolnych obrotach miksera miksujemy powoli ser wraz z jajkami. Dodajemy cukier i budyń, a także lekko ciepłą masę czekoladowo-pistacjową. Miksujemy tylko do połączenia składników – nie dłużej. Przelewamy sernik na przygotowany wcześniej spód. Na dno piekarnika wstawiamy żaroodporne naczynie z wrzątkiem, który parując będzie nawilżał sernik. Wstawiamy blachę na środkową półkę nagrzanego piekarnika i pieczemy
Poezja smakuprawda można spotkać się z sernikiem o tej nazwie, ale ciasta te są bez maku i znacznie różnią się od tego który ja pamiętam z dzieciństwa. W smaku podobny smak do sernika z makiem, lecz cały urok tego smakołyku to kleksy maku w serniku i kolorowe bakalie. SKŁADNIKI: (forma 20x20) Ciasto: 30 dag mąki(...)szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 18% 2 żółtka Sernik: 1 kg białego sera (najlepiej trzykrotnie zmielonego) szklanka cukru cukier waniliowy 2 budynie waniliowe (jeżeli używamy budyniu z cukrem, wtedy należy użyć mniej zwykłego cukru) 2 jajka Opcjonalnie bakalie (zalać gorąca wodą
RAROSSACiasto Owocowy Obłoczek bez pieczenia to pyszny serniczek na zimno z owocami i galaretką, który idealnie sprawdzi się latem, podczas gorących dni, kiedy żar leje się z nieba i włączenie piekarnika nie wchodzi w grę. Jeśli nie licząc czasu jaki potrzeba na ostygnięcie galaretek i zastygnięcie ciasta, robi się go błyskawicznie i nie wymaga wiele pracy. Lekka sernikowa pianka(...)sztywno. Ser w wiaderka przekładamy do miski, wlewamy do niego zimną, ale jeszcze płynną galaretkę cytrynową i miksujemy przez chwilę. Do sera dodajemy bitą śmietanę i mieszamy łyżką lub rózgą kuchenną do połączenia się składników. Masę wykładamy na biszkopty, wyrównujemy i odkładamy do lodówki na około godzinę. Kiedy galaretka truskawkowa zacznie tężeć, z lodówki wyjmujemy sernik, układamy
e-PrzepisyKulinarnetwarogu półtłustego w kostkach lub z wiaderka* 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju 2 szklanki mleka 3,2% budyń śmietankowy bez cukru (35 g) 2 jajka 4 żółtka Piana: 6 białek 1 szklanka cukru *jeśli ser z wiaderka ma rzadką konsystencję (najlepiej wybrać gęsty - ja używam z Włoszczowej), polecam dodać dwa budynie w proszku zamiast jednego. Wykonanie(...)cukrem, dodawać po łyżce ser i ciągle miksując wsypać proszek budyniowy, wlać olej i mleko. Białka ubić na sztywno i lekko wymieszać z masą serową. Wylać masę na podpieczony spód ( masa jest dość rzadka). Piec godzinę w temp. 180 stopni C. 10 minut przed końcem pieczenia ( czyli po ok. 50 min- gdy sernik się zarumieni), ubić
Maślane ciasteczko