sernik b - 500 przepisów (strona:4/34)

Szybki sernik gotowany na herbatnikach 7628

Sernik gotowany na herbatnikach to ciasto bez pieczenia, które robi się wyjątkowo szybko. Doskonałe dla osób nie mających piekarnika czy miksera. To bardzo stary przepis, który pochodzi z zeszytu babci. Możemy łatwo modyfikować smak sernika – np: budynie zmienić na smakowe (np. kokosowe), a wiórki zamienić np. na suszone śliwki namoczone w rumie. Wszystko zależy od naszej fantazji(...)podaję przepis podstawowy, który sam w sobie jest pyszny. Sernik gotowany jest delikatny i po schłodzeniu przypomina mi w smaku lody. Jeśli nie znacie go to jest zdecydowanie warty uwagi. Sernik gotowany na herbatnikach: 1 kg mielonego sera (może być z wiaderka*) 4 ekologiczne jajka 200 g masła (1 kostka) 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 szklanka cukru

Poezja smaku
Słodkie środy - Sernik dyniowy z pajęczyną 351

kilka dni Halloween, mimo że osobiście nie przywiązuję uwagi do tego dnia i nie obchodzę go nadzwyczajnie to postanowiłam podzielić się z Wami pysznym sernikiem, który idealnie wkomponuje się w jego uroki. Jak Halloween to musi być z nutą strachu. Sernik jest z dodatkiem dyni czyli smak jesieni zachowany. Dla efektu wizualnego udekorowałam go czekoladową pajęczyną.  Sernik(...)łyżki cukru pudru 130 g miękkiego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 70 g rozpuszczonej czekolady 1 czubata szklanka mąki pszennej  Masa serowo-dyniowa 1 kg sera na sernik 1,5 szklanki puree z dyni (do przygotowania około 1kg świeżej dynii) 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 4 jajka 3/4 szklaki cukru pudru 3 łyżeczki cukru waniliowego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Rewelacyjny Czekoladowy Sernik ze spodem Brownies 223

Rewelacyjny, mocno czekoladowy sernik, którego konsystencja jest delikatna, puszysta i rozpływająca się w ustach. Do tego spód ciasta stanowi uwielbiane przed wielu brownies. Zwieńczeniem tego eleganckiego, wytwornego deseru jest czekoladowa polewa - rewelacja.  Rewelacyjny Czekoladowy Sernik ze spodem Brownies - Składniki:Spód Brownies:50 g masła50 g czekolady mlecznej50 czekolady gorzkiej1 jajko1/3(...)pszennejłyżeczka mąki ziemniaczanej2 jajka1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% (ok. 100 ml)50 g czekolady mlecznej50 g czekolady gorzkiej2 łyżki kakaocukier waniliowy Polewa:60 g czekolady40 g masła Rewelacyjny Czekoladowy Sernik ze spodem Brownies - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Spod Brownies:Czekoladę mleczną, gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej - studzimy.Jajko ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym

Słodka Strona
Puchaty sernik Helenki 521

smaczny i efektowny sernik upiekła Pani Helenka.Wytrawna kucharka, która swoją wiedzą kulinarną mogłaby obdzielić co najmniej kilka dzisiejszych, młodych kucharek :)Skorzystałam i ja z jej talentu i doświadczenia.               Zdjęcia są moje, a sernik wyszedł spod rąk Pani Helenki(...)Wierzcie, sernik był wyśmienity !Składniki  na ciasto :2 żółtka 3 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka cukru1 masło roślinne Z podanych składników zagnieść kruche ciasto.Składniki na masę serową :1 kg sera białego półtłustego1 szklanka cukru1 budyń śmietankowy lub waniliowego1/2 szklanki oleju2 żółtka + 3 całe jajka2 szklanki mleka, a jeśli ser wilgotny to mleka mniej1

Proste Potrawy
Sernik krakowski 364

Oprócz mazurka na żadnym polskim wielkanocnym stole nie może zabraknąć oczywiście sernika. W tym roku gości u mnie sernik krakowski. Puszysty, kremowy, pełen bakalii i pachnący wanilią oraz skórką pomarańczową. Może nieco mniej wytworny niż wiedeński, ale równie (a może nawet bardziej) pyszny. Polska klasyka o galicyjskim rodowodzie.Ciasto:350 g mąki pszennej2 żółtka200 g zimnego masła5 łyżek cukru pudru1 łyżeczka(...)wmieszać je do masy serowej. Masę wylać na uprzednio podpieczony spód i wyrównać szpatułką.Z pozostałego kruchego ciasta wyciąć paski za pomocą radełka i ułożyć z nich kratkę na serniku. Paski z ciasta można posmarować również żółtkiem, wtedy ładnie się zarumienią. Ciasto piec w 180°C przez 1,5-2h, aż ser się zetnie. Upieczony sernik wystudzić

Food Square
Sernik nowojorski 223

Kiedyś myślałam o serniku jak o największym wrogu. Zawsze mama powtarzała, że ser opada w serniku, bo pęka, bo to i tamto. W pierwszym serniku świątecznym nie dodałam białek. Sernik w piekarniku, a białko na blacie. Chociaż sernik był całkiem dobry. Ostatnimi czasy wypróbowałam kilka, a może już kilkanaście serników. Jeden z moich ulubionych, który pojawia się chociaż(...)miesiącu jest Sernik nowojorski (New York Cheesecake) . Jest po prostu znakomity, delikatny i aksamitny rozpuszcza się w ustach sam :) Wykonanie spodu nie wymaga wielkich umiejętności.   Składniki; spód: 70 g masła, roztopionego 140 g ciastek pokruszonych  Ciastka rozdrobnić na piasek, dodać  roztopione masło (bądź margarynę) . Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (boki oczywiście wysmarować

Wypieki Uli
"SERNIK" BEZ SPODU PODWÓJNIE BRZOSKWINIOWY. 199

może ponad. Napiszę tylko, że moja rodzina zajmuje się prowadzeniem trzech sklepówogólnospożywczych. Zastanówcie się teraz, co dzieje się z tym, czego nie wykupią klienci...Pomimo, że surowca jest dużo, "sernik" wychodzi mały, gdyż jest bez spodu. A wiadomo, że jak spód, to i "sernik" będzie większy i wyższy.  "SERNIK"  BEZ SPODU PODWÓJNIE BRZOSKWINIOWY. /autorski(...)mieszając, wsypuję kolejno opakowania budyniu. Dokładnie miksuję. Formę wysmarowuję tłuszczem, wysypuję obficie lnem. Wylewam masę. Na wierzchu łyżeczką nakładam kleksy z konfitury. Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni. Wkładam przygotowany "sernik". Przez pierwsze 30 minut piekę go w 200 stopniach, po czym zmniejszam  temperaturę do 170 i piekę kolejne pół godziny. Upieczony "sernik" zostawiam na kwadrans w piecu

W kuchni Karmel-itki
SERNIK DWUKOLOROWY NA HERBATNIKACH. 194

sposób, dodając te same owoce czy też przyrządzałam jakąś potrawę tak,jak zwykle, bez żadnych udziwnień. Byleby było co zjeść i jakoś to smakowało.Teraz, chociaż piekę ten sam sernik, co kilka lat  temu, nie oprę się pokusie zmiany. Muszę coś dodać od siebie, inaczej czuję się niespełniona.I przyznam, że od tamtej pory, gdy pierwszy raz napisałam(...)danie nie powtórzyło się w moim domu, ani jedno ciastonie smakowało tak samo, chociaż posługiwałam się tym samym przepisem.Tak samo jest i tym razem. Posługując się starym przepisem na SERNIK, pozmieniałam nieco. Zamiast kruchego spodu, dałam petitki.Aby masa serowa nie była lejąca, zredukowałam ilość mleka do minimum, pominęłam też olej. Wprowadziłam też podział na kolory.Znowu wyszło coś pysznego, nieoczekiwanego

W kuchni Karmel-itki
SERNIK DYNIOWY Z OWSIANĄ KRUSZONKĄ NA OWSIANYM SPODZIE. 213

cyklu zupełnie zaimprowizowanych. Powstał w oparciu o receptury, tak namiętnie czytane przeze mnie na innych blogach,  ale także za sprawą zupełnie spontanicznych decyzji co do proporcji czy dodatków. Sernik ten to połączenie trzech różnych, dodatkowo jeszcze zmodyfikowanych na poczekaniu. Lecz efekt zachwycający! Pachnący jesienią, odpowiednio zestalony, ślicznie żółty i kuszący. Z delikatną, chrupiącą kruszonką owsianą(...)owsianym spodzie. SERNIK DYNIOWY Z KRUSZONKĄ I SPODEM OWSIANYMI. na blaszkę 21 x 30 cm spód i kruszonka: 600 g płatków owsianych błyskawicznych kostka margaryny (wyjąć na 10 minut przed przygotowaniami) 150 g kwaśnej gęstej śmietany 18 % 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki cukru masa serowo-dyniowa: 1 kg twarogu (u mnie nie mielony) 2 szklanki

W kuchni Karmel-itki
Sernik z polewą czekoladową w aromacie limonki 118

Czas na odrobinę słodkości. Oto mój pierwszy sernik z aromatem limonki i polewą czekoladową. Przygotowania i stres zawładnęły moimi myślami. Gdyż w dziedzinie "kulinarne wypieki" jestem nowicjuszem. Na szczęście wszystko się udało. Zachwyciło i smakowało. Przepis zdał egzamin, więc mogę polecić Wam jego przygotowanie. Czas przygotowania: 90 minPorcja na tortownicę (foremkę silikonową) 23-25 cmKoszt przygotowania(...)śmietany 18%1 łyżeczka cukru waniliowego40 g budyniu (waniliowego)1 limonka3 łyżeczki kandyzowanej skórki z pomarańczyPOLEWA:1/2 ciemnej czekolady (70% cocoa)opcjonalnie 1/3 białej czekolady dla akcentuPRZYGOTOWANIE spodu sernika:Herbatniki kruszymy za pomocą blendera lub tłuczka do mięsa i woreczka foliowego. Margarynę roztapiamy i dodajemy do pokruszonych herbatników. Wszystko razem dokładnie łączymy. Uzyskaną masę układamy na dnie silikonowej foremki

kulinarnyJa
Sernik Chałwowy 280

sernik chałwowy upiekłam  z myślą o moim tacie, który uwielbia chałwę. Czy ja lubię chałwę? Lubię, czasami zjem jak mnie naleci, ale pasjonatką nie jestem. Sernik wyszedł idealnie. Upiekł się pięknie, nie popękał. Ma zwartą konsystencję, dobrze się kroi i równie dobrze wygląda. Niebanalny smak. To tyle o serniku. Wracając do samej chałwy, użyłam grecką, która jakiś(...)lekko się zarumienił i stał się sprężysty, co dla mnie to było znakiem, że czas wyłączyć piekarnik. Tak też zrobiłam, lekko uchyliłam drzwiczki i pozwoliłam mu spokojnie wystygnąć. Kiedy sernik był już zimny zajęłam się polewą chałwową.Polewa chałwowa:150 g chałwy sezamowej waniliowej125 ml śmietanki kremówki 36% (pół szklanki)Chałwę pokruszyłam, dodałam kremówkę i zmiksowałam w malakserze. Powstałą

Blondynka Gotuje
Pyszny sernik bez ciasta. 211

Ostatnio "chodzi za mną" twaróg, sery, i ogólnie nabiał. Postanowiłam  zrobić maxymalnie serowy sernik, bez ciasta, góry, spodu itp. sam ser. Przepis okazał się strzałem w 10. Sernik jest delikatny, puszysty, słodziutki, mój roczny syn objadał się nim bez opamiętania. Przygotowanie ciasta zajmuje góra 10 minut, zapach w domu podczas pieczenia jest bezcenny.1 kg sera twarogowego półtłustego(...)minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150C i pieczemy do zarumienienia się sernika.Całkowity czas pieczenia u mnie wyniósł prawie 1,5 godziny (sprawdzałam patyczkiem).Na koniec posypałam sernik cukrem pudrem.Aby sernik nie opadł trzeba mieć farta, ja stosowałam tricki typu: wszystkie składniki w jednakowej temperaturze, po upieczeniu zostawiłam ciasto w piekarniku przy delikatnie uchylonych drzwiach

Z butelką mleczka w tle
Tęczowy Sernik na Zimno 419

Tęczowy sernik na zimno to idealna propozycja na przyjęcia dla dzieci, kinderbale lub inne imprezy okolicznościowe. Efektowny deser, który z pewnością wzbudzi zainteresowanie każdego domownika i gościa. Tęczowy Sernik na Zimno - Składniki:600 g zmielonego dwukrotnie twarogu200 g śmietany 36%250 ml śmietanki 30%7 łyżek cukru pudru2 łyżki żelatyny + ok. 50 ml wody barwniki spożywcze w proszku(...)fioletowygranatowyniebieskizielonyżółtypomarańczowy biszkoptygalaretka truskawkowa/malinowa/wiśniowa Tęczowy Sernik na Zimno - Sposób przygotowania:Galaretkę przygotowujemy według opisu na opakowaniu - studzimy.Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Ser miksujemy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, powoli wlewamy rozpuszczoną i dokładnie mieszamy. W osobnej miseczce ubijamy śmietanki i dodajemy do twarogu. Masę serową dzielimy na 6 części. Do każdej z nich dodajemy

Słodka Strona
Sernik "Krówka" 195

Sernik "Krówka" to idealny deser dla fanów cukierków o tej samej nazwie. Delikatny, kremowy ser z masą kajmakową na kruchym spodzie, z wierzchem pokrytym masą krówkową posypany orzechami włoskimi. Sernik "Krówka" - Składniki:  ciasto:1/2 szklanki mąki krupczatki1/4 szklanki mąki zwykłej pszennejmałe jajko60 g masłałyżka miodu2 łyżki cukrucukier waniliowy1/4 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa:375 g twarogu(...)sernikowego1/4 szklanki cukruekstrakt waniliowy2 małe jajka1/4 szklanki kremówkiłyżeczka mąki ziemniaczanej 400 g masy kajmakowejok. 100 g orzechów włoskich Sernik "Krówka" - Sposób przygotowania:Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie formę (ok. 18 cm) wyścielamy pergaminem i smarujemy boki masłem. Wykładamy ciasto, wyrównujemy, nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok. 10 minut

Słodka Strona
Potrójnie Czekoladowy Sernik na Zimno 231

Rewelacyjny sernik na zimno dla fanów czekolady w każdym wydaniu. Gorzka czekolada, mleczna czekolada i biała czekolada, czyli dużo, dużo CZEKOLADY! Potrójnie Czekoladowy Sernik na Zimno - Składniki:350 g sera dwukrotnie zmielonego300 ml śmietany kremówki 30%2,5 łyżki żelatyny + ok. 30 ml ciepłej wody2 łyżki cukru pudru50 g czekolady białej50 g czekolady mlecznej50 g czekolady(...)gorzkiej biszkopt lub okrągłe biszkopciki Potrójnie Czekoladowy Sernik na Zimno - Sposób przygotowania:Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie, studzimy. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej (każdą osobno) lekko przestudzamy. Ser miksujemy razem z cukrem pudrem, dodajemy żelatynę. W osobnym naczyniu ubijamy kremówkę i dodajemy do masy serowej. Rozdzielamy ją na trzy części. Do każdej z nich dodajemy czekolady

Słodka Strona