octem, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Pieczemy 50 minut w temp. 180 stopni C. Po całkowitym wystudzeniu, biszkopt dzielimy na 3 części. Krem z serkiem mascarpone, nr 1: - 200 g margaryny (o temp. pokojowej) - 60 g cukru pudru - 150 g serka mascarpone (o temp. pokojowej) - 100 g czekolady mlecznej rozpuszczonej w kąpieli wodnej Wykonanie: Margarynę ucieramy(...)puch około 4 minuty, dodajemy cukier, ucieramy kolejne 5 minut, dodajemy rozpuszczoną czekoladę, po dokładnym wymieszaniu, ubijamy dalej, dodając po łyżce serka mascarpone. Wykładamy na dolny biszkopt. Przykrywamy biszkoptem. Krem z masłem orzechowym, nr 2: - 150 g masła - 120 g masła orzechowego - 60 g cukru pudru - 2 łyżki mleka w proszku Margarynę ucieramy na puch z cukrem, dodajemy masło
SMYKWKUCHNIsoli i dodać do masy żółtkowo-mącznej- wmieszać ostrożnie, by białka nie opadły Upiec w temp.180 *C przez około 30 min.- przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem. Składniki na krem: 2 serki mascarpone po 250 g jogurt grecki - 180 g cukier puder dodatkowo jagody, śmietana 36% ok. 150 ml Przygotowanie: Do 1 serka mascarpone dodać jogurt i go dokładnie ubić, można dodać(...)łyżkę lub dwie cukru pudru Odjąć 3/4 kremu i zachować, do reszty dodać drugi serek mascarpone i 4-5 łyżek jagód ( u mnie rozmrożone) i dokładnie je utrzeć na krem jagodowy Upieczony biszkopt przekroić na 3 części, ta 3 była u mnie najmniejsza, bo biszkopt urósł mi w "czubek" Pierwszą część ciasta ułożyć na kloszu, nasączyć, posmarować częścią
Proste Potrawyformy (około 10 minut), następnie nożem objeżdżamy ciasto wokół formy i wyciągamy odwracając dnem do góry na kratkę -zostawiamy do całkowitego ostygnięcia biszkoptu. Składniki na krem kokosowy: 500 g serka mascarpone 250 ml śmietanki 30% do deserów 1 szklanka wiórków kokosowych 4 łyżki mleczka kokosowego 2/3 szklanki cukru pudru Schładzamy śmietankę i serek mascarpone (najlepiej by w lodówce spędziły minimum(...)godziny). Śmietankę ubijamy na sztywno (aż powstanie bita śmietana). Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone i delikatnie mieszamy łyżką! Następnie dodajemy cukier puder oraz mleczko kokosowe i ponownie mieszamy do połączenia składników. 1/3 masy odkładamy do lodówki (do dekoracji boków i wierzchu tortu). Do reszty masy natomiast dodajemy wiórki, mieszamy do połączenia. Składniki do nasączenia biszkoptu: 75 ml likieru
Moje-pitraszenieowoce. składniki na formę 24 x 26 cm 350 g podłużnych biszkoptów 600 ml mleka 2 budynie waniliowe ( po 40 g) 4 łyżki cukru kryształu 500 g serka mascarpone 1 łyżka kakao 4 banany 2 galaretki truskawkowe, malinowe lub poziomkowe przepis Do miseczki wlewamy 1/2 szklanki mleka i rozpuszczamy w nim budynie dokładnie mieszając, pozostałą część mleka wlewamy(...)garnka, dodajemy cukier i wszystko zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczony budyń i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy. Gotowy budyń zdejmujemy z ognia i dokładnie studzimy. Serek mascarpone przekładamy do miski i krótko miksujemy, tak samo postępujemy z zimnym budyniem. Następnie do budyniu partiami dodajemy serek mascarpone i wszystko miksujemy do połączenia się składników. Masę budyniową dzielimy na dwie
Smakowite Daniaokoło 23 cm. Biszkopt kakaowy: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 6 jajek 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej tortowej 2 łyżki gorzkiego kakao Masa czekoladowa: Serek mascarpone i śmietanka powinny być schłodzone. 200 g gorzkiej czekolady 500 g serka mascarpone 6 łyżek cukru pudru 500 ml śmietanki 30 - 36% Wiśnie w alkoholu(...)przez 35 - 40 minut. Po upieczeniu upuszczamy biszkopt z wysokości około 0,5 metra i pozostawiamy do wystygnięcia. Masa czekoladowa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy, aby lekko przestygła. Serek mascarpone miksujemy z 3 łyżkami cukru. Dodajemy do niego rozpuszczoną czekoladę, miksujemy do połączenia składników. Śmietankę ubijamy z pozostałymi 3 łyżkami cukru. Do ubitej śmietanki dodajemy porcjami mascarpone z czekoladą
W kuchni KatieSmaczne bułeczki drożdżowe z jagodami i kruszonką. Dodatkiem do ciasta drożdżowego jest serek mascarpone, który nadaje zarówno smacznego posmaku jak i wyjątkowej delikatności bułeczkom. Patent z serkiem mascarpone podpatrzyłam na blogu Gotuję bo lubi. Jak dla mnie ciasto drożdżowe nie istnieje bez kruszonki. Polecam! Drożdżowe bułeczki z jagodami Temperatura pieczenia: 220oC | Czas pieczenia: ~25 min | Ilość: ok. 16 szt. Skłaniki(...)świeżych drożdży szczypta soli 1 szklanka mleka (250 ml) 1 jajko 1/4 szklanki oleju słonecznikowego pół szklanki cukru 8 g cukru waniliowego 3 łyżki serka mascarpone Jagodowe nadzienie 300 g jagód 3 łyżki cukru Kruszonka 0,5 szkl. mąki 0,5 szkl. cukru 3-4 łyzki masła kilka kropli aromatu migdałowego Przygotowanie Nadzienie. Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać. Kruszonka. Wszystkie
coolinarnastrefa.blogspot.comPyszny deser na bazie kremu pâtissière i serka mascarpone z dodatkiem soczystych nektarynek. Niebo w gębie… Składniki (na 4 porcje):Krem pâtissière:1 szklanka mleka1 łyżka mąki ziemniaczanej3 żółtka3 łyżki cukruDodatkowo:4 nektarynki1 serek mascarpone (250 g)100 ml śmietanki 30 %1,5 łyżki cukru pudruPrzygotowanie:Krem pâtissière:Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną(...)ogień i dodajemy masę do mleka, całość energicznie mieszając. Gotujemy, aż masa uzyska konsystencję budyniu, nie przerywając mieszania (bo zrobią się grudki!). Gotowy krem pâtissière studzimy. Ostudzony miksujemy z serkiem mascarpone i z jedną łyżką cukru pudru. Śmietankę ubijamy z łyżeczką cukru pudru. Pucharki wypełniamy na przemian kremem pâtissière i pokrojonymi w kostkę nektarynkami. Deser dekorujemy bitą śmietaną.Smacznego
Oryginalny smakminut na chwilę uchylić drzwiczki piekarnika, tak aby para wodna wydostała się z piekarnika. Bezę studzimy całkowicie. KREM: - 500 ml śmietany kremówki 36%, bardzo dobrze schłodzonej - 2 łyżki serka mascarpone - 5 wafelków Lusette- smak mleczny- http://lusette.pl/ - łyżka syropu karmelowego (jeśli nie masz dodaj 2 łyżeczki cukru pudru) Serek mascarpone wymieszaj z trzema posiekanymi wafelkami Lusette. Śmietanę wyjmij(...)lodówki, wlej do wysokiego naczynia i ubijaj na sztywną masę, na najwyższych obrotach. Śmietana musi być bardzo dobrze ubita. Do serka mascarpone dodaj masę śmietanową i syrop karmelowy, całość delikatnie wymieszaj. Krem wyłóż obficie na bezę, którą dodatkowo udekoruj pokrojonymi w trójkąty dwoma wafelkami mlecznymi Lusette. Deser przechowujemy w lodówce. Królowa bezowa ma tylko jedną wadę, znika
SMYKWKUCHNIsąsiadki, która nigdy mi jeszcze nie odmówiła filizaneczki tych pysznosci;) Tak też było i dzisiaj. Córka poszła i nazbierała a ja zrobiłam ten serniczek na bazie jogurtu naturalnego i serka mascarpone. Z malinami rzecz jasna. Na górę i do środka wylałam moją ulubioną pastelową galaretka o smaku "Lynchee Coctail". Serek malinowy wychodzi bardzo delikatny i lekko kwaskowaty, natomiast galaretka(...)delikatnie słodki smak, że całość komponuje się jak dla mnie idealnie. *** Ostatnie tchnienie lata Na tortownicę o średnicy 21cm 40 dkg jogurtu naturalnego, najlepiej typu greckiego 25 dkg serka mascarpone 10 dkg cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny 30 dkg malin 2 galaretki pastelowe o smaku "Lynchee coctail" - te na 1,5 szklanki wody kilkanaście sztuk okrągłych biszkoptów Serek
Maślane ciasteczkonieskomplikowane ciasto na wszelkie okazje. Zawsze dobrze smakuje i po prostu nie może się nie udać. Dzięki nasączeniu biszkoptu kawą i amaretto jest niezwykle delikatny, a krem z serka mascarpone, kremówki i białej czekolady wprost rozpływa się w ustach. Tort nie jest ani za słodki, ani za ciężki; taki w sam raz. Polecam :).Do jego wykonania będziemy potrzebowali dwa blaty(...)biszkoptowe z przepisu na biszkopt idealny.Składniki na krem:500 g serka mascarpone500 ml kremówki 36%100 g białej czekolady50 g cukru pudruKremówkę ubić na sztywno. Następnie dodawać powoli serek mascarpone, dalej ubijając. Należy uważać by masa się nie zważyła (polecam miksowanie na małych obrotach). Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Nieco przestudzić. Dodać do masy waz z cukrem pudrem. Wszystko
Food Squarerównież świeże truskawki. CIASTO KOKOSOWE: 6 białek 1 1/2 szklanki cukru 300 g wiórek kokosowych MASA TRUSKAWKOWA: 400 g truskawek + połówki truskawek między masy 1/4 szklanki cukru 250 g serka mascarpone 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki wody MASA BRZOSKWINIOWA: 400 g brzoskwiń z puszki 250 g serka mascarpone 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki wody POLEWA: 30 g czekolady 1 łyżka(...)ciasta. Czekoladę przełożyłam do woreczka foliowego, odcięłam róg i wycisnęłam niteczki. Smacznego :) Wszystką żelatynę można rozpuścić razem, a później dodając do mas podzielić na pół. Tak samo w przypadku serka mascarpone. Ubić 500 g razem i podzielić na pół. Kategoria: A-Z SŁODKO , Bezy i ciasta bezowe , Ciasta przekładańce , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Dania bez glutenu , Wykorzystanie białek
https:KKuchniaMniamsię do przekładania ciast i tortów, zwłaszcza tych czekoladowych SKŁADNIKI NA KREM BANANOWY: ( na 4 pucharki / miseczki lub do przełożenia 1 tortu) 250 ml. śmietany kremówki 36% 250 g. serka mascarpone 3/4 szklanki cukru pudru 2 duże banany Przygowowanie Kremu : Krem bananowy – Domowe Torty Obrane ze skórki banany, rozdrabniamy razem z serkiem mascarpone, za pomocą blendera- do momentu(...)składniki połączą się w jednolitą masę. W osobnym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę z cukrem pudrem. Gdy zaczyna ona gęstnieć, przerywamy miksowanie- dodajemy naszą masę z bananów i serka mascarpone, po czym ponownie wszystko miksujemy, aż do uzyskania gęstej, kremowej konsystencji. Deser będzie bardzo ładnie się prezentował, jeżeli nałożymy krem do pucharków za pomocą rękawa do zdobienia tortów. Smakuje wyśmienicie
Domowe Tortykrainę dyniowej przyjemności z moim deserem. Zainspirował mnie przepis z jednej z kolorowych gazet do stworzenia czegoś takiego mojego ;) Składniki: 0,7 kg dyni bez skóry 20 dag serka mascarpone 3 łyżki likieru orzechowego ew. łyżka miodu szklanka śmietany 30% cukier puder do posłodzenia śmietany prażone pestki słonecznika, płatki migdałów wiórki kokosowe Wykonanie: *Dynię pieczemy w piekarniku, po ostudzeniu blendujemy(...)jednolitą aksamitną masę. Dodajemy serek mascarpone, miod i likier, blendujemy.Przekładamy do pucharków *Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodajemy serek mascarpone, mieszamy. Gotową dekorujemy mus z dyni, posypujemy uprażonymi pestkami
Z Majeczką w kuchniśliwek mrożonych ( w sezonie świeżych ) 3/4 szklanki czerwonego wina - wytrawne lub półwytrawne 1 laska cynamonu 2 gwiazdki anyżu 5 nasion kardamonu 1 łyżka cukru trzcinowego 250 g serka mascarpone 220 g jogurtu greckiego light 1 czubata łyżka cukru pudru 150-200 g ciastek korzennych speculoos Wykonanie: Śliwki umieścić w garnku, dodać przyprawy korzenne, zalać winem i gotować pod przykryciem(...)trzcinowy i gotować śliwki bez przykrycia, aż większość płynu odparuje. Odstawić śliwki do ostygnięcia. Gdy wystygną wyjąć cynamon, anyż i kardamon i zmiksować śliwki na mus. Ciasteczka korzenne pokruszyć. Serek mascarpone ubić z cukrem pudrem, dodać jogurt i dokładnie wymieszać. W pucharkach/szklankach/słoiczkach układać warstwami: serek mascarpone - kruszone ciastka korzenne - mus śliwkowy. Smacznego
kolorowotorcikowododałam sok z pomarańczy, który pasuje tutaj wyśmienicie) i pomysł na dekorację. Do spodu dodałam orzechy - dzięki temu jest cudownie chrupiący. Masę serową zrobiłam po swojemu - z dodatkiem mascarpone, na serku kremowym. Wyszła idealnie gładka, kremowa i rozpływająca się na języku, o dość intensywnym waniliowym smaku. Lukier przygotowałam na mascarpone, też z dodatkiem soku z pomarańczy. Całość wyszła zaskakująco pyszna(...)orzechów włoskich 40 g masła marchewkowa wkładka: 200 g marchewki 50 g cukru sok z 1 pomarańczy 100 ml wody masa serowa: 400 g serka kremowego 200 g serka mascarpone 150 ml śmietany kremówki (38%) 2 łyżeczki ekstraltu z wanilii 125 g cukru 4 jajka lukier: 40 g serka mascarpone 40 g cukru pudru 2 łyżki soku z pomarańczy dodatkowo
Pożeraczka, czyli raz adobrze