Miałam końcówkę mleka w proszku pod terminem ważności, więc zaczęłam szukać w sieci ciekawego przepisu na jego wykorzystanie. Wybór padł na ten serniczek. Nawet nie wiecie jak byłam ciekawa jego smaku. Wszelkie wypieki z dodatkiem mleka w proszku (za wyjątkiem ciasta „Mleczna Kanapka”) bardzo lubię, więc byłam nastawiona bardzo pozytywnie. Niestety, smak mnie nie oczarował… Co prawda(...)serniczek nie wyszedł źle, ale coś mi w nim jednak nie pasowało. Byłam też chyba jedyną osobą, która stwierdziła, że jest mało słodki (a zbyt przesłodzonych ciast nie lubię). Na plus jest to, że wyszedł bardzo delikatny i puszysty. Spód z herbatników dość mocno mi namoknął i myślę sobie, że warto zamiast rozkładać je po prostu na blaszce, zmielić
Smaki Na TalerzuZapraszam na smaczne serniczki z prawdziwego twarogu z dodatkiem świeżych owoców. Serniczki będą smacznym zakończeniem obiadu lub podwieczorkiem. Polecam Przepis czekał ok. 2 miesięcy na publikację-zawsze o nim zapominałam ale jest. Składniki: 100 g twarogu półtłustego 50 g masła 1 łyżka cukru pudru garść borówek kilka truskawek Przygotowanie: Masło w temperaturze pokojowej przekładamy do miski, dodajemy cukier puder
słodkie i nie tylko historie kulinarneofurniczki to moja odpowiedź na mini serniczki na zimno w wersji wege, które nie wymagają pieczenia! Zamiast twarogu używam tofu, a żelatynę podmieniłem na agar, z którym świetnie się pracuje, bo żeluje już w temperaturze pokojowej i można go bez problemu podgrzewać nawet kilkukrotnie. Ta odsłona tofurniczków jest również całkiem fit — spód przygotowałem z amarantusa ekspandowanego, daktyli oraz oleju kokosowego(...)zamiast samego cukru możemy użyć ksylitolu lub erytrytolu. Wegańskie mini serniczki nie wymagają również dużo pracy — wystarczy zagotować mleko kokosowe z agarem oraz ulubionym słodzidłem i zmiksować z kostką tofu. Pamiętajcie również o dodatku wanilii i soku z cytryny, bo to one sprawiają, że dość bezpłciowy ser tofu jest smaczny. Wierzch tofurniczków ozdobiłem ekspresową galaretką truskawkową na agarze. Oczywiście
Food Squaremniej, ale na takie gorąco naprawdę nawet mi się piekarnika nie chce włączać. Lubię za to robić ciasta na zimno, takie bez pieczenia, na spodzie z biszkoptów. Tym razem serniczek z serka homogenizowanego i jogurtu greckiego. Dwu kolorowy, jedna warstwa to galaretka winogronowa z borówkami i jogurtem właśnie, a druga to serek homogenizowany, truskawki i galaretka truskawkowa. Serniczek lekki
kruche babeczkiGdyby ktoś mnie zapytał o najlepszy deser na upalne, letnie chwile, bez dłuższego zastanowienia odpowiem - sernik na zimno. Zatem przedstawiam kokosowe mini serniczki na bazie jogurtu greckiego, najeżone słodkimi, aromatycznymi truskawkami, na zdrowym owsiano- kokosowym spodzie, zwieńczone lekkim, orzeźwiającym truskawkowym musem. Lekko, smacznie i najważniejsze bez grama cukru, idealny fit deserek. Smacznego! SKŁADNIKI NA SPÓD: 6 łyżek płatków(...)łyżki żelatyny 3 łyżki wody WYKONANIE: mieszam żelatynę z wodą, zostawiam do napęcznienia gdy napęcznieje podgrzewam do rozpuszczenia blenduję truskawki dolewam miód i żelatynę, nakładam do papilotek Wkładam serniczki do lodówki na ok 2-3 godz. SMACZNEGO
Upiecz sobie babeczkęKitchen No tak, powiecie, rozpisuje się kobita o wytrawnym winie i kurczakach, a sama chce serwować do niego słodycze. Ano chcę, ponieważ pasuje ono idealnie do lekkiego waniliowego serniczka na zimno z muso-galaretką truskawkową. Truskawka do truskawki ciągnie, łapcie więc bardzo prosty, ale jakże smakowity przepis: Składniki (na ok. 8 – 10 niedużych kubeczków do „fingerfood”, jak na zdjęciach(...)ponownie miksujemy. Dodajemy kandyzowane skórki owocowe i bardzo krótko miksujemy tak, aby wszystkie składniki wymieszały się. Przelewamy masę do kubeczków, zostawiając odrobinę miejsca na mus. Wstawiamy do lodówki, aby serniczki stężały. Truskawki miksujemy. Do odrobiny gorącej wody dodajemy małą łyżeczkę żelatyny i rozpuszczamy. Dodajemy do zmiksowanych truskawek. Dokładnie mieszamy. Galaretko – mus wylewamy na stężałe sereczniki i odstawiamy do zastygnięcia
Kate's Kitchenzimno. Przepis to może za duże słowo :D Robię go bardzo często a zaczęłam jeszcze częściej jak posmakowali go nasi przyjaciele. Od tamtej pory na każdą ich wizytę " robię serniczek dla Krzysia" :D Obowiązkowy punkt w menu, inaczej nie przyjadą i foch :P :D Cały smak tkwi chyba w prostocie. Naprawdę nie trzeba mocno się napracować, żeby zrobić coś smacznego(...)Wykończenie go, to już jest sprawa własnej fantazji, własnego widzimisię :D Robiłam z samą galaretką, z musem z owoców, z owocami....Nam najbardziej posmakował serniczek z musem z moreli. No mówię Wam, niebo! Niestety muszę czekać do sezonu morelowego na następny taki :/ Tym razem zrobiłam z musem z truskawek, tych mam zamrożonych mnóstwo całych i zblendowanych. Tajemnica wykonania polega
Pieprzyć z Fantazjąsumie nie wiem, czy można nazwać to ciasto sernikiem, bo nie ma w nim sera, ale jest śmietana, która tworzy taką jakby serową warstwę. Serniczek jest wilgotny i kwaskowaty dzięki dodatkowi dżemu mirabelkowego . Jeśli nie macie w spiżarce takie dżemu to możecie użyć innego kwaskowatego (polecam wiśniowy). Dla kogo: dla tych, którym zalega w spiżarni puszka maku dla fanów ciekawych(...)smaków dla chcących spróbować tego podrabianego serniczka Składniki na ciasto: 50g cukru pudru 220g mąki 150g masła Składniki na masę: 500g śmietany 12 lub 18% 250g masy makowej 3 jajka 50g cukru pudru budyń waniliowy lub śmietankowy (proszek) skórka z połowy cytryny ok. 200g dżemu z mirabelek Wykonanie tradycyjne: Ciasto: Do miski wsypać 50g cukru pudru, dodać mąkę i pokrojone
Mania WypiekaniaZnalazłam w zamrażarce jagody. Dodałam to co znalazłam w lodówce i tak oto powstały ekspresowe serniczki. Upiekłam je w foremkach na babeczki. Fajna opcja sernika w wersji mini. Do serniczków dodałam wodę różaną, którą możecie kupić oczywiście w sklepie Kuchnie Świata . Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnimasy serowej i mieszamy łyżką drewnianą do połączenia się składników. Spód jabłek wykładamy pokruszone płatki śniadaniowe lub herbatniki. Następnie wlewamy masę serową. Na sam wierzch dodajemy żurawinę. Serniczki pieczemy ok 35 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. Podajemy serniczki posypane cukrem pudrem. 'Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl
Kuchnia w oparachniewielkiej ilości ciepłej wody. Dodajemy ją do naszego chłodnika i mieszamy. Dodajemy posiekany szczypior, sok z cytryny, sól i pieprz. Mieszamy. Formę w której będziemy przygotowywali nasz chłodniczek serniczek wykładamy chlebem. Wylewamy na chleb naszą masę serowo-chłodnikową. Wkładamy do lodówki na ok 4-5 godzin. Po tym czasie podajemy nasze serniczki z jajkiem Przepis bierze udział w Konkursie
Kuchnia w oparachjajka a z drugiej strony są baby, mazurki i serniki. Chciałam odpocząć od wielkanocnych dań ponieważ za kilka dni będziemy mieli ich pod dostatkiem. Przygotowałam więc mężowi na śniadanie serniczki śledziowe podane z jajkiem. Do dania wykorzystałam Ognistą zagrychę SEKO . Śledzie są idealnie kruche a chilli nadaje ostrości daniu. Składniki: SPÓD: 1 op. pieczywa chrupkiego NADZIENIE: 1 op. śledzia(...)marchewkę szczypiorek, koperek i drobno pokrojone śledzie Ognista zagrycha SEKO . Formę (u mnie keksówka) wyłożyć na spodzie chrupkim pieczywem oraz zalać następnie masą serowo-śledziową. Zostawić na noc. Rano serniczki są gotowe
Kuchnia w oparachPuszyste, waniliowe serniczki jogurtowe z kolorowymi drobinkami 🙂 Święta wielkanocne to dla mnie przede wszystkim czas spędzony z rodziną przy świątecznym stole – rozmowy, chwila wyciszenia. Nie może podczas tych spotkań zabraknąć sałatki jarzynowej, wędlin, kiełbas, jajek i oczywiście słodkości, takich jak sernik czy baba drożdżowa. Nie da się ukryć, że nie są to najlżejsze [...] Artykuł SERNICZKI JOGURTOWE pochodzi z serwisu
SandraFrej.comWyjątkowy serniczek, śmietana zastąpiona jogurtem, wersja nie co mniej kaloryczna. Niebawem będą świeże truskawki z gruntu i wtedy można zaszaleć. Ja tymczasem już chciałam wypróbować ten przepis i skorzystałam z truskawek dostępnych w hipermarketach. Co prawda nie są tak smaczne jak w lecie ale i tak serniczek wyszedł pyszny. Składniki 200 g herbatników 150 … Czytaj dalej Torcik z jogurtem
gotuj ze mnąDziś serniczek na zimno. Lekko orzeźwiający dzięki sosowi miętowemu, który raczej przeznaczony jest do dań wytrawnych. Ale w słodkim deserze też sprawdził się świetnie. Taki wiosenny serniczek z brzoskwiniami idealny na dzisiejszy słoneczny dzień. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni