drobnego do wypieków 115 g mąki pszennej 25 g kakao 40 g masła, roztopionego i wystudzonego Krem porzeczkowy: 250 ml śmietanki kremówki 36% 1 łyżka cukru pudru 250 g serka mascarpone 3 łyżki musu z czarnej porzeczki Krem śmietankowy: 250 ml śmietanki kremówki 36% 125 g serka mascarpone cukier puder do smaku Dodatkowo: konfitura Owoce Leśne ETERNO garść jagód kilka(...)Piekłam w temperaturze ok.180 stopni przez ok. 30 minut. Po upieczeniu ciasto odłożyłam do całkowitego wystudzenia. KREM PORZECZKOWY: Kremówkę ubiłam na sztywno, pod koniec ubijania dodałam cukier puder. Następnie serek mascarpone i mus z czarnej porzeczki, zmiksowałam szybko do połączenia się składników. Masę wstawiłam do lodówki. KREM ŚMIETANKOWY: Wykonanie identyczne jak w kremie porzeczkowym, tu tylko pomijamy dodanie musu:) WYKONANIE
Blondynka Gotujeżelatynę i mieszamy dokładnie, aż się rozpuści. Gdy frużelina ostygnie wkładamy ją do lodówki na całą noc (min 6 godz). Krem cynamonowy: 450 g serka mascarpone 400 ml kremówki 36% 2 płaskie łyżeczki cynamonu 5 łyżek cukru pudru lub więcej, do smaku W misce umieszczamy serek mascarpone, kremówkę, cynamon i cukier puder(...)cytryny i nasączamy blaty biszkoptowe. Nie przesadzajmy z nasączeniem, aby nie zatopić biszkoptu. Krem cynamonowy do dekoracji: 200 ml kremówki 36% 50 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru ½ łyżeczki cynamonu W misce umieszczamy kremówkę, mascarpone, cynamon i cukier puder. Całość mieszamy przy pomocy miksera (wolne obroty
Słodki PomysłUwielbiam krem budyniowy na bazie masła oraz serek mascarpone. Postanowiłam wszystko razem połączyć i tym samym uzyskałam krem, który z chęcią zjadłoby się za pomocą... palucha! Jest przepyszny i idealnie nadaje się do przekładania ciast, tortów oraz innych słodkości. Doskonale trzyma formę, więc sprawdzi się również przy ich dekoracji. Poniżej podałam przykład jego użycia i dodam, że ciasto zniknęło(...)sporą furorę - przepis wkrótce. Polecam! 1 budyń waniliowy (bez cukru; może też być śmietankowy) 75g cukru (5 płaskich łyżek) 300 ml mleka 100g masła (minimum 82%) 250g serka mascarpone Z 300 ml mleka odlać odrobinę i rozmieszać w nim budyń. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i połączyć z rozmieszanymi budyniami. Mieszać do zgęstnienia oraz zagotowania się całości. Budyń
Di gotujenasiąknąć. Następnie układamy pierwszą warstwę namoczonych biszkoptów w szklanym naczyniu. Potem oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem następnie dodajemy 2 łyżki naparu kawy z alkoholem i serek mascarpone oraz 2 łyżki cappuccino w proszku. Całość miksujemy na puszystą masę. Następnie ubijamy białka dodaj do masy z serka mascarpone. Delikatnie mieszamy. Połowę kremu rozsmarowujemy na ułożonych wcześniej
Bon Appetit Małgorzatylubi słodycze i kakao temu na pewno zasmakują trufle z serkiem mascarpone i biszkoptami, otoczone w kakao . Deser w sam raz dla amatorów słodkości i nie tylko . składniki na 4 porcje 250 g serka mascarpone 1/3 szklanki kawy rozpuszczalnej pół szklanki kakao 250 g biszkoptów łyżka cukru pudru przepis Kawę rozpuszczalną zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody i słodzimy(...)łyżką cukru pudru. Ciastka biszkopty kruszymy na bardzo drobne kawałki a następnie zalewamy ostudzoną kawą . Dodajemy do tego serek mascarpone , całość dokładnie mieszamy a następnie formujemy kulki , które odstawiamy na pół godziny do lodówki . Po tym czasie wyjmujemy trufle z lodówki i obtaczamy w dużej ilości kakao
Smakowite DaniaOwoce świetnie smakują jedzone osobno i bez dodatków. Czasem mam ochotę na nieco inne, bardziej odświętne podanie owoców. Z serka mascarpone i jogurtu można zrobić bardzo przyjemny i niezbyt ciężki krem. Żeby coś chrupało dodałam po jednym ciastku pełnoziarnistym. Można je zastąpić granolą domowej roboty. Składniki: owoce leśne (jeżyny i maliny) 250 g serka mascarpone 250 g jogurtu greckiego(...)łyżki płynnego miodu lub syropu z agawy 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) ciasteczka pełnoziarniste lub granola ( przepis tutaj ) Przygotowanie: Serek mascarpone i jogurt należy schłodzić, a następnie zmiksować. Dodać miód, ekstrakt waniliowy i jeszcze chwilę miksować na jednolitą masę. Wstawić krem na godzinę do lodówki do schłodzenia. Na dno szklanki nałożyć łyżkę kremu, dodać pokruszone ciasteczko, nałożyć następną warstwę kremu
Codziennik Kuchennyszklanki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru Składniki mokre 1 szklanka mleka 1/3 szklanki oleju 2 jajka krem 250 g serka mascarpone 200 ml śmietanki 36% 3 łyżki cukru pudru czerwony barwnik spożywczy w płynie/ proszku Sposób przygotowania Przesiać mąkę i wymieszać z cukrem, łyżką kakao i proszkiem do pieczenia. W oddzielnej(...)misce zmiksować jajka z mlekiem i olejem. Przelać masę do składników suchych i przemieszać łyżką, do momentu połączenia się składników. Krem do babeczek- Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem. Do śmietanki dodać czerwony barwnik i ubić mikserem. Dodawać do ubitej śmietany po jednej łyżce serka mascarpone i miksować na jak najmniejszych obrotach. Wstawić do lodówki. Formę na muffinki
pink envelopePodobno puszysta i pulchna babka symbolizuje bogactwo ;-), dlatego nie może jej zabraknąć wśród świątecznych wypieków. U mnie na świątecznym stole stanie babka z serkiem mascarpone. Przepis jest bardzo prosty i szybki, a efekt końcowy bardzo zadowalający. Babka wychodzi z chrupiącą skórką a w środku jest miękka i wilgotna. I co najważniejsze następnego dnia smakuje równie dobrze jak zaraz(...)upieczeniu. Zapraszam!!! Składniki: 4 jajka, 2 szkl. mąki pszennej, 0,5 szkl. cukru, 170 g masła, 1 łyżka cukru waniliowego, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 250 g serka mascarpone, Polewa: 1 łyżka gęstej śmietany 18% , 4-5 łyżek cukru pudru Wykonanie: Masło ucieramy na gładką masę. Dodajemy serek mascarpone, dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy po jednym jajku
Passion of Cookingborówkami! SKŁADNIKI: Ciasto na pierogi: 250 g mąki pszennej oraz mąka do podsypywania 1 łyżka masła szczypta soli 2 żółtka gorąca woda Farsz: 500 g borówek amerykańskich 1 opakowanie serka mascarpone (250 g) skórka starta z jednej limonki 1 łyżka drobno posiekanych listków mięty cukier puder do smaku - według Waszego uznania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ciasto na pierogi: 1. Do dużej miski(...)minuty od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Farsz: 1. Borówki płuczemy pod bieżącą wodą, odstawiamy na sitku, aby obciekły z nadmiaru wody. Następnie przekładamy je do miski, dodajemy serek mascarpone, posiekane listki mięty, skórkę z limonki oraz cukier puder do smaku. Delikatnie mieszamy. Pierogi z borówkami i serkiem mascarpone podajemy polane roztopionym masłem, delikatni oprószone cukrem pudrem i posiekanymi listkami mięty
W kuchni Katieborówkami! SKŁADNIKI: Ciasto na pierogi: 250 g mąki pszennej oraz mąka do podsypywania 1 łyżka masła szczypta soli 2 żółtka gorąca woda Farsz: 500 g borówek amerykańskich 1 opakowanie serka mascarpone (250 g) skórka starta z jednej limonki 1 łyżka drobno posiekanych listków mięty cukier puder do smaku - według Waszego uznania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ciasto na pierogi: 1. Do dużej miski(...)minuty od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Farsz: 1. Borówki płuczemy pod bieżącą wodą, odstawiamy na sitku, aby obciekły z nadmiaru wody. Następnie przekładamy je do miski, dodajemy serek mascarpone, posiekane listki mięty, skórkę z limonki oraz cukier puder do smaku. Delikatnie mieszamy. Pierogi z borówkami i serkiem mascarpone podajemy polane roztopionym masłem, delikatni oprószone cukrem pudrem i posiekanymi listkami mięty
W kuchni Katiepiec ok. 25-30 minut w temp. 170 stopni (do tzw. suchego patyczka). Upieczone ciasto wystudzić i przeciąż wzdłuż na dwa blaty. Składniki na masę cappuccino: • 250 g serka mascarpone • 250 g śmietany kremówki 36% • 3 płaskie łyżeczki żelatyny • 60 g kawy cappuccino (w proszku) • ok. 3 łyżki cukru pudru (w zależności od słodyczy cappuccino) Serek mascarpone zmiksować krótko(...)Żelatynę rozpuścić dokładnie w 1/4 szkl. gorącej wody i przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno, powoli dając cukier puder. Następnie dodajemy nie przerywając miksowania żelatynę. Na koniec masę dodajemy do serka mascarpone i miksujemy raz jeszcze. Składniki na masę śmietanową: • 250 g śmietany kremówki 36% • 1 łyżka cukru pudru • ok 2 łyżki cappuccino (w proszku) do posypania Śmietanę ubić na sztywno
KUCHNIA POLSKARozpływające się w ustach Tiramisu o aksamitnym i pełnym słodyczy smaku, to znakomity deser przełożony biszkoptami nasączonymi kawą oraz delikatym kremem z serka mascarpone i posypany kako. To znakomita kompozycja smaków, przysmak który błyskawicznie znika z talerza. składniki na formę 24 x 26 cm 750 g serka mascarpone 4 żółtka 3 – 4 łyżki cukru pudru 350 g podłużnych(...)szklanka zaparzonej mocnej kawy ( wystudzonej ) kakao do posypania przepis Żółtka umieszczamy w misce, dodajemy cukier puder i całość ucieramy na gładką, kremową, jasną masę. Do masy jajeczniej dodajemy serek mascarpone i wszystko miksujemy do połaczenia się składników. Gotową masę dzielimy na dwie równe części. Zaparzoną i wystudzoną kawę wlewamy do miski. Połowę biszkoptów namaczamy dosłownie na sekundę w kawie
Smakowite Daniaodrobinę szaleństwa! Prezentuję Wam marchewkowo- pomarańczowe ciasto z kremem mascarpone, które jest idealnym połączeniem smaków. Dodatek marchewki p owoduje, że ciasto jest wilgotne, miękkie oraz niezwykle aromatyczne. Krem z serka mascarpone jest natomiast bardzo lekki i delikatny. To kolejne ciasto które wpisało się na listę moich ulubionych ciast. Czy i Wy je też polubicie ? Przekonajcie się sami więc bierzcie się(...)duże marchewki 1 szklanka oleju 5 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia starta skórka z dwóch pomarańczy Masa: 2 śmietany 30%- 330ml 4 łyżki cukru pudru 2 opakowania serka mascarpone- 250g 2 kropelki olejku pomarańczowego Pozostałe: 2 słoiki dżemu brzoskwiniowego -410g 2 opakowania galaretki pomarańczowej 20 dag płatków migdałowych Wykonanie: Biszkopt: Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno
Podróż w kulinariatego namawiać. Przepis z Kwestia Smaku lekko zmodyfikowała. Wyszedł delikatny, wprost obłędny ( zwłaszcza, że uwielbiam smak i zapach kawy). Spróbujcie, a nie pożałujecie :) Składniki: kg sera sernikowego 250 g serka mascarpone budyń śmietankowy ( w oryginale waniliowy) 100 okrągłych biszkoptów 1 szklanka cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 150 ml kawy +50 ml likieru amaretto ( u mnie był stosunek 200ml kawy(...)stopni. Przygotowujemy formę o wymiarach 20 x 25cm. W kubeczku zaparzamy kawę i łączymy ją z likierem amaretto. Pozostawiamy do lekkiego przestudzenia. Do miski wykładamy ser oraz serek mascarpone, cukier, budyń, wyjęte z laski wanilii ziarenka oraz mąkę ziemniaczaną. Miksujemy. Dodajemy po kolei jajka i dosłownie przez chwilę miksujemy (należy pamiętać, że serka mascarpone nie można mieszać zbyt długo
ChilliJemytort z kwaśśśśną czarną porzeczką. :-) Biszkopt: 5 jajek L 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru Masa śmietanowa: 350 ml śmietanki 30% 125 g serka mascarpone 3 łyżki szklanki cukru pudru 1 śmietan fix 1 tabliczka mlecznej czekolady Masa porzeczkowa: 250 g serka mascarpone 1 szklanka czarnej porzeczki bez szypułki 4 łyżki cukru pudru(...)około 1 m (ja rzucam go na ręcznik ułożony na kafelkach). Studzimy. Wystudzony wyjmujemy z formy i przekrawamy na 3 części. 3. Warstwa 1 porzeczkowa: czarną porzeczkę miksujemy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem tak by w masie zostały spore kawałki owoców. 4. Warstwa 2 śmietanowa: śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach miksera z cukrem pudrem i śmietan fixem. Kiedy śmietana
Szefowa kuchni