Przepyszny sernik na świąteczny stół lub inne okazje. Ciasto : mąka - 2 i 1/2 szkl przyprawa do piernika - 1 łyżka kakao - 3 łyżki żółtka - 4 szt cukier - 1/2 szkl proszek do pieczenia - 1 łyżeczka masło lub margaryna - 250 g Masa serowa : ser biały w kostce - 1,5 kg jajka - 7 szt budynie śmietankowe - 2 opak cukier(...)sera wymieszać delikatnie szpatułką. Wyłożyć masę serową na ciasto wyrównać powierzchnie. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach na masę serową. Wstawić sernik do nagrzanego piekarnika do 180 stop i piec przez godzinę. Upieczony sernik zostawić w piekarniku do ostygnięcia. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement
Kuchnia Danusizastępstwie rodzynek - z daktylami, figami, morelami. Szybko się go uciera, szybko się piecze, szybko się też powinno go skonsumować, bo szybko wysycha. Pozostaje smaczny, ale chrupią w nim już nie tylko orzechy - cały chrupie. Jeśli zostało wam pół paczki rodzynek po pieczeniu świątecznego sernika, paczka orzechów, które nie zmieściły się w świątecznym pierniku, kilka fig, które niewykorzystane pozostaną - upieczcie(...)zapisałam źródła. Więc jeśli źródło pozwoli, zamieszczam ten przepis, bez autora wskazania. Ale - dziękuję, bo to naprawdę dobry przepis :) Składniki: na tortownicę o śr. 24 cm 4 duże jaja 1 szklanka drobnego cukru 1/2 szklanki oleju 1,5 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli 1/2 szklanki
Kronika Piekarnikamożecie znaleźć na stronie Stella Pack . A teraz wróćmy do sernika upieczonego na wynos, który wyrusza z nami na Święta Wielkiej Nocy. Składniki: ciasto kruche kakaowe 350g mąki 200g zimego masła 180g cukru pudru 3 łyżki ciemnego kakao 2 jajka 1 żółtko 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia dwie szczypty soli masa serowa 1,5kg białego sera trzykrotnie(...)cały czas ubijamy. Następnie partiami dodajemy biały ser, miksujemy po każdym dodaniu, na koniec wmiksowujemy budyń. Nie śpieszymy się z dodawaniem składników, im dokładniej zmiksowana masa tym lepiej dla sernika. Dodajemy brzoskwinie, mieszamy łyżką (już nie miksujemy). Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy powoli do masy serowej i mieszamy już tylko szpatułką. Wyciągamy ciasto z lodówki, wykładamy nim spód blachy
Gotowanie i blogowaniesię z sernikiem królewskim czy to na świątecznym stole, na przyjęciu lub będąc u swojej babci. Sernik królewski, to tradycyjny polski sernik pieczony w większości przypadków w prostokątnej lub kwadratowej formie, składający się z pysznej masy serowej oraz dwóch warstw kruchego ciasta kakaowego. Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię wszelkie serniki. Sernik królewski najczęściej(...)kawa + domowy sernik królewski. To kto się dziś skusi na takie połączenie? Składniki: Na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej (320 g) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki naturalnego kakao 3/4 szklanki cukru 1 kostka masła (200 g) 3 żółtka jaj Na masę serową: 1 kg zmielonego trzykrotnie twarogu lub doby ser na sernik z wiaderka
Słodkie okruszkizamrażamy. Większą część wykładamy na blachę z papierem do pieczenia. Podpiekamy ok 20 minut w 180 st. C ustawienie góra dół. SER: Masło rozcieramy, dodajemy przesiany cukier puder. Dobrze ucieramy. Następnie dodajemy po 1 żółtku oraz mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Ucieramy. Dodajemy po łyżce białego sera. BEZA: Białka ubijamy na sztywną pianę, 4 łyżki piany dodajemy(...)miksujemy. SKŁADANIE CIASTA: Wystudzony i podpieczony spód smarujemy powidłem śliwkowym Wylewamy ser i równo rozprowadzamy. Wykładamy pianę, równo smarujemy i ścieramy ciasto z zamrażarki. Pieczemy ok. 1 godz w 180 st. C. Po upieczeniu zostawiamy sernik w wyłączonym piekarniku. Kroimy najlepiej na następny dzień. Smacznego :) MAŁA RADA: Ciasto jest dość słodkie, do sera można dodać mniej cukru
Pani na deserOreo 3-4 łyżki masła – roztopionego szczypta soli Masa serowa – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 1kg gotowego sera na sernik 1 szklanka cukru 1/4 szklanki mąki kukurydzianej 2 łyżki budyniu w proszku bez cukru, waniliowego lub śmietankowego 4 duże jajka 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego 2/3 szklanki likieru Bailey’s Spód: 1. Ciasteczka(...)nagrzanego piekarnika. Uwaga: Pod tortownicę z sernikiem proszę włożyć blachę/blaszkę, ponieważ podczas pieczenia może wypłynąć roztopiony tłuszcz i może zabrudzić piekarnik. Piec w 200oC przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160oC i piec jeszcze przez około 50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po upieczeniu sernik zostawiłam w wyłączanym piekarniku do ostygnięcia przez około
Mała Cukierenkapszennej 3 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki cukru 170 g zimnego masła pokrojonego na kawałki 2 jajka Masa serowa: 1 kg sera z wiaderka 180 g cukru 1 budyń waniliowy bez cukru 200 ml śmietanki 30% 3 jajka Wykonanie: Formę wykładamy papierem do pieczenia. W misce zagniatamy wszystkie składnik na ciasto. Formujemy(...)składników. Masę wylewamy na podpieczone ciasto, a na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach pozostałą część ciasta. Pieczemy przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na dnie piekarnika warto ustawić naczynie z wodą. Po tym czasie studzimy sernik przez 15-20 minut w zamkniętym piekarniku, a następnie przy lekko uchylonych drzwiczkach
Kulinarne przygody Gatityjest wielu zwolenników ciast bez pieczenia, dlatego przygotowałam dla Was pierwszy na blogu przepis tego typu. Jest dość prosty w przygotowaniu, wymaga jedynie chwili cierpliwości i chwili w lodówce. A efekt – słodki i pyszny. A jeśli lubicie pyszne klasyczne pyszne ciasta, zapraszam Was do moich ulubione przepisy: – ciasto zebra – sernik tradycyjny – sernik z jagodami – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – prosta szarlotka – sernik z kajmakiem BROWNIE Przygotowanie: 1 h Składniki: – 350-400 g herbatników maślanych – 3,5 szklanki mleka – pół szklanki cukru + 1 łyżka – 2 budynie waniliowe – 2 galaretki
nietylkopasta.plzmielony ser, aromat waniliowy, wsypać budynie, wlać mleko. Wszystko delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć 2 warstwy herbatników. Przelać masę i piec ok. 70 min w 160 stopniach. Studzić w otwartym piekarniku. Wystudzony sernik polać musem owocowym
Czarnawisienkasernik na bazie jogurtu greckiego znalazłam w starym przepiśniku mamy. Wiesz, wyznaję zasadę (całkiem przyjemną), że niedziela bez słodkości to dzień stracony! Dlatego kiedy Marcinek zapytał : „Mamusiu, masz coś słodkiego?” , postanowiłam że tym razem zrobię ten nieziemski sernik. Dlaczego nieziemski? Kochana jest tak delikatny, że wręcz rozpływa się w ustach, dosłownie jakbyś delektowała się obłoczkiem(...)wyczuł ich smaku. I w tym przypadku udaje się to w 100%! Sernik nie jest zbyt słodki – takie ciasta lubię najbardziej. Najlepiej smakuje schłodzony. Czego potrzebujesz? Do wykonania ciasta (kruchego): 3 szklanek mąki pszennej szczypty soli 2 łyżeczek proszku do pieczenia 2 łyżeczek cukru waniliowego pół szklanki cukru 6 żółtek 250 g margaryny Do wykonania masy jogurtowej
Arbuziakibudyniem. Smakuje bardzo fajnie, jest aksamitny, bardzo, bardzo puszysty, jak chmurka. Pokochałem go od pierwszej łyżeczki, tak mi zasmakował, że teraz, to chyba będzie mój ulubiony przepis na sernik. Gorąco zapraszam do wypróbowania! Składniki: 1 kg sera z kubełka (ja użyłem sera z dodatkiem laski wanilii) szklanka cukru 300 g śmietany 2 jaja 80 g budyniu w proszku(...)bez laski wanilii, to należy dodać opakowanie cukru waniliowego) i masę jajeczną. Dokładnie ubijamy i dodajemy mąkę, ponownie dokładnie ubijamy. Masę sernikową przekładamy do tortownicy (u mnie tortownica o śr. 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Dno i boki tortownicy owijamy w 3-4 warstwy folii aluminiowej, bo będziemy piec sernik
Kuchnia Łukaszabudyniem. Smakuje bardzo fajnie, jest aksamitny, bardzo, bardzo puszysty, jak chmurka. Pokochałem go od pierwszej łyżeczki, tak mi zasmakował, że teraz, to chyba będzie mój ulubiony przepis na sernik. Gorąco zapraszam do wypróbowania! Składniki: 1 kg sera z kubełka (ja użyłem sera z dodatkiem laski wanilii) szklanka cukru 300 g śmietany 2 jaja 80 g budyniu w proszku(...)bez laski wanilii, to należy dodać opakowanie cukru waniliowego) i masę jajeczną. Dokładnie ubijamy i dodajemy mąkę, ponownie dokładnie ubijamy. Masę sernikową przekładamy do tortownicy (u mnie tortownica o śr. 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Dno i boki tortownicy owijamy w 3-4 warstwy folii aluminiowej, bo będziemy piec sernik
Kuchnia Łukaszacukru 3 żółtka 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia masa 660ml śmietany 12% 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100g wiórków kokosowych 3 białka 80g cukru Wykonanie: - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę, posiekać razem z mąką - dodać cukier i żółtka, wymieszać i wyrobić na jednolite ciasto - ciasto(...)pieczenia, dokładnie wymieszać - do masy wsypać wiórki kokosowe i wymieszać - z białek ubić pianę, pod koniec ubijania dodając do niej cukier - pianę przełożyć delikatnie do masy śmietanowej, wymieszać łyżką do połączenia się składników - masę przelać na podpieczony spód, wyrównać łyżką - wyjąć schłodzoną drugą część ciasta, pokruszyć ją na wierzch masy śmietanowej tworząc warstwę kruszonki - ciasto piec w 180 stopniach
Smakołyki Berenikiwiem, że nie było konieczności mrożenia. Teraz to nie do pomyślenia :D Prym wiodły zawsze makowniki i serniki, przygotowane z sera zrobionego przez Mamę, z jajkami od prawdopodobnie szczęśliwych kurek ;) i masłem zrobionym na wiejskiej śmietanie. Bez użycia malakserów, mikserów i innych teraz dostępnych "wspomagaczy". Skąd Mama miała siły na to wszystko? Nie mam pojęcia! Ja teraz(...)ubiciu trzepaczką białek z siedmiu jajek mam zakwasy, nie wspominając o tych kleistych dłoniach, kiedy chcę wyrobić jakieś kruche ciasto ręcznie i mam zajęty malakser. Lubię piec, ale zdecydowanie cieszę się, że mam w kuchni swoich niezawodnych pomocników. I jedyne czego teraz potrzebuję, to niezawodny express do kawy, bo te wszystkie słodkości, które przygotowuję smakują wyśmienicie właśnie w towarzystwie filiżanki
Kuchnia w czekoladziepomocą łopatki wmieszać pianę ubitą z białek i soli. Tak przygotowany masę wylać na frużelinę jeżynową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C, a po włożeniu sernika zmniejszyć do 160*C. Piec przez 60 min. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, a po ostudzeniu, sernik przestawić do lodówki. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić, aż napęcznieje. Jeżyny zmiksować w blenderze(...)się rozpuści. Odstawić do wystudzenia, jednocześnie kontrolując gęstość. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno i porcjami połączyć z jeżynami. Mus wyłożyć na schłodzony sernik. Wyrównać lub zrobić ozdobny wzorek. Ozdobić świeżymi jeżynami i bezami. Smacznego :) RADA: Wszystkie jeżyny (z frużeliny i musu) można zmiksować razem, przetrzeć przez sito i podzielić na pół
https:KKuchniaMniam