Sernik na zimno z truskawkami i galaretką truskawkową. Przygotowany na pieczonym biszkopcie, z masą serową z mascarpone i dodatkiem mleka oraz zatopionymi kawałkami świeżych truskawek, a na wierzchu połówki truskawek oraz galaretka truskawkowa. Pyszne i proste ciasto, które można również wykonać w wersji bez pieczenia - wystarczy tradycyjny, pieczony biszkopt zamienić na kupne biszkopty. Dzięki mascarpone masa
Kuchnia MagdaLenyciasta, bez polew i bez nadmiaru cukru. Pyszna alternatywa sernika dla diabetyka. Ten przepis od dawna gości w naszym domu i jeszcze się nam nie znudził. Szczerze mówiąc, nigdy się nam nie znudzi! Bazą jest chudy ser i białka jaj, dzięki którym masa serowa nabiera objętości. Podczas pieczenia, suflety rosną i rosną. Najlepiej je jeść wyjęte prosto
DietologSERNIK Z BEZĄ Przepyszny kremowy sernik o smaku waniliowym, z pięknie wyrośnięta bezą, smak wzbogacają pistacje oblane czekoladą.... ;-) http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/11/sernik-z-beza-i-pistacja-najsmaczniejszy.html 2. CZEKOLADOWY TORT Z BRZOSKWINIAMI Tort bardzo łatwy w wykonaniu, bardzo efektownie wyglądający. Polecam szczególnie tym, którzy lubią smak czekolady ale nie mają zbyt dużo czasu na pieczenie w kuchni. http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/11/czekoladowy-tort-z-brzoskwiniami.html 3. KARMEL BROWNIE
SMYKWKUCHNIbabka miała swój początek. Teraz czas na inny wynalazek, sernik na bogatym spodzie. Pracując nad tym przepisem, pomyślałam sobie.... robi się serniki na spodzie piernikowym, dlaczego nie zrobić na podobnym, jak batoniki zbożowe? Bez cukru, tłuszczu, sama natura i prawdziwe bogactwo. Jak zaplanowałam, tak też zrobiłam.... Spód: 100 g suszonych daktyli 150 mil mleka 3 łyżki(...)będzie ok. Gorącą masę wykładamy na przygotowany spód, równamy, a na wierzch ścieramy kostkę czekolady. Lekko się rozpuści , później stwardnieje i będzie fajnym wykończeniem. Reasumując.... Ciasto jest bez pieczenia, na zdrowym, ziarenkowym spodzie, gdzie nasiona nie były poddane obróbce termicznej, a więc nie straciły nic ze swojego bogactwa. Do tego delikatna, wręcz aksamitna masa serowa, same plusy
Dieta moja pasjaciasta (,bo deser idealny nie może obyć się bez czekolady). Sernik w makowo-pomarańczowe łaty na czekoladowym spodzie, to idealna propozycja zarówno do codziennej kawy, jak i na świąteczny stół. Spróbujcie. Składniki: Na spód: około 90 -100 g herbatników 3/4 łyżki ciemnego kakao 100 g masła Na sernik: 1 kg twarogu sernikowego 18% tłuszczu(...)pieczenia uzależniony jest od rodzaju piekarnika. Po około 65 minutach należy sprawdzić "stan upieczenia" sernika. Gdy sernik się upiecze nie wyciągamy go od razu, ale uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy na parę minut (w wyłączonym piekarniku). Ostudzony i wyciągnięty z formy sernik oprószamy delikatnie cukrem pudrem, a następnie cały wierzch sernika obsypujemy czekoladowymi kamyczkami od Delecta. Sernik
Słodkie okruszkicukru 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru – 40g Dodatkowo: lukier lub polewa czekoladowa do polania ciasta *** Przygotowujemy spód ciasta: miękkie masło lub margarynę ucieramy wraz z cukrem. Dodajemy jajka i miksujemy. Wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy *** *** Prostokątną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (moja blaszka ma wymiary(...)ponownie delikatnie mieszamy *** *** Masę serową wykładamy na podpieczony spód i wyrównujemy *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 1 godzinę . Ciasto dość mocno rośnie podczas pieczenia ale później trochę opada. Po upieczeniu sernik studzimy w uchylonym piekarniku *** *** Po całkowitym wystygnięciu ciasta, polewamy je lukrem lub polewą czekoladową *** *** SMACZNEGO *** Polecam również: PRZEPISY
Blog z Apetytemmasła lub margaryny 5 jajek 1 przyprawa do piernika 1 cukier waniliowy 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) pół szklanki rodzynek pół szklanki posiekanych orzechów włoskich Dodatkowo: 50 dag lukrowanych pierniczków Wykonanie pysznego sernika z bakaliami: 1. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym(...)mieszamy. 2. Do pieczenia: Blaszkę o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie w rzędach układamy lukrowane pierniczki. Na pierniczki wylewamy masę serową. Uważamy, żeby pierniczki się nie przesuwały, ponieważ masa jest dość rzadka. Następnie na wierzchu masy serowej układamy pozostałe pierniczki. 3. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze
Izabelawkuchniinny niż te serniki, które piekłam do tej pory. Miałam w lodówce puszkę kajmaku, który chciałam w jakiś sposób wykorzystać. Poszperałam trochę w internecie i znalazłam na blogu Kulinarne przeboje przepis na sernik krówka. Przypadł mi ten przepis do gustu, ponieważ to ciasto można przygotować z serem z wiaderka. Sernik różni się od tych tradycyjnych spodem, ponieważ(...)jednolitą masę. Nie miksować zbyt długo, tylko do połączenia składników. Następnie przelać do tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st.C. i piec około 70-80 minut. Po tym czasie skręcić piekarnik i uchylić drzwiczki. Pozostawić sernik do ostudzenia. Puszkę z masą krówkową umieścić w rondelku z ciepłą wodą i podgrzewać na gazie, aby się roztopiła. Następnie posmarować wierzch
Danka Pichcizdecydowanie bardziej delikatna od masy serowej, a i w smaku przypomina bardziej piankę, niż ciężki, wilgotny sernik. Jak każde ciasto lub sernik z masą, do której dodaje się ubitą pianę z białek, także śmietanowiec podczas pieczenia rośnie, a później nieco opada. Jest to normalne i trudne do ominięcia. W zależności od użytych składników lub rodzaju piekarnika, może(...)szklanki) mąki pszennej 175g masła 120g cukru pudru 4 żółtka 3-4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli masa śmietanowa 700g kwaśnej śmietany 18% 100g cukru 4 białka 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru (40g) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki domowego cukru waniliowego 600g wiśni Wykonanie: - składniki na ciasto kruche powinny być zimne - mąkę
Smakołyki Berenikismarujemy żółtkiem rozmieszanym z mlekiem. Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160° C i pieczemy 1,5 godziny. Upieczony zostawiamy w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach do ostudzenia (u mnie na noc). Z cukru pudru i soku wyciśniętego z ½ cytryny ucieramy łyżką lukier (powinien być dosyć gęsty). Lukrujemy tylko „kratkę” z ciasta półkruchego na serniku. Rady : - Wszystkie składniki masy serowej(...)powinny mieć temperaturę pokojową. - Na sernik krakowski najlepszy jest dobry, tłusty, prawdziwy twaróg, nie „z wiaderka”. Jeśli chcecie naprawdę dobry sernik – zaopatrzcie się w dobre składniki. - Do ciasta półkruchego proponuję dodatek wody różanej. Wystarczy odrobina, a podniesie walory smakowe całego wypieku. - Piekąc spód ciasta blaszkę wykładamy papierem tak, aby wystawał. Ja dałam za mały arkusz
mojewypiekiinietylkoSKŁADNIKI: 700 g mielonego twarogu, 6 jajek, czubata łyżka masła orzechowego (bez soli i cukru), 1 miarka kazeiny, 1 miarka odtłuszczonego
ClauditteMissCookingblatem ciasta półkruchego. Na wierzch kładziemy arkusz papieru do pieczenia (wykorzystujemy ten, na którym było pieczone ciasto) i ciasto obciążamy (ja obciążyłam foremką z butelkami z wodą). Pozostawiamy do ostudzenia na ok. 2 godziny. Następnie szykujemy polewę. Czekoladę połamaną na kawałki z dodatkiem masła rozpuszczamy na parze. Gorącą polewamy sernik. Gdy polewa przestygnie ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej(...)porcje, z tego połowę przeznaczyłam do sernika, a z drugiej będą… ciastka z dziurką. Każdy rodzaj sernika daje możliwości wzbogacenia jego smaku, czy też wyglądu. W tym przypadku mini rollsy tworzą naprawdę ciekawy efekt wizualny… i nie tylko. Moją jedyną obawę budziła czekolada na batonikach mini rolls, jednak obyło się bez „niespodzianek”. Sernik gotowany z mini rollsami
mojewypiekiinietylkotutaj ( klik ) lekko zmodyfikowałam pod siebie. Mój mąż serników nie lubi, ale stwierdził, że taki jak najbardziej. Polecam, naprawdę pyszny, a łatwy w przygotowaniu :-) Miłego piątku :-) tortownica 26 cm Składniki ciasto: 125 g ziemnego masła 50 g cukru 200 g maki pszennej typ 450 1 jajko M 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 750 g serka ricotta(...)serową wylewamy na podpieczony spód (może być gorący), górę wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy na funkcji góra - dół przez 60 minut. 4. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, lekko uchylić drzwiczki i tak studzimy nasz sernik. Po wystudzeniu przekładamy do lodówki. 5. Dżem dajemy na sitko i przecieramy. Owoce myjemy, osuszamy. Do osuszonych owoców dodajemy
kruche babeczkiherbatników 1 kg półtłustego twarogu 4 jajka 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru kryształu opakowanie budyniu waniliowego bez cukru ( 40 g ) 1,5 szklanki mleka szczypta soli cukier puder do posypania ciasta przepis W formie wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki, jeden obok drugiego. Twaróg trzykrotnie mielimy lub przeciskamy przez praskę. Do miski przekładamy oddzielone od białek żółtka(...)ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę z białek przekładamy do masy serowej i całość delikatnie mieszamy łyżką. Gotową masę wlewamy na herbatniki i dokładnie ją rozprowadzamy. Sernik pieczemy przez około 60 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 170 st.C po upieczeniu studzimy w piekarniku. Wystudzony sernik posypujemy cukrem pudrem. Artykuł Sernik + film pochodzi
Smakowite Dania15 i 16 czerwca po raz kolejny miałam niesamowitą przyjemność prowadzić kolejne Szkolenie cukiernicze 1 stopnia w Akademii Sweet Decor w Radzionkowie. To miejsce ma
Ostra na Słodko