przepis na sernik , który ostatnio wyszedł spod moich łapek.Delikatna … niesamowicie kremowa masa … na kruchym ciasteczkowym spodzie smakuje obłędnie!Gwarantuję , że każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę!Polecam!SKŁADNIKI:( tortownica 18 cm )SPÓD;* ciasteczka Oreo – 15 szt* masło – 50 gMASA :* ser biały mielony ( śmiało może być wiaderkowy ) – 600 g* jajko – 2 szt* cukier(...)jajka i mieszamy do połączenia składników.Gotową masę wylewamy na podpieczony i przestudzony lekko spód.CAŁOŚĆ:Wkładamy do nagrzanego na 180 C piekarnika i pieczemy ok. 55-65 minut ( wszystko zależy od mocy piekarnika! ).Jeśli zobaczymy, że pod koniec ciasto za bardzo się rumieni wyłączamy termoobieg , albo zmniejszamy temperaturę.Mój piekł się 50 minut z termoobiegiem + 10 minut bez
Ostra na SłodkoW moim domu to klasyk. Jednak przepis na ten klasyk był skrzętnie skrywany przez moją Mamę. Nawet, kiedy po jej śmierci znalazłam jej zeszyt z przepisami
Cakes By Kejtkruchym, delikatnym, czy bez. Grunt to to żeby cały sernik po ostudzeniu był delikatny, a ser nie był suchy. Suche serniki to nie na moją głowę :). Pamiętam kiedy pierwszy raz piekłam sernik i od razu po wyjęciu z piekarnika, rozkroiłam go żeby zobaczyć czy się udał. Byłam załamana- bo w środku sernik pływał. Zadzwoniłam(...)sernik do ostudzenia na 2-3 godziny. Po tym czasie, mój sernik był nie dość że zbity, delikatny, gładki to jeszcze przepyszny. To że nie doczytamy przepisu, zdarza się każdej z nas, grunt to to jaki jest finał końcowy. Ma być smacznie i to co robimy ma nam dać satysfakcję i innym sprawiać dużą radość. Kocham sernik
KreatywnePinyDziś mam dla Was przepis na jeszcze jedno z moich ulubionych, letnich ciast z truskawkami! W tym roku zrobiłam je dopiero teraz, bo zabiegana-zalatana kompletnie
Ostra na Słodkonawet omletu czy jajka sadzonego. 8. Mak Biały jest bogatym źródłem mikro i makroelementów. Zawiera duże ilości żelaza, fosforu i potasu oraz sód, cynk, miedź i mangan. Możemy w nim znaleść witaminy z grupy B i E. Regularne spożywanie BIAŁEGO MAKU wpływa kojąco na układ pokarmowy, ma działanie przeciwbólowe i przeciwkaszlow oraz przeciwgorączkowe. Bez dodatku BIAŁEGO MAKU(...)musli, dodatek do płatków śniadaniowych, koktajli owocowych, sałatek a nawet czekolady. Czasami używa się OWOCÓW MORWY BIAŁEJ do wypieku ciast, tart a nawet wyrobu wina. 16 .Przyprawa do serników i mas serowych 17. Przyprawa do Masła to doskonała dodatek do grillowanego pieczywa, pieczonych ziemniaków, ryb lub mięs z grilla. Można nią również posmarować tosty i upiec w tosterze
Słodkości i nie tylkoKiedyś przysięgałam na wszelkie świętości, że nie będę piekła nic poza sernikiem i szarlotką. Nie tknę się niczego, co wymaga precyzji, wag, termometrów i innego ustrojstwa, które wykluczają radosną twórczość. Przerażały mnie laboratoria cukiernicze i skupione miny ludzi pracujących nad dziełami sztuki z milionami kalorii. Przerażały, a jednocześnie czułam rosnącą zazdrość. Prowadzenie bloga, gotowanie, rycie w gastronomi i innych ustrojstwach(...)wszystko i podejdzie do tego bez spinania się, to wyjdzie. Jeśli musicie kupić termometr i wagę, to nie żałujcie na zakupy tych ustrojstw, przyda się. Może to pieczenie nie jest takie straszne i kiedyś oswoimy jeszcze jakiegoś potwora Beziki: 150 g mąki migdałowej 150 g cukru pudru 2 × 52 g białek z jajek 130 g cukru 50 g wody
ladykitchenminut. Upieczony biszkopt przestudzić.Zimny przekroić na pół na dwa blaty. Masa serowa: 1,20 kg zmielonego białego sera; 400 g cukru pudru; 60 g budyniu śmietankowego lub waniliowego (bez cukru); 12 jaj; 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia; 300 g margaryny lub masła; Margarynę (masło) utrzeć z cukrem pudrem, dodając po jednym żółtku, następnie dodać ser i wymieszać(...)troszkę spirytusu. Dodatkowo: 1 mały słoik powideł śliwkowych; Przełożenie ciasta: Sernik - połowa powideł - masa orzechowa - biszkopt - masa jabłkowa - biszkopt - masa orzechowa - druga połowa powideł - sernik - polewa. Uwagi: 1. Pamiętaj, aby jabłka przed przełożeniem ciasta, wystudzić. 2. Biszkopty można nasączyć ponczem. 3. Jeżeli masz obawy co do surowych jajek w kremie, to możesz zrobić masę maślaną i do niej
In my kitchenSernikobrownie z malinami Jak sami wiecie malin było u mnie tego lata pod dostatkiem, a teraz mam pod dostatkiem malin prawie w każdej postaci Dżemy, soki
Relaxtimepiekarniku na dolnej półce ustawić duże naczynie z wodą, para wodna zminimalizuje ryzyko pękania sernika- sernik piec w 160-170 stopniach do momentu, aż masa się zetnie (75-85 minut)- po upieczeniu sernik pozostawić w wyłączonym piekarniku, po 30 minutach uchylić drzwiczki, sernik wyjąć dopiero po ostudzeniu- masło, syrop brzoskwiniowy oraz cukier podgrzać do rozpuszczenia się tłuszczu(...)widocznie zgęstnieje, wyłożyć ją na wierzch ostudzonego sernika, wyrównać i schłodzić do momentu ścięcia się musu brzoskwiniowego, najlepiej pozostawić w lodówce na całą noc Sernik ma zwartą konsystencję i bardzo dobrze się kroi. Ze względu na dużą ilość musu brzoskwiniowego w składzie masy serowej, jest mocno wilgotny. Jak każdy sernik, najlepiej przechowywać go w lodówce, zwłaszcza ze względu
Smakołyki BerenikiDzisiaj o moim ulubionym śniadaniu. Często pod zdjęciami na instagramie dostaję pytania, więc teraz witam Cię w moich skromnych progach i zapraszam dalej po przepis:) Jak
fitolarun.blogspot.comDziś pora na delikatny sernik z serków homogenizowanych. Przepis znalazłam tutaj , trochę go zmodyfikowałam i od ok. 5 lat często stosuję :) Polecam serdecznie - bardzo smaczne ciacho. Jak widzicie na zdjęciu poniżej - nie można się powstrzymać:) Składniki (na blachę o wymiarach 23x39 cm): Na ciasto jasne: 2 szklanki mąki * 3 żółtka 1/2 kostki masła (100 g) 3/4 szklanki cukru pudru(...)łyżeczki proszku do pieczenia Na ciasto ciemne: połowa składników jak wyżej + 2 łyżki kakao Na masę serową: 4 serki homogenizowane waniliowe (po 150 g każdy) 3 jajka 1 szklanka cukru pudru 1/2 kostki masła (100 g) 3 łyżki mąki ziemniaczanej * szklanka o poj. 250 ml Przygotowanie: Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto - najpierw jasne, następnie ciemne. Najlepiej zrobić
Domowa Cookierenka Agilody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Sernik z rabarbarem na zimno Tarta z rabarbarem Czas przygotowania: 120 minut Proporcje na formę o średnicy 22 cm Składniki Ciasto: 200 g mąki pszennej 120 g zimnego masła pokrojonego w kostkę 100 g cukru pudru 2 żółtka starta skórka z 1 cytryny szczypta soli Krem budyniowy: 3 jajka 70 g cukru(...)rantach formy. Ciasto nakłuwamy widelcem i wysypujemy na nie ceramiczne kuleczki lub suchą fasolę, aby ciasto w czasie pieczenia się nie wybrzuszało. Ciasto pieczemy przez około 10 minut (bez termoobiegu), po tym czasie zdejmujemy kuleczki i pieczemy kolejne 10 minut. Na podpieczony spód wykładamy krem budyniowy, a na kremie układamy plasterki rabarbaru. Tarte pieczemy przez kolejne 20 minut
Kulinarne przygody GatityMówiłam Wam kiedyś, że wiele lat temu serniki mogły dla mnie nie istnieć? Miłością do serowych ciast zapałałam dość późno, ale to taki rodzaj miłości, który z pewnością zostanie ze mną na zawsze! Dzisiejsza propozycja to taka mini wersja sernikowa. Jeśli przygotujecie wcześniej kruche ciasto to przygotowanie "farszu" i upieczenie zajmie wam dosłownie 45 minut! Ciasto jest kruche(...)chwycić za telefon i zadzwonić do MAKRO ! Dział z owocami stanął na wysokości zadania i na czas zamówił dla nas pyszne owoce! Pewnie pomyślicie - tak pyszne?! jasne, pewnie są bez smaku, a tylko ładnie wyglądają! A wiecie jakie było nasze zaskoczenie, kiedy truskawki pachniały truskawkami i były słodziutkie?! Dobrze, że mieliśmy większą ilość niż potrzebowaliśmy, bo przynajmniej z czystym
Plate of JoySłodka masa serowa na kruchym spodzie przełamana kwaśnymi owocami węgierek,to połączenie wspaniale się uzupełnia,będzie słodkim zwieńczeniem rodzinnej uroczystości czy innej okazji..:) Składniki Ciasto na
Wanilia i Kardamonmojprzepisna.pl | Tarta, jaką przygotowałam dla przyszłej Panny Młodej. Tarta na kruchym cieście z dużą ilością delikatnego kremu budyniowego, udekorowana truskawkami. Pyszna i elegancka, w sam raz
moj przepis na